پایگاه خبری الف 21 آذر 1395 ساعت 13:41 http://alef.ir/vdcfxmdj1w6d0xa.igiw.html?423009 -------------------------------------------------- عنوان : تغذیه عامل یک سوم سرطان‌! -------------------------------------------------- متن : ‌تغییر در شیوه زندگی خصوصا در جوامع شهری و ایجاد و تسری عادات تغذیه‌ای همراه با این تغییر، زمینه‌ساز بسیاری از بیماری‌های غیرواگیر محسوب می‌شود. بیماری‌هایی که مخاطرات جدی برای افراد به‌دنبال دارد. ‌به گزارش ایسنا، تغییر در ساعات و آداب و نوع تغذیه، استفاده از غذاهای آماده و رستورانی، تسری مصرف غذاهای چرب، پرکالری و فاقد ارزش‌های غذایی متناسب با سن و جنس، چالشی است که تقریبا تمام جوامع را در بر گرفته است. صاحب‌نظران علم تغذیه اعتقاد دارند که بی‌توجهی به عادات غذایی و نوع و شیوه مصرف انواع مواد غذایی و نوشیدنی، ریشه اصلی یا حداقل یکی از عوامل مهم در بروز یا تشدید بیماری‌های مختلف محسوب می‌شود که سرطان‌ها هم جزو این بیماری‌ها قرار دارد. کارشناس ارشد تغذیه دانشکده و علوم غذایی شیراز در این خصوص با اشاره به مطالعات انجام شده، تاکید دارد که تغذیه نامناسب نقش بسیار مهمی در ابتلای افراد به انواع سرطان‌ها دارد. به‌طوریکه تخمین‌ها نشان از ارتباط 30 تا 40 درصدی ابتلا به سرطان با شیوه زندگی و نوع رژیم غذایی افراد داشته و می‌توان با بهره‌بردن از رژیم‌های سالم غذایی و سبک زندگی مناسب، از بروز یا تشدید آنها جلوگیری کرد. دنیا فیروزی که در کارگاه آموزش تغذیه سخن می‌گفت، افزود: تغذیه ممکن است روند سرطان زایی را  در هر مرحله از جمله متابولیسم کارسینوژن، دفاع سلولی و میزبان، تمایز سلولی و رشد تومور تغییر دهد. این کارشناس ارشد تغذیه اعتقاد دارد که زمینه بررسی نقش تغذیه در روند سرطان بسیار وسیع است و امکان دارد ژن‌ها در دوران بارداری، کودکی و طول عمر هر فرد به واسطه استفاده از مواد مغذی به شکل مستمر دچار تغییر شود. فیروزی گفت: تحقیقات جهانی در زمینه سرطان نشان داده است که علت یک سوم از سرطان‌ها را می‌توان در تغذیه نادرست به همراه نداشتن فعالیت فیزیکی متناسب و در نهایت اضافه وزن جست و جو کرد و پیچیدگی زیاد الگوهای رژیم غذایی متنوع، یک چالش بزرگ برای مطالعه در زمینه ارتباط بین غذا و سرطان به شمار می‌رود. این کارشناس ارشد تغذیه‌ اضافه کرد: هزاران ماده مغذی در یک رژیم غذایی معمولی یافت می‌شود که برخی از این ترکیبات به خوبی مورد مطالعه قرار گرفته و بعضی دیگر کمتر شناخته شده‌اند. به گفته او، موادی نظیر سلنیوم، اسید فولیک، ویتامین  B12، ویتامین  D، فیبر و آنتی اکسیدان‌ها(ویتامین‌ C، ویتامین A و کاروتنوئیدها، ویتامین E، سلنیوم، روی) از مهار کننده‌های سرطان‌زا در رژیم غذایی محسوب می‌شوند، بنابراین مصرف بیش از اندازه موادی مانند قند و غلات تصفیه شده، مصرف پایین فیبر، مصرف زیاد گوشت قرمز، متعادل نبودن امگا 3 و امگا 6 و چربی‌ها، همگی از عوامل افزایش دهنده  کارسینوژن‌ها در یک رژیم غذایی به‌شمار می‌روند. این کارشناس ارشد تغذیه با تاکید براینکه افراد می‌توانند با آگاهی از عوامل خطر ایجاد سرطان و مهارکننده‌های سرطان در برنامه غذایی روزانه، شانس ابتلا به سرطان را به طور چشمگیری کاهش دهند، بنابراین توصیه کرد که هر فرد برای تنظیم برنامه غذایی روزانه و اطمینان از شیوه صحیح دریافت مواد مغذی سالم‌ می‌تواند از مشاوران تغذیه استفاده کند. چگونه مسموم نشویم به گزارش ایسنا، یک کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی نیز، توجه به نکاتی در هنگام استفاده از غذاهای رستورانی را منجر به جلوگیری از مسمومیت به واسطه تغذیه خارج از منزل دانست. علی‌اصغر بهزادی با یادآوری اینکه تغییرات در شیوه زندگی افراد و شاغل بودن زن و مرد در اغلب خانواده‌های جوان، جامعه را به سمت افزایش مصرف غذاهای بیرون‌بر یا رستورانی پیش برده است، گفت: این موضوع لزوم توجه به نکاتی برای جلوگیری از مسمومیت‌های غذایی را دوچندان کرده است. وی گفت: پیش از این که در رستورانی بنشینیم، باید به ظاهر بهداشتی و تمیز بودن محیط رستوران دقت کرده و اگر یک رستوران یا فروشگاه اغذیه‌ به ظاهر تمیز نیست، به هیچ وجه از غذای آن استفاده نکنیم. بهزادی اضافه کرد: باید به غذایی که خریداری کرده و قصد مصرف آن را داریم دقت و توجه داشته باشیم. سعی کنیم غذاهایی که دارای گوشت یا تخم‌مرغ خام یا نیم‌پز در آنها استفاده شده است را مصرف نکنیم. او توصیه کرد که اگر محتویات غذا را نمی‌دانیم حتما در خصوص آن سوال و از اینکه در غذا گوشت یا تخم‌مرغ نیم‌پز یا خام استفاده شده است،‌ اطمینان کسب کنیم. بهزادی افزود: همیشه غذاهایی که به صورت کامل پخته شده سفارش دهیم، زیرا تنها پخته شدن کامل می‌تواند باکتری‌ها را از بین ببرد. البته به یاد داشته باشیم که حرارت، سموم بعضی از باکتری‌ها را از بین نمی‌برد. کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی غذایی تاکید دارد هنگامی که در رستوران غذا سرو می‌شود دقت کنیم که غذا کاملا گرم باشد، در غیر اینصورت از مصرف آن خودداری کنیم. او گفت: اگر غذایی بیشتر از دو ساعت بیرون از یخچال باشد، آن را دور بریزیم و هنگامی که غذای پخته شده داغ خریداری می‌کنیم، حداکثر 2 ساعت بعد از خریداری، آن را مصرف کرده یا در فر با دمای بالای 74 درجه سانتیگراد نگه‌داری کنیم تا از رشد احتمالی باکتری‌ها ممانعت شود. این کارشناس بهداست همچنین توصیه کرد که هنگام مراجعه به رستوران، پنیرهای پاستوریزه یا فرآوری شده، ماهی و سایر غذاهای دریایی کاملا پخته شده، غذاهای دوباره گرم شده و ساندویچ‌هایی که گوشت آن تا دمای بخار داغ شده یا تخم‌مرغ آن کاملا پخته‌(سفت شده) انتخاب و مصرف کنیم.‌