سیف در گفت‌وگو با تلویزیون بلومبرگ و برای چندمین بار در آمریکا مطرح کرد؛

تقریباً "هیچ‌چیز" از اجرای برجام نصیب ایران نشده است

بخش اقتصادی الف، 28 فروردین 95

28 فروردين 1395 ساعت 15:01


ولی‌الله سیف، رئیس‌کل بانک مرکزی ایران گفت، با گذشت ۳ ماه از اجرایی‌شدن توافق هسته‌ای بین ایران و قدرت‌های غربی، جمهوری اسلامی نتوانسته به حدود ۱۰۰میلیارد دلار از دارایی‌هایش که در خارج از کشور است دسترسی پیدا کند.

به گزارش بلومبرگ، ولی‌الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی ایران گفت، با گذشت ۳ ماه از اجرایی شدن توافق هسته‌ای بین ایران و قدرت‌های غربی، جمهوری اسلامی نتوانسته به حدود ۱۰۰ میلیارد دلار از دارایی‌هایش که در خارج از کشور است دسترسی پیدا کند و اینکه این کشور به‌دنبال دسترسی به سیستم مالی آمریکا برای کمک به پرداخت‌هایش است.

سیف روز جمعه گفت، در حالی که قرار بود دسترسی به پولهای ایران در خارج از کشور میسر شود، اما بانک‌های اروپایی نگران نقض مقررات دولت آمریکا هستند.

وی خواستار صدور دستورالعمل‌هایی از سوی اداره کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا برای تشویق بانک‌های اروپایی نسبت به همکاری با ایران شد.

سیف روز پنجشنبه در حاشیه نشست‌های صندوق بین المللی پول و بانک جهانی در واشنگتن با جک لو، وزیر خزانه داری آمریکا دیدار و درباره نگرانی‌های ایران با وی گفت‌و‌گو کرد.

سیف در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ گفت: تا به اینجا، ایران «تقریباً هیچ‌چیز» از اجرای توافق به دست نیاورده است. «یکی از چیزهایی که ما به‌صورت قطع به آن نیاز داریم تبدیل ارزها برای پرداخت پول کالایی است که خریداری می‌کنیم، این امر مستلزم دسترسی به سیستم مالی آمریکاست».

توافق هسته‌ای که بعد از نزدیک به یک دهه تحریم‌های غرب علیه ایران به دست آمد، امیدواری‌ها در ایران برای ورود سرمایه گذاران خارجی به این کشور را افزایش داده است. شرکت‌های هواپیماسازی نظیر ایرباس و بوئینگ برای نوسازی ناوگان حمل و نقل هوایی این کشور وارد عمل شده‌اند، اما هنوز بسیاری از شرکت‌ها به‌دلیل تحریم‌های دولت آمریکا که در دهه ۱۹۹۰ علیه این کشور وضع شده و همچنان پابرجاست، از معامله با ایران اجتناب می‌کنند.

بسیاری از بانک‌های اروپایی در دوره تحریم‌ها به‌اتهام همکاری با ایران میلیون‌ها دلار جریمه شده‌اند و موافقتنامه‌هایی را به‌منظور مصالحه به امضا رسانده‌اند که در آنها مقرر شده برای سالها هیچ‌گونه همکاری‌ای با ایران نداشته باشند. بانک فرانسوی بی‌ان‌پی پاریبا در جولای ۲۰۱۴ توافق کرد که به‌دلیل نقض تحریم‌های ایران، سودان و کوبا ۸.۹ میلیارد دلار جریمه پرداخت نماید. کومرز بانک آلمان هم توافق کرد که ۱.۴۵ میلیارد دلار بابت انتقال پول از طریق سیستم مالی آمریکا به ایران و سودان جریمه پرداخت کند، سیف خواستار لغو این موافقتنامه‌ها است.

سیف گفت: «دلیلی ندارد که این تعهدات ادامه پیدا کند... اداره کنترل دارایی‌های خارجی باید این بانک‌ها را (از قید این تعهدات) آزاد نماید».

مقامات دولت اوباما بارها گفته‌اند که آنها دسترسی ایران به حساب‌های خارجی‌اش را محدود نکرده‌اند. اوایل هفته جاری، آدام سزوبین، معاون وزیر خزانه داری آمریکا در امور تروریزم و اطلاعات مالی گفت، وی نشانه‌هایی را مشاهده کرده مبنی بر اینکه بانک‌های غیرآمریکایی از «محدوده تحریم‌های آمریکا در ارتباط با سپرده‌های ایران که قبلاً تحریم شده بودند» اطلاع ندارند.

اما سزوبین در عین حال گفت که آمریکا امکان دسترسی ایران به سیستم مالی آمریکا را فراهم نخواهد کرد. وی گفت، دسترسی به سیستم مالی آمریکا، که در آن معاملات ارزش گذاری شده به دلار از طریق یک مؤسسه مالی آمریکایی انجام می‌گیرد، هرچند که پول در بانک آمریکایی نمی‌ماند، برای ایران مجدداً برقرار نخواهد شد.

این مشکلات، امتیاز اقتصادی قابل توجهی که دولت ایران انتظار داشت از لغو تحریم ها به دست آورد را به خطر انداخته است. اظهارات سیف یک روز پس از نشست رو در روی وی با جیکوب لو، وزیر خزانه داری آمریکا بیان می شود که با تمرکز بر تقاضای ایران برای برطرف کردن موانع پیش روی اجرای توافق برگزار شد.

آمریکا و قدرت های جهانی در قالب توافق برجام، متعهد به لغو تحریم های ایران هستند. اما خزانه داری آمریکا همچنان مانع از استفاده این کشور از سیستم مالی امریکا یا دلار آمریکا می شود.

به گفته مقامات آمریکایی، در هفته های اخیر، دولت اوباما مشغول بحث هایی داخلی درباره تسهیل داد و ستدهای ایران بوده است. این بحث ها شامل یافتن راه هایی برای فراهم کردن امکان انجام داد و ستدهای دلاری برای ایران بدون دسترسی مستقیم به سیستم مالی آمریکا بوده است. تهران برای بازگرداندن درآمدهای نفتی اش بدون دسترسی به دلار نیز با محدودیت مواجه شده است.

رئیس کل بانک مرکزی ایران گفت، تجار ایرانی باید اجازه داشته باشند معاملات دلاری انجام دهند و به سیستم مالی آمریکا دسترسی داشته باشند. «ما می خواهیم هر دو طرف این توافق به ویژه آمریکا اقدامات لازم برا برای برداشتن موانع انجام دهد.»

کاخ سفید روز جمعه در واکنش به اظهارات سیف اعلام کرد دولت آمریکا به تعهدات خود بر اساس برجام پایبند است.

جاش ارنست، مسئول رسانه ای کاخ سفید گفت: «آمریکا در حال عمل به تعهدات خود بر اساس برجام مطابق با متن و روح توافق است.»

اظهارات این مقام ایرانی بحث ها در واشنگتن درباره آینده روابط ایران و آمریکا و مقدار تحریم هایی که باید در قبال تهران لغو شود را داغ کرده است.

برخی نمایندگان جمهوری خواه از کاخ سفید از اینکه اجازه داده سیف به واشنگتن سفر کند انتقاد کرده و گفته اند که وی بانک هایی را اداره می کند که قبلا به دلیل تسهیل برنامه هسته ای ایران و آنچه آنها حمایت از تروریزم می خوانند، تحت تحریم بوده اند.

یک بانکدار عالی رتبه ایرانی که نخواست نامش فاش شود گفت، بانک های بزرگ بین المللی حتی شروع به هشدار به دیگر بانک ها کرده اند مبنی بر اینکه اگر هرگونه همکاری ای با ایران داشته باشند، با بررسی های بیشتری مواجه خواهند شد.

«آنها دارند بانک های دیگر را تهدید می کنند، و می گویند همکاری با ایران موجب خواهد شد کارهای آنها با سرعت کمتری انجام شود. به همین دلیل این بانک ها نگران شده اند.»


کد مطلب: 345777

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdca0mne049ny01.k5k4.html?345777

الف
  http://alef.ir