بارش باران در استان سیل‌خیز گیلان و بحران‌آفرینی تکراری

بخش حوادث الف، 17 شهریور 96

17 شهريور 1396 ساعت 18:51


بارش سیل‌آسای باران در شهرستان‌های گیلان بار دیگر وضعیت استان را بحرانی کرد و زندگی مردم از جمله مسافران و گردشگران برای ساعت‌ها مختل شد.

بارش باران که از روز گذشته در گیلان آغاز شد به دلیل شدت بارش‌ها و در مدت‌زمان اندک منجر به راه افتادن سیلاب در نقاطی از گیلان شد.

طبق آمارها و بررسی‌ها اولیه از کارشناسان هواشناسی و ستاد مدیریت بحران در گیلان مناطقی از استان دچار آب‌گرفتگی شدید شده بودند و با توجه به حضور گردشگران و مسافران در استان مشکلاتی در حوزه اقامت و گردشگری استان حادث شد.

طبق اعلام اداره کل هواشناسی گیلان بیشترین بارندگی‌های بامداد امروز در استان به ترتیب شامل لاهیجان با 264 میلی‌متر، شهر چاف لنگرود با 222 میلی‌متر و رودسر با 178 میلی‌متر بوده است.

با توجه به اینکه اداره کل هواشناسی گیلان از شدت بارش‌ها خبر داده بود اما توجه کافی به این امر نشد و بار دیگر استان گیلان با بارش‌های کمتر از 15 ساعت به استان بحرانی تبدیل شد و همچنان مسئولان استان در حال تکاپو برای ارائه خدمت و بازگشایی راه‌های روستایی و برخی معابر اصلی درگیر سیلاب هستند.

طبق گزارش در پی بارش شدید باران، به 120 خانوار مسافر در لاهیجان امدادرسانی شده و پس از اسکان اضطراری آن‌ها در ورزشگاه اصلی شهرستان، به این تعداد خانوارها پتو، خرما، نان‌وآب معدنی داده‌شده است.

یک شهروند 45 ساله لنگرودی در هنگام سرکشی به مغازه‌اش که در بارندگی‌های دیشب و امروز آب‌گرفته بود به دلیل برق‌گرفتگی در دم جان سپرده است.



در اکثر روستاها و همچنین شهر لنگرود خبرها حکایت از جاری شدن سیلاب‌های محلی مخصوصاً در مناطق حاشیه شهرها و کوهپایه‌ای دارد و جاده لاهیجان به لنگرود نیز با آب‌گرفتگی مواجه شده است.

  بارش باران در این شهر در تاریخ این شهرستان کم‌نظیر بوده است، گرچه دمای هوا نیز براثر بارندگی شب گذشته در این شهرستان کاهش‌یافته به‌گونه‌ای که در ساعت هفت و 30 صبح امروز دمای هوای در ایستگاه هواشناسی لاهیجان 22 درجه سلسیوس را ثبت کرده درحالی‌که بیشینه آن طی روز گذشته 35 و نیم درجه بوده است.

همچنین طبق گزارش در غرب گیلان بااینکه شدت بارش‌ها در شهرستان‌های تالش، رضوانشهر، ماسال، صومعه‌سرا و فومن کم بود اما میزان بارش‌ها در مدت‌زمان کم و ظرفیت محدود آبراه‌ها و نهرهای عمومی در روستاهای طغیان کرده و منازل مسکونی و تجاری جریان سیل‌آسای آب زندگی و حیات مردم را تهدید کرده است.



در مرکز استان نیز خیابان‌ها و معابر عمومی شهر در ساعات اولیه به دلیل شدت بارش‌ها و عدم اتصال سیستم فاضلاب شهر به ناوگان فاضلاب جامع شهری و بعضاً ظرفیت کم آن آب‌های سطحی در شهر سرگردان هستند و معضلاتی را برای مردم و رانندگان ایجاد کرده است.

بااینکه ساعت‌ها از بارش‌ها و شدت آن گذشته اما تجهیزات ناکافی در شهرستان‌ها به‌ویژه شهرهای شرقی استان ‌همچنان مردم و شهروندان سرگردان هستند و نیازمند کمک و مساعدت بیش‌ازپیش مسئولانند.

بارش باران در طی نیم روز گذشته نه‌تنها با آب‌گرفتگی شدید معابر و بروز سیل در خیابان‌ها، زندگی عادی مردم برخی شهرهای گیلان را برای ساعت‌ها فلج کرد بلکه باعث طغیان رودخانه‌ها، آب‌گرفتگی منازل مردم و تخریب تأسیسات زیربنای مردم را در معرض وقوع حادثه تلخی قرارداد گرچه با پایان یافتن شدت بارش و ورود به‌موقع مسئولان از بروز حوادث ناگوار بیشتر جلوگیری شد.

در رابطه باسیل باید نکته‌هایی را یادآور شد و آن‌هم توجه به این مهم است که سیلاب یک پدیده طبیعی است و همواره جوامع انسانی را مورد تهدید قرار می‌دهد، اما با استفاده از اقداماتی می‌توان میزان یا اثرات منفی سیلاب را کاهش داد و حتی از زیان‌های وارده به انسان، املاک و دارایی‌ها جلوگیری کرد.

باید نظارت‌ها در حوزه جنگل‌داری و همچنین آبخیزداری بیشتر شود چون جنگل‌ها و مراتع در حالت طبیعی از عوامل کنترل‌کننده سیل به شمار می‌روند و نباید اجازه داد تا تخریب جنگل‌ها و ضعیف شدن پوشش گیاهی رقم بخورد.



 استان گیلان به لحاظ نقش عوامل طبیعی در وقوع سیلاب از قبیل شرایط اقلیمی، میانگین سالیانه بالای بارندگی، بارش باران‌های شدید و رگباری یکی از استان‌های سیل‌خیز کشور است و با توجه به سیل‌خیز بودن استان مسئولان گیلان اعم از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، استاندار و مدیران کل باید بیشتر تلاش کنند و با جذب اعتبارات بیشتر و همچنین دریافت امکانات سخت‌افزاری نظیر ماشین‌آلات سنگین از قبیل لودر، بیل مکانیکی و سایر دستگاه‌های موردنیاز توجه اساسی به نیازمندی‌های استان داشته باشند.

اکنون سیل در استان رقم خورده و یقیناً در پی آن خسارت‌هایی عمومی و شخصی بر شهرها و مردم واردشده است و مسئولان شهرستان‌ها و استان باید سازوکاری را فراهم کنند تا با جبران خسارت‌ها زخم‌های مردم را مرهم نهند و از بیشتر شدن دغدغه‌های آن‌ها جلوگیری کنند کما اینکه در بسیاری از مناطق شهری مدیران می‌توانستند با جمع‌آوری درختان از سطح شهر و بازگشایی دریچه‌های فاضلاب خسارت ناشی از بارش شدید باران را به حداقل برسانند.


کد مطلب: 509478

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdca0onma49nwy1.k5k4.html?509478

الف
  http://alef.ir