پیشنهاد کتاب/ «کتاب جامع عکاسی دیجیتال»؛ بن لانگ؛ ترجمه داریوش اسماعیلی؛ فرهنگسرای میرشتی

همه آنچه در عکاسی دیجیتال باید بدانید

بخش فرهنگی الف؛ 21 مرداد 1395

21 مرداد 1395 ساعت 16:09


«کتاب جامع عکاسی دیجیتال»
نوشته: بن لانگ
ترجمه: داریوش اسماعیلی
ناشر: فرهنگسرای میرشتی، چاپ اول ۱۳۹۴
۶۲۴ صفحه ، ۱۴۰۰۰۰ تومان

شما می‌توانید کتاب «کتاب جامع عکاسی دیجیتال» را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب آنلاین خرید کنید.

****

بیش از چهار دهه از به بازار آمدن دوربین های دیجیتال می گذرد، دوربین هایی که در ابتدا به دلیل قیمت بالا و بزرگی شان، مانع استقبال گسترده از آنها شده بود؛ اما امروزه ارزانی و کوچکی این دوربینها به یکی از ویژگی های آنها بدل شده است. با وجود این اما هنوز هستند عکاسانی که به دلایل گوناگون استفاده از دوربین های آنالوگ را ترجیح می دهند، اما نمی توان منکر این واقعیت شد که در پانزده سال گذشته عکاسی دیجیتال دنیای عکاسی را دگرگون کرده و آن را به انحصار خود در آورده است.

بی گمان یکی از مهمترین ویژگی های عکاسی دیجیتال (برخلاف عکاسی آنالوگ که همه چیز در لحظه ثبت عکس تمام شده و نتیجه را باید بعد از ظهور آن دید) این است که عکاس می تواند پس از ثبت عکس نیز در محتوای آن دخل و تصرف های بسیاری کرده و کیفیت کار را تا حد زیادی بهبود داده و یا به خروجی مورد نظر خود نزدیک کرد. فارغ از اینکه چنین تغییر و تحول هایی تا چه اندازه در عکاسی هنری قابل پذیرش هستند یا نه، این امکاناتی است که عکاسی با دوربین های دیجیتال در اختیار نسل امروز قرار داده است.

به هر روی اگرچه پاره ای اصول عکاسی در شیوه آنالوگ و دیجیتال یکسانند، اما ویژگی هایی متفاوت فراوانی نیز دارند. به خصوص اینکه با ورود دوربینهای دیجیتال به دنیای عکاسی، فرایندهای تازه ای نیز وارد حوزه عکاسی شده اند که پیش از این عکاسان بدانها نیاز نداشتند. یک عکاس حرفه ای و حتی هنری در این روزگار احتیاج به آشنایی و تسلط به کار با رایانه و نرم افزارهایی دارد که خاص همین حوزه بود و نیازمند آموزش هستند.

با این اوصاف نه فقط برای علاقمندان به عکاسی حرفه ای دیجیتال، بلکه برای آن عکاسانی که به هر دلیل هنوز به طور جدی وارد میدان عکاسی دیجیتال نشده اند و خلاصه برای هرکسی که می خواهد با عکاسی دیجیتال در سطوح مختلف آشنا شود، داشتن منبعی کارآمد و جامع برای آشنایی با جنبه های مختلف عکاسی دیجیتال یک ضرورت به شمار می آید.

برای این منظور کتاب «کتاب جامع عکاسی دیجیتال» اثر بن لانگ که توسط داریوش اسماعیلی به فارسی برگردانده شده یکی از بهترین گزینه ها به حساب می آید.

بن لانگ یکی از اساتید معتبر و نامدار عکاسی دیجیتال در عرصه بین المللی محسوب می شود. او که تاکنون آثار گوناگونی در حوزه عکاسی دیجیتال منتشر کرده است؛ به عنوان چهره ای شناخته می شود که به شکلی متمرکز فعالیت خود را در زمینه عکاسی دیجیتال گذاشته است و در این زمینه تقریبا چهره ای بی رقیب به شمار می آید. علاوه بر آثار تالیفی اش در نشریات معتبری همچون، مک ویک، مک یوزر و مک ورلد یوکی و... سرویراستار نشریات کریتیو پرو و مک ورلد نیز هست.
او دوره های آموزشی بسیاری در سرتاسر جهان برگزار کرده و حتی در زمینه برنامه نویسی کامپیوتری در راستای تولید نرم افزارهای ویرایش عکس نیز دارای تجربیات در خور اعتنایی بوده است. گفتنی است در سالهای اخیر ویدئوی برنامه های آموزش عکاسی او نیز در فضای مجازی توسط علاقمندان به عکاسی بسیار با استقبال روبه رو شده است. شهرت او بدان پایه بوده است که روش کار او به عنوان سبکی تبلیغی در منابع آموزشی مورد استفاده قرار می گیرد، برای نمونه به صورت کادر بندی به شیوه بن لانگ یا نورپردازی به شیوه بن لانگ و... از این نویسنده همچنین کتاب پیش به سوی دروازه های عکاسی دیجیتال (با سی دی) نیز منتشر شده است.

از مجموعه آنچه گفته شد می خواهیم به این نتیجه برسیم که «کتاب جامع عکاسی دیجیتال» اثر بن لانگ منبع آموزشی مهمی است به قلم یکی از چهره های شاخص و موجه حوزه عکاسی دیجیتال که خوشبختانه با ترجمه ای خوب و با چاپی نفیس روی کاغذ گلاسه به علاقمندان عرضه شده است. اهمیت برخورداری از چاپی نفیس لااقل در مورد اثر حاضر از آن روست که ما درباره کتابی صحبت می کنیم که برای قابل درک شدن مباحث ارائه شده، کیفیت انتشار عکس های آن نیز اهمیت ویژه ای دارد.

کتاب «جامع عکاسی دیجیتال» از بیست و دو فصل تشکیل شده که عناوین آنها به این قرار است: «چشم، ذهن، نور و تصویر»، «دوربین خود را بشناسید»، «ساختمان دوربین»، «انتقال تصاویر»، «حسگرهای تصویر»، «مبانی نوردهی»، «حالت برنامه»، «نوردهی پیشرفته»، «یافتن سوژه و ترکیب‌بندی تصویر»، «نورپردازی»، «عکاسی با فرمت RAW»، «پروژه‌های ویژه»، «جریان کار»، «جریان کار ویرایش و اولین گام‌ها»، «درست کردن سایه روشن‌ها»، «درست کردن رنگ»، «ویرایش تصویر در فرمت RAW»، «قالب گذاری»، «تبدیل تصویر به سیاه و سفید»، «لایه‌ها، روتوش کردن و جلوه‌های ویژه»، «چسباندن تصویرهای پانوراما به یکدیگر و آمیختن تصویرهای HDR» و «خروجی».

هریک از این ۲۲ فصل خود به بخشهای متعددی تقسیم می شوند که دربر گیرنده جزئی ترین وجوه کار هستند. که به زبانی ساده اما به شکلی مفصل نوشته شده اند. به این ترتیب بن لانگ مخاطبان کتاب خود را محدود نکرده و کتابش را به اثری بدل ساخته که می تواند پاسخگوی پرسش‌های مخاطبانی در سطوح مختلف باشد.
تقریبا نیمه اول کتاب حاضر به مباحثی اختصاص دارند که به نحوه کارکردن با دوربین و سازوکارها و تکنیک‌های عکس گرفتن در ارتباط هستند.

از بحثهای کلی همانند «چگونه عکاسی را بیاموزیم؟»، «مبانی دوربین»، «باطری، کارت حافظه، کلید راه‌اندازی»، «مراقب باشید دوربین از دستتان نیفتد»، «روش در دست گرفتن دوربین»، «مراقبت و نگهداری از دوربین»، «سیستم فلاش» «عکاسی با حالت خودکار»، «قرار دادن دوربین روی حالت خودکار»، «قاب خود را تنظیم کنید»، «فاصله کانونی»، «سرعت و ویژگی‌های شاتر»، «نکاتی درباره گرفتن عکس‌های سردستی» تا آشنایی با پاره ای اصول و قواعد لازم جهت عکاسی همانند«حسگر تصویر چه می‌کند؟»، «قسمت‌های دوربین»، «عدسی»، «کنترل‌های اصلی»، ‌ «اجرای تنظیمات دوربین»، «اندازه تصویر و فشرده سازی»، «نوردهی زیاد و کم»، «مکانیسم‌های کنترل نوردهی»، «سرعت شاتر»، «دیافراگم» و «تعادل میان سرعت شاتر و اندازه دیافراگم»، «کنترل نوردهی و فوکوس» و «گرفتن عکس‌هایی با عمق میدان کم».

البته در نیمه اول کتاب که تا بخش دوازدهم را شامل می شود، نویسنده بخشهایی را هم به آشنایی خواننده با پاره ای ملزومات مورد نیاز عکاسی اختصاص داده است.
همانند «انتخاب یک رایانه»، «ذخیره سازی»، «نسخه پشتیبان»، «نرم افزار پشتیبان گیری»، «نمایشگرها»، «تنظیم ویژگی‌های رنگی و میزان کردن صفحه نمایشگر»، «برنامه‌های گشت‌زنی و فهرست‌سازی»، «برنامه‌های ویرایش تصویر»، «سازگاری تبدیل کننده RAW»، «انتقال تصاویر»، «انتقال تصاویر به رایانه‌ای با سیستم عامل ویندوز ۷» و «انتقال تصاویر به رایانه‌ای با سیستم عامل مکینتاش» که بخش چهارم کتاب را تشکیل می دهند.

اما از بخش دوازدهم کتاب به بعد تا بخش پایانی (۲۲) که به آموزش «آماده کردن تصویرها برای چاپ یا گرفتن خروجی الکترونیک» اختصاص دارد، به فرایندهای مهم بعد از گرفتن عکس در عکاسی دیجیتال می پردازد. یعنی بخشهایی که به نحوه پردازش و ویرایش عکسهای دیجیتال اختصاص دارد.

مباحثی همانند مدیریت تصاویر و آغاز مرحله پس از تولید در عکاسی همانند ویرایش عکس در برنامه‌های «بریج» و «فوتوشاپ» در این فصل‌ها آموزش داده شده است. «درست کردن و تنظیم سایه‌ ــ روشن‌ها در عکس‌ها»، «ترمیم و اصلاح رنگ عکس‌های»، «درست کردن کنتراست و سایه روشن »، «استفاده از قالب برای محدود کردن اصلاحات صورت گرفته روی عکس‌ها» و «تبدیل کردن عکس‌های رنگی به سیاه و سفید» و همچنین چگونگی پردازش تصویری که از ترکیب چند تصویر دیگر ساخته می‌شود، مهم‌ترین مباحث آموزشی هستند که در نیمه دوم کتاب مورد توجه قرارگرفته و به مخاطب آموزش داده می شوند.

البته نویسنده کتاب تنها به نرم افزارهای «بریج» و «فوتوشاپ» محدود نشده و در انتهای کتاب به نرم‌افزارهای دیگری در حوزه ویرایش عکس نیز می پردازد و به این ترتیب در نهایت به فصل بیست و دوم می رسد که «آماده کردن تصویرها برای چاپ یا گرفتن خروجی الکترونیک» آموزش داده می شود.

نسخه حاضر ششمین ویرایش از « کتاب جامع عکاسی دیجیتال» است، عکاسی دیجیتال با گذر زمان مدام با تغییر و تحولاتی روبه رو بوده است و به همین دلیل بن لانگ نیز متاثر از این تغییرات کتاب خود را ویراسته و به روز کرده است. اما این تغییرات نسبت به ویرایشهای قبلی که کم هم نبوده بیشتر شامل حال فصولی بوده است که به فرایند های پس از انداختن عکس مربوط می شوند. چراکه در عکاسی دیجیتال سریع ترین پیشرفت‌ها در زمینه تولید نرم‌افزاری ویرایش و اصلاح عکسها انجام شده اند.

بنابراین می توان گفت نویسنده کتاب با توجه به اشرافی که بر تغییر و تحولات دنیای عکاسی دیجیتال داشته، به فرایند تولید نرم افزارهای جدید و پیشرفته در عکاسی توجه کافی مبذول داشته است.

اما آن نیمه از کتاب که به اصول و مفاهیم پایه ای فرایند گرفتن عکس انداختن می پردازد همانند مفاهیم بنیادی نوردهی و از این دست کیفیت متغییری در طول این سالها نداشته اند.

به هر روی آنها که به عکاسی دیجیتال علاقه دارند در این کتاب، به خواندنی های سودمند و کاربردی فراوانی در همه‌ی جنبه های این حوزه دست خواهند یافت که به پیشرفت آنها در زمینه عکاسی و دست یافتن به سطح بالاتری از مهارت حرفه ای و هنری کمک شایانی خواهد کرد.


کد مطلب: 380480

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcaawnew49nay1.k5k4.html?380480

الف
  http://alef.ir