آب‌هایی که هر روز آب می‌روند

13 دی 1395 ساعت 9:16


لرستان از جمله استان‌های پرآبی است که علیرغم بارندگی فراوانش با مشکل کم‌آبی مواجه است.

 به گزارش ایسنا، لرستان از جمله استان‌های پرآب پس از حاشیه خزر محسوب می‌شود که علیرغم بارندگی‌های خوب چون منبع ذخیره آب وجود ندارد متاسفانه به صورت روان آب خارج می‌شود.

این درحالیست که ماه هر روز شاهد پایین رفتن سطح آب‌های زیرزمینی هستیم و مشکل و کمبود آب در لرستان چه در بخش شرب و کشاورزی به حدی رسیده است که هم‌اکنون شهرستان‌های کوهدشت و چگنی با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنند؛ چنانچه این روند ادامه داشته باشد، شاهد مرگ آبخوان‌ها و نشست ناگهانی زمین و زلزله خاموش خواهیم بود.

توان فعلی بهره‌برداری از منابع آب لرستان 812 مترمکعب است

عبدالرضا بازدار رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان در این باره با اشاره به اینکه 73 درصد اراضی استان دیم است و این در حالیست که میانگین اراضی آبی در کشور 45 درصد است، افزود: میزان بارش متوسط بلندمدت سالانه در استان 550 میلی‌متر و حجم بارش سالانه 15.5 میلیارد مترمکعب است.

وی اضافه کرد: همچنین میزان نفوذ به آب‌های زیرزمینی 1.5 میلیارد مترمکعب است.

بازدار بیان کرد: تولید آب سطحی لرستان در حوضه آبریز کرخه 3 میلیارد مترمکعب در سال بوده و حجم روان‌آب‌های ورودی به استان 4 میلیارد مترمکعب و تولید آب استان 8 میلیارد مترمکعب است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: توان فعلی بهره‌برداری از منابع آب استان 812 مترمکعب، آب زیرزمینی 731 مترمکعب است که در مجموع 1543 میلیون مترمکعب می‌شود.

22 درصد ‌اراضی آبی لرستان به سیستم‌های نوین آبیاری مجهز شدند

این مقام مسئول افزود: براساس آمارها برای تأمین غذای هر 3 نفر یک هکتار زمین آبی موردنیاز است؛ بنابراین برای 1.73 میلیون نفر بیش از 557 هزار هکتار زمین آبی نیاز است.

وی به خشکسالی زراعی در لرستان اشاره کرد و با بیان اینکه هم‌اکنون کشت محصولات کشاورزی در استان به دلیل بارش کم و خشکسالی دوماه با تاخیر آغاز شده است، یادآور شد: با این تفاسیر بین 20 تا 30 درصد محصولات کشاورزی استان دچار آسیب می‌شوند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان بیان کرد: هم‌اکنون 193 هزار هکتار گندم دیم در استان نیاز به آب دارند.

بازدار با اشاره به اینکه از مجموع 185 هزار هکتار اراضی کشاورزی آبی در استان 41 هزار و 800 هکتار (22 درصد) به سیستم‌های نوین آبیاری مجهز شدند، افزود: در طی سه سال اخیر از این میزان 13 هزار و 400 هکتار از اراضی کشاورزی به سیستم آبیاری نوین مجهز شدند.

وی گفت: در حال حاضر میانگین تجهیز اراضی کشاورزی لرستان به سیستم آبیاری نوین 22 درصد است که این درحالیست که این میزان در کشور 20 درصد گزارش شده است.

مخزن ذخیره آب در استان نداریم

‌در این رابطه حسین پیرحیایی معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی لرستان گفت: همه اراضی آبی در اطراف رودخانه سیمره در استان دوبار کشت می‌شوند.

وی اضافه کرد: عمده موتور تلمبه‌های غیرمجاز که حتی سابقه 40 ساله دارند مراجعه نکردند تا مجوز بگیرند، در حوضه کرخه تاکنون یک میلیارد مترمکعب آب داشته‌ایم که الان اعلام کردند باید به 600 میلیون مترمکعب برسد.

این معاون جهاد کشاورزی لرستان گفت: مخزن ذخیره آب نداریم پس نیاز است احداث سدها و ذخیره آب در استان جزو اولویت‌ها باشد.

برای تعیین تکلیف چاه‌های فاقد پروانه خیلی از چاه‌ها را شناسایی کردیم

در این باره نیز نادر مختاری معاون شرکت آب منطقه‌ای لرستان با بیان اینکه بیشتر چاه‌های غیرمجاز در شهرستان دورود وجود دارد و این در حالیست که در سایر چاه‌ها در استان نیمه‎عمیق است، افزود: برای تعیین تکلیف چاه‌های فاقد پروانه خیلی از چاه‌ها را شناسایی کردیم.

وی گفت: در شهرستان ازنا یک چاه غیرمجاز نداریم، در الیگودرز نیز تعداد چاه‌های غیرمجاز انگشت‌شمارند و تنها در شهرستان دورود شاهد چاه‌های عمیق غیرمجاز هستیم.

برداشت آبی که از حوضه کرخه می‌شود، 541 میلیون مترمکعب است

در این رابطه علی امید سیفی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان با بیان اینکه در استان 2.5 میلیارد مترمکعب برداشت آب داریم، اضافه کرد: در بلندمدت میزان روان‌آب 12 میلیارد مترمکعب است، متوسط بارش استان نیز در سال گذشته 18.8 میلیارد مترمکعب بوده است.

وی گفت: برداشت آبی که از حوضه کرخه می‌شود 541 میلیون مترمکعب است که در کل 5 استان انجام می‌شود.

سالانه 100 چاه را مسلوب می‌کنیم

سیفی با اشاره به اینکه تا سطح زیرکشت مشخص نشود ما نمی‌توانیم حق‌آبه بدهیم، افزود: در حال حاضر 1580 چاه مجاز داریم، از مجموع چاه‌های غیرمجاز 423 مورد را پر کردیم.

مدیر عامل شرکت آب‌منطقه‌ای لرستان اضافه کرد: برای پر کردن هر چاه به 2 میلیون تومان اعتبار نیاز است، سالانه 100 چاه را مسلوب می‌کنیم.

وی با تاکید براینکه بیش از 1500 چاه غیر مجاز در استان شناسایی شده است، یادآور شد: باید در شورای حفاظت از منابع آب شهرستان‌های استان مساله پرکردن چاه‌های آب غیر مجاز مورد بررسی قرار گیرد و پس از تصویب شرکت آب منطقه‌ای لرستان اقدام به پر کردن آنها کند.

نظارتی بر چاه‌های عمیق غیرمجاز نمی‌شود

نعمتی فرماندار دورود نیز در این باره گفت: متأسفانه نظارتی بر چاه‌های عمیق غیرمجاز نیست و مدیریت آب باید مورد توجه قرار گیرد.

وی اضافه کرد: در این شهرستان 400 حلقه چاه مجاز داریم و چاه‌های غیرمجازی که زده شده روی مدیریت منابع آب در سفره‌های زیرزمینی ندارد.

نعمتی اظهار کرد: نظارت بر چاه‌های غیرمجاز نیست و از بستر رودخانه تیره برداشت‌های بی‌رویه توسط موتور تلمبه‌ها انجام می‌شود.

فرماندار دورود افزود: افرادی تحت عنوان دلال و واسطه آب می‌فروشند، تعدادی از این موتورتلمبه‌ها را مسلوب کردیم و چنانچه در این رابطه تدبیری نشود در آینده با مشکل بزرگتری مواجه می‌شویم.

3 سال است که بیشترین چالش را با وزارت نیرو داریم

در این رابطه مهندس هوشنگ بازوند استاندار لرستان با بیان اینکه شرکت آب منطقه‌ای میزان خروجی روان‌آب‌های استان را 12 میلیارد مترمکعب عنوان می‎کند، گفت: در حالیکه گفته می‌شود این خروجی 6.5 میلیارد مترمکعب است و در این مورد یا وزارت نیرو دروغ می‌گوید و یا آب منطقه‌ای از حق دفاع نمی‌کند.

وی اضافه کرد: اینکه یک مدیر منافع استان را رها کند و طرف وزارت‌خانه را بگیرد، حق نیست.

بازوند با تأکید بر اینکه 3 سال است که بیشترین چالش را با وزارت نیرو داریم، افزود: چرا باید همیشه با مسئولین وزارت نیرو و مهندس چیت‌چیان چالش داشته باشیم در حالیکه انتظارمان این بود که آب منطقه‎ای، منافع استان را ترجیح دهد نه وزارت نیرو، متأسفانه این وزارت در رابطه با تخصیص آب، عدالت را رعایت نمی‌کند.

ارادت به خوزستانی‌ها داریم، اما نمی‌توانیم از حقمان بگذریم

استاندار لرستان با تأکید بر اینکه ما ارادت به خوزستانی‌ها داریم اما نمی‌توانیم جایی که خودمان برای آب له‎له می‌زنیم تنها به منافع خوزستان فکر کنیم، یادآور شد: در قوانین مربوط به آب آمده که حق‌آبه متعلق به بالادست است ولی متأسفانه وزارت نیرو ما را اذیت می‌کند و نمی‌دانم تا کجا باید این مسأله ادامه یابد حتی در برخی مواقع برای تخصیص آبی که حق‌مان است کلمه ترحم را به کار می‌برند.

بازوند با تأکید بر اینکه وزارت نیرو باید نگرانی‌های ما را در بخش آب رفع کند که متأسفانه تاکنون این مهم را انجام نداده است، افزود: برای تخصیص آب، مدیرعامل آب منطقه‌ای لرستان حتی باید به روی مین برود.

نماینده عالی دولت در استان افزود: چنانچه نگاهی اجمالی به وضعیت آب زیرزمینی، استان‌های همدان، مرکزی و کردستان بیندازید خواهید دید که حتی برداشت از آب‌های زیرزمینی ما نیز مظلومانه است.

از 135 میلیون متر مکعب تخصیص آب برای سد معشوره یک عدد کوتاه نمی‌آیم

وی تأکید کرد: آب سرمایه و داشته‌هایمان بود و نتوانستیم مردم را روی داشته‌هایمان تجمیع کنیم و با ایرادها و سخت‌گیری‌های وزارت نیرو نتوانسته‌ایم به اهداف‌مان برسیم.

استاندار لرستان گفت: علیرغم اینکه در دولت اعتبارات آب منطقه‌ای استان و سدها افزایش چشمگیری داشت، اما مردم ما توقع داشتند از این سرمایه استفاده کنند و این در حالیست که وزارت نیرو خیلی می‌توانست کار انجام دهد که انجام نداده است.

بازوند بیان کرد: وزارت نیرو برای تخصیص آب به سد معشوره گفت مجوز 100 میلیون مترمکعب تخصیص را بپذیرید و سد را برای 130 میلیون مترمکعب بسازید که این میزان تخصیص را نپذیرفتم و از 135 میلیون متر مکعب تخصیص آب یک عدد کوتاه نمی‌آیم.

به گزارش ایسنا با توجه به اینکه 75 درصد اراضی لرستان دیم است و این درحالیست که یکی از شاخص‌های توسعه استان بخش کشاورزی است و باید در این راستا مسئولین امر اهتمام ویژه‌ای داشته تا نه تنها مشکل کم‌آبی استان برطرف شود، بلکه دیگر شاهد مرگ آبخوان‌ها وکم‌آب شدن سفره‌های آب زیرزمینی نباشیم.


کد مطلب: 430691

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcaowny649nei1.k5k4.html?430691

الف
  http://alef.ir