پشت‌پرده جنگ‌افروزی‌ها علیه ایران/ با «هاسبارا» آشنا شوید

31 مرداد 1396 ساعت 9:45


«درگیری در خلیج فارس، به تلاش های اسرائیل برای معرفی ایران به عنوان منشا تمام مشکلات و بی ثباتی های خاورمیانه کمک می کند؛ و البته این موضوع می تواند توجه جهانی را از بی ثباتی هایی که خود اسرائیل در آن نقش دارد، منحرف سازد...»

به گزارش جام نیـوز، "پاول آر. پیلار" تحلیلگر کهنه‌کار سیا* با انتشار یادداشتی در مجله آمریکایی نشنال اینترست (National Interest) به بررسی پشت پرده سیاست های ضدایرانی کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی پرداخته است. در این یادداشت می خوانیم:

من اخیرا با انتشار یادداشتی تحت عنوان "صلح در خاورمیانه به نفع همه است" به سیاست دوگانه عربستان سعودی در رابطه با ایران پرداختم؛ ریاض به دنبال آن است که به آرامی گام هایی را برای کاهش تنش ها با همسایگان خود در سراسر خلیج فارس برداشته و از سوی دیگر در رابطه با تهدید ایران هشدار دهد تا از این طریق توجه آمریکا را به خود جلب کرده و ایالات متحده را در جانب خود نگه دارد.

اما عربستان سعودی و متحدانش (امارات متحده عربی و بحرین) تنها کشورهایی در خاورمیانه نیستند که با سوءاستفاده از سیاست ضدایرانی خود به دنبال جلب حمایت آمریکا هستند.

 نتانیاهو و اطرافیانش در اسرائیل نیز انتقاد تند و بی وقفه از ایران را یکی از پایه های اساسی دیپلماسی عمومی خود قرار داده اند. اسرائیلی ها به دنبال آن هستند که ایران را منزوی کرده و کشوری شیطانی معرفی کنند که هیچ کس نباید با آن تعامل کند؛ حتی توافق هسته ای با  ایران نیز با وجود آنکه به اعتراف مقامات ارشد اسرائیل از نظر امنیتی به نفع اسرائیل بوده، مورد مخالفت نتانیاهو قرار گرفته است.

 حتی درگیری نظامی کشورهای عربی و یا آمریکا با ایران در خلیج فارس نیز با اهداف کابینه نتانیاهو که دشمنی بی پایان با ایران است، سازگار است. اسرائیل، نفتی از خلیج فارس صادر نمی کند و در این منطقه قرار ندارد که در صورت وقوع جنگ، هزینه جانی و یا مالی بپردازد. درگیری در خلیج فارس، احتمال هرگونه بهبود روابط آمریکا با ایران را از بین می برد -هرچند به نظر نمی رسد دوره ترامپ چنین احتمالی وجود داشته باشد- و به تلاش های اسرائیل برای معرفی ایران به عنوان منشأ تمام مشکلات و بی ثباتی های خاورمیانه کمک می کند؛ و البته این موضوع می تواند توجه جهانی را از بی ثباتی هایی که خود اسرائیل در آن نقش دارد، منحرف سازد.

آنچه در پس‌زمینه تمامی این مسائل قرار دارد، نیم قرن اشغال اراضی فلسطینیان توسط اسرائیل و انکار همیشگی حقوق شهروندی و سیاسی فلسطینیان است؛ این موضوعی است که شاخص اصلی تعریف سیاست های دولت های اسرائیل و روابط آن با کشورهای دیگر جهان است.

این همان موضوعی است که در شکل گیری تبلیغاتی تحت عنوان هاسبارا** (Hasbara) و پیگیری آن توسط کابینه بنیامین نتانیاهو نقش اساسی داشته است تا شکایت ها و انتقادات کشورهای دیگر و سازمان های بین المللی را از اسرائیل منحرف نماید.

 نتانیاهو به حمایت مستمر آمریکا از اسرائیل نیازمند است و برای جلوگیری از در خطر افتادن این حمایت حاضر است دیگر ارزش ها و نگرانی ها را زیر پا بگذارد؛ حوادث هفته گذشته در آمریکا و سکوت نتانیاهو در قبال آن نشانه ای از این موضوع است.

 اتفاقات زشتی که در "شارلوتس ویل" رخ داد، موجب شوکه شدن و نگرانی بسیاری از کشورهای جهان، بویژه کشورهای غربی شد و نمایش آشکار نئونازیسم در آمریکا بود که موضع گیری های صریحی را در پی داشت.

اما نخست وزیر اسرائیل در رابطه با این حادثه کاملا ساکت بود. این همان نخست وزیری است که درباره یهودستیزی، چه واقعی باشد چه خیالی، به سرعت موضع می‌گیرد و پیش از این نیز بدون هیچ گونه تعللی، بارها در امور سیاسی آمریکا مداخله کرده است.

توضیح روشن عدم موضع گیری نتانیاهو آن است که او نمی خواهد کوچکترین ریسکی در رابطه با حمایت های دونالد ترامپ از اسرائیل کرده و این پشتیبانی را در مخاطره قرار دهد؛ آن هم رئیس جمهوری که دشمنی بی پایانی نسبت به ایران داشته و حتی از گفتگو با آن خودداری می کند.»

* پاول آر. پیلار برای مدت ۲۶ سال (از سال 1977 تا 2005) افسر تحلیلگر سیا بوده است و هم اکنون تحلیلگر ارشد اندیشکده آمریکایی بروکینگز است.

**هاسبارا (Hasbara) به معنی تلاش‌های تبلیغاتی برای بهبود وجهه اسرائیل، توجیه اقداماتش و دفاع از آن در افکار عمومی جهان است. وظیفه این دستگاه تبلیغاتی "مظلوم‏ نمایی و توجیه جنایت‏های اسرائیل" ، "ایجاد همدلی بین مردم دنیا نسبت به این رژیم غاصب" و "ترمیم چهره آن در عرصه بین ‏الملل" است.


کد مطلب: 504122

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcb5abs5rhbg8p.uiur.html?504122

الف
  http://alef.ir