اوپک آماده اعتراض به عربستان است

11 آذر 1394 ساعت 13:04


مجله «وال استریت ژورنال» آمریکا نوشت: ایران و دیگر اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) قصد دارند در نشست چهارم دسامبر (سیزدهم آذر) وزیران نفت، به عربستان فشار بیاورند تا تولید را کاهش دهد اما بعید است سیاست اوپک عوض شود.

مجله «وال استریت ژورنال» آمریکا نوشت: ایران و دیگر اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) قصد دارند در نشست چهارم دسامبر (سیزدهم آذر) وزیران نفت، به عربستان فشار بیاورند تا تولید را کاهش دهد اما بعید است سیاست اوپک عوض شود.

به گزارش ایرنا، وال استریت ژورنال اعلام کرد: اوپک در آستانه پرتنش ترین نشست خود در سالیان گذشته قرار دارد و پس از یک سال تولید زیاد نفت از سوی این گروه، فشار بر عربستان برای کاهش تولید در حال شکلگیری است.
پارسال سازمان کشورهای صادرکننده نفت با راهبرد حفظ سطح تولید نفت برای به دست آوردن سهم بازار و فشار آوردن بر رقیبان ضعیف تر در آمریکا و جاهای دیگر که به رهبری عربستان به تصویب رسیده بود، بازارها را شگفت زده کرد.

اما در کنار اعضایی که طرفدار سیاست کاهش قیمتند، اعضای دیگر مانند ایران این تصمیم را اشتباه می دانند و خود را آماده می کنند در نشست این هفته اوپک عربستان را برای کاهش سقف تولید این سازمان، زیر فشار قرار دهند.

نارضایتی از سیاست کنونی اوپک حتی داخل عربستان نیز در حال شکلگیری است اما دور از ذهن است که عربستان در این زمینه نرم شود.

تغییر سیاست اوپک از کنترل قیمت های نفت به دفاع از سهم بازار، تا اندازه ای به دلیل نگرانی عربستان از افزایش تولید ایران به محض لغو تحریم ها بود اما نتیجه احتمالی این سیاست تداوم اشباع بازار و ارزانی قیمت نفت است.

«دومنیک کریچلا» تحلیلگر موسسه مدیریت انرژی در نیویورک، هفته گذشته در یادداشتی برای وال استریت ژورنال نوشت: بازارها همچنان با مازاد روبرویند و هنوز این احتمال بالا است که قیمت نفت بار دیگر به سطح حداقلی برسد.

در جریان فروپاشی قیمت نفت که از ژوئن ۲۰۱۴ میلادی (خرداد ۱۳۹۳) آغاز شد، قیمت نفت برنت از نزدیک به ۱۱۵ به ۴۵ دلار در هر بشکه کاهش یافت.

تنش ها داخل اوپک در حالی بالا می گیرد که عربستان سعودی با شکستن رکورد تولید، در حال تشدید مازاد عرضه نفت در بازارهاست.

قیمت نفت خام به دلیل مازاد عرضه تمایل به کاهش دارد و میانگین قیمت نفت در سال ۲۰۱۵ میلادی تا ۵۶ دلار در بشکه رسید؛ در حالی که این رقم در سال ۲۰۱۴ میلادی معادل ۹۷ دلار در هر بشکه بود.

این مساله وضع مالی برخی اعضای اوپک مانند ونزوئلا، الجزایر و آنگولا را بشدت خراب کرده است و توانایی این کشورها برای حفظ سطح تولید را تهدید می کند.

در نشست این هفته انتظار می رود ایران از عربستان بخواهد تولید افزون بر ۱۰ میلیون بشکه در روز خود را کاهش دهد.

«علی کاردور» رئیس سرمایه گذاری شرکت ملی نفت ایران، شنبه گذشته به وال استریت ژورنال گفت: در نشست آینده اوپک، وزیر نفت ایران به عربستان تاکید خواهد کرد تولید خود را کاهش دهد.

همچنین انتظار می رود ونزوئلا، نیجریه و آنگولا نیز از خواسته کاهش تولید حمایت کنند.

عربستان سعودی که سال های طولانی به عنوان یک تولیدکننده نوسانی عمل کرده (یعنی با کم و زیاد کردن تولید، قیمت را در سطح مورد نظر خود نگه داشته است) و با این کار در مواقع لزوم از بازار حمایت کرده است، این بار به نظر نمی رسد سیاست حفظ سطح تولید را رها کند.

راهبرد تازه عربستان، راه حل بلندمدتی است که برای متوقف کردن تولید غیراوپکی ها مانند آنهایی که نفت بستر دریا یا شن های نفتی را استخراج می کنند، طراحی شده است. تصور می شود این تولیدکنندگان به قیمت های بالاتری نیاز دارند تا بتوانند به تولید ادامه دهند.

مقام های سعودی به طور خصوصی بر این نکته اذعان دارند که تداوم ارزانی نفت این کشور را به کاهش برخی هزینه های خود وادار و تاکنون فشار زیادی بر اقتصاد این کشور وارد کرده است.

به نوشته وال استریت ژورنال، مقام نفتی یکی از کشورهای خلیج فارس گفت: آنها گزینه هایی را در نظر می گیرند زیرا نارضایتی رو به افزایشی در عربستان سعودی در زمینه کاهش قیمت نفت وجود دارد.

اما تحلیلگران و مقام ها می گویند دور از ذهن است عربستان تا پیش از ژوییه ۲۰۱۶ میلادی (تیر ۱۳۹۵) به کاهش تولید اقدام کند یعنی زمانی که ایران احتمالا قادر به بازگشت به بازار نفت است و تاثیر این بازگشت بر قیمت ها آشکار می شود.

پاسخ پرسش ها در مورد تقاضا بویژه آنها که در مورد کاهش نرخ رشد اقتصادی چین- بزرگ ترین مصرف کننده انرژی در جهان- مطرح است نیز بعدها مشخص خواهد شد.

نشست داغ و افزایش سقف تولید به ۳۱ میلیون بشکه در روز

به نوشته وال استریت ژورنال، نماینده یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس عضو اوپک گفت: نشست آینده اوپک احتمالا نشست داغی خواهد بود اما اوپک روند خود را تغییر نخواهد داد مگر اینکه غیر اوپک نیز خود را متعهد به کاهش تولید کند.

مقام های سعودی به درخواست وال استریت ژورنال برای مصاحبه پاسخ ندادند.

تحلیلگران می گویند عربستان احتمالا اکنون برای کاهش اثرهای نامطلوب ارزانی نفت منابع کافی دارد. نمایندگان اوپک گفته اند مهمترین نتیجه نشست آینده، افزایش سقف تولید اوپک تا نزدیک به ۳۱ میلیون بشکه در روز خواهد بود تا برای پیوستن دوباره اندونزی به گروه جا باز شود؛ اقدامی که تعادل عرضه و تقاضای جهان را تغییر نخواهد داد.

سقف کنونی تولید اوپک ۳۰ میلیون بشکه در روز است.

مقام های کشورهای حاشیه خلیج فارس عضو اوپک گفته اند می خواهند قیمت های نفت بدون رسیدن به سطحی که تولید را برای تولیدکنندگان پرهزینه مقرون به صرفه کند، بین ۶۰ تا ۸۰ دلار در هر بشکه تثبیت شود.

اما تحلیلگران معتقدند رسیدن به چنین تعادلی مشکل است. بر اساس اعلام آژانس بین المللی انرژی (IEA)، امسال سرمایه گذاری ها در بخش اکتشاف و تولید نفت در سطح جهان ۲۰ درصد کاهش پیدا کرده و به سطحی رسیده است که در سال ۲۰۱۱ میلادی تجربه شده بود.


کد مطلب: 314411

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcb8abf8rhb8ap.uiur.html?314411

الف
  http://alef.ir