سربازی اقتدار آفرین؟

بخش تعاملی الف - ایمان کریمی

19 آذر 1392 ساعت 8:00

اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.


ادوارد ویتن (زاده ۲۶ اوت ۱۹۵۱ در مریلند) در بالتیمور، مریلند در یک خانواده یهودی به دنیا آمد. پدر او لوییس ویتن، یک فیزیکدان با تخصص در زمینه گرانش و نظریه نسبیت عام بود. او لیسانس خود را در رشته تاریخ از دانشگاه برندایس دریافت کرد. ویتن تصمیم داشت که یک خبرنگار سیاسی بشود و چندین مقاله هم در نیو رپاپلیک و نیچر منتشر کرد. او به مدت یک ترم در دانشگاه ویسکانسین به عنوان دانشجوی اقتصاد حضور داشت، سپس در دانشگاه پرینستون در رشته ریاضیات کاربردی ثبت نام کرد که با تغییر به رشته فیزیک، در سال ۱۹۷۶ موفق به دریافت دکترا در این رشته شد.

نیما ارکانی‌حامد (زاده ۱۹۷۲) فیزیکدان ایرانی الاصل در زمینه فیزیک ذره‌ای و نظریه ریسمان کاربردی است. او درآمریکا از پدر (جعفرقلی ارکانی حامد) که خود نیز فیزیکدان اهل تبریز هست [۲]- به دنیا آمد و در حال حاضر استاد تمام وقت موسسه مطالعات پیشرفته است. او در سال ۱۹۹۷ موفق به کامل کردن دوره دکتری شد وی همچنین سی و دومین نفر در لیست صد نابغهٔ زندهٔ دنیا می‌باشد.

مطالب بالا را از این روی ذکر نکردم تا چند فیزیکدان برجسته را معرفی کرده باشم بلکه هدف اساسی من توجه به یک نکته بود در هر دو مورد بالا شما خواهید توانست با یک جستجوی ساده در اینترنت ببینید این دو نفر از برجسته ترین نفرات حال حاضر در عرصه فیزیک بلکه از تاثیر گذار ترین دانشمندان حال حاضر جهان می باشند توجه کرده اید اینان با اینکه به طور و در زمان معمول و در مورد ویتن کمی هم دیرتر وارد دانشگاه شده اند. (می توانید خودتان جستجو کنید و مطمئن شوید )

اما چه زود موفق به فارغ التحصیلی شده اند برای کسی که با ساختار آموزشی در ایالات متحده آشنا باشد این امر عجیبی نیست و اگر فضا و وقت کافی بود موارد بسیاری از این دست قابل نقل بود و اصلا این یک امر بسیار معمول در ساختار آموزشی آن کشور است، ساختار آموزش در جهت این بنا نهاده شده است تا مسیر علمی را ساده نموده و رسیدن به هدف را هرچه بیشتر بهینه سازد.

هدف از این نوشته صحبت کردن در مورد یکسری فیزیکدان و یا در مورد ساختار آموزشی ایالات متحده نیست بلکه صحبت از امری بنام امنیت و اقتدار است.

بدنبال درج مطلبی با عنوان ادامه خدمت اجباری سربازی، با کدام توجیه منطقی؟ در سایت الف و متعاقب آن یکسری نظارات در ذیل آن خواستم موضوعی را توضیح دهم:

اولین اظهار نظر پایین آن مطلب و اظهارات تابعه آن را بخوانید با موردی مواجه می شوید با این مضمون که خدمت وظیفه هر جوانی است و جوانان بجای بهانه گیری و تبلی و احیانا فرار از ادای دین اجتماعی به دنبال تن دادن به این وظیفه ملی باشند.
فارغ از انگیزه آشکار و پنهان و نیز طرز تلقی ایشان به عنوان یک نظر این تفکریست که متاسفانه در مسئولین و تصمیم سازان کشور نیز مورد قبول است و مانند هزاران مورد مشابه که هیچگاه مورد داوری نیز واقع نمی شود به جولان خود ادامه می دهد منطقی که ادای دین را در فعالیت بی جیره و مواجب و رشد و بالندگی و اصطلاحا مرد شدن را در سختی به این نحو متبلور می بیند (هر چند ما ده شصتی ها اگر همین امروز هم وارد جامعه و بازار کار شویم به قدر کافی سختی خواهیم کشید که هزاران بار مرد شویم!!!)

با عرض پوزش از مسئولین و اشحاصی که گمان می کنند هنوز هم امنیت یعنی نیروی بیشتر هنوز هم امنیت حتی یعنی اسلحه بیشتر و نه بهتر نظر شخصی من این است که این عده قابل گفت و گو نیستند ایشان چنان در دایره بسته فکری زیست می کنند که بعید است در عصر ارتباطات و تکنولوژی نیز بتوان ایشان را متقاعد کرد کما اینکه بعد از اعلام نظر مجلس تمام قد در مقابل تغییر مقاومت کردند و بدون کوچکترین بررسی هر نوع نظری در این رابطه را با اقتدار پاسخ می هند گویی مطرح کنندگان دشمنان این کشورند و قصد لطمه به امنیت ایران و اسلام را دارند شما به نوع جواب دادن مسئولین محترم به اظهارات انتخاباتی آقای رضایی و نیز همین مورد کسر خدمت متاهلین نگاه کنید به عنوان نمونه تا حیثیتی بودن خدمت سربازی برای تصمیم گیران این عرصه را بهتر درک کنید.

به صدر این نوشته دوباره نگاه کنید ایالات متحده کشوری که هم از لحاظ تکنولوژی هم از لحاظ دایره نیاز به توان نظامی در دنیا دره اول قرار دارد طوری جامعه را هدایت می کند تا نه تنها جوان این کشور درگیر هزار جور کنکور و قوانین و ساختار خشک آموزشی نشود بلکه هر چه زودتر سطوح تحصیلی را تمام کند بعد از آن نیز از ایشان نمی خواهد حتی با انجام یکسری پروژه مرتبط با مسائل نظامی دین خود را به آمریکا ادا کنند چه برسد با خدمت دو ساله سر چهار راه یا در پادگان و... بلکه ایشان را هرچه سریعتر وارد ساختار علمی و اقتصادی جامعه می کند و از این کار خود نه رضای خالق بلکه تنها امنیت و اقتدار خود را جست وجو می کند درست است که نظرات ایشان را در مورد عاقبت به خیری آخرت راهگشا نمی دانیم اما بنا به حدیث شریف نبوی در امور دنیا حداقل می شود روی این سیاست گذاری فکر کرد که رسول خدا فرمود شما در امور دنیایتان از ما عالم تر هستید.

برادر بزرگواری که محاسن سربازی را لیست کرده اید من به نوبه خود یقین دارم دیر زمانی طول نخواهد کشید که نه تنها این مدل سربازی بلکه حتی مدل های جایگزین پیشنهادی نیز از بین خواهد رفت اما تا آن موقع این نسل های ما خواهند بود که زیر چرخ دگم اندیشی شما آقایان می سوزند دیر نیست که روزگاری مردمی خواهند آمد که با خود می اندیشند یعنی این واقعیت داشته که در گذشته دانشجویی که در مقطع دکتری تحصیل کرده و برایش میلیون ها تومان از منابع و وقت کشور هزینه شده است را سرچهار راه به کار میگرفته اند تا دین خود را به کشور ادا کند؟ یعنی مسئولین آن زمان انقدر کوته نظر بوده اند که نمی تواستند درک کنند دوره دکتری یعنی متخصص در یک رشته علمی و به کار گیری یک متخصص در هرجایی غیر از تخصص یعنی اشتباه محض؟

برادر های بزرگوار اگر دیگران مسامحه می کنند و می گویند دوسال خدمت سربازی با تمام نفع هایش بهتر است بهینه شوند من می گویم جنایتی به نام سربازی اجباری را تمامش کنید که هر لحظه عمر این جوانان حق الناس است نه بخاطر این جوانان حتی اگر به پیشرفت و اقتدار و امنیت هم فکر می کنید لحظه ای فکر کنید به همین نتیجه می رسید.

با مثال هایی واضح این نوشته را پایان می برم:
میپرسم جوانانی که توانسته اند انرژی هسته ای را برای این کشور به ارمغان بیاورند در امنیت این کشور موثرتر هستند (توجه منظورم موثر است والا همه جوانانی که خدمت می کنند عزیز هستند) یا آن جوانی که سریک چهار راه با مدرک فوق لیانس مشغول ارائه خدمت است آیا شهید تهرانی مقدم و زحمات این شهید والا مقام را در بالا رفتن اقتدار ایران اسلامی موثرتر است یا جوانی که در یک نهاد نظامی مشغول دژبانی است اصلا کارآفرینی که توانسته با سعی و کوشش بیابانی را به یک زمین آباد تبدیل کند امنیت کشور را بالاتر می برد یا کسی که ...

تمامی لحظه لحظه عمر جوانان این مملکت حق الناس است یادمان نرود:
گندم از گندم برویدجو ز جو
از مکافات عمل غافل نشو

مشکل جمعیت که امروز با آن مواجه شده ایم یک روزه به وجود نیامده یک روزه هم از بین نخواهد رفت و این یکی از هزاران آسیبی است که در نتیجه سیاست گزاری های غلط به وجود آمده و همچنان هم خواهد آمد که مصداق اتم یکی از همین سیاست گزاری ها خدمت اجباری سربازی است.


کد مطلب: 207852

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcbszb55rhbgwp.uiur.html?207852

الف
  http://alef.ir