کدام پرچم زیبنده کرکوک است؛ حکومت اقلیم یا دولت مرکزی؟

13 فروردين 1396 ساعت 8:11


در روزهای اخیر حاکمیت کرکوک در شمال عراق دوباره در کانون منازعات قومی در این شهر قرار گرفته و در عین حال ابعاد فرا اقلیمی و حتی فراکشوری نیز پیدا کرده است.

در این راستا در پی تصمیم یکجانبه کردها مبنی بر افراشتن پرچم اقلیم بر فراز این شهر که بدون حضور ترکمن ها و عرب های عضو شورای کرکوک اتخاذ شد ، ابتدا ترکیه به آن اعتراض  و در باره عواقب آن تهدید کرد و  روز شنبه  هم پارلمان عراق قانونی را به تصویب رساند که در آن تنها برافراشتن پرچم دولت مرکزی عراق را بر فراز کرکوک قانونی می داند و در عین حال تصریح می کند که نفت کرکوک  بخشی از سهم و ثروت ملی عراق محسوب می شود. این اقدامات چند نکته را آشکار می کند:

نخست اینکه از منازعات پسا داعش پرده برمی دارد که زودهنگام شروع شده که این می تواند حفظ  دستاوردهای دولت و ملت عراق را در مبارزه با داعش و تروریسم تکفیری با چالش مواجه  و در عین حال زمینه های جدیدی را برای فعالیت داعش در فضای پسا موصل فراهم کند.

این موضوع از آن جهت هشدار آمیز است که بین بحران امنیتی و بحران سیاسی در عراق ارتباط معنادار وجود دارد و ظهور داعش هم به نوعی محصول بحران سیاسی بوده است.

دوم اینکه به نظر می رسد تلاش هایی درجریان است که ائتلاف های سیاسی قبلی به هم بخورد به گونه ای که در سایه شکل گیری ائتلاف های سیاسی و انتخاباتی جدید،  زمینه برای اجرای طرح های خارجی فراهم شودکه به نوعی ثبات و یکپارچگی عراق را تهدید می کند .

سوم اینکه حکومت اقلیم به ریاست بارزانی در تلاش است مسئله کرکوک را نیز همانند سایر مناطق مورد اختلاف به طور یکجانبه به نفع خود یکسره سازی کند و اعتراض تهدید آمیز ترکیه نشان می دهد که همکاری های دو طرف طی چند سال گذشته جنبه کاملا تاکتیکی داشته و لذا روابط و همکاری های ترکیه و حکومت اقلیم همچنان شکننده است .

براین اساس می توان گفت که دور جدید منازعات در کرکوک می تواند سرآغازی برای کشمکش های سیاسی باشد که ابعاد امنیتی نیز در پی داشته باشد که این به ضرر منافع کل ملت عراق است. اما آنچه در این میان مسلم است اینکه برافراشتن پرچم دولت مرکزی عراق بر فراز کرکوک می تواند از تنش ها بکاهد و درعین حال به کرکوک وجهه ملی دهد اما برعکس برافراشتن پرچم حکومت اقلیم می تواند  تنش های جاری را شدت ببخشد.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما


کد مطلب: 458188

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcbwwbawrhbs8p.uiur.html?458188

الف
  http://alef.ir