آیا می‌شود بحران در روابط مسکو-واشنگتن را به حداقل رساند؟

19 مرداد 1396 ساعت 8:37


روابط روسیه و آمریکا در شرایط تحریم‌ها، بحران جدی را سپری می‌کند ولی مقامات دو کشور تمایل خود برای همکاری در زمینه‌های ممکن را پنهان نمی‌کنند.

به گزارش تسنیم، روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» نوشت: وضعیت کنونی در روابط روسیه و آمریکا را نمی توان به هیچ زبانی عادی نامید، هرچند عبارت «عادی سازی» بطور گسترده مورد استفاده قرار گرفته و می توان آن را برای توضیح هر نوع تغییر منفی در عرصه مناسبات سیاسی و اقتصادی جهان بکار برد.

اکنون یک واقعیت جدیدی بوجود آمده که باید با آن کنار آمد: بزرگترین و شدیدالحن ترین رژیم تحریم‌ها از سوی آمریکا علیه روسیه اعمال شده، برای اینکه این اقدامات محدودکننده بعنوان یک قانون در پارلمان این کشور مورد تقویت قرار گرفته و امکان ایجاد هر نوع تغییر، کاهش یا لغو آن به این سادگی وجود ندارد.  

در سایه اقدامات خصمانه کنگره آمریکا چنین احساسی بوجود می آید که مسکو و واشنگتن از این به بعد تنها به تبادل اتهامات جدید و تهدیدات متقابل خواهند پرداخت. ولی باید به وجود دو جریان متناقض در عرصه سیاسی آمریکا توجه داشت: از یک سو جریان قدرتمندی در جهت تیرگی هر چه بیشتر روابط روسیه و آمریکا حرکت می کند که گویای آغاز جنگ سرد جدیدی بین دو کشور است. در سوی دیگر جریان مخالفی دیده می شود که مقامات دولتی آمریکا از آن حمایت می کنند، هرچند آنها تحت فشار زیادی قرار دارند.

مسکو و واشنگتن خواهان تیرگی بیشتر اوضاع نیستند

وضعیت متناقض در شرایطی بوجود می آید که نه مسکو و نه واشنگتن مایل نیستند تا روابطشان تیره تر از آنچه هست، شود. کرملین و کاخ کرملین رسما اعلام کرده اند که قصد دارند به همکاری با یکدیگر در زمینه هایی که ممکن است ادامه دهند و حاضرند گام‌هایی در این راستا بردارند.

همانطور که "هربرت مک مستر" مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا گفته است، "دونالد ترامپ" به مشاورین خود دستور داده تا نه تنها به فکر یافتن راهی برای مقابله با تهدیدات ناشی از اقدامات مسکو برای منافع ملی آمریکا باشند، بلکه به دنبال یافتن امکاناتی به منظور تقویت همکاری‌ها با روسیه هم باشند.

"رکس تیلرسون" وزیر خارجه آمریکا نیز بعد از مذاکرات اخیر خود با "سرگئی لاوروف" همتای روسی خود در حاشیه اجلاس وزیران «آسه آن» در مانیل، اعلام کرد که واشنگتن قصد دارد به همکاری خود با مسکو ادامه دهد و قطع همکاری‌ها به خاطر وجود اختلاف نظرات را بی معنا می داند. به گفته وی، مقامات روسی هم «آمادگی خود» برای مذاکره به منظور یافتن راه حل مشکلات در اوکراین را نشان داده اند.

مسکو عرصه‌هایی را برای همکاری مناسب دانسته است

لاوروف نیز به نوبه خویش اعتراف کرد که احساس می کند طرف آمریکایی به ادامه همکاری‌ها در عرصه های خاصی علاقه مند است. به گفته وی، مسئله موشک‌های برد کوتاه و متوسط، ثبات راهبردی و هماهنگی اقدامات در سوریه، از جمله این عرصه هاست.  وزیر خارجه روسیه همچنین یادآور شد که قرار است تماسها در سطح معاونین آنها ادامه یابد.

اگر در این زمینه ها پیشرفت هر چند کوتاهی بوجود آید، نمایندگان کنگره آمریکا دیگر امکان آن را نخواهند داشت تا مانع از ادامه این همکاریها شوند. البته آنها براحتی می توانند انتقادات زیادی از چنین ابتکارعمل‌های مشترکی از جانب مسکو و واشنگتن بکنند، ولی ممانعت از تحقق آنها، کار آسانی، حتی برای آنها نخواهد بود. البته شرط نخست این مسئله، اراده سیاسی طرفین است که باید خود را در عمل نشان دهد.


کد مطلب: 500478

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcbzgbswrhbgap.uiur.html?500478

الف
  http://alef.ir