پاسخ به مخاطبان الف در خصوص افزایش عوارض خروج

عوارض خروج از کشور در همه کشورها بیش از ایران است

بخش اجتماعی الف، 8 آذر 94

8 آذر 1394 ساعت 8:25


پس از انتشار نامه‌ی مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت به رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در خصوص لزوم افزایش عوارض خروج از کشور و استفاده از منابع آن در توسعه زیرساختهای گردشگری کشور، سئوالات و ابهاماتی از سوی مخاطبان سایت الف مطرح شد. در این زمینه یکی از اعضای کارگروه تجارت مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت در پاسخ به ابهامات و سوالات مطرح شده توسط مخاطبان سایت الف نکاتی را مطرح نمود:

۱. دریافت عوارض خروج فقط مختص ایران نیست و کشورهای متعددی در دنیا از مسافرینی که قصد خروج از کشورشان را دارند عوارضی تحت عنوان «مالیات خروج» (Departure Tax) دریافت می‌کنند. در جدول زیر نام برخی از این کشورها به همراه مبلغ مالیات دریافتی قابل مشاهده است.


همانطور که در جدول مشخص است نه تنها گرفتن عوارض خروج امری طبیعی است بلکه در برخی موارد در کشورهای اروپایی تا ۳۰۰ دلار(بیش از ۷۰۰ هزار تومان) نیز از مسافران خروجی عوارض دریافت می‌کنند.

۲. به طور قطع لازم است توسعه زیرساخت‌های داخلی و ایجاد زیرساخت‌ها و امکانات بیشتر در مکان‌های دیدنی کشور از اولویت‌های سازمان گردشگری باشد تا از این طریق بخشی از مسافران خارجی ایرانی که به دلیل مشکلات موجود در مکان‌های دیدنی داخلی اقدام به مسافرت خارجی می‌کنند، به سفرهای داخلی ترغیب شوند. اما در کنار این مسئله شاهدیم که در بسیاری از موارد مسافران ایرانی بدون اطلاع از امکانات مکان‌های دیدنی داخلی چون کیش، قشم، چابهار و دیگر نقاط دیدنی ایران و حتی بدون اینکه یک بار به این مکان‌ها سفر کرده باشند اقدام به سفر خارجی می‌کنند. افزایش عوارض خروج از کشور می‌تواند به طور مؤثر این دسته از مسافران را به بازدید از مکان‌های دیدنی ایران ترغیب کند.

۳. افزایش تمایل مردم ایران به سفرهای داخلی موجبات رشد و رونق مکان‌های توریستی داخلی را فراهم می‌کند که این موجب افزایش بازدید مسافران خارجی از این مکان‌ها نیز خواهد شد. در مقابل اگر مردم ایران منابع مالی خود را به دلار تبدیل کنند و به منظور تفریح و سیاحت آن را از ایران خارج کنند، مکان‌های داخلی رونق نمی‌گیرد و صنعت گردشگری نیز رشد چندانی نخواهد داشت. بنابراین ترغیب مسافران ایرانی به سفرهای داخلی در مقابل سفرهای خارجی اولین گام توسعه و رشد گردشگری و ورود گردشگران به کشور است.

۴. همانطور که در متن نامه گفته شده است مسافران ایرانی به طور میانگین حدود ۴ میلیون تومان در خارج از ایران هزینه می‌کنند. به طور قطع گرفتن عوارض ۲۰۰ هزار تومانی از این مسافران از توان مالی ایشان پایین تر نیست ولی علاوه بر تأمین مالی توسعه زیرساخت‌های گردشگری داخلی، به این مسافران این پیام را می‌رساند که می‌توانند مکان‌های دیدنی داخلی را برای مسافرت برگزینند و این مبلغ را پرداخت نکنند.

۵. افزایش عوارض خروج از کشور تنها برای مسافرانی پیشنهاد شده که صرفا به منظور سیاحت و تفریح کشور را ترک می‌کنند، نه مسافرینی که با اهداف کاری، تحصیلی، درمانی و یا زیارتی عازم خارج از کشور می‌شوند. چنین مسافرینی جزء اقشار کم درآمد کشور به حساب نمی آیند و گرفتن این عوارض موجب کاهش توان مالی این دسته از ایرانیان نخواهد شد.

۶. همانطور که مخاطبان استحضار دارند، پرداخت عوارض خروج از کشور هر زمانی پیش از سفر و در شعبه‌های بانک ملی سراسر کشور قابل پرداخت است. اینکه برخی مسافرین پرداخت آن را به لحظه آخر و در فرودگاه موکول می‌کنند و به همین دلیل با مشکلات فراوانی مواجه می‌شوند، در درجه اول ناشی از بی توجهی خودشان است. گرچه بهتر است تدابیری اتخاذ شود تا در فرودگاه‌ها گرفتن عوارض خروج از مسافران تسهیل شود.

۸. توجه داشته باشیم که بنانیست افزایش عوارض خروج از کشور حلال تمامی مشکلات کشور و یا تمامی مشکلات صنعت گردشگری کشور باشد، بلکه صرفا اقدامی مناسب برای رونق گردشگری داخلی در مقابل سفرهای خارجی و همچنین تأمین مالی پروژه‌های زیرساختی گردشگری کشور است. انتقاداتی که به این موضوع مطرح شود قابل اعتنا و پاسخگویی است ولی چنانچه مخاطبان محترم فرافکنی کنند و از مشکلات دیگر سخن به میان آورند، قانع کردن آن‌ها در این مقال نمی‌گنجد.


کد مطلب: 313585

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcc41q1p2bqsp8.ala2.html?313585

الف
  http://alef.ir