توجیه آمریکا برای حفظ تحریم های ایران در دوران پسابرجام

بخش بین الملل الف،6 تیر 95

6 تير 1395 ساعت 19:22


برجام و مذاکرات هسته ای به مثابه آزمایشی برای سنجش صداقت آمریکایی ها در عمل به تعهدات خود می باشد و اگر در این زمینه تحول مثبتی رخ داد می توان در موضوعات دیگر نیز به مذاکره پرداخت.

به گزارش الف، بعد از انجام تعهدات توسط ايران در موضوع هسته اي و اجرايي شدن برجام، آمريكايي ها با ايران هراسي، شركت ها و كشورهاي خارجي را از نزديك شدن به بازارهای ايران باز مي دارند. بر این اساس تحريم ها اگر چه ظاهراً برداشته شده اما بدليل فضايي كه آمريكايي ها بوجود آورده اند در عمل تحول چندان مثبت و چشمگيري در عرصه تجارت خارجي ايران صورت نگرفته است.

در اين راستا در دوران پسابرجام، هنوز استرات‍ژي آمريكايي ها كه در طول حدود چهار دهه گذشته بر روابط دو كشور حاكم بوده و مبتني بر اعمال فشار مداوم براي عقب نشيني در حوزه هاي سياسي- اقتصادي و كسب امتياز تا تهي شدن از ظرفيت هاي راهبردي و تغيير كامل رفتار ایران است ادامه دارد. به عبارتي، فارغ از انجام تعهدات ايران طبق برجام، آمريكا در تلاش براي مسلط كردن و قبولاندن اين رويه است تا زماني كه تهران در ديگر حوزه ها(مانند سياست منطقه اي، موشكي، حمايت از جنبش هاي اسلامي و ...) عقب نشيني نكند انتظار رفع تحريم ها حتي در زمينه هسته اي را نيز نبايد داشته باشد.

دقت در اظهار نظرهای مقامات آمریکایی نیز نشان دهنده صحت این موضوع می باشد. به عنوان مثال آدام زوبين، معاون موقت وزارت خزانه‌داری آمریکا روز جمعه ۲۴ ژوئن درباره رفع تحریم‌های ضد ایرانی به عنوان یکی از تعهدات واشنگتن در برجام گفت: اگر ایران می‌خواهد که این تحریم‌ها رفع بشود، بایستی رفتارهایی که به آن تحریم‌ها منجر شده است را عوض کند. وی مدعی شد آمریکا به تک تک تعهداتش در برجام پایبند مانده است.

اين مقام وزارت خزانه‌داری آمریکا در ادامه صحبت های خود ضمن اشاره به اعتراضات قانونگذاران آمریکایی منتقد برجام گفت: این ایده که ایران برنامه هسته‌ای خود را به عقب نمی‌راند و یا به ۱۰۰ میلیون دلار پول دست پیدا کرده و آنها را برای گروه‌های تروریستی می‌فرستد، نادرست از آب درآمده است.

زوبين تاکید مي كند: دیگر محرمانه نیست و همه می دانند که تعامل اقتصادی با ایران همچنان مشكل دارد. شرکتهای خارجی و بانکهای بزرگ خارجی به دلیل ریسک بالا حاضر به همکاری با ایران نیستند و نگرانی ها از فعالیت های غیر هسته ای و تحریم های غیر هسته ای ایران پابرجاست.

معاون موقت وزارت خزانه داري در ادامه مي گويد: همانطور که اوباما گفته است اگر ایران می خواهد که تجارت بیشتری با دنیا داشته باشد باید این نگرانی ها را برطرف کند. ایران بزرگترین حامی تروریسم در جهان است و تامین مالی و سلاح انصار الله یمن، حزب الله لبنان و سوریه را ادامه می دهد. ایران همچنین برنامه موشکی بالستیک خود را ادامه می دهد که تهدیدی برای اسرائیل است. نقض حقوق بشر در ایران نيز ادامه دارد!

زوبين عنوان مي كند: از آنجا که ما مي دانستیم ایران بزودی این رفتارهای خود را تغییر نمی دهد از همان روز اجرای برجام، فشارهای سیاسی و تحریم ها را حفظ کردیم و ادامه می دهیم و خواهیم داد. می خواهم شفاف بگویم همانند تحریم های هسته ای، سایر تحریم ها هم تنها برای تغییر رفتار ایران است و اگر محاسبات ایران تغییر کند و رفتارهای خود در موضوع منطقه، موشکی و حقوق بشر را تغییر دهد، این تحریمها هم رفع می شود!.

گفتني است زوبین این اظهارات را در حالی مطرح مي كند که در ماه‌های گذشته بانک‌ها و شرکت‌های اروپایی بارها از مانع‌تراشی واشنگتن در عادی‌سازی تجارت با ایران که جزء تعهدات این کشور در اجرای برجام است، شکایت کرده‌اند.

جریمه‌های سنگینی که آمریکا در سال‌های گذشته به بهانه نقض تحریم‌های ایران علیه بانک‌های بین‌المللی وضع کرده، موجب شده که این بانک‌ها از انجام هر تراکنش مربوط به ایران هراس داشته باشند که به نوبه خود موجب محدود شدن گزینه‌های مالی برای شرکت‌های اروپایی خواستار تجارت با ایران می‌شود.

خلف وعده و وضعيتي كه در دوران پسابرجام بوجود آمده موضوعي بوده كه از آغاز مذاكرات هسته ای، رهبري بر آن تاكيد داشتند كه آمريكايي ها با ماهيت و ذات انقلاب اسلامي مشكل دارند و تا تغيير كامل رفتار جمهوري اسلامي نمي گذارند گشايش جدي در زمينه تجارت خارجي ايران بوجود آيد. در این بین موضع هسته ای بهانه ای بیش نیست و آمریکایی ها تلاش دارند تا با حفظ فضا و احياناً رفع ناچيز تحريم ها، اين تلقي را ايجاد كنند تا زماني كه سياست هاي جمهوري اسلامي در زمينه هاي مختلف به طور اساسی و بنیادین تغيير نكند خبري از وضعيت جديد نيست.

به عنوان نمونه رهبري در دیدار با دانش‌آموزان و دانشجویان در تاريخ ۱۲/۸/۱۳۹۲ عنوان مي كنند:
« اگر یک روزی هم مسئله‌ی هسته‌ای حل شد - فرض کنید جمهوری اسلامی عقب‌نشینی کرد؛ همان‌که آنها می خواهند - خیال نکنید مسئله تمام خواهد شد؛ نه، ده بهانه‌ی دیگر را به‌تدریج پیش میکشند: چرا شما موشک دارید؟ چرا هواپیمای بدون سرنشین دارید؟ چرا با رژیم صهیونیستی بدید؟ چرا رژیم صهیونیستی را به رسمیّت نمیشناسید؟ چرا از مقاومت در منطقه‌ی به قول خودشان خاورمیانه حمایت میکنید؟ و چرا؟ و چرا؟ و چرا؟ ... اینها با موجودیّت جمهوری اسلامی مخالفند، با نفوذ و اقتدار جمهوری اسلامی مخالفند».

ایشان در ديدار با مردم آذربایجان در تاريخ ۲۸/۱۱/۱۳۹۲ عنوان مي كنند:
« اگر روزی بر فرض محال هم، موضوع هسته ای مطابق خواسته امریکا، حل شود، آمریکاییها مسائل دیگر را پیش خواهند کشید، و اکنون نیز همه شاهد هستند که سخنگویان دولت امریکا از موضوعات حقوق بشر و توانایی موشکی و دفاعی ایران، سخن به میان می آورند».

در ۲۰ فرردین ۱۳۹۳، رهبر معظم انقلاب در دیدار با مدیران و متخصصان سازمان انرژی اتمی می فرمایند:
«اینکه گفته شود، تحریم ها و فشارها هزینه دستاوردهای هسته ای است، موضوع صحیحی نیست زیرا اگر موضوع هسته ای هم نبود، آنها بهانه دیگری می گرفتند، همانطور که اکنون و در حین مذاکرات، امریکاییها بهانه حقوق بشر را مطرح می کنند. ایشان گفتند: اگر موضوع حقوق بشر هم حل شود آنها دنبال بهانه دیگری خواهند رفت».

البته رهبری در همین سخنرانی تاکید می کنند که موضوع هسته ای به مثابه آزمایشی برای سنجش صداقت آمریکایی ها در عمل به تعهدات خود می باشد و اگر در این موضوع اتفاقی مثبت رخ داد می توان در موضوعات دیگر نیز به مذاکره پرداخت:
« البته مذاکرات درخصوص موضوع هسته‌ای یک تجربه است. اگر طرف مقابل از کج‌تابی‌های خود دست بردارد، این تجربه را می‌توان در مسائل دیگر ادامه داد اما اگر طرف مقابل به کج‌تابی‌های خود ادامه دهد، تجربه‌ی قبلی ما در بی‌اعتمادی به آمریکا تقویت خواهد شد».

اما بعد از گذشت حدود شش ماه از اجرایی شدن برجام، تلاش مقامات آمریکایی برای حفظ فضای تحریم ها برخلاف تعهدات آنها در مذاکرات هسته ای، بار دیگر اثبات کننده این حرف است که نمی توان به قول و گفته دشمن اعتماد کرد و به دلیل همین بدعهدی، معقول و معقول نیست که به فکر آغاز برجام های دیگر نیز بود.


کد مطلب: 366686

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcc4eq1e2bqee8.ala2.html?366686

الف
  http://alef.ir