به بهانه افتتاح 5 فاز پارس جنوبی

افتتاح نمایشی و سوالات بی پاسخ*

رضا نجفی-کارشناس نفت/29 فروردین96

29 فروردين 1396 ساعت 7:00


 

این روزها وزارت نفت برای فرار از پاسخگویی در خصوص بی عملی مفرط در اجرای طرحها و عدم امضای قرارداد توسعه ی میادین نفتی و گازی، اقدام به نمایش افتتاح 5 فاز پارس جنوبی آنهم به طور همزمان و در آستانه انتخابات نموده است. انتظار اینست وزارت نفت در مقابل این پرسشها پاسخ مناسبی به مردم بدهند :

  1. متوسط پیشرفت ماهانه ی این طرحها، قبل از این دولت 1.5 درصد بوده است چرا دولت فعلی طی چهار سال گذشته هنوز نتوانسته متوسط 0.5 درصد پیشرفت ماهانه( یک سوم پیشرفت در دولت قبل) را محقق کند و این طرحها را به افتتاح برساند؟
نام طرح درصد پیشرفت در سال 1392
فاز 17 و 18 78 درصد
فاز 19 70 درصد
فاز 20 و 21 60 درصد
 
 
 چرا با وجود ادعای مهیا بودن شرایط اجرای طرحها و پروژه ها (ادعای وزیر محترم و همه ی اعضای دولت به دلیل رفع تحریمها) روند پیشرفت پروژه ها کم شد؟ پرسنل و پیمانکاران که تغییر نکردند آیا کندی عملیات اجرایی غیر از نحوه ی مدیریت آقایان، دلیل دیگری دارد؟
  1. چرا روند تخصیص اعتبار به طرحهای آماده ی افتتاح به قدری کاهش یافت که این طرحها هنوز هم که هنوز است نیاز به تزریق نقدینگی دارند؟ از حدود 20 میلیارد دلار نقدینگی مورد نیاز این طرحها، تزریق نزدیک به 15.6 میلیارد دلار(حدود 75 درصد) قبل از این دولت انجام شده است در حالی که نهایتا ظرف 2 سال می بایست طرحها به اتمام می رسیدند.
نام طرح هزینه ی انجام شده تا مرداد 1392
( میلیارد دلار)
فاز 17 و 18 6.225
فاز 19 4.65
فاز 20 و 21 4.750
 
 
چرا تزریق 4 میلیارد دلار( 25 درصد مورد نیاز) باقیمانده، چهار سال به طول انجامیده است؟
  1. چرا در اوج تحریمها در این کشور توسعه ی 18 فاز پارس جنوبی و 7 میدان نفتی بزرگ، به طور همزمان فعال بود ولی در دولت فعلی، اکنون به 5 طرح پارس جنوبی و فعالیتهایی محدود در یکی دو میدان نفتی کاهش یافته است؟

     همه ی متخصصان صنعت نفت می دانند که مراحل تعریف، طراحی، اجرا و راه اندازی طرحها و پروژه های بزرگ صنعت نفت به یک بازه ی زمانی بیش از چهار سال نیاز دارد. وقتی در چهار سال وزارت جناب زنگنه، هیچ قراردادی برای توسعه ی میادین امضا نشده است چرا حداقل تا چهار سال دیگر نباید منتظر افتتاح طرحی بود؟

    آقای زنگنه در نمایش افتتاح اعلام می کنند که: "برجام ما را ته چاه تحریمها در آورد و من با همه ی وجودم آثار برجام را می فهمم"واقعا برجام در اجراي این طرحها چقدر تاثیر داشته است؟  وقتی کل طرحها و پروژ ها در آغاز دولت فعلی بین ۶۰ تا ۹۹ درصد پیشرفت داشته است قاعدتا کالای همه ی طرحها در دولت قبل تعیین تکلیف شده است ضمن اینکه تاریخ تصويب برجام هم زمستان ۱۳۹۴ است و اگر تهیه ی کالای معدودی هم در این طرحها به عهده ی دولت فعلی باقی مانده باشد در فرصت دو و نیم ساله تا سال ۹۴ و قبل از برجام آن کالاها هم تهیه شده است( دقت شود که حداقل ۳۰ درصد پروژه ها فعالیتهای اجرایی است که بر عهده ی پیمانکاران ایرانی بوده است) دقیقا وزیر محترم بفرمایند که نقش برجام کجای اجرای طرحهای فوق بوده است؟ چرا وزیر خارجه را در مراسم افتتاح آورده اند که بگویند راه اندازی این طرحها از برکت برجام بوده است و برای برجام  کارکردی تقلبی دست و پا کنند. مصداق عبارت قرآنی "یحبون ان یحمدوا بما لم یفعلوا" بله دوست دارند به خاطر کارهای نکرده شان، ستایش شوند.
 
و اساسی ترین سوال اینکه آیا واقعا پیشرفت فعالیت این طرحها همگی به صد در صد رسیده اند؟ آنچه از مرور فعالیتهای این فازها عاید می شود این است که در برخی فازها برخی فعالیتها از قبیل راه اندازی واحد SRU  ، واحد اتان، تولید LPG، عرشه 19B و کمپرسورهای OFF GAS به اتمام نرسیده و بالاتر از آن حتی برخی ردیفهای تولید، موفق به تولید هیچ نوع محصولی اعم از اولیه یا واسط ( و نه محصول نهایی) نشده اند پس دلیل این نمایش افتتاح ها چیست؟ تازه این موضوع با این فرض است که احداث زیر ساختهای LPG  و اتان برای صادرات را کلا جدا از این طرحها تلقی کنیم که خود هنوز ماهها تا راه اندازی و افتتاح فاصله دارد.

 آیا غیر از این است که قرار است در آستانه ی انتخابات، انچه برای وزارت نفت طی این چهار سال نقطه ضعف تلقی می شده به عنوان یک نقطه ی قوت دولت تبلیغ شود؟ چرا تزریق نقدینگی به این طرحها چنان کند شده که شب انتخابات تمام شوند؟

 با چه سوء مدیریتی، طرحی که 4 سال پیش  78 درصد پیشرفت داشته ( فاز 17 و 18) چنان کند شده تا طرحی که 60 درصد پیشرفت دارد( فاز 20، 21)  به آن برسد و عجب این که همه در آستانه ی انتخابات آماده می شوند. بله این حکایت، حکایتی است که  در توافق اوپک هم  تکرار شد وقتی آقایان  در جلب رضایت اوپک برای جلوگیری از کاهش تولید نفت ایران، شکست خوردند بود پس از جلسه فریاد پیروزی سر می داد غافل از آنکه یک روز بعد اوپک،  متن توافقنامه را منتشر کرد و مشخص شد ایران هم کاهش تولید نفت را پذیرفته بود.

*پی نوشت: مطالب فوق نقدی بر عمکرد این دولت در حوزه ی وزارت نفت است لذا ضمن تکریم مجموعه ی عظیم کارشناسان صنعت نفت، سازندگان و پیمانکاران، هرگز تلاش دلسوزانه ی آنان را مخدوش نمی نماید و نباید تلاش دامنه دار و طولانی مدت فرزندان ملت در کام ملت تلخ شود
 


کد مطلب: 463372

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdccm1q0i2bqe18.ala2.html?463372

الف
  http://alef.ir