داستان دلار

ناصر ایمانی/ بخش اقتصادی الف 13 دیماه95

13 دی 1395 ساعت 13:57


داستان دلار و افزایش ناگهانی آن در کشور ما، همانند یک راز سر به مهر است. هر از چند گاهی نرخ ارز بطور ناگهانی افزایش پیدا می کند و پس از مدتی دوباره آرام می گیرد و صدالبته اندکی بالاتر از نرخ قبل از افزایش!!

اما رویکرد دولت های ما با این پدیده بسیار دیدنی است. آنگاه که ارز طی چند روز به سرعت بالا می رود تمام تقصیرها و علل و عوامل این افزایش نرخ به گردن واسطه ها و سودجویان و سفته بازان و غیره می افتد. تو گویی اصلاً دولتی در کشور مستقر نیست و هیچ ارزی هم توسط دولت و شرکت های دولتی به بازار عرضه نمی شود.
 
 اما درست برعکس، آنگاه که نرخ روند نزولی می یابد، ناگهان سرو کله یک دولت و بانک مرکزی پر قدرت و کاملاً مسلط به بازار پیدا می شود که با اقتدار از اقدامات دولت برای کنترل نرخ ارز و بازگشت قیمت آن سخن می گویند. و بالاخره در پایان ماجرا معلوم نیست که آیا دولت امکان کنترل ارز را دارد یا خیر. و اگر چنین ابزاری در اختیار اوست  چرا ناگهان طی چند هفته نرخ ارز ۱۵ درصد افزایش می یابد و ارزش پول ملی تضعیف می شود و اگر دولت که تولید کننده اصلی ارز خارجی در کشور است، امکان کنترل نرخ ارز را ندارد این ادعا برای چیست؟

آنچه در این زمینه اهمیت فراوان دارد، دو نکته است:
الف: از نگاه مردم، همواره دولت ها برای افزایش نرخ ارز در معرض اتهام هستند. مردم باور ندارند در حالی که تولید ارز در کشور توسط دولت صورت می گیرد، افزایش نرخ های شدید توسط دلالان صورت بگیرد. به هرحال بانک مرکزی یا قاصراست یا مقصر.

ب: علت افزایش ها و کاهش ها هر چه می خواهد باشد. مهم این است که ثبات اقتصادی کشور برای فعالان اقتصادی کاملاً به هم می ریزد و برنامه ریزی برای بنگاه های اقتصادی را با مشکل و سردرگمی مواجه می کند.

آنچه برای فعالان عرصه اقتصاد اهمیتی بیشتر از نرخ ارز دارد، ثبات بازار است.
 


کد مطلب: 430792

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdccoxq0i2bq1m8.ala2.html?430792

الف
  http://alef.ir