800میلیون متر مکعب آب در سال هدر می‌رود/ مصرفه سرانه ایرانیان سه برابر مردم دنیاست

14 شهريور 1396 ساعت 19:06


رئیس محیط زیست شهر تهران متذکر شد: سرانه آب تجدید پذیر کشور به مرز تنش آبی رسیده است سرانه ما نزدیک به 1600 متر مکعب است در صورتیکه زیر 1750 متر مکعب را در دنیا به عنوان تنش آبی می شناسند.
 به گزارش الف برنامه "صبح و گفت و گو" رادیو گفت و گو با موضوع 30 درصد هدر رفت آب شرب ، با حضور مهندس علی سیدزاده مدیرکل دفتر مدیریت مصرف و نظارت بر کاهش هدر رفت آب شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور و مهندس محمدحسین بازگیر ریاست محیط زیست شهر تهران به روی آنتن رفت.

مهندس علی سیدزاده با رد خبر 30 درصد هدر رفت آب شرب تصریح کرد: میزان درصد آب بدون درآمد، طی سال های گذشته از رقم 35 درصد، روند کاهشی داشته و در حال حاضر در کل کشور میانگین این رقم 25.5 درصد است.

وی ادامه داد: از این میزان، 13.4 درصد مربوط به هدر رفت فیزیکی یا همان نشت از شبکه های توزیع خطوط انتقال، نشت از انشعابات مشترکین است که حجم معادل 800 میلیون متر مکعب در سال را به خودش اختصاص می دهد ولی در مجموع 25.5 درصد میزان هدر رفت آب بدون درآمد در سطح شرکت های آب و فاضلاب شهری در حال حاضر است.

مدیرکل دفتر مدیریت مصرف و نظارت بر کاهش هدر رفت آب شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در خصوص واژه آب بدون درآمد توضیح داد و گفت:این واژه اصلاحی است که انجمن بین المللی آب (IWA) به این حوزه اتلاق می کند. ما دو نوع هدر رفت داریم؛ هدر رفتی که فیزیکی است و واقعا آب هدر می رود و هدر رفت غیر فیزیکی یا ظاهری که آب به دست مصرف کننده می رسد ولی درآمدی حاصل نمی شود مثل انشعابات غیر مجاز یا خطاهایی که ناشی از اندازه گیری کنتورها است.

وی به وضعیت میزان متوسط درصد آب بدون درآمد در دنیا پرداخت و بیان داشت: در کشور های توسعه یافته که عموما کشورهای اروپایی و یا امریکایی هستند، میزان متوسط درصد آب بدون درآمد 15 درصد است و در کشورهای در حال توسعه میانگین این رقم 35 درصد است و اگر کشور خودمان را مقایسه کنیم از کشور های توسعه یافته عقب تر هستیم ولی نسبت به کشورهای در حال توسعه یافته در وضعیت بهتری هستیم و این به مدد اقداماتی بوده که طی دو دهه گذشته انجام شده است.

سیدزاده در رابطه با اقداماتی که در برخی کشورها برای کاهش میزان هدر رفت آب شرب صورت گرفته اشاره کرد و گفت: در بعضی از مناطق که منابع آبی غیر شرب وجود داشته و هزینه های تسویه گزاف بوده جدا سازی انجام شده نه به این معنا که دو لوله در هر منزلی باشد یعنی یک لوله آب شرب و یک لوله آب غیر شرب. اما در بعضی از کشور ها مشابه ایران جداسازی صورت نگرفته ولی آنها به مدد تعرفه ها و قوانین سختی که دارند رعایت های بیشتری را انجام می دهند.

در ادامه مهندس محمدحسین بازگیر آب را به عنوان یکی از زیرساخت های مهم توسعه و حیات برشمرد و گفت: آب یک منبع زیستی بسیار با اهمیت و با ارزش است و هیچ کس نمی تواند جایگاه آب را در توسعه، محیط زیست، مسایل اجتماعی و خیلی از موضوعات مختلف دیگر کتمان کند.

وی متذکر شد: مصرف روزانه آب شهر تهران بالای سه میلیون و 200 هزار متر مکعب است یعنی به ازای هر نفر میانگین بین 300 تا 350 لیتر در صورتی که سرانه مصرف کشورهای دیگر دنیا حدود 120 لیتر به ازای هر نفر است.

رئیس محیط زیست شهر تهران با بیان اینکه آب از دو جنبه کمیت و کیفیت حائز اهمیت است، اظهار داشت: در خصوص کیفیت آب، سازمان محیط زیست مسئولیت های مستقیمی دارد و در خصوص کمیت، 26 درصد میزان هدر رفت، از آبی است که برایش هزینه شده یعنی آبی است که برایش استحصال شده و انرژی صرف شده و شبکه گذاری شده و بعد در شبکه ها به دلیل فرسودگی یا شکستگی و امثالهم هدر رفته است.

وی با ذکر اینکه کمیت و کیفیت آب بر روی هم تاثیر می گذارند، متذکر شد: هر جا دبی آب کم شود، غلظت آلودگی خود به خود بالاتر می رود و از دست می رود. سرانه آب تجدید پذیر کشور به مرز تنش آبی رسیده است سرانه ما نزدیک به 1600 متر مکعب است در صورتیکه زیر 1750 متر مکعب را در دنیا به عنوان تنش آبی می شناسند و اینها نیاز به توجهات زیادی دارد.

بازگیر به سبک زندگی اشاره کرد و بیان داشت: چرا باید در کشور ما که سرانه دریافت ما از نزولات آسمانی یک سوم متوسط جهانی است مصرف ما سه برابر است؟  این به سبک زندگی و آموزش های که ما نداده ایم، برمی گردد.
 
 
 


کد مطلب: 508714

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdccs4qp02bqxm8.ala2.html?508714

الف
  http://alef.ir