تصرف یک شهر مرزی عربستان توسط انصارالله/ اختلافات بین خاندان حاکم بر عربستان درباره جنگ/ امیرعبداللهیان عازم عربستان شد
بخش خارجی الف، 25 خرداد 94
25 خرداد 1394 ساعت 10:10
روز یکشنبه هیأتی از جانب جنبش انصارالله برای حضور در مذاکرات صلح مکرراً به تأخیر افتاده یمن راهی ژنو شد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه این هیأت که متشکل از پنج نماینده از جمله دو عضو جنبش انصارالله و دو عضو حزب علی عبدالله صالح رییس جمهوری پیشین است، با یک هواپیمای متعلق به سازمان ملل متحد صنعا را ترک کردند. دو نماینده دیگر انصارالله نیز از عمان، کشور همسایه یمن راهی ژنو شدهاند. نمایندگان دولت عبدربه منصور هادی رییس جمهوری مستعفی یمن روز شنبه به مقصد ژنو پرواز کردند.
سازمان ملل یکشنبه اعلام کرد که گفت و گوها برای دست یابی به راه حل سیاسی درباره بحران یمن، دوشنبه در ژنو آغاز میشود. این در حالی است که پس از صدور پیام رسمی سازمان ملل متحد مبنی بر مشخص شدن طرفها و گروههای یمنی شرکت کننده در ژنو، انصارالله تصمیم گرفت در نشست ژنو برای حل بحران یمن شرکت کنند.
این اتفاقات در حالی رخ داده است که هنوز اختلافات بین انصارالله و منصور هادی رئیس جمهور فراری ادامه دارد. اگر چه اسماعیل ولد الشیخ احمد فرستاده سازمان ملل به یمن که توافقنامه پیشنهادی میان گروههای یمنی را تعدیل کرده بود تا رضایت انصار الله را کسب کند مورد اعتراض فرستادگان منصور هادی قرار گرفته زیرا آنها انتظار دارند این گونه مطرح شود که گفتگوها میان دولتی قانونی و گروهی شورشی برقرار است. همچنین مساله تعداد هیات نمایندگی طرفهای گفتگو هم به مشکلی تبدیل شده است. در حالی که فرستادگان هادی خواستار هیات های هفت عضوی همراه با سه مشاور هستند انصار الله اعلام کرده است که شمار اعضای هیات های گفتگو کننده باید بیشتر باشد.
آخرین وضعیت میدان نبرد
با وجود حملات گسترده عربستان و متحدانش به یمن، واقعیت امروز این کشور با آنچه ریاض و غرب میخواهند، فاصله زیادی دارد. اکنون ۸۰ درصد یمن در اختیار جنبش مردمی انصارالله است و آنها نزدیک به ۸۵ روز زیر بمباران هستند، اما ایستادهاند و انصارالله به خوبی کشور را اداره میکند و هیچ اعتراضی وجود ندارد، اما طرف دیگر اصرار به اجرای قطعنامه ای (۲۲۱۶) میکند که یک طرفه و با فشار خارجی در سازمان ملل به تصویب رسیده است. در واقع عملیات ائتلاف عربستان سعودی در یمن نه تنها نتوانسته منصور هادی رییس جمهور فراری این کشور را به قدرت برگرداند بلکه موفق هم نشده انصارالله را از پایتخت یمن بیرون کند.
فراتر از آن با کنار گذاشتن صبر استراتژیک توسط یمنیها هم اکنون موجودیت و حفظ مناطق مرزی عربستان نیز به خطر افتاده است. چنان چه گزارشها از یمن حاکی است که نیروهای انصارالله توانستهاند کنترل شهر الهاضم، در استان الجوف در شمال کشور و در نزدیکی مرز با عربستان سعودی را در دست بگیرند. پیشرویهای روز یکشنبه علیرغم حملات هوایی نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان صورت گرفته است. همچنین گفته شده است شماری از یگانهای ارتش یمن در منطقه الطوال با ارتش سعودی به شدت جنگیدند که این نبرد ۳۶ ساعت به طول کشیده و طی آن ۳۱ سرباز سعودی به اسارت در آمدند.
همزمان خبرگزاری میدل ایست آنلاین گزارش داد که متجاوزان سعودی در پی بروز اختلافات شدید در داخل خاندان حاکم بر عربستان از شدت حملات خود به یمن کاستهاند. علت این اختلافات نیز تشدید درگیری بین ارتش سعودی از یک طرف و ارتش یمن و کمیتههای مردمی از طرف دیگر است. تشدید اختلافات همچنین ناشی از پیشرویهای ارتش یمن در مرزها و کشته شدن فرمانده نیروی هوایی عربستان میباشد.
همچنین بنا به این گزارش اوضاع در نجران، عسیر و جیزان کاملاً از کنترل ارتش سعودی خارج شده و هزاران نفر از سربازان سعودی بر اثر حملات ارتش یمن و کمیتههای مردمی از عرصه نبرد پا به فرار گذاشتهاند.
این در حالی است که کشورهای عربی قبل از کنفرانس ژنو تلاش داشتند تا حداقل در جنگ روانی و رسانه ای با ترفندهای مختلف وضعیت یمن را به سود خود تغییر دهند. چنان چه خالد بن عطیه وزیر خارجه قطر در پایان صد و سی و پنجمین نشست شورای همکاری خلیج فارس در هفته گذشته به سناریوهایی اشاره و اعلام کرد کشورهای حاشیه خلیج فارس در صورت عدم توافق یمنیها بر قطعنامه ۲۲۱۶ شورای همکاری به این سناریوها روی خواهند آورد.
بر اساس این گزارش، العطیه به صورت جزئی به محتوا و چگونگی این سناریوها اشاره نکرد اما تاکید کرد که کشورهای عضو شورای همکاری بر اساس دادههای معین حرکت خواهند کرد خصوصاً اینکه عملیاتهای توفان قاطع و بازگشت امید برای برونرفتهای گفتوگوهای ملی و نیز قطعنامه ۲۲۱۶ و بر اساس خواست «عبد ربه منصور هادی» انجام شده است.
تحلیلگران معتقدند این سخنان به نوعی به احتمال آغاز عملیات زمینی در یمن در صورت شکست مذاکرات صلح ژنو اشاره دارد. برخی نیز معتقدند این سیاستی در راستای تحت فشار قرار دادن هئیت انصارالله برای کوتاه آمدن از مواضعشان در ژنو میباشد.
همچنین چند روز پیش روزنامه ریاض و رسانههای متعدد عربی اخباری نادرستی را مبنی بر کشته شدن رهبر جنبش مردمی انصارالله در هدف قرار گرفتن مقر وی در شهر مران در استان صعده منتشر کردند تا سیاست شکست خورده جنگ علیه این کشور را تعدیل کنند. به گزارش روزنامه ریاض، عبدالمللک سه روز قبل در اثر این حملات بشدت زخمی شده و سپس بر آثر شدت جراحات، فوت کرده است.
به طور کلی به نظر میرسد عربستان در ماجراجویی و بحرانی گرفتار شده که توانایی خروج آبرومندانه از آن را به واسطه بمباران چند ماهه مردم بی دفاع و عدم تحقق اهداف خود در کنار گذاشتن جنبش انصارالله و بازگرداندن منصورهادی را از دست داده است. در عین حال اگر چه ریاض ۳۰ هزار نفر را در مرز متمرکز کرده اما از ترس شکست سنگین از ورود به سرزمین یمن خودداری میکند.
امیرعبداللهیان عازم عربستان شد
حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه ایران به منظور شرکت در اجلاس فوق العاده وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی درباره یمن راهی جده شد.
لازم به ذکر است این اجلاس همزمان با برگزاری گفتوگوهای ملی یمن در ژنو، به مدت یک روز و به صورت فوق العاده در جده برگزار میشود. نشست ژنو با حضور طرفهای درگیر در بحران یمن قرار است از امروز دوشنبه آغاز به کار کند. قرار بود این نشست روز گذشته برگزار شود که به امروز موکول شد.
کد مطلب: 276406
آدرس مطلب: http://alef.ir/vdccxeqie2bqm08.ala2.html?276406