فابیوس در راه تهران/ فرانسه نگران عواقب مواضع سرسختانه اش در قبال ایران

بخش خارجی الف، 3 مرداد 94

3 مرداد 1394 ساعت 6:30


"این یک توافق نیست این یک توافق خوب است"؛ بعد از قرائت متنی با این سرآغاز ورای "دل دادگی " و بر اساس اقتصادِ متناظر بر منطق بازار، بنگاه‌های بزرگ اقتصادی در کشورهای جهان فرصت توافق ایران را توفیقی برای سرمایه گذاری دانسته و سعی داشتند در ماراتن سرمایه گذاری در ایران از دیگر رقبای جهانی خود عقب نمانند.

در این میان به نظر می‌رسد که کشور آلمان گوی سبقت را از دیگر رقبای جهانی خود ربوده است و با سفر معاون صدر اعظم این کشور به ایران رسماً سرمایه گذاری در یک ایرانِ پس از توافق را آغاز نموده و همین امر سبب شد تا هفته نامه فرانسوی لو پوئن در گزارشی با عنوان "آیا فرانسه به پای خود شلیک کرده است؟" ضمن اشاره به اجرای نقش پلیس بد توسط فرانسه این هشدار را به کشور مطبوع خود داد که ممکن است نقش آفرینی در سناریو پلیس بد عواقب خطرناک اقتصادی را متوجه فرانسه نماید. زیرا دورنمای لغو تحریم‌های بین المللی در سال ۲۰۱۶ میلادی- درصورت رعایت تعهدات از سوی ایران- نظر شرکت‌های فرانسوی را به خود جلب کرده است. این شرکت‌ها تلاش می‌کنند بازاری را که یک دهه مجبور به ترک آن شده بودند، دوباره تصرف کنند. فرانسه تا پیش از اعمال تحریم‌ها چهارمین شریک تجاری جمهوری اسلامی بود اما در ۱۰ سال گذشته میزان این تبادلات به یک هشتم رسید. بر پایه گزارش مجلس سنای فرانسه، حجم این تبادلات از چهار میلیارد یورو در سال ۲۰۰۴ میلادی به ۵۰۰ میلیون یورو در سال ۲۰۱۳ تقلیل یافت.

نماد این ناکامی تجاری شرکت "پ اس آ پژو سیتروئن" است. ایران دومین بازار این شرکت در دنیا محسوب می‌شد اما در سال ۲۰۱۲ میلادی تحت فشار تحریم‌ها قرار گرفت. شرکت آمریکایی "جنرال موتورز" با خروج پژو از ایران وارد بازار ۸۰ میلیون نفری ایران شد. کارشناسان، رشد پنج تا ۱۰ درصدی این بازار را در ۱۰ سال آینده پیش بینی می‌کنند. ایران که دومین ذخیره گازی و چهارمین ذخیره نفتی دنیا را داراست، معدن طلای مهمی نیز دارد.

در این باره پیش‌تر وزیر راه و شهر سازی ایران در سفر به فرانسه در جريان کنفرانسی در آکادمی بين‌المللی ديپلماتيک در پاريس گفت: فرانسه در مورد ايران استرتژی مشخصی ندارد و اين جای تأسف دارد. دير يا زود بحران هسته‌ای حل خواهد شد و فرانسه بايد اکنون موضع خود را روشن کند.

وزير راه و شهرسازی گفته است: قراردادهايی در زمينه حمل و نقل به ارزش ۸۰ ميليارد دلار که يکی از مهم‌ترین موارد آن نوسازی ناوگان هوايی کشور است در دست بررسی است. او به فرانسه هشدار داد اگر موضع خود در قبال مذاکرات هسته‌ای با ايران را تغيير ندهد، از اين قراردادها محروم خواهد شد.

درهمین راستا، "لوران فابیوس" وزیر امور خارجه فرانسه که هفته آینده به تهران سفر خواهد کرد در فراری رو به جلو اقرار کرد: موضع سختگیرانه فرانسه در طول مذاکرات هسته ای ایران لطمه ای به روابط تجاری با این کشور پس از رفع تحریم‌ها نخواهد داشت.

فابیوس که با بخش بین المللی رادیو فرانسه صحبت می‌کرد گفت: درست است که فرانسه در این خصوص خیلی سرسختی نشان داد؛ اما آیا شرکت‌های فرانسوی باید تاوان این رفتار را پس بدهند؟ پاسخ من به این سؤال منفی است چرا که در گذشته ما حضور چشمگیری در ایران داشتیم. ما در بسیاری از زمینه‌ها از مهارت بالایی برخوردار هستیم و ایرانی‌ها هم در زمینه سرمایه گذاری جدی هستند. به گمان من در سیاست خارجی با محترم شمرده شدن چیزی را از دست نمی‌دهید.

تحلیلگران درباره زمان انجام این سفر می گویند که این سفر به خوبی عمق روابط ایران و فرانسه را آن هم بعد از این که برای مدتی به دلیل بحران‌های متعدد خاورمیانه شاهد تنش بود، نشان می‌دهد. این در حالی است که در طول یک دهه گذشته فرانسه همواره با نگرانی کشورهای عربی از توسعه ایران در منطقه هم زبان بوده است.

در این میان فرانسه تمایل خود را به گسترش روابط با ایران در تمامی زمینه‌ها از جمله همکاری‌های اقتصادی و نظامی مخفی نمی‌کند. فابیوس را در این سفر هیچ هیئت اقتصادی و روسای شرکت‌ها همراهی نمی‌کنند، در حالی که فرانسوی‌ها چشم به بازار پرسود ایران بعد از رفع تحریم‌های بین المللی و اروپایی در پی توافق هسته ای دارند. این نشان می‌دهد که دو طرف در حال سنجش آزمون و خطا نسبت به یکدیگر قبل از ورود به روابط عمیق و شراکت‌های استراتژیک هستند. مساله ای که می‌تواند نگرانی کشورهای عربی همسایه ایران را برانگیزد.

هم اکنون ورای بیم‌ها و امیدهای هر دوطرف در ایجاد روابط سیاسی و اقتصادی برخی نیز با ابراز نگرانی از تجدید روابط دو جانبه با "پلیس بد" لحاظ نمودن سابقه سیاسی کشورها، در بسط روابط اقتصادی و سیاسی در ترافیک دیپلماتیک کنونی را به دولت مردان گوشزد می‌نمایند.


کد مطلب: 284769

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcd9o0xnyt0j56.2a2y.html?284769

الف
  http://alef.ir