راهنما کتاب/ «مالاریا»؛ اکبر اکسیر؛ نشر مروارید

شعر در اتاق عمل!

بخش فرهنگی الف، 17 آذر 93

17 آذر 1393 ساعت 12:17


مالاریا
سروده: اکبر اکسیر
ناشر: مروارید، چاپ سوم پاییز ۱۳۹۲
۱۰۵ صفحه، ۶۹۰۰ تومان

این کتاب را  فروشگاه اینترنتی شهر کتاب  تا یک هفته پس از معرفی، با ۱۰% تخفیف ویژه عرضه می‌کنند، در صورت تمایل اینجا کلیک کنید.

****

جریان شعر فرانو که تا چندی پیش تازه و کمتر شناخته‌شده محسوب می‌شد، حالا به همت اکبر اکسیر و تداومی که در کار از خود نشان داده، در میان اهل شعر جریانی شناخته‌شده است.

«مالاریا» پنجمین مجموعه شعر این شاعر و طنزپرداز آستارایی‌ست که توسط انتشارات مروارید منتشر شده است. البته اکسیر امسال  ششمین دفتر شعرهای فرانوی خود را با عنوان «ماکوتا اوناشیم» در نشر مروارید منتشر کرد که در مدت زمان کوتاهی به چاپ دوم رسید که این خود تاکیدی‌ست بر توفیق نسبی این سبک تازه در میان علاقمندان شعر معاصر.


«زیراکس»، «تماشاگرنما»، «اگزوز»، «سرقت ادبی»، «چراگاه»، «سهام عدالت»، «توجیه»، «همراه اول»، «دیالوگ»، «فیلبان»، «شهرآورد»، «هورا»، «پدرخوانده»، «خط‌کش»، «یاهو»، «شانس» و «بهاریه» عنوان برخی از سروه‌های اکبر اکسیر در این مجموعه‌اند که در مجموع ۶۸ قطعه شعر را در بر می‌گیرد.

مسیری که اکسیر با انتشار این پنج مجموعه شعر پیموده، نشان از تلاش او برای رسیدن به زبانی ساده و به دور از تکلف، اما خورند کارهایی تازه و متفاوت است؛ توفیقی که در «مالاریا» کم و بیش حاصل شده است و او با استفاده از چنین زبانی که از باری طنزآمیز نیز برخوردار است به دغدغه‌ها و مسائل انسان امروز پرداخته است. رویکرد اجتماعی‌گرایانه شاعر از بارزترین ویژگی‌های این اشعار هستند. اکبر اکسیر شاعری حساس به مسائل انسانی، اجتماعی و بعضا سیاسی نشان داده و اغلب می‌کوشد با رویکردی انتقادی پاره‌ای از این معضلات را در اشعار خود منعکس کند.

مسائل اخلاقی در حوزه‌های فردی و اجتماعی همچون دروغ‌، ریا و تظاهر، زندگی، محیط زیست، مشکلات انسان امروز، مسائل اجتماعی همچون فقر و به‌طورکلی سوژه‌هایی انسان‌گرایانه، دستمایه سرایش اشعار طنز این دفتر شعر قرار گرفته‌اند. استفاده از طنز و ظرافت‌های زبانی، ایماژ‌های‌نو که گاه جلوه‌ای فراواقع‌گرایانه دارند، از جذابیت‌های اشعار اکسیر در «مالاریا» محسوب می‌شود.

پایان بخش این کتاب، سه گفتگو با اکبر اکسیر درباره شعر مدرن، شعر طنز و همچنین جریان فرانو است که در اواخر دهه‌ی هشتاد انجام شده‌اند. اکسیر در این گفتگوها دیدگاه‌های خود را درباره طنز امروز، وضعیت شعر جوان امروز و شعر فرانو، ارایه کرده که واجد نکات جالب توجهی در این حوزه‌هاست.

این گفتگوها با عناوین «بسته پیشنهادی برای شعر امروز»، «غوطه در طنز حقیقت‌یاب»، «شادمانگی اندوه در شعر امروز ایران» به ترتیب از سوی شهرام پوررستم، مجید کوهکن و آرش نصرت‌اللهی انجام شده‌ و در روزنامه اطلاعات، روزنامه تهران امروز و ماهنامه فردوسی به چاپ رسیده‌اند.

در شعری از همین دفتر با عنوان «نزولات» می‌خوانیم:
«باران تا به زمین نرسیده شعر است
به زمین که می‌رسد سیل می‌شود
سیل نفرین آسمان است
به قول خبرگزاری‌ها
مایع رحمت است! به قول هلال‌احمر
سیل پتو می‌آورد کمپوت می‌آورد
آب‌معدنی و برنج دانه‌بلند می‌آورد
توجه توجه:
پاکستانی از کلمات در راه است
چترها را ببندید!»


کد مطلب: 251819

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcdff0xnyt0kj6.2a2y.html?251819

الف
  http://alef.ir