اعلام حمایت رسمی قاهره از بشار اسد/ تقابل عربستان با مصر افزایش می یابد/ طرح های تلافی جویانه ریاض
بخش بین الملل الف، 4 آذر 95
4 آذر 1395 ساعت 13:54
روابط مصر- عربستان از دوران کودتا علیه دولت محمد مرسی در سال 2013 بحرانی ترین دوره خود را می گذراند. در آخرین موضع گیری در راستای مقابله با عربستان و حمایت از محور مقاومت، عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر تأکید کرد که دولتش از ارتش سوریه در برابر عناصر تندرو حمایت میکند.
سیسی سه شنبه در گفتگو با تلویزیون پرتغال در پاسخ به پرسشی درباره احتمال اعزام نیروهای ارتش مصر به سوریه، اظهار داشت: اولویت ما آن است که ارتشهای ملی را در کشورهای مختلف حمایت کنیم، مثلا ارتش لیبی را در سیطره بر خاک این کشور و برخورد با عناصر افراط گرا و ایجاد امنیت یاری دهیم.. همین امر در مورد سوریه هم صادق است و ما از ارتش سوریه و همچنین ارتش عراق حمایت می کنیم.
سیسی ادامه داد: سوریه از 5 سال پیش با بحران عمیقی روبروست و موضع ما، حمایت از اراده و خواست مردم سوریه و ایجاد حل سیاسی برای بحران این کشور است. باید با جدیت با گروه های تروریست برخورد شود و این گروهها خلع سلاح گردند. حفظ تمامیت ارضی سوریه بسیار مهم است و باید خرابیهای جنگ نیز بازسازی گردد.
رویکرد دولت مصر در قبال سوریه، حل بحران این کشور از طریق سیاسی و مبارزه با خطر رو به گسترش تروریسم است. احترام به خواست مردم سوریه برای تصمیمگیری درباره آینده سیاسی کشورشان و بشار اسد، به عنوان یگانه راه حل بحران سوریه، حلقه وصل همکاری دمشق و قاهره است.
اعلام حمایت مصر از ارتش سوریه در حالی صورت میگیرد که چند کشور عربی از جمله عربستان و قطر، در 5 سال گذشته تمامی امکانات خود را برای پشتیبانی از گروههای تروریست که با ارتش سوریه میجنگند، به کار گرفته و ویرانی بسیاری از زیرساختهای سوریه و کشته و زخمی شدن دهها هزار نفر از مردم بیگناه این کشور را موجب شدهاند.
موضوعی که تنش بین دو کشور را تشدید کرد، تعلل عربستان در اجرای طرح پیشنهادی مصر بود که در آن قاهره خواستار تشکیل یک نیروی مشترک نظامی عربی برای مبارزه با تررویسم شد، اما تنها چندماه پس از آن بود که ریاض از تشکیل ائتلافی موسوم به ائتلاف عربی در مبارزه با تروریسم خبر داد که ناظران آن را جایگزین طرح مصر دانستند. همچنین قاهره هرگز حاضر نشد نقشی در حمله عربستان به یمن برعهده بگیرد.
در ادامه حکم دادگاه مصر نیز بر تنش بین دو کشور افزود جایی که نهاد قضایی مصری بر توافق کناره گیری مصر از دو جزیره تیران و صنافیر که قرار بود به عربستان واگذار شود، خط بطلان کشید. موضوع دیگری که تنش مصر و عربستان را شدت بخشید، توقف ارسال محموله های نفتی شرکت آرامکو عربستان بود که به دنبال اعلام حمایت مصر از طرح روسیه در سازمان ملل متحد صورت گرفت.
از سویی دیگر حدود دو ماه پیش روزنامه گاردین عنوان کرد در جریان ایمیل هایی قرار گرفته است که نشان می دهد ظریف از کری خواست تیم قاهره نیز در مذاکرات لوزان درباره بحران سوریه حضور داشته باشد.
ولید معلم یکشنبه این هفته در نشستی خبری در دمشق تاکید کرد: مقایسۀ رویکرد کنونی مصر در قبال سوریه با آنچه در سال های گذشته شاهد بودیم، نشان می دهد که بدون شک پیشرفت هایی حاصل شده و البته هنوز به آن ساحل امنی که مورد انتظار است، نرسیده و امیدواریم به زودی چنین امری محقق شود.
شکست تلاش های برای عادی سازی روابط عربستان با مصر
رسانه های عربی منطقه فاش کردند که تلاش های امارات و اتحادیه عرب برای میانجیگری میان عربستان سعودی و مصر علی رغم سفر ولیعهد ابوظبی به مصر٬ با شکست مواجه شده است.
به گزارش الخلیج الجدید امارات که به مواضع خود علیه گروه اخوان المسلمین شهرت دارد٬ طی هفته های اخیر همراه با کویت و بحرین تلاش زیادی کرد تا مواضع عربستان و مصر را به هم نزدیک کند اما مواضع ثابت عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر در حمایت از دولت سوریه و مبارزه با تروریست ها در حلب، مانع عادی سازی روابط مصر و عربستان شده است . الخلیج الجدید در گزارش خود با اشاره به میانجیگری های احمد ابوالغیط دبیر کل اتحادیه عرب به نقل از منابع مطلع در اتحادیه عرب می نویسد: دبیر کل اتحادیه عرب در سفری از پیش اعلام نشده چند روز پیش به عربستان سفر کرد اما رایزنی های وی با مقام های عالی رتبه سعودی با شکست مواجه شد.
اقدامات تلافی جویانه عربستان
موضع مصر در حمایت از دولت و ملت سوریه، برای برخی کشورهای حامی تروریسم از جمله عربستان سعودی قابل تحمل نبوده و دولت ریاض به همین دلیل، کمکهای مالی خود به مصر را قطع کرده است، اما رئیس جمهور این کشور همچنان بر مواضع خود پافشاری میکند و تهدیدات سعودیها را نادیده میگیرد.
البته دولت عربستان نیز مجموعه ای از سیاست ها را برای مقابله با مصر در دستر کار قرار داده است.
مثلا نخست وزیر اتیوپی روز یکشنبه وارد ریاض شد و مورد استقبال محمد بن نایف ولیعهد عربستان قرار گرفت. استقبال گرم از هیأت اتیوپیایی در ریاض، سؤالاتی را درباره احتمال افزایش عربستان همکاری با اتیوپی و استفاده از موضوع آب رود نیل برای فشار آوردن بر مصر مطرح کرده است.
تنش میان مصر و اتیوپی اخیرا پس از دستگیری دو شهروند مصری در اتیوپی به اتهام جاسوسی بالا گرفته است؛ اما سامح شکری وزیر امور خارجه مصر که دو هفته پیش برای شرکت در نشست کشورهای همسایه لیبی از آدیس آبابا دیدار کرد، با رد نقش مصر در توطئه علیه اتیوپی، از دولت آن کشور خواست این دو مصری را آزاد نماید. از سوی دیگر، اتیوپی، مصر را به حمایت از تظاهرات اعتراض آمیز اخیر در این کشور و خشونت های پس از آن متهم می کند.
کد مطلب: 417130
آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcds50ozyt0ff6.2a2y.html?417130