دو بازوي محرك توسعه مناطق محروم، بنادر خشك و منطقه آزاد
بخش تعاملی الف - حمید نجف
19 ارديبهشت 1396 ساعت 10:20
سرزمين پهناور ايران از چنان ظرفيت خدادادي بي نظيري برخوردار است كه با كمي تامل و سرمايه گذاري مي توان هر گوشه اش را به يك قطب اقتصادي و تجاري عظيم در منطقه و جهان تبديل كرد، وسعت اين كشور، موقعيت استراتژيك آن در منطقه آسيا و خاورميانه، شرايط اقليمي متنوع و در نهايت مردماني خونگرم، فعال و مهمانواز مي تواند سرعت رشد و توسعه كشور را به طرز غير قابل باوري بالا ببرد.
در عصر حاضر حركت بر مدار نو آوري هاي صنعتي و بازرگاني، زدودن قوانين دست و پا گير و زائد، همچنين بهره گيري از مناطق جغرافيايي خاص كه امكان تجهيز و سرمايه گذاري گسترده را دارا باشد، مي تواند به نوعي بر شتاب رشد بعضي از مناطق محروم بيفزايد.
در اين ميان ايجاد بنادر خشك در مسير شريان هاي ريلي، جاده اي و حتي هوايي و همچنين تبديل محل به منطقه آزاد تجاري مي تواند بسيار مثمر ثمر قرار بگيرد. اگر بر اين باوريم كه توسعه اقتصادي بدون بهره گيري از ابزاري به نام حمل و نقل ميسر نيست، لازم است كه ضمن سرمايه گذاري انبوه مطالعات ويژه اي هم نسبت به چگونگي اين سرمايه گذاري يا اولويت آن در مناطق محروم را نيز در دستور كار قرار دهيم.
با نگاهي اجمالي به تجربه ساير كشورهاي موفق در اين زمينه مي توان با قدم هاي راسختري حركت كرد، به عنوان مثال شهر جزيره اي هنگ كنگ در جنوب چین با هفت میلیون و ۲۳۰ هزار نفر جمعیت از مهمترین بازارهای مالی و تجاری آسیا و جهان به شمار میرود.
هنگ کنگ از سال ۱۸۴۲ تا ۱۹۹۷ جزو مستعمرات امپراتوری بریتانیا بود، در سال ۱۹۹۷ و پس از پایان یافتن پیمان پیشین به جمهوری خلق چین پیوست، منطقه هنگ کنگ یکی از دو منطقه تقسیماتی ویژه در جمهوری خلق چین است. منطقه دیگر ماکائو است.
هنگکنگ كه روزي جز مناطق محروم جهان به شمار مي رفت با استفاده از ظرفيتهاي تجارت آزاد امروزه به شهری با ۳۹ ساختمان بلند که ارتفاع هر یک بیش از ۲۰۰ متر است به شهر آسمانخراشها معروف شده و تعداد ۴ برج بلند از مجموع ۱۵برج مرتفع دنیا را در خود جای داده است. منطقه هنگکنگ چهارمین منطقه در جهان از نظر تراکم جمعیت بهشمار میآید.
هنگ کنگ ۲٬۷۵۵ کیلومتر مربع مساحت دارد و از آنجا که بیشتر سطح آن شامل کوه و تپه است، ساختوساز تنها در ۲۵ درصد از سطح هنگ کنگ انجام شده و حدود ۴۰ درصد سطح منطقه نیز شامل پارک و ذخیرهگاههای طبیعی است.
آيا اين منطقه از نظر وسعت و تنوع اقليمي با سرزمين پهنار و سرشار از بركت ما قابل قياس است. رمز موفقيت اين منطقه چيست؟ آيا جز حركت بر مدار قوانين تجارت و تجهيزات زير ساختي آن بوده است؟
کد مطلب: 470277
آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcef78efjh8fwi.b9bj.html?470277