آزمون اولاند برای تهران؛

دیدگاه های طلبکارانه پلیس بد مذاکرات از ایران

بخش خارجی الف، 6 مرداد 94

6 مرداد 1394 ساعت 11:05


« فرانسویان همیشه مجذوب ایران و بویژه میراث این فرهنگ کهن و سهم این کشور در تاریخ علم و اندیشه بوده‌اند. دانشجویان ایرانی نیز برای ما شگفتی‌آفرین‌اند؛ آنها چهره ایران در دانشگاه‌های فرانسه‌اند و خوش می‌درخشند. امروز شرایط برای بهبود و ارتقای سطح تبادلات دو کشور مهیا شده است»آنچه آمد بخشی از سخنان وزیر پرحاشیه فرانسوی برای ایران و ایرنیان است که قبل از سفر خود به ایران ابراز داشته و نشان ازعمق نیاز فرانسویان در برقراری روابط اقتصادی فی مابین است.

فابيوس در حالي راهي تهران مي‌شود كه طی يك‌سال‌و‎نيم گذشته با اتخاذ مواضعي تندروانه، سبب ساز این شد که توافق موقت در ژنو به دست نيايد؛ البته اين توافق يك‌ماه بعد در همان شهر بين ايران و ١+٥ منعقد شد و بستر مذاكرات دو سال گذشته شد و بالاخره دو هفته گذشته به توافق جامع موكول شد. با‌اين‌حال فابيوس به‌عنوان كسي كه موضع سخت‌گيرانه‌اي در مواجهه با مذاكرات هسته‌اي داشته است، شناخته شد. او حتي در آخرين دور مذاكره وين نيز با شرایط اسرائيل‌پسند به جمع خبرنگاران آمد؛ اما شنيده‌ها حاكي است در جريان مذاكرات مواضع نرم‌تري داشته است. يكي از نزديكان به تيم مذاكره‌كننده ايراني چندي‌پيش گفت در يكي از دورهاي مذاكراتي، لوران فابيوس به‌طور جزئي وارد معرفي پتانسيل‌هاي اقتصادي كشورش براي تجارت با ايران شده ‌است؛ نكته‌اي كه به مذاق جان كري، وزير خارجه آمريكا، خوش نيامده است.

پيش‌از‌اين، رابطه اقتصادي تهران-‌پاريس شرايط خوبي داشت و ايران از فعاليت شركت‌هاي فرانسوي استقبال مي‌كرد، اما این رابطه سال‌هاي گذشته افت شديدي را تجربه كرد. به‌گزارش خبرگزاری فرانسه آمارهای رسمی نشان می‌دهد که حجم مبادلات دو کشور از چهار میلیارد یورو در سال ۲۰۰۴ به ۵۰۰ میلیون یورو در سال ۲۰۱۳ کاهش یافته ‌است.شرکت‌های اتومبیل‌سازی پژو و رنو و شرکت نفتی توتال، از‌جمله شرکت‌های مهم فرانسوی بودند که تا قبل از تحریم‌ها در ایران حضوری برجسته داشتند.

اغلب آنها با شدت‌گرفتن تحريم‌ها بي‌توجه به قراردادهاي مشاركت با ايران، آن‌را يك‌طرفه لغو و تهران را ترك كردند. هنوز مشخص نيست اين شركت‌ها با لغو تحريم‌ها و توافق هسته‌اي به تهران بازمي‌گردند يا نه؟فابیوس گفته بود ایرانی‌ها «نگاه خیلی مثبتی» به شرکت هاي فرانسوي دارند. او اضافه كرد «تجارت خیلی مهم است. باعث رشد می‌شود. برای ایرانی‌ها مهم است. برای ما هم مهم است؛ اما وقتی رئیس‌جمهور فرانسه (فرانسوا اولاند) و من به تصمیمی استراتژیک (برای توافق با ایران)رسیدیم... ، به دلایل تجاری نبود، بلکه به دلایل استراتژیک بود، چون می‌خواستیم از اشاعه سلاح‌های هسته‌ای پرهیز کنیم».

گفته شده است فدراسیون کارآفرینان فرانسه (MEDEF) سپتامبر (شهريور) برای تلاش به‌منظور ازسرگیری مناسبات تجاری به تهران مي‌آيد. حدود ۱۰۷ نماینده این نهاد اوایل سال قبل به ایران سفر کرده‌ بودند که باعث اعتراض آمریکا شد. همان زمان مقامات آمريكايي آنها را از انعقاد قرارداد با ايران هراساندند و گفتند هنوز برنامه‌ریزی برای معامله با ایران زود است.

این در حالی است که سفر قریب الوقوع وزیر امور خارجه فرانسه به با واکنش خصمانه رییس جمهور فرانسه نیز مواجه شده است و اولاند در دیدگاهی کاملا طلبکارانه با انتقاد از مطرح شدن برخی سوابق در روابط دوجانبه ایران و فرانسه سفر وزیر فرانسوی را آزمونی برای ایران ارزیابی و با انتقاد از برخی سیاستهای منطقه ای ایران می گوید: ما انتظار داریم رئیس جمهور ایران اکنون ثابت کند که ایران می تواند زمینه را برای حل بحران های جدی منطقه به ویژه سوریه فراهم کند.

به گفته اولاند، ایران باید کشوری باشد که در یافتن راه حل برای مسائل منطقه ای از جمله لبنان و همچنین سوریه، یمن و بحرین نقش ایفا کند.

در همین رابطه نیز نشریه فرانسوی «اورینت لوژور» طی یادداشتی در خصوص سفر «لوران فابیوس» به ایران نوشت.هدف پاریس از اعزام وزیر خارجه خود به تهران این است که بداند آیا پس از حصول توافق میان تهران و غرب می‌تواند نسبت به تغییر نگرش و رویکرد ایران در قبال مسائل منطقه از جمله توقف صادرات انقلاب اسلامی به کشورهای منطقه و کنترل چهار قطب عربی شامل دمشق، بغداد، بیروت و صنعا امیدوار باشد یا خیر.

این دیدگاه فرانسویان نشان می دهد که همچنان پاریس بر آن است تا روابط دیپلماتیک فی مابین را بر مبنای برداشتهای خود از ترتیبات منطقه ای بنا نهد که در صورت لحاظ نمودن چنین منطقی در روابط فی مابین، امیدها برای رسیدن به یک دیدگاه مشترک اقتصادی که هدف هر دو کشور است کمرنگ خواهد شد.


کد مطلب: 285589

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcevn8wojh8vni.b9bj.html?285589

الف
  http://alef.ir