کرسنت یک قرارداد درجه یک بود/ نامه جدید رئیسجمهور به رهبری درباره اصلاحات IPC
12 مهر 1395 ساعت 15:11
مدیرعامل شرکت ملی نفت گفت: میگویند کسی که قرارداد کرسنت را بسته اشتباه کرده است؛ این حرفهایترین قرارداد است، فرمول آن خراب است؟ خوب در آن بندی را آوردیم که اگر تغییر عمدهای اتفاق افتاد باید در قیمت تجدید نظر شود.
به گزارش فارس، علی کاردر در جمع خبرنگاران اظهار داشت: بیشتر خارجیها برای میادین مشترک آمدهاند و از ۹ میدانی که برای آن پیشنهاد دریافت کردهایم ۷ میدان مشترک است.
وی افزود: فردا با ستاد اجرایی فرمان امام برای فاز دوم توسعه میدان یاران و دو قرارداد EOR و IOR در قالب IPC قرارداد منعقد میکنیم که یکی از آنها برای لایه بنگستان میدان کوپال خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران گفت: مطالب مربوط به آن دو خانمی که اسم آنها در مجلس مطرح شده کاملا دروغ بود و یکی از آنها به نام حسنزاده که حتی یک ثانیه در تدوین قراردادها نبوده است و این حرفها دروغهایی است که روز قیامت باید جواب بدهند و فرد دیگر خانم کاتبی است که دبیر کمیته بازنگری بوده و نفتی است و از پترو ایران به کمیته مأمور شده است؛ این کار غیر اخلاقی است و گویندگان باید به روز قیامت هم فکر کنند.
وی ادامه داد: با گروه ویژهای از بچههای سپاه پنجشنبه به پنجشنبه نشستهایم و قرارداد را با دقت میخوانیم و بند به بند بررسی میکنیم.
کاردر افزود: IPC یک مدل ساده است و ادامه قراردادهای بیع متقابل محسوب میشود و مزایای آن قابل مقایسه نیست.
*کرسنت یک قرارداد درجه یک بود
وی در پاسخ به پرسشی تاکید کرد: کرسنت یک قرارداد درجه یک است؛ اگر به من اجازه بدهند سخنرانی کنم -و شورای عالی امنیت ملی اجازه نمیدهد- من نامردهایی که کشور را ضایع کردند و ۷ میلیارد دلار کشور را به باد دادند رسوا میکنم؛ به خدا قسم آنچه گفتند توهم است و توهمی فکر کردند و ضایع کردند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ادامه داد: قرارداد مانند دوی امدادی است، من ۱۰۰ متر اول را میدوم و چوب را میدهم و ۱۰۰ متر دوم را بعدی باید برود؛ دولت کنار رفته است و دولت بعدی چوب را پایین انداخته است و گفته است ما نمیدانیم این چیست؛ خوب وقتی چوب را میاندازند تیم برنده نمیشود و میبازد کما اینکه باختیم.
وی اضافه کرد: چرا باختیم؟ چرا ما اول نرفتیم به دیوان داوری؟ ما اول باید به دیوان داوری میرفتیم؟ از بیعرضگی آنها بود که بلد نبودند انگلیسی بخوانند و مفهوم قرارداد را بفهمند.
کاردر گفت: ما اول باید نامه میزدیم که در قرارداد بند صریحی در ماده ۷-۲۰ وجود دارد که به مجرد اینکه در بازار انرژی cignificant change یا تغییر مؤثر اتفاق بیفتد، ما باید به آنها میگفتیم بیایید در قیمت تجدید نظر کنید.
وی افزود: وقتی من قرارداد بستم قیمت نفت ۱۸ دلار بود و در فرمول هم جای پای آن چیزی که میگویم وجود دارد و مو لای درز حرفهای من نمیرود؛ وقتی آقایان داشتند اقدام میکردند قیمت ۱۴۰ دلار بود؛ بین ۱۸ دلار و ۱۴۰ دلار را همه عالم میتوانند بگویند cignificant change یا تغییر موثر اتفاق افتاده است یا نه و همه خواهند گفت اتفاق افتاده است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ادامه داد: چرا ما به طرف خارجی نامه نزدیم که بیا فرمول و قیمت را عوض کن. چرا نزدند؟ تا بعد که گوش نکردند ما دعوا را به داوری ببریم و خسارت بگیریم؟ چرا او را به داوری برده است؟ این از بیعرضگی است.
وی افزود: بعد میگویند کسی که قرارداد را بسته اشتباه کرده است؛ این حرفهایترین قرارداد است. فرمول آن خراب است؟ خوب در آن بندی را آوردیم که اگر تغییر عمدهای اتفاق افتاد باید در قیمت تجدید نظر شود.
کاردر با بیان اینکه یک بند تغییر قیمت دیگر هم داریم، اضافه کرد: آن زمان یک نفر در منطقه خط لوله صادرات گاز نداشت اما ما میدانستیم قطر دارد خط لوله دلفین را به سمت امارات احداث میکند؛ گفتیم اگر کسی در آینده ۶۰ درصد حجم این قرارداد را داشته باشد و به واسطه خط لوله رفته باشد و قیمت او بالاتر باشد قیمت او به قرارداد ما apply یا اجرایی میشود.
وی افزود: هیچکس روی آن کار نکرده است، چون سواد آن را نداشتهاند؛ ارگانها بین هم پاسکاری کردهاند و خود وزارت نفت هم اشکال داشته است.
*کردان برای تغییر قیمت با کرسنت مذاکره کرد اما کار تکنیکی حقوقی نکردند
عضو هیئت مدیره شرکت ملی نفت اظهار داشت: یکی از آنها نرفت به کرسنت بگوید که آقای قیمت تغییر کرده تشریف بیاورید برای تغییر قرارداد؛ البته گفتهاند تشریف بیاورید. آقای کردان خدا بیامرز مذاکرات زیادی با آنها کرد تا قیمت تغییر کند. اما یک کار تکنیکی حقوقی انجام ندادند. یک نامه نزدند. وقتی پرونده را خواندند گفتند ای وای پرونده گیر دارد.
*حوزه اثر IPC گرفتن بازار است
وی در ادامه با بیان اینکه ما حاضر به مناظره با منتقدان IPC هستیم، گفت: با تکتک آنها ده بار نشستهایم؛ البته مناظره تلویزیونی فایده ندارد؛ ۸۰ میلیون نفر درباره کجای قرارداد ریسک میتوانند وارد شوند؟ باید افراد فرهیخته در محافل دانشگاهی و افراد تأثیرگذار بیایند و موضوع را بشناسند. وقتی موضوع را نمیشناسند از جای دیگری به آن وارد میشوند و موضع سیاسی میگیرند در حالی که این مسئله اصلا موضوعیت سیاسی ندارد و یک کار اجرایی ساده است.
کاردر ادامه داد: ما تغییراتی در قراردادهای بیع متقابل دادیم که حوزه اثر آنها حوزه گرفتن بازار است چنانکه اگر ما ۶ میلیون بشکه هم تولید کنیم وقتی تحریم بشویم نمیتوانیم صادر کنیم؛ مگر اینگونه نشد؟ باید جوری شود که به ما وابسته باشند. در دوره تحریم قبلی تحریم شرکت انی ایتالیا خودش رفت مجوز ویژه پارلمان اروپا را برای دور زدن تحریم گرفت چون میخواست پولش را از ما دریافت کند و از ایران نفت خام ببرد.
وی تصریح کرد: پس تحریم را میشود با منافع آنها سوارخ کرد؛ چنانکه گاز را هم از حوزه تحریم خارج کردند. الان با روسیه هم همین کار میکنند.
وی تاکید کرد: باید به ما در حوزه انرژی وابسته باشند؛ اگر ما از صحنه بیرون برویم و تولید نکنیم رقبای ما جای ما را میگیرند. اگر رقیب نبود و جایگزینی نبود میگفتیم اینها همچنان به ما وابسته هستند. ما در تعامل میتوانیم اینها را وابسته کنیم چنانکه وقتی سرمایهاش اینجا مانده باشد به ما وابسته میشود.
*هنریترین بند IPC درباره تحریم نوشته شده است
مدیرعامل شرکت ملی نفت با بیان اینکه هنریترین بند قراردادی درباره تحریمها نوشته شده است، گفت: ما آن را به بچه های گروه تحریم دادیم و گفتند چه متن خوبی شده است.
وی افزود:خیلی روشن اولا اسم تحریم را نیاوردهایم و از لغت تحریم استفاده نکردهایم؛ بلکه گفتهایم هر اتفاقی افتاد که ایران را به هر علتی ترک کردید ما هم در اسلام و شرع نداریم که میتوانیم پول کسی را حتی اگر کافر باشد بخوریم، ما سرمایهگذاری را که کردهای و تا آن روز که رفتهای سودی به تو تعلق میگرفته است را محترم میدانی؛ چنانکه من از این سرمایهگذاری بهرهبرداری میکنم و اگر توانستم صادر کنم به صورت تدریجی پول تو را می دهم، خسارت نمیدهیم اما اصل پول و سود آن را تا روزی که در ایران بوده میدهیم و بقیه مال ما است.
کاردر با بیان اینکه این راحتترین، سبکترین و روانترین کار قراردادی است، گفت: فرض کنید تحریم شد، طرف خارجی میگوید من تحریم سازمان ملل شدهام که همه باید به آن عمل کنند و میروم؛ ما به او اصل سرمایه و سود قراردادی را میدهیم آن هم وقتی تولید را از آن میدان شروع کردیم و نفت آن را صادر کردیم.
وی با تاکید بر اینکه اقساط را هم عموما ۱۰ ساله دیدهایم، گفت: عراق روزانه دیده است و به مجرد بالا رفتن قیمت نفت خام شرکت خارجی همه پول را میگیرد اما ما تدریجی و قسطی پول را می دهیم.
*نامه جدید رئیسجمهور به مقام معظم رهبری درباره اصلاحات IPC
وی در پاسخ به پرسشی درباره اظهارات احمد توکلی و دیگر منتقدان که معتقدند وزارت نفت به مصوبات و تعهدات جلسات اقتصاد مقاومتی درباره اصلاح IOC عمل نکرده است، گفت: همه آنها اصلاح شده است و این را هیئت تطبیق قوانین مجلس میگویند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ادامه داد: هیئت تطبیق قوانین مجلس توافق و اصلاحات ۱۵ گانه مقام معظم رهبری را دیده است و در عین حال هیأت دولت هم این اشکالات را دیده است و بند به بند در جلسهای که خود من هم حضور داشتم خواندند و تطبیق دادند.
وی اضافه کرد: مقام معظم رهبری دو یا سه نکته را خودشان در نامه ذکر فرمودهاند و در عین حال گفتهاند به این نامه منتقدان توجه شود و نگفتهاند همه بندها را دقیق بیاورید؛ ولی به این بندها توجه شد و دوباره به دفتر مقام معظم رهبری با امضای آقای رئیسجمهور نامهای ارسال شد که اصلاحات متناسب با آن ۱۵ بند در نامه ایشان ذکر شده است.
کاردر گفت: در آخرین لحظه هم خدمت مقام معظم رهبری رفتهاند و بحث شده است که آیا شما به این مسئله راضی هستید یا اگر برای دفتر هنوز ابهامی وجود دارد آن را به ما منعکس کنید.
*اگر رهبر انقلاب راضی نباشند هیچ کاری نخواهیم کرد
وی اضافه کرد: آقای زنگنه گفتند و ما هم الان میگوییم شرعا، عرفا و قانونی اگر مقام معظم رهبری راضی نباشند ما در این باره حرکتی نخواهیم کرد و هر اتفاقی هم برای کشور بیفتد مهم نیست و به ما مربوط نیست.
کاردر با تاکید بر اینکه تا مقام معظم رهبری به این موضوع راضی نباشند ما حرکت نمیکنیم، گفت: این اعتقاد شرعی ما است؛ چون اگر هر کسی گوشهای بدون نظر نظام کاری بکند سنگ روی سنگ بند نخواهد شد.
وی تصریح کرد: نظام اصول دارد و اگر مقام معظم رهبری بگویند اصلا روی این کلاس قرارداد نبندید ما به سرعت متوقف میکنیم.
وی ادامه داد: مثلا اگر مقام معظم رهبری بگویند فقط روی میادین پرریسک و میادین مشترک از IPC استفاده کنید همین کار را خواهیم کرد، چنانکه به عنوان نمونه گفتهاند میادین با ضریب بازیافت بالای ۲۰ درصد را ندهید و این مساله در ادبیات مصوبه دولت وارد شد.
وی در پاسخ به پرسشی با این مضمون که با این وجود چرا در نامهای که به مدیریت اکتشاف نوشتید اسم مخازن را نیاوردید و به طور کلی به میادین اشاره کردید که شامل مخازن یا بازیافت بالاتر از ۲۰ درصد هم میشود، گفت: ما مدتها بود میخواستیم اطلاعات مخازن را در جایی متمرکز کنیم؛ در عین حال در این مدل ما هم IPC، هم بیع متقابل هم EPCF و حتی EPC هم داریم و قصد داریم میادین را تفکیک شده زیر قرارداد ببریم؛ چنانکه تا الان بدون حساب و کتاب جاده میزدیم و چاه میزدیم و امثال آن و تکلیف هر میدان به صورت مشخص معلوم نبود و معلوم نبود چقدر تولید خواهد کرد.
کاردر تاکید کرد: ما آن نامه را برای تمرکز اطلاعات زدیم که هر قراردادی بخواهیم ببندیم به آن اطلاعات استناد می کنیم اما گفتند میخواهند از این اطلاعات برای قراردادهای جدید یعنی IPC استفاده کنند در حالی که این طور نیست و هر کسی بتواند نشان بدهد که ما آن نامه را برای الگوی جدید قراردادها زدیم به او جایزه میدهیم.
وی افزود: ما در نامه زدهایم که اطلاعات را برای قراردادهای بالا دست بفرستید اما نگفتیم کدام مدل قراردادهای بالا دست و نگفتیم برای مدل جدید قراردادهای بالا دست.
*اولین مناقصه IPC برای میدان آزادگان برگزار خواهد شد
مدیرعامل شرکت ملی نفت با بیان اینکه ما برای میادین تکتک مناقصه برگزار خواهیم کرد و میدان اول هم آزادگان خواهد بود، گفت: اصلا ممکن است کسی برای آزادگان نیاید و همه این دعواها منتفی خواهد شد.
وی تصریح کرد: هم چینیها هم ژاپنیها و هم توتال باید بروند سوال کنند و بیایند و هیچ چیز تا روز اجرا معلوم نیست و نمیدانیم چه اتفاقی خواهد افتاد.
کاردر در پایان گفت: میادین آزادگان، لایه نفتی پارس جنوبی و فرزاد برای ما در اولویت قرار دارد و این میادین اول به مناقصه میروند.
کد مطلب: 398549
آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcfjcdm1w6d1ta.igiw.html?398549