امیری خامکانی در گفتگو با الف:

ایران جنگ قیمتی نفت را بُرد/عربستان توان رقابت با اقتصاد ایران را ندارد

بخش اقتصاد الف، 11آذر95

11 آذر 1395 ساعت 11:50

نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه ایران جنگ نفت را بُرد، گفت: ایران در نشست دیروز اوپک به تمان هداف خود از بازگشت به سهمیه قبل از تحریم‌ها تا حفظ ساختار و تعیین سقف اوپک دست یافت.


به گزارش الف، اعضای سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) در نشست 171 خود برای نخستین بار از سال ٢٠٠٨ میلادی بر سر کاهش تولید نفت اجماع رسیدند و توافق الجزایر را اجرایی کردند.

براساس توافق اعضای اوپک، قرار شد میزان تولید این سازمان یک میلیون و 200 هزار بشکه در روز کاهش یابد و همه میزان سقف تولید نفت اوپک را که به 32.5میلیون بشکه در روز است، را رعایت کنند.

این نشست و تصمیم آن، از این جهت برای ایران پیروزی محسوب می‌شود که بعد از تشدید تحریم‌ بخصوص تحریم فروش نفت و بانک مرکزی کشورمان، تولید و صادرات ایران به شدت کاهش یافت به طوری که میزان صادرات نفت ایران به حدود 900هزار بشکه در روز رسید.

با روی کار آمدن دولت یازدهم، تصمیم بر این شد که میزان تولید و صادرات نفت ایران براساس سهمیه تعیین شده اوپک در قبل از تحریم‌ها برگردد، اما در این بین عربستان و برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس برای مخالفت با این تصمیم ایران، اقدام به افزایش تولید و عرضه نفت در بازارهای جهانی کردند، که این باعث به هم خوردن تعادل عرضه و تقاضا و کاهش شدید قیمت نفت شد.

عربستان پس از کاهش قیمت نفت برای اینکه تعادل قیمت برقرارشود، طرح فریز نفتی را مطرح کرد و خواستار این بود که ایران و دیگر کشورها هم میزان تولید و عرضه نفت خود را کاهش دهند تا قیمت ها افزایش یابد.

در نشست دیروز اوپک تصمیم گرفته شد، میزان سهمیه تولید نفت اعضای اوپک کاهش یابد و عربستان نیز عرضه نفت خود به بازارهای جهانی را 500هزار بشکه کاهش دهد، اما ایران تنها کشوری بود که نه تنها کاهش تولید و عرضه نخواهد داشت، بلکه سهمیه صادرات نفت کشورمان هم افزایش یافت.

پیش بینی ها می‌شود با اجرایی شدن این تصمیم اوپک قیمت طلای سیاه بهبود یابد و قیمت‌ها بین٥٠ تا ٥٥ دلار حتی تا 60دلار برای هر بشکه افزایش یابد.

حسین امیری خامکانی در مورد تصمیم دیروز اوپک، به الف، گفت: تلاش خستگی ناپذیری در یک سال گذشته انجام شد و به نظرم اولین پیروزی را در نشست الجزایر به دست آمد؛ اینکه توانستیم دوباره نشست اوپک تشکیل شود.

وی افزود: اوپک مدت‌ها بود جلسه‌ای نداشت و به همین دلیل تقریبا فلسفه وجودی خودش را از دست داده بود؛ از طرفی برخی از کشورهای عضو هم به صورت بی رویه تولید نفت را افزایش داده بودند و میزان و سقفی هم برای تولید اوپک وجود نداشت که باعث ناپایداری در بازار و افت شدید قیمت نفت شده بود.

نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس دهم ادامه داد: با رایزنی‎هایی انجام شد، نهایتا در حاشیه مجمع جهانی انرژی در الجزایر، اعضای اوپک جلسه‌ای برگزار کردند که در آن اعضا بخصوص عربستان و عراق پذیرفتند که باید در چارچوب اوپک تصمیم گرفته شود.

امیری خامکانی تصریح کرد: در نشست الجزایر اعضای اوپک قبول کردند باید ساختار اوپک را حفظ کنند و تشکیلاتی وجود داشته باشد، که این نخستین، پیروزی ایران بود و باعث اوپک مجددا به ساختار خودش بازگردد.

وی اضافه کرد: بعد از بازگشت ساختار اوپک، عربستان بحث فریز نفتی را مطرح کرد و به ایران فشار وارد کردند که فیریز نفتی را بپذیرید، اما بحث ما این بود ابتدا باید میزان سهیمه و تولید ایران به میزان تولید قبل از تحریم‌ها برگردد و بعد موضوع فیریز نفتی مطرح شود.

عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی با اشاره به اینکه ایران در یکسال گذشته بر دو موضوع خیلی تاکید داشت، گفت: موضوع نخست این بود که باید میزان تولید و عرضه نفت کشورمان به سهمیه خود در سبد اوپک، قبل از تحریم‌ها برگردد و دوم اینکه سازمان اوپک باید میزان سقف تولید داشته باشد و این سقف برای بازگشت تعادل به بازار باید کاهش یابد.

امیر خامکانی با اشاره به تصمیم دیروز اعضای اوپک، بیان کرد: خوشبختانه در نسشت دیروز ابتدا هم برای میزان تولید اوپک سقف تولید تعیین شد و هم این سقف تولید کاهش پیدا کرد.

وی ادامه داد: از طرفی همه همه اعضای اوپک پذیرفتند میزان تولید و عرضه نفت ایران به قبل از تحریم‌ها برگردد و این تصمیمات قطعا هم بر پایداری بازار و هم بر افزایش قیمت‌ها اثر می‌گذارد. با تصمیم اوپک هم این سازمان به چارچوب سازمانی خودش برگشت و هم ما توانستیم به سهیمه خودمان قبل از تحریم‌ها برگردیم.


جدول میزان کاهش و سهیمه تولید نفت کشورهای عضو اوپک

عضو کمیسیون انرژی مجلس دهم تاکید کرد: عربستان و برخی کشورهای عربی به دلیل اینکه می‌خواهند در ظاهر با نفت شیل رقابت و این نوع نفت را از بازار خارج کند، اقدام به تولید در خارج از چارچوب اوپک کردند، اما هدف آنها در اصل فشار بر اقتصاد نفتی ایران بود.

امیری خامکانی با بیان اینکه، این جنگ نفت بود، گفت: باتوجه به اینکه تشدید تحریم‌ها حداکثر فشار را بر ایران وارد کرده و باعث کاهش فروش نفت شده بود، برخی می‌خواستند قیمت نفت را هم کاهش دادند که همان میزان نفتی کمی که صادر می‌کردیم، با کاهش قیمت فشار بیشتری بر ایران وارد شود.

وی اظهار کرد: بهانه‌ آنها (عربستان) برای کاهش قیمت نفت این بهانه بود می‌خواهیم تولید نفت شیل را از اقتصادی بودن بیاندازیم و از بازار خارج کنیم، اما نفت شیل با پیشرفت تکنولوژی، جایگاه خودش را کسب کرده بود و هدف آنها ضربه زدن به ایران بود.

نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس دهم افزود: اما با مقاومتی که ایران و اقتصاد کشور کرد، خود آنها بیشتر از ایران ضرر کرده و آسیب دیدند، البته در این خصوص هماهنگی خوبی بین مجلس و دولت بود که هر  یکی حرف را می زدند که هم باید صنعت نفت مان حفظ شود و هم جایگاه خود را در بازار دنیا حفظ کنیم.

وی با بیان اینکه از سوی دیگر طرح فیریز نفتی را نپذیرفتیم زیرا باید شرایط ایران پذیرفته می‌شد، گفت: در نشست دیروز اوپک شرایط ایران از سوی همه اعضا پذیرفته شد و اگر بخواهیم بازار نفت پایدار بماند و تولید آن برای تولید کنندگان عضو صرفه اقتصادی داشته باشد، باید سازمان اوپک تشکیلات خود را حفظ کند.

امیر خامکانی تصریح کرد: اوپک ساختار خود را از دست داده بود و برخی اعضای ان بی رویه نفت تولید می‌کردند و میزان سقف تولید هم  بالا رفته بود و همه حرف ما هم این بود که ساختار  اوپک حفظ شود که این پیروزی حاصل شد.

وی پاسخ به این سوال که چگونه این پیروزی حاصل شد، گفت: طبیعی است که با کاهش شدید قیمت نفت توسط عربستان، فشاری به خودش وارد شد، پذیرفت که این رویه نمی‌تواند ادامه یابد و باید به ساختار اوپک برگردیم.

عضو هیئت رئیسه انرژی مجلس دهم در پایان گفت: ایران جنگ قیمتی نفت برد و عربستان باخت پذیرفت. شرایط ایجاد شده به نفع خود عربستان نبود و متضرر شده بودند، زیرا اقتصاد عربستان شکننده است و نتوانست کاهش قیمت را تحمل کند، اما اقتصاد ایران کاهش قیمت نفت را مدیریت کرد و اقتصاد با ثبات‌تری نسبت به عربستان داریم.


کد مطلب: 419509

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcfx1dj1w6dyta.igiw.html?419509

الف
  http://alef.ir