گزارش خبرنگار "الف" از روز چهارم مذاکرات وین؛

عمده اختلافات بین ایران و گروه 1+5/ مذاکرات برای بلند مدت تمدید نمی شود

بخش خبری الف، 9 تیر 94

9 تير 1394 ساعت 13:07


پس از دوازده سال مذاکرات پرفراز و نشیب که گاه مدت های طولانی متوقف می شد، امشب بار دیگر ضرب الاجل تعیین شده برای این مذاکرات در حالی پایان می یابد که اختلافات درباره دسترسی بازرسان به سایت های ایران و لغو تحریم های بین المللی همچنان پابرجاست و صدها خبرنگار و گزارشگر، چشم به درهای هتل کوبورگ وین دارند تا از نتایج مذاکرات فشرده، سر در بیاورند.

هنوز نمی‌توان به‌صورت قطعی بیان کرد که مذاکرات چه روندی را طی می‌کنند. اختلافات بین ایران و گروه ۱+۵ عمدتاً بر حوزه‌هایی چون چگونگی رفع تحریم‌ها،‌ دسترسی‌های بازرسان آژانس و همچنین چگونگی تداوم تحقیق و توسعه هسته‌ای در ایران متمرکز هستند.

کنگره معامله بد را تاييد نخواهد کرد
اد رویس رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا با توجه به احتمال ادامه یافتن مذاکرات ایران پس از ضرب الاجل ۳۰ ژوئن، هشدار داد زمان به سرعت سپری می شود و معامله بد تقریبا قطعی به نظر می رسد.

او ادامه داده: لایحه ای که اخیرا تصویب شد و کنگره را ملزم به بازبینی هر توافق نهایی می کند، باید دست دولت را در مذاکره تقویت کند. وزیر خارجه باید بداند که کنگره خطوط قرمز خود را دارد: بازرسی های هر زمان، هر نقطه، نبود کاهش قابل توجه تحریم ها برای سپاه پاسداران، تضمین بازگشت پذیر بودن تحریم ها و محدودیتهای معنادار برای برنامه هسته ای ایران که چند دهه پابرجا باشد. دولت باید این موضوع را برای ایرانی ها روشن کند که توافقی که این شروط در بین شرط های دیگر نداشته باشد، رای موافق کنگره را کسب نخواهد کرد.

ما از رئیس جمهور و مشاوران ارشدش، در ۱۸ ماه گذشته، بی شمار شنیده ایم که «نبود معامله بهتر از معامله بد است». با این حال زمان به سرعت سپری می شود و با توجه به امتیازات بیش از حد آمریکا، معامله بد، تقریبا قطعی به نظر می رسد. آقای رئیس جمهور، اگر شما میز مذاکره را ترک کنید، من آخرین نفری خواهم بود که از آن انتقاد خواهم کرد.»

همه افراد حاضر در گفتگوهای وین می گویند این مذاکرات پس از مهلت تعیین شده نیز ادامه خواهد داشت. مهلت تعیین شده برای این گفتگوهای هسته ای امروز است. اما به هرحال، امروز مهم است زیرا سرگئی لاوروف وزیر امورخارجه روسیه به وین می آید و درعین حال، وزیر امورخارجه ایران نیز به وین باز گشته است.»

صالحی و ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا که اکنون در وین است، در مذاکرات لوزان گفتگوهای سازنده ای داشتند. از این رو غیبت صالحی در این دور از مذاکرات به عنوان یک مانع احتمالی ارزیابی می شد.

مقام ارشد آمریکایی برخی گزارش ها مبنی بر این که آمریکا به دنبال مذاکره مجدد درمورد برخی از مواردی است که در لوزان با آنها توافق کرده است، رد کرد. این موارد شامل استفاده ایران از تاسیسات زیرزمینی فوردو برای انجام دادن تحقیقات به جای بستن آن و نگاه داشتن هزار سانتریفوژ در آن تاسیسات می شود. البته فقط بخش کوچکی از این دستگاه ها می توانند به منظور تولید ایزوتوپها فعالیت داشته باشند و دستکم تا ۱۵ سال از هیچ کدام از آنها نباید برای غنی سازی اورانیوم استفاده شود.

وی درمورد تاسیسات فوردو گفت تغییری با توافق لوزان ایجاد نشده است. اما این مقام از صحبت درمورد این که آیا آمریکا با تغییر برخی مفاد چارچوب لوزان در ازای برخی امتیازهای ایران موافقت خواهد کرد، خودداری کرد.

وی در پاسخ به یک پرسش در این زمینه تاکید کرد توافق کنونی براساس مفاد [بیانیه] لوزان تدوین می شود.

آیا امروز، رسانه های جهان با قطع تصاویر عادی، تصاویر اختصاصی و فوری از هتل کوبورگ نشان می دهند؟ این بمب خبری وین، امروز منفجر می شود؟ باید صبر کرد و دید.


کد مطلب: 279579

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcguy9xyak9un4.rpra.html?279579

الف
  http://alef.ir