بر اساس توافق برجام؛

انتقال 11 تن اورانیوم غنی شده به روسیه و دریافت 200 تن کیک زرد/ آمریکا: مهم‌ترین گام ایران در اجرای برجام برداشته شد

بخش خبری الف، 8 دی 94

8 دی 1394 ساعت 18:06


وزارت خارجه روسیه طی بیانیه‌ای اعلام کرد که همه اورانیوم غنی شده که قرار بود طبق توافق از ایران خارج شود با کمک روسیه در روز ۲۸ دسامبر از خاک ایران منتقل شده است.

شب گذشته وزارت خارجه آمریکا از انتقال بیش از ۲۵۰۰۰ پوند (حدود ۱۱ تن) اورانیوم ایران به روسیه، به عنوان بخشی از تعهدات ایران در «برجام» خبر داده بود.

علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز در مصاحبه با رسانه‌های داخلی از تایید تکمیل روند تبادل اورانیوم غنی شده ایران به روسیه خبر داد.

به گزارش الف، علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی با تایید پایان تبادل اورانیوم غنی شده با کیک زرد گفت: براساس برجام متعهد هستیم تا قبل از روز اجرایی شدن برجام تکلیف اورانیوم غنی شده مازاد بر میزان تعیین شده را روشن کنیم.

وی با ذکر این نکته که سه راه برای این امر متصور است، اظهار داشت: یا اینکه اورانیوم مازاد را به مجتمع‌های سوخت تبدیل کنیم که دو سه سال طول می‌کشد و راهی نیست که ما اتخاذ کنیم چون زمانبر است. راه دوم اینکه اورانیوم غنی شده را رقیق کنیم که باید از اورانیوم تولید شده استفاده کنیم که کار نامعقولی است که این همه زحمت کشیدیم و غنی سازی کردیم و آن را به حالت اول برگردانیم و راه سوم که منطقی‌تر و سهل الوصول بود این بود که ما اورانیوم غنی شده مازاد خود را مبادله یا عرضه کرده و بفروشیم و در این فروش هم هزینه غنی سازی، هزینه تبدیل اورانیوم و هزینه مواد اولیه را بگیریم.

صالحی خاطرنشان کرد: لذا تحت عنوان تبادل سوخت این را مطرح می‌کنیم. در بین کشورهای در حال توسعه کشوری را سراغ نداریم که بتواند وارد بازار خرید و فروش اورانیوم غنی شده شود و ما اولین کشور در این زمینه هستیم.

وی گفت: الان موضوع تبادل تمام شده حدود ۱۱ تن اورانیوم غنی شده مازاد را عرضه و حدود ۲۰۰ تن اورانیوم طبیعی یا همان کیک زرد را دریافت کردیم. معاون رئیس جمهور یادآور شد: اگر براساس محاسبات باید انجام می‌دادیم ما باید ۸۰ تن می‌گرفتیم؛ ولی شرایطی پیش آمد که به نحو بسیار مطلوبی از این فرصت استفاده کردیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی درباره بازطراحی راکتور اراک نیز گفت: بازطراحی راکتور اراک از یکسال گذشته شروع شده و همچنان ادامه دارد. طراحی‌های مفهومی آن انجام شده و طراحی‌های پایه‌ای در حال انجام است.

وی ادامه داد: در خصوص اقداماتی که باید انجام بگیرد که ضمانت لازم برای همکاری‌های طرف مقابل در آن دیده شود، آن اقدامات در حال انجام است که براساس آن اقدامات بقیه کارها را پیش خواهیم برد.

به گزارش الف، پیش از این و بر اساس اطلاع منابع ایرانی و روسی اعلام شده بود که میزان اورانیوم منتقل شده به روسیه بیش از ۸.۵ تن بوده است و ایران حدود ۱۴۰ تن در ازای آن اورانیوم طبیعی دریافت کرده است. این درحالیست که مقامات آمریکایی میزان اورانیوم منتقل شده ایران را حدود ۱۱ تن(۲۵ هزار پوند) اعلام کرده‌اند.

«جان کربی» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا دوشنبه شب جزئیاتی از خروج اورانیوم غنی‌شده ایران و تبعات آن را با خبرنگاران در میان گذاشت.

کربی گفت که ایران کاری جز عمل به تعهدات برجامی خود نکرده و حالا با خروج این محموله ۲۵ هزار پوندی که امروز با کشتی راهی روسیه شد، زمان گریز ایران (مدت زمان لازم برای ساخت سلاح هسته‌ای) از ۳ ماه به یکسال رسیده «که این راه را برای رسیدن به روز اجراء، هموار می‌کند.»

وی ادامه داد: «ما هم متعهدیم که بر اساس تعهدات خود ذیل برجام، تحریم‌های ایران را با رسیدن به روز اجراء، برداریم؛ البته رسیدن به روز اجرا بر اساس راستی‌آزمایی آژانس مشخص می‌شود.»

واکنش جان کری
«جان کری» وزیر خارجه آمریکا در یادداشتی در روزنامه «بوستون گلوب»در واکنش به این اتفاق نوشت: 
«همانطور که توافق شده بود، ایران از آن زمان، برچیدن عناصر اصلی تأسیسات هسته‌ای خود را آغاز کرده است و در ۲۸ دسامبر، بخش زیادی از اورانیوم غنی‌ شده خود را از کشور خارج کرد. این محموله تقریباً جدول زمانی دو سه ماهه ایران برای دستیابی به اورانیوم کافی در سطح تسلیحات برای ساخت یک سلاح را بیش از سه برابر کرد و این یک بخش مهمی از معادله فنی است که تضمین می‌کند زمان نهایی گریز هسته‌ای دستکم در روز اجرای توافق یک سال است».

«ما باید همچنان به اجرای این توافق از نزدیک نظارت داشته باشیم تا تضمین کنیم که شبح ایران تسلیحات هسته‌ای بعنوان تهدیدی برای امنیت خاورمیانه و صلح جهانی از بین رفته است».

«هنگامی که یک کشتی حامل بیش از ۱۱ تُن اورانیوم با غنای پائین، ایران را بسوی روسیه ترک کرد، مهم‌ترین گام در راستای اجرای تعهدات ایران برداشته شد».


کد مطلب: 320825

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdchivnxm23ni6d.tft2.html?320825

الف
  http://alef.ir