آیا با انتخاب رئیس جمهور جدید روند تجزیه عراق متوقف می شود؟

بخش داخلی الف، 5 مرداد 93

5 مرداد 1393 ساعت 16:46


تحلیلگران بر این باورند که که توافق نظر بر سر روسای سه گانه در عراق برای از بین بردن گره های کور کافی نیست و باید به طور فراگیر و با اراده ملی راه حل هایی برای پایان بخشیدن به چالش ها در این کشور اندیشیده شود.

به گزارش سخن آنلاین، بالاخره پس از برگزاری چندین نشست میان احزاب و جریان های کرد عراق نمایندگان مجلس این کشور در نشست دوم مرداد ماه خود موفق شدند «فواد معصوم» را برای مسند ریاست جمهوری برگزینند. در این رای گیری رقابت بین فواد معصوم و «حنان الفتلاوی» بود، اما الفتلاوی به درخواست فراکسیون خود نامزدی اش را پس گرفت.

در این نشست ۲۶۹ نماینده آرای خود را به صندوق انداختند که فواد معصوم با کسب ۲۱۱ رای موافق، رییس جمهور عراق شد. فواد معصوم نامزد ائتلاف کردها و وابسته به حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق به رهبری جلال طالبانی بود. معصوم ۷۶ ساله جایگزین «جلال طالبانی» رییس جمهوری پیشین عراق و رهبر اتحادیه میهنی کردستان، می شود که از سال ۱۳۸۴ خورشیدی تاکنون در این جایگاه قرار داشت.

فواد معصوم در شرایطی به عنوان رییس جمهوری عراق برگزیده شده است که برخی از رهبران کرد به ریاست «بارزانی» طبل استقلال طلبی کردستان عراق را به صدا در آورده اند و همهمه تجزیه این کشور به گوش می رسد. رژیم صهیونیستی هم که فقط به فکر منافع خود است از جدایی طلبی برخی از رهبران کرد پشتیبانی کرد تا با تجزیه عراق و تکه تکه کردن منطقه و دامن زدن به تنش میان دولت ها به رویای دست نیافتنی از نیل تا فرات خود عینیت بخشد.

اختلاف های داخلی و خارجی گره های کور اوضاع عراق

تارنمای «کتابات» عراق سی و یکم تیرماه در گزارشی به قلم «سعود الساعدی» نوشت: توافق نظر بر سر انتخاب روسای سه گانه در عراق برای از بین بردن گره های کور و پیچیده اوضاع سیاسی این کشور کافی نیست. اتفاق نظر برای انتخاب رییس جمهوری، رییس مجلس و نخست وزیر هرگز نخواهد توانست دیوار فرسوده روند سیاسی را ترمیم کند. حجم اختلاف ها در عراق زیاد و دامنه درگیری ها در حال فزونی است. دخالت های داخلی و خارجی در امور سیاسی عراق راه رهایی از این تنگنا و حل چالش ها را دشوار کرده است.

به نوشته تارنمای کتابات عراق، آمریکا با پیاده کردن طرح خود توانسته است دام هایی را در مسیر امور سیاسی عراق بگستراند. بحران ها و مشکلات تازه عراق را نمی توان جدا از تنش ها و بحران گذشته عراق بررسی و حل کرد و اگر چالش های این کشور حل نشود کشور با خطر تجزیه روبرو خواهد شد. اگر به طور فراگیر و با اراده ملی راه حل هایی برای گره های کور در عراق اندیشیده شود این مساله می تواند به بحران ها پایان بخشد و نوید بخش مرحله تازه ای برای این کشور باشد.

رویای استقلال طلبی کردها
روزنامه «الجیران» عراق سی ام تیرماه در گزارشی به قلم «ولید خدوری» نوشت: عراق از دهه هشتاد پیوسته با بحران های سیاسی گوناگونی روبرو شده است. اکنون با احتمال استقلال کردستان و تشکیل دولتی مستقل احتمال آغاز جنگ داخلی و اینکه تاسیسات نفتی به دست گروه های مسلح افتد، زیاد است. مردم و اقتصاد عراق و به ویژه بخش نفتی از این بحران ها رنج های بسیاری به خود دیده اند و برای زمین گیر کردن کشور عراق اکنون مناطق و تاسیسات نفتی هدف قرار گرفته اند.

از مهمترین چالش هایی که به سبب منابع نفتی در عراق به وجود آمده رویای استقلال طلبی کردها و احتمال جدایی کردستان از عراق است. پس از اشغال موصل به دست گروه تروریستی دولت اسلامی عراق و شام، نیروهای پیشمرگ کرد با موافقت بغداد به استان کرکوک روانه شدند تا مانع از پیشروی تروریست ها در این منطقه شوند. آنان پس از این اقدام تلاش کردند تا این استان را به اقلیم کردستان ملحق کنند.

همچنین تارنمای رادیو «صدای عراق» بیست و نهم تیرماه در گزارشی به قلم «محمد رضا عباس» نوشت: مردم عراق نخستین قربانیان داعش هستند و این گروه پست فطرت جنگ خانمان سوزی را علیه همه مردم عراق به راه انداخته است. کردها، شیعیان، اهل تسنن، ترکمن شیعه، شبک ها، یزیدی ها(ایزدی ها) و مسحییان قربانیان این گروه تروریستی هستند.

بر پایه گزارش رادیو صدای عراق حدود ۶۰۰ هزار نفر از ساکنان استان های صلاح الدین و نینوا به سبب ستم و ددمنشی ها داعش به خارج از این استان ها فرار کرده اند. اقدام های گروه گمراه داعش حتی از جنایت های وحشیانه صدام هم فراتر رفته است.

به گزارش رادیو صدای عراق، دومین قربانی جنایت های داعش اقتصاد ملی عراق است. اقتصاد این کشور از سال ۲۰۱۰ میلادی در حال بهبودی و رشد بود به طوری که بانک جهانی پیش بینی کرده بود که رشد سالانه به ۱۰ درصد برسد. داعش این رویا را از بین برد. پیشروی گروه تروریستی داعش در برخی از شهرهای مهم عراق باعث متوقف شدن تولید و صادرات نفت یعنی شرایان اصلی رشد اقتصاد این کشور شده است. گروه داعش در حال ویرانی زمینی های کشاورزی عراق است.

کاهش تولیدات نفتی و کشاورزی بر میزان رشد سالانه اقتصاد عراق تاثیر خواهد داشت و این مساله به اندازه ی خطرناک است که در آینده سطح معیشت شهروندان این کشور را تهدید خواهد کرد. متوقف شدن تولید و صادرات نفت از ویران شدن بخش کشاورزی هم خطرناک تر است. زیرا متوقف شدن صادرات نفت سبب می شود که این کشور نتواند پروازهای اقتصادی خود را تکمیل و شمار زیادی از نیروهای کار را به کار گیرد. ویرانی هایی که به دست داعش به وجود آمده یک واقعیت است و مسوولان عراق باید متوجه این مساله باشد.

طرح داعش این است که همه مردم عراق را نابود کند و اگر کسی از تیررس این گروه رهایی یابد با گرسنگی و فقر دست و پنجه نرم کند.

در پایان باید گفت که با توجه به وجود شکاف میان دولت مرکزی و اقلیم کردستان و دامن زدن به ناامنی از سوی تروریست های گروه داعش در عراق به نظر می رسد رییس جمهوری این کشور راه دشواری را پیش روی خود خواهد داشت و فقط همگرایی میان همه گروه های می تواند عراق را در آزمون مبارزه با تروریست ها سربلند کند.


کد مطلب: 235839

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdchxmniw23nx6d.tft2.html?235839

الف
  http://alef.ir