نگرانی اروپا از بازگشت تروریست های داعش

31 مرداد 1396 ساعت 9:51


شکست های اخیر داعش در عراق و سوریه کشورهای اروپایی را با موج بازگشت تروریست ها به این قاره روبرو کرده است. تحلیلگران حوادث اخیر اسپانیا را نشانه ای از شدت گرفتن این چالش برای اروپا می دانند.

به گزارش ایرنا، حوادث تروریستی اخیر شوک بزرگی را به قاره اروپا وارد کرد. چند روز پیش افرادی وابسته به داعش با استفاده از یک خودروی ون در بارسلونا دست به اقدام تروریستی زدند، 13 نفر را کشتند و بیش از 100 نفر را مجروح کردند. چند ساعت بعد در شهر «کمبریلز » که حدود 100کیلومتر با بارسلونا فاصله دارد حادثه تروریستی دیگری رخ داد. در سال های گذشته حوادث تروریستی در لندن، برلین، نیس و استکهلم به وقوع پیوست اما به باور برخی کارشناسان اکنون این رخدادها حکایت از بازگشت تروریست ها به اروپا دارد.

مجله «تایم» در گزارشی در مورد تکرار اقدامات تروریستی در اسپانیا نوشت بیشتر از یک دهه قبل و در سال 2004میلادی یک حمله تروریستی در مادرید چند صد کشته و هزاران مجروح برجای گذاشت. آن حمله مهمترین اقدام تروریستی در تاریخ اروپای مدرن بود که 191 کشته و نزدیک به 2 هزار مصدوم برجای گذاشت. براساس تحلیل این نشریه اقدام اخیر تروریستی در بارسلونا، به علت حضور و همکاری نزدیک اسپانیا در ائتلاف آمریکایی ضد داعش بوده است. از طرف دیگر برخی نظریه پردازان داعش، اسپانیا را مرز نهایی خلافت اسلامی می دانند و به همین دلیل به این کشور چشم دوخته اند.

اما به طور کلی تحلیلگران اعتقاد دارند شکست های داعش در عراق و سوریه موجب بازگشت تروریست ها به سرزمین های مادری به ویژه اروپا می شود که با موجی از خشونت در این کشورها همراه خواهد بود. به نظر می رسد این تحلیل بیشتر با واقعیت همخوانی داشته باشد زیرا هشدارهای امنیتی و خطر وقوع حملات تروریستی در دیگر کشورها همچون فنلاند و آلمان اعلام شد.

**اروپا نگران بازگشت چند هزار تروریست
روند افزایش شمار افراطی ها در اروپا و سرخوردگی آن ها که از شکست در خاورمیانه ناشی می شود، موج گسترده ای از نگرانی را در قاره سبز ایجاد کرده است.

روزنامه «گاردین» آورده است: پیکارجویان داعشی به انگلستان باز می گردند چالشی بزرگ برای این کشور و اروپا است صدها شهروند بریتانیایی با شکست در عراق و سوریه به وطن خود باز می گردند. علاوه بر این چالش کودکان و جوانانی که همراه این افراد هستند نیز نگرانی مهم دیگری برای اروپا به شمار می رود.

به نوشته این روزنامه تلاش های گسترده ای در اروپا برای مهار جریان بازگشت شهروندان اروپایی از خاورمیانه به این قاره صورت گرفته است. در فرودگاه ها و بسیاری از مکان های عمومی مراقبت ها نسبت به این افراد افزایش می یابد ضمن اینکه آموزش برای مقابله و نظارت بر آن ها نیز در پیش گرفته شده است. اما با این حال مقام های اروپایی اعتراف می کنند دستگاه های اطلاعاتی که به صورت متمرکز برای مقابله با تروریسم فعالیت می کنند منابع لازم برای کنترل همه مظنونان را در اختیار ندارند.

مقام های امنیتی دراروپا تاکید می کنند پراکنده شدن اعضای داعش ممکن است باعث فعالیت بیشتر و افزایش حضور آن ها در قاره اروپا و کشورهای مصر و ترکیه شود.

تارنمای روزنامه «دیلی میل» چند روز پیش در گزارشی نوشت: اینترپل 176 عضو انتحاری داعش را که احتمال می رود تصمیم داشته باشند در اروپا حملاتی را انجام دهند شناسایی و دستگیر کرد. این فهرست شامل نام افراد خطرناک است و در اختیار سازمان های پلیسی و اطلاعاتی اروپا و آمریکا نیز قرار گرفته است.

«نیکلاس راسموسن» مدیر مرکز ملی ضدتروریسم در ایالات متحده اعتقاد دارد از آغاز درگیری ها در سوریه و عراق نزدیک به 40 هزار خارجی به داعش پیوستند.

به گفته این مقام امنیتی یکی از نگرانی ها، مقابله با موج گسترده بازگشت پیکارجویان خارجی پس از تحمل شکست در جبهه های جنگی این کشورها است. گفته می شود هنوز حدود 15 هزار خارجی در عراق و سوریه زیر پرچم خلافت اسلامی در حال جنگ هستند.

چند ماه قبل «دیلی میل» در گزارش دیگری نوشته بود قبلا حدود 5 هزار تن از طرفداران داعش از اروپا برای جنگ به خاورمیانه رفتند. براساس گزارش ها بین 15 تا 20 درصد از این افراد در جبهه های جنگ کشته شدند و حدود 35 درصد این افراد به وطن های خود در کشورهای اروپایی بازگشته اند. برخی از این افراد ممکن است ماموریت های خاصی را دنبال کنند. گفته می شود نزدیک به 50 درصد از این افراد هنوز در جبهه های سوریه باقی مانده اند.

دفتر ضد تروریسم اتحادیه اروپا سال گذشته اعلام کرد 1750 تن از شهروندان اروپایی که به داعش پیوسته بودند به این قاره بازگشته اند. این گروه از افراد در دو دسته قرار می گیرند؛ برخی از آن ها در شکل معمول به وطن خود بر می گردند اما تعدادی از آن ها با اهداف خاص و به ویژه انجام عملیات در اروپا به قاره سبز باز می گردند. جالب اینجاست که برخی از آن ها در این چند سال در خلافت اسلامی صاحب فرزند شده اند یا فرزندان آن ها در آن شرایط رشد کرده اند.

به گفته این نهاد اروپایی ممکن است برخی از این افراد زندانی شوند و احتمال دارد افراد دیگری آزاد باشند اما برای آن ها نظارت هایی در نظر گرفته می شود.

**کودکان کنونی؛ جنگاوران آینده داعش
موضع فرزندان این افراد از چالش های بزرگتر اتحادیه اروپا در آینده خواهد بود. روزنامه «نیویورک تایمز» در گزارشی با عنوان«اروپا با فرزندان اعضای داعش چکار باید انجام دهد؟» نوشت: به طور معمول آموزش کودکان از سن 4 سالگی آغاز می شود اما اطفال این تروریست ها در حکومت اسلامی شاهد آموزش های وحشیانه ای بوده اند. آن ها در کتاب های خود و در جامعه ای که زندگی کرده اند با بسیاری از تسلیحات سنگین نظامی آشنا شده اند. معیار فارغ التحصیلی کودکان به ویژه پسرها، به توانایی آن ها در همراهی کردن با خشونت بستگی داشته است.

براساس این گزارش کودکان در حکومت اسلامی با بسیاری از صحنه های خشنِ اعدام در ملاءعام، حلق آویز کردن انسان ها و شمشیر آشنا شده اند. برخی از این کودکان از سن پایین با آموزش های نظامی خو گرفتند حتی در کلیپ های ویدئویی کودکانی 4 ساله نمایش داده شدند که درحال کشتن زندانیان با اسلحه گرم است . برخی کودکان دیگر هم مورد شکنجه، آزار و دیگر خشونت ها قرار گرفته اند.

به اعتقاد یک روانشناس آلمانی که در عراق به درمان بیماران جنگی می پرداخت، مهمترین مشکل این کودکان پرخاشگری، کابوس های شبانه و برخی مشکلات عصبی است زیرا داعش این کودکان را با کمترین احساسات و همدلی تربیت کرده است.

بر پایه این گزارش، مسئول یکی از نهادهای ضدافراط گرایی در اروپا اعتقاد دارد هنگامی که یک نوزاد در حکومت داعش به دنیال می آید هیچ ملیتی ندارد زیرا هیچ کشوری گواهی تولد خلافت اسلامی را قبول ندارد. چند صد کودک اروپایی وجود دارند که به همراه والدین خود به سوریه و عراق رفتند و اکنون پس از بازگشت به اروپا، در جامعه با مشکلات زیادی روبرو می شوند. ممکن است این افراد نسل بعدی جنگجویان داعش را تشکیل دهند.


کد مطلب: 504076

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcjaxeimuqeyyz.fsfu.html?504076

الف
  http://alef.ir