نظر منتشر شده
۱۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 257072
تاملی در مورد آمارهای مختلف درباره صادرات نفت
صمد بهرامی، 1 بهمن 93
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۳۴
در حالی که معاون وزیر نفت پیشتر گفته بود در ابتدای دولت یازدهم حجم صادرات نفت ایران ۷۰۰ هزار بشکه بود و با روی کار آمدن دولت یازدهم دو برابر شد؛ اما او اینک تایید می کند که گزارش بانک مرکزی مبنی بر کاهش صادرات نفت کشور پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، درست است.

آقای منصور معظمی معاون برنامه‌ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت دولت یازدهم اوایل امسال درباره وضعیت صادرات نفت کشور گفته بود: زمانی که دولت یازدهم سر کار آمد صادرات نفت ما ۷۰۰ هزار بشکه در روز بود در حالی که در این مدت دو برابر شده و اکنون به یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است که این رقم متشکل از نفت خام و میعانات گازی است.
این اظهارنظر معاون آقای زنگنه در حالی است که گزارش بانک مرکزی که به تازگی منتشر شده وضعیت صادرات نفت کشور را در مقطع زمانی مورد اشاره طور دیگری نشان می دهد. بر اساس گزارش بانک مرکزی، صادرات نفت و فرآورده های نفتی کشور در سه ماهه اول سال گذشته یک میلیون و ۸۰۸ هزار بشکه در روز و در سه ماهه دوم یعنی هم زمان با روی کار آمدن دولت یازدهم یک میلیون و ۸۰۴ هزار بشکه در روز بوده است. طبق این گزارش و بر خلاف اظهارات معاون وزیر نفت، اتفاقا صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی کشور از نیمه دوم سال ۱۳۹۲ یعنی پس از روی کار آمدن دولت یازدهم با نزول مواجه شده است.

بر اساس گزارش نماگرهای اقتصادی بانک مرکزی، حجم صادرات نفت خام و خالص صادرات فرآورده‌های نفتی کشور در زمستان سال گذشته به یک میلیون و ۵۷۰ هزار بشکه در روز رسید که حدود ۱۱۵ هزار بشکه کمتر از متوسط سال ۱۳۹۱ و ۲۳۴ هزار بشکه کمتر از رقم انتهای دولت دهم بوده است.

گفتنی است آنچه که در مباحث رسمی و محاسبات بودجه ای به عنوان صادرات نفت کشورمان مطرح می شود شامل صادرات نفت خام و میعانات گازی است. صادرات میعانات گازی کشور حدود ۲۰۰ هزار بشکه در روز و مابقی ارقام اعلامی صادرات نفت خام است.
آمار بانک مرکزی همچنین نشان می‌دهد در نیمه دوم سال گذشته تولید نفت کشورمان نیز کاهش بیش از ۴۰۰ هزار بشکه‌ای نسبت به نیمه اول همان سال داشته و از حدود ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در نیمه اول ۱۳۹۳ به کمتر از ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در نیمه دوم سال رسیده است.

پس از انتشار گزارش بانک مرکزی، معظمی معاون وزیر نفت بدون توجه به اظهارات چند ماه پیش خود، کاهش صادرات نفت کشور در سال گذشته را پذیرفته و آن را به تشدید تحریم ها ربط داده است. وی با اشاره به تشدید تحریم‌های بین‌المللی بر علیه کشور، تاکید کرد که به همین دلیل، تولید درسال گذشته تقلیل یافته، بنابراین نمی‌توان به دلیل تحریم ها صادرات نفت خام را هم افزایش داد.

آقای منصور معظمی، احتمال داده که آمار بانک مرکزی دایر بر افت صادرات نفت خام کشور در سال گذشته واقعی باشد، اما علت آن را ناشی از تشدید و اعمال تحریم های بیشتر بین المللی بر علیه کشورمان ارزیابی کرد.

محک وعده های وزیر نفت
در این میان، نکته‌ای که بیش از پیش اهمیت دارد، این است که در حالی تولید و صادرات نفت در سال گذشته کاهش یافته است که بنا به وعده‌های شیخ‌الوزرای دولت یازدهم در هنگام گرفتن رأی اعتماد از مجلس، این ظرفیت باید به بیش از ۴ میلیون بشکه در روز افزایش می‌یافت.

در برنامه پیشنهادی بیژن نامدارزنگنه، وزیر نفت، احیای ظرفیت تولید نفت‌خام کشور به میزان سال ۱۳۸۴ دیده می‌شد. در سال ۱۳۸۴ بنا به آمارهای رسمی، به طور متوسط روزانه ۴ میلیون و ۱۰۶ هزار بشکه نفت تولید می‌شد؛ میزان صادرات نفت نیز روزانه ۲ میلیون و ۶۹۱ هزار بشکه در روز بود. البته گفتن این نکته هم خالی از لطف نیست که زنگنه در میان وعده‌های خود در طول یک‌سال و نیم اخیر، افزایش ۵.۷ میلیون بشکه‌ای نفت و میعانات را قابل تحقق دانسته است.

عاملی که در حال حاضر مقامات وزارت نفت دخیل در کاهش تولید و صادرات نفت در مدت اخیر می‌دانند، تشدید تحریم‌های بین‌المللی برعلیه کشور است. به گفته منصور معظمی، معاون وزیر نفت، «علت افت صادرات نفت‌خام در سال گذشته، تشدید و اعمال تحریم‌های بیشتر بین‌المللی برعلیه کشورمان بوده است.»

در حالی تحریم‌های بین‌المللی روی بزرگ‌ترین صنعت کشور اثر منفی گذاشته است که در طول یک سال و نیم اخیر، ژنرال محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در رفت‌وآمد میان ایران و ژنو بود تا مذاکرات در حل کاهش تحریم‌ها باشد. حتی توافق ژنو هم صورت گرفت تا تحریم‌ها برداشته شود. اما به نظر می‌رسد مشکل بخش تولید نفت کشور و به دنبال آن صادرات، ورای تحریم‌ها بوده است.

به عبارتی، عدم توسعه‌یافتگی صنایع نفتی کشور این روزها منجر به این شده که روز به روز شاهد کاهش سطح تولید نفت باشیم و اگر چاره‌ای در این زمینه اندیشیده نشود، این روند منفی همچنان ادامه خواهد داشت؛ اگرچه به نظر می‌رسد کاهش درآمدها با افت قیمت نفت به کمتر از ۴۵ دلار، تغییر و اصلاح صنایع نفتی را سخت کند.

با این همه، مهمتر از کاهش تولید و صادرات نفت کشور، فقدان صداقت در اظهارات مقاماتی همچون آقای معظمی معاون زنگنه است که روزی از ۲ برابر شدن صادرات نفت کشور در دولت یازدهم سخن می گویند اما وقتی با آمارهای رسمی مبنی بر کاهش صادرات نفت مواجه می شوند، با فراموشی اظهارات قبلی خود، آمار بانک مرکزی را تایید می کنند.
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۱ ۰۹:۴۳:۵۸
دهها بار امتحان کردیم، در دولت مدیر جهانی‌، آمار ایران غیر قابل استناد بود، و همیشه آمار منابع خارجی‌ مستند تر، حتی دولت مدیر جهانی‌ آمار غیر واقعی به دبیر خانه اوپک ارسال میکرد، یعنی‌ واقعاً آنها چی‌ فکر میکردند؟!... فکر میکردند اینجوری آنها نمیفهمند، بعید است، آنها می‌دانند که خارجی‌ها همه اطلات را دارند، پس دادن این آمار فقط برای فریب داخل صورت گرفت که بله تحریمها کاغذ پاره است... ولی‌ متاسفانه این سنت غلط دولت سابق ، به این دولت هم سرایت کرده، و وقتی‌ خود مرکز آمار ایران و بانک مرکزی از کاهش ۴۰ درصدی پروانه ساختمانی، کاهش شدید مصرف سیمان که منجر به تعطیلی‌ کوره‌های سیمان کشور شده و کأهش سرمایه گذاری به نرخ ثابت حداقل به میزان ۲۳ درصد خبر میدهند، وزیر محترم اقتصاد از رشد ۱۵ درصد بخش ساختمان در تابستان امسال سخن میگه که منجر به رشد ۴ درصدی در نیمه اول و تک رقمی‌ شدن بیکاری، و بهبود همه روندها شده است!!!!! (2622264) (alef-13)
 
یوسف
۱۳۹۳-۱۱-۰۳ ۰۶:۳۲:۲۵
کلا همه کاستی های این دولت رو یه جوری باید به آن مرد که رفته ربط داد. احمدی نبود شما لال میشدین فکر کنم (2626463) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۱ ۰۹:۴۶:۲۴
موضع گیری اخیر آقای زنگنه مبنی بٔر درستی ۷۲ دلار بودن نفت در بودجه سال آینده، نشان میدهد که چرا یک کارشناس هرگز نباید یک سیاستمدار و وزیر باشد، چون کارشناسی و سیاستمداری با یکدیگر جمع نمیشوند!!!!! (2622268) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۱ ۱۰:۰۰:۴۶
این مثبت نمایی های کاذب مختص موضوع نفت نیست. هرچند نفت در حال حاضر برای کشور شاهرگ اصلی اقتصاد شده است.

اما دقیقا در موضوع شاخص بورس، از 5 سال پیش متخصصین اعلام کردند که این شاخص حبابی است و مدیران بورس شاخص را غیر مستند و غیر علمی و غیر واقعی افزایش داده اند. اما کو گوش شنوا؟

اما این حباب بالاخره ترکید و آثار زیانبارش بر میلیونها سهامدار خرد وارد شد. زیرا از رانت اطلاعات بورسی بی بهره بودند.
امروز همان مدیران 5 سال پیش بر بورس حاکم هستند و ادامه قصه ی نزول روزانه شاخص را با بهانه استکبار جهانی، تحریم، مجلس و دولت سرهم می کنند. (2622290) (alef-13)
 
یوسف
۱۳۹۳-۱۱-۰۳ ۰۶:۳۵:۴۴
ای بابا مدیر بورس عوض شده خوابی شما هم
ضمنا شاخص بورس رو معاملات مردم بالا میبره نه تصمیم مدیران بورس. از طرفی ضعف اقتصادی دولت تدبیر باعث خروج سرمایه ها از بازار بورس شده.
احمدی نژاد نبود شماها برای توجیه کاستی های دولت محبوبتون چکار میکردید؟ (2626467) (alef-13)
 
1360
۱۳۹۳-۱۱-۰۱ ۱۰:۳۱:۵۱
این صادرات نفت مگه نباید محرمانه باشه برا چی نقطه ضعف میدین
ب نظر من اقای زنگنه وزیری نیرومنده (2622334) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۱ ۱۱:۰۵:۴۳
تو ایران بیشتر دولت هایی که یه ادعای خوب درمورد خودشون مطرح میکنن، بدون که عملکردشون دقیقا برعکسه اون ادعاست
دولت راستگویان !
دولت قبلی عدالت محور !!! (2622386) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۱ ۱۲:۲۰:۴۴
بالاخره وزیر نفت نباید آمار دقیقی اعلام کند چون آمریکا تصمیم به مقابله با برنامه های ایران می کند پس از یک لحاظ مسئولین حق دارند ولب چیزی که هست تقریبا بیش از یک میلیون بشکه داریم صادر می کنیم آمار خود دولت آمریکا از صادارت نفت 2/1 میلیونی خبر داره بدون معانیات گازی که با احتساب این فراورده با ارزش معانات گازی به بیش از روزی 4/1 میلیون میرسه که با احتساب متوسط قیمت 50 دلاری می شود روزانه 70 میلیون دار که نشون میده کسری بودجه با توجه به 1 میلیون بشکه و قیمت 75 دلاری ناچیز و قابل چسکم پوشی هست (2622523) (alef-13)
 
دانشجو
۱۳۹۳-۱۱-۰۱ ۱۸:۴۶:۱۳
اين دولت فقط ياد گرفته كه شعار بده تورم رو كاهش داديم،رشد اقتصادي رو بالا برديم
اين دولت رشداقتصادي رو گفته از-5 رسونديم+4 در مدت يك سال ونيم،چرا اينقدر دروغ نميدونم

نرخ رشد اقتصاد چین در سال گذشته ۷.۴ درصد بود که نسبت به سال پیش از آن ۳ دهم درصد کاهش داشته هر چند هنوز هم از پیش بینی کارشناسان بازار سهام یعنی ۷.۲ درصد بالاتر است.
حالا شما ببينيد كاهش در مدت يك سال٠/٣درصد
وپيش بيني كردن در امسال رشد٠/٤رو داشته باشن
حالا برادران دولت تدبير اميد رشد افزايش قيمت كالا را با رشد اقتصادي اشتباه گرفتن و إعلام ميكنن ما اين كار رو كرديم،اينها واقعاً دارن با پنبه سر مردم رو ميبرن،از رهبر كبيرعاجزانه خواهش ميكنيم وارد برنامه هاي اين دولت بي مسؤليت شوند،وجلوي تخريب كشور رو بگيرن
اينها اگه شعار هم ميدن درست شعار ميدن آقاي دولت تدبير و اميد كه ما جوانان رو نااميد كردي (2623438) (alef-10)
 
علي
۱۳۹۳-۱۱-۰۱ ۲۲:۳۶:۱۲
«عدو شود سبب خير اگر خدا خواهد» بگذاريد در چاههاي نفت بسته شود! تمام دردسرهاي كشور، بيماري تنبلي اقتصادي و تمامي فسادها از پول نفت است! اكنون بهترين موقع است كه وابستگي اقتصاد به نفت قطع گردد و اين بهترين اتفاقي است كه ممكن است براي كشور بيافتد!! ولي اگر رانت‌خواران و مسئولين تن‌پرور بگذارند!! (2623918) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۲ ۲۱:۴۱:۵۲
اولا شما نیمه دوم سال کدشته را با نیمه اول همان سال مفایسه کرده اید در جالیکه توافق نامه زنو که برطرف کننده برخی از تجریمها بود، اواسط نیمه دوم سال انجام پذیرفت وتا بحواهد این رفع تحریم اثر عملی خود را آشکار سازد چند ماه طول میکشد.همین مقایسه را برای سال 93 کرده اید که در واقع مفایسه عملکرد دولت فعلی باخودش بود بهتر است عملکرد مثلا 3هماهه اول 93 را بابا سه ماهه اول 92 مقاتسه کنید تا معلوم شود چقدر شماصدافت دارید و معاون وزیر را متهم به بی صدافتی ننمایید.اگر جلیلی ریس جمهور شده بود الان باید پشت خیمه های دشمن دنبال لوله نفت میگشتید (2626004) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.