کد مطلب: 448115
علت مهم گرد و غبارها در خوزستان به روایت استاندار
استاندار خوزستان گفت: اقلیم و طبیعت هیچ استانی در کشور به اندازه استان خوزستان دستکاری نشده است و دلیل آن نیز پتانسیلها و ظرفیتهای موجود در خوزستان است.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۲۶
به گزارش ایسنا، غلامرضا شریعتی در ویژه برنامهای تلویزیونی که شب گذشته (3 اسفندماه) با موضوع مشکلات اخیر خوزستان و همچنین حاشیهنشینی در خوزستان پخش شد، اظهار کرد: خوزستان از سال 83 با پدیده ریزگردها مواجه شد و از آن سال تاکنون پدیده ریزگردها با شدت و ضعف همراه بوده است؛ از سال 83 تاکنون تعداد روزهایی از سال که درگیر این پدیده بودیم متفاوت و به تدریج با اقدامات صورت گرفته، رو به کاهش بوده است.
وی افزود: در برخی از سالها تعداد روزهایی که با پدیده ریزگردها مواجه بودیم 90 روز بوده است اما در سال جاری تعداد روزهایی که پدیده ریزگردها به 27 یا 28 روز رسیده است. در 8 بهمنماه امسال با وقوع پدیده گرد و خاک در اهواز که غلظت آن 66 برابر بیشتر از حد مجاز بود، تلی از خاک وارد شهر شد. البته از قبل هم وقوع این پدیده پیشبینی شده بود اما شدت آن به نحوی پیشبینی نشد که شاهد بودیم.
استاندار خوزستان ادامه داد: شدت گرد و غبار در 8 بهمن ماه تا حدی بود که در ابتدا گفتند که دستگاههای سنجش شدت گرد و غبار را 10 هزار میکروگرم در مترمکعب نشان میدهد اما پس از آن، اداراتکل محیط زیست و هواشناسی گفتند که این دستگاهها غلظت ذرات گرد و غبار را تا سقف 10 هزار میکروگرم درمترمکعب نشان میدهد و قادر به ثبت یا نشان دادن غلظت گرد و غبار بیشتر از 10 هزار میکروگرم در مترمکعب نیست و بنابراین نمیتوانیم بگویم که غلظت گرد و غبار در 8 بهمن چه اندازه بوده است؛ ممکن است شدت و غلظت این پدیده حتی بیشتر از 10هزار میکروگرم در مترمکعب باشد.
شریعتی با اشاره به مشکلات و مسائل پس از طوفان گرد و خاک 8 بهمن ماه در اهواز تصریح کرد: در این روز که تلی از خاک وارد اهواز شد، کلیه امکانات عمومی تحت تاثیر این پدیده قرار گرفتند. هیچ گاه پدیده گرد و خاک در خوزستان در سالهای گذشته به شدت این پدیده در 8 بهمنماه امسال نبوده است. در سالهای گذشته پدیده گرد و خاک موجب قطعی آب و برق نمیشد اما پس از طوفان گرد وخاک 8 بهمن ماه سال جاری، بارندگی بسیار کم و کمتر از یک میلیمتر را در اهواز داشتیم که موجب قطعی برق شد.
وی ادامه داد: بارش جزئی پس از طوفان گرد و خاک 8 بهمن ماه موجب شد که گرد و غبار انباشته روی تاسیسات و مقرههای برق به گل تبدیل شود و به تبع آن حالت رسانا در تاسیسات برق ایجاد شد و ایستگاههای فوق توزیع برق از جمله ایستگاههای 400 و 230 کیلو وات در اهواز از مدار خارج شدند. گرد و غبار 8 بهمن ماه دارای املاحی مانند نمک بیش از حد مجاز و سولفاتسدیم بسیار زیادی بود. معمولا با وقوع پدیده گرد و خاک قطعی برق و از مدار خارج شدن ایستگاههای فوق توزیع رخ نمیدهد.
استاندار خوزستان افزود: اگر پدیده گرد و خاک و بارش جزئی را همزمان با هم نداشتیم هیچ کدام از مسائل و مشکلات پس از آن در 9 بهمن رخ نمیداد. گرد و خاک به تنهایی موجب قطعی برق و آب نمیشود اما بارش جزئی پس از آن موجب ایجاد مشکلاتی شد که در 9 بهمن ماه مشاهده کردیم. برق، صنعتی پایهای و زیرساختی است و زمانیکه برق از مدار خارج شد، بقیه خدمات از جمله آبرسانی نیز به تدریج از مدار خارج شدند. با ایجاد این مشکلات به سرعت وارد عمل شدیم و چندین ساعت طول کشید تا آب و برق مجددا وارد مدار شوند.
شریعتی با اشاره به قطعی برق و آب سراسری در برخی نقاط استان خوزستان در 23 بهمن ماه گفت: در 23 بهمن ماه با وقوع پدیده مهگرفتگی شدید و رطوبت 96 درصدی باز همان مشکلات مشابه دو هفته قبل را داشتیم و این پدیده، نقش بارندگی جزئی دو هفته قبل را در ایجاد چنین مشکلاتی ایفا کرد. این بار افزایش شدید رطوبت بر خطوط انتقال برق اثر گذاشت و بنابراین برق 11 شهر استان ازمدار خارج شد؛ این وضعیت واقعا مردم را در سختی و رنج و محنت فرو برد و موجب شد که مردم نگران و از مسائل ایجاد شده به شدت دلگیر شوند.
وی با تشکر از صبر و متانت و حلم مردم خوزستان در برابر مشکلات و مسایل اخیر استان اظهار کرد: بعد از قطعی برق 11 شهر در 23 بهمن ماه، بلافاصله اکیپهایی وارد عمل شدند؛ ظرف 4 تا 5 ساعت از قطعی برق با اقداماتی که انجام شد، برق شهرهای آبادان، خرمشهر، هندیجان و سوسنگرد وارد مدار شد. برق برخی از مناطق اهواز نیز در مدت 4 تا 5 ساعت وصل شد و در آخرین آخرین مناطقی که برق وارد مدار شد، 10 یا 11 ساعت از قطعی برق گذشته بود.
استاندار خوزستان تصریح کرد: جهت حل مسائل و مشکلات اخیر خوزستان و همچنین پایدارتر کردن سیستم برق، باید مقرههای رسی و شیشهای برق تبدیل به مقرههای سیلیکونرابر شوند. مقرههای سیلیکونرابر مقرههایی آبگریز هستند و انباشتهشدن خاک و نشستن آب روی این مقرهها نمیتواند موجب قطعی برق شود. طبق گفته کارشناسان، این نوع مقرهها در برابر آفتاب مقاومت دارند و نباید در گرما نگران بروز مشکلاتی در این نوع مقرهها باشیم .
شریعتی عنوان کرد: مقرر شده تا اردیبهشت سال آینده حدود 80 تا 100 هزار مقره برق به مقرههای سیلیکونرابر تبدیل شوند و سپس در یک فرآیند میانمدت هشتماهه تا یکساله، تمام مقرههای برق خوزستان تعویض شوند. در حال حاضر شستوشوی مقرههای برق در استان خوزستان توسط 120 اکیپ از تمام نقاط کشور در حال انجام است. مقرر شده است که هر دو ماه یک بار مقرههای برق در خوزستان شستوشو داده شوند و تعداد دستگاههای مقرهشوی خوزستان از سه دستگاه به 20 دستگاه افزایش یابد.
وی در خصوص اقدامات انجام شده جهت حل مشکلات حوزه آب خوزستان بیان کرد: مقرر شده است تصفیهخانههای آب و ایستگاههای پمپاژ آب به برق اضطراری مجهز شود. در حال حاضر برق اضطراری تصفیهخانههای شماره 1 و 2 تامین و نصب دیزل ژنراتور در این تصفیهخانهها انجام شده است. طبق برنامه، ایستگاههای پمپاژ آب نیز به برق اضطراری وصل خواهند شد تا دیگر در زمینه آبرسانی مشکلی ایجاد نشود.
استاندار خوزستان گفت: مقرر شده است که بعضی از ایستگاههای فوق توزیع 132 کیلوولت جهت حفاظت بیشتر مسقف شوند و همچنین سفارش خرید موادی داده شده تا به ایستگاههای فوق توزیع پاشیده شوند؛ این مواد از چسبیدن خاک و آب به این ایستگاهها جلوگیری میکند. پس از این نیز تمام پستهای برق در خوزستان به صورت GIS ساخته میشوند و به تدریج پستهای فعلی نیز به GIS تبدیل میشوند.
شریعتی با بیان اینکه در حال حاضر هیچ مشکل خاصی از نظر قطعی برق یا آب در خوزستان وجود ندارد، اظهار کرد: در حال حاضر طبق برنامههای زمانبندی برق برخی از مناطق از مدار خارج میشود تا کارهای عملیاتی جهت شستوشوی مقرهها، ترانسها و خطوط انتقال برق در این مناطق انجام شود.
وی در خصوص علل بروز پدیده گرد و غبار در خوزستان تصریح کرد: اقلیم و طبیعت هیچ استانی در کشور به اندازه استان خوزستان دستکاری نشده است و دلیل آن نیز پتانسیلها و ظرفیتهای موجود در خوزستان است. برای مثال وقوع جنگ تحمیلی بسیاری از نخیلات و اراضی کشاورزی را در استان نابود کرد و این موضوع یک دستکاری در طبیعت محسوب میشود. همچنین بعضا سدسازیها هر چند به دلایلی لازم بود، به نوعی دستکاری در طبیعت بوده است.
استاندار خوزستان افزود: قطعا این سدسازیها آثار بسیار مهمی خصوصا در زمینه خشکسالی و بروز پدیده گرد و غبار گذاشتهاند. این سدها با ذخیره آب استان در بعضی از مناطق که در گذشته آب روان بوده و یا تالاب وجود داشته، موجب شده که امکان پوشش آب در این مناطق دیگر وجود نداشته باشد یا این امکان کاهش یابد و اینگونه مناطق تماما میتوانند به کانون گرد و غبار تبدیل شوند.
شریعتی با اشاره به کاهش آورد رودخانههای استان در سالهای جاری و نقش این موضوع در ورود پدیده گرد و غبار در خوزستان عنوان کرد: از سال 76 تاکنون در دوره خشکسالی قرار داریم. آورد رودخانه کارون بزرگ از 20 میلیارد مترمکعب به تقریبا به 14.5 میلیارد مترمکعب، آورد رودخانه زهره از 2.7 میلیارد مترمکعب به نصف این رقم و آورد رودخانه مارون از حدود 1.8 میلیارد مکعب به حدود 900 میلیون مترمکعب و آورد رودخانه کرخه از حدود 8 میلیون مترمکعب به حدود 4 میلیارد مترمکعب رسیده است. این موضوع قطعا در بروز پدیده گرد و غبار در خوزستان اثرگذار بوده است.
وی در خصوص دیگر عوامل بروز پدیده ریزگردها در خوزستان بیان کرد: در برخی موارد، تالابها را خشکاندند، زیرا مخازن مشترک نفت در این تالابها باید استخراج میشدند. این مخازن سرمایه ملی هستند و اگر استخراج آنها انجام نمیشد، کشور همسایه از این سرمایه ملی ما نفع میبرد. در هر صورت ما تالابها را خشک و اقدام به حفر چاه نفت کردیم. البته اکنون دیگر این کار انجام نمیشود. رییسجمهور دستور دادند که هیچ پروژهای بدون پیوست زیستمحیطی حق اجرا شدن ندارد و حقآبه تالابها حتما باید تامین و حفر چاههای نفت باید در آب انجام شود، این کار اکنون انجام شده است.
استاندار خوزستان گفت: 65 تا70 درصد تالاب هورالعظیم احیا و دارای آب شده و امید است تا یک یا دو سال آینده حقآبه این تالاب به طور کامل تامین شود. در سال 93، 980 میلیون مترمکعب و در سال گذشته 1.8 میلیارد مترمکعب آب وارد تالاب هورالعظیم شد. در سال 95 نیز تاکنون حدود 600 میلیون مترمکعب آب وارد تالاب هورالعظیم شده و بنابراین یکی از کانونهای اصلی گرد و غبار در خوزستان از بین رفته است، اما کانونهای دیگری نیز وجود دارند که باید برای مهار آنها اقدام شود.
شریعتی با بیان اینکه پدیده ریزگردها در خوزستان دارای عوامل و منشا داخلی و خارجی است، افزود: 65 درصد پدیده ریزگردها در خوزستان دارای منشا خارجی و 35 درصد آن دارای عوامل و منشا داخلی است. مقابله با عوامل خارجی نیاز به کار بینالمللی دارد و خوشبختانه دولت یازدهم تاکنون در این زمینه کارهایی را انجام داده و کارهایی را نیز اکنون پیگیری میکند. سازمان حفاظت محیط زیست این مشکل را به یک مساله منطقهای تبدیل و این معضل را در سازمان ملل مطرح و در این زمینه اقدام به تصویب قطعنامه کرد.
وی ادامه داد: بنابراین در خصوص عوامل خارجی، آن بخش از اقدامات بینالمللی که باید انجام میشد، دولت انجام داد و این موضوع اکنون در دولت در حال پیگیری است. در بهمن 93 هم شاهد طوفانهای گرد و غبار شدید بودیم اما شدت این پدیده در آن زمان به اندازه شدت طوفان گرد و خاک اخیر در اهواز نبود. مطالعات کانونهای داخلی گرد و غبار توسط دانشگاه شهید چمران اهواز، مرکز تحقیقات منطقهای ریزگردها، سازمان حفاظت محیط زیست و مرکز تحقیقات منابع طبیعی کشور کاملا انجام شده است.
استاندار خوزستان عنوان کرد: حدود 800 هزار تا یک میلیون هکتار کانون ریزگرد در خوزستان وجود دارد که از این رقم 350 هزار هکتار کانون فعال، 100 هزار هکتار کانون حاد و 35 هزار هکتار کانون فوق بحرانی هستند. دولت به وزارت جهاد کشاورزی و استانداری خوزستان برای رفع کانونهای داخلی دستور داده است. دولت دستور داده که این موضوع در ستاد اقتصاد مقاومتی خوزستان به عنوان یک طرح بیابانزدایی و مبارزه با بیانزایی مطرح شود و به استاندار اختیار داده که از تمام امکانات استان در این زمینه استفاده کند.
شریعتی با بیان اینکه در حال حاضر هماهنگی خوبی میان وزارت جهاد کشاورزی و استانداری خوزستان در زمینه مقابله با کانونهای داخلی گرد و غبارانجام شده است، تصریح کرد: با تشکیل یک کمیته فنی و تعیین محدودههای گرد و غبار مقرر شده که 18 نوع عملیات بسته به نوع خاک و جغرافیایی زمین در کانونهای گرد و غبار انجام شود. تنها یک یا دو منطقه در دنیا مشابه برخی از کانونهای گرد و غبار در خوزستان وجود دارد و به گفته اساتید اگر بتوانیم بر این نوع کانونها فائق شویم، تکنولوژی این کار مختص ایران خواهد بود.
کلمات کلیدی : استاندار خوزستان+خوزستان+سدسازی+ریزگردها