نظر منتشر شده
۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 219380
انتظار و آرزوی دیرینه مردم و مسئولین؛
اقتصاد مقاومتی و اصل شفافیت
بخش تعاملی الف - ایلیا سالار، 21 اسفند 92
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۱۲:۳۲

پس از گذشت سه هفته از ابلاغ سیاست های اقتصاد مقاومتی، رهبری طی نشستی با صدها نفر از مسئولین دستگاه های مختلف و فعالان اقتصادی به تبیین عملی این سیاست ها پرداختند. ایشان "عزم جدی مسئولان"، "تبدیل سیاست ها به برنامه های زمان بندی شده اجرایی" و "رفع موانع حضور فعالان و مردم در عرصه اقتصادی" از ابعاد مهمی مورد تاکید ایشان بود.

 

این دیدار علاوه بر تبیین جامع تر سیاست های اقتصاد مقاومتی، پیام دیگری هم به مسئولین داشت و آن اینکه مردم منتظر "گام های عملی" سه قوه در اجرایی نمودن این سیاست ها می باشند. با اینکه کمتر از 24 ساعت پس از ابلاغ این سیاست ها، رئیس جمهور طی نامه ای به رهبری و رئیس قوه قضاییه طی نامه ای به دادستان کل کشور، دستگاه های زیر نظر خود را هماهنگ و آماده اجرایی نمودن این سیاست ها معرفی کردند، اما امروز پس از گذشت سه هفته، "گام عملی ای" در این راستا برداشته نشده است. نایب رئیس مجلس هم از ضرورت تشکیل کارگروه مشترک میان دولت و مجلس برای اجرایی نمودن این سیاست ها خبرداده، ولی تا به امروز تلاشی در این جهت صورت نگرفته است.

یکی از ابعاد مهم سیاست های ابلاغی، موضوع "شفاف سازی اقتصاد و سالم سازی آن" می باشد که در بند 19 این سیاست ها به صراحت مورد تاکید قرار گرفته است. همچنین در نشست اخیر رهبری با مسئولین کشوری و فعالین اقتصادی، دوباره بر ضرورت شفاف سازی اقتصاد تاکید کرده و آن را شرط اصلی مقابله با فساد اقتصادی دانسته است. اصل "شفافیت" را شاید بتوان تنها نقطه اتقاق نظر تمامی اقتصاددانان دانست. پاسخگویی و مسئولیت پذیری، افزایش کارایی، روی کار آمدن مدیران حرفه ای و جذب سرمایه گذاران خارجی تنها گوشه از کارکردهای این اصل مهم می باشد. مدیرعامل فرابورس، رئیس دفتر ریس جمهور، دبیر شورای عالی امنیت ملی و نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس کسری از کسانی بوده اند که در هفته های اخیر، بر ضرورت و اهمیت شفاف سازی تاکید وافر داشته اند. حال می توان این سوال را پرسید که با این تاکیدات مکرر مسئولین، چه زمانی یک اقدام عملی در این زمینه برداشته می شود؟

خبر خوش در این زمینه این است که با وجود تجربه چندین ساله کشورهای جهان در این زمینه، ابعاد شفافیت و گام های عملی تحقق آن، امروزه دیگر بر کسی پوشیده نیست. یکی از بهترین سازمان های بین المللی که می تواند به کشورمان کمک کند، سازمان بین المللی شراکت دولت باز (OGP) می باشد. این شرکت بین المللی با همکاری موسسات دولتی در پی افزایش شفافیت، افزایش مشارکت مدنی، مبارزه با فساد و بکارگیری فن آوری های نوین به منظور ایجاد دولتی باز، کارآمد و پاسخگو در کشورهای جهان می باشد. در سازمان با مشارکت 8 کشور در سال 2011 تشکیل گردید و امروزه کمتر از گذشت 4 سال شمار کشورهای مشارکت کننده در این سازمان به 63 کشور دنیا رسیده است که به گفته این سازمان، در تمام این کشورها، دولت به همراه جامعه مدنی با هم کار می کنند تا اصلاحات مربوط به سیاست های دولت باز را اجرایی نمایند. همین چند ماه پیش، با امضای رسمی رجب طیب اردوغان، کشور ترکیه هم به این معاهده پیوست تا در کنار بیش از 60 کشور دیگر، اقدامات عملی ای را برای داشتن دولتی شفاف تر، کارآمدتر و پاسخگوتر اجرایی نماید.

یکی از مزایای عضویت در این سازمان این است که پس از انجام اقدامات لازم برای پذیرفته شدن، مرحله تدوین "طرح عملیاتی" بدون هیچ وقفه ای آغاز می گردد. نکته جالب اینکه، این سازمان وضعیت و شرایط دولت های گوناگون را در نظر داشته و به این اصل اساسی واقف است که هر کشور بنا به موقعیت و شرایط محیطی خود بایستی سیاست های شفاف سازی را تبیین و اجرایی نماید. همچنین این سازمان علاوه بر مشاوره های گوناگون در امر تدوین برنامه ها، زمینه را برای برقراری ارتباط کشورهای عضو با یکدیگر به منظور استفاده از تجارب هم فراهم می کنند. علاوه بر فواید داخلی، در سطح بین المللی هم پیوستن ایران به این سازمان می تواند پیام مثبتی را به دنیا ارسال کند. زمانی که رسانه های غربی در تلاشند تا تصویر کشوری مشکوک و خطرناک از کشورمان ارائه دهند، پیوستن ایران به سازمان دولت باز (
OGP) می تواند گامی موثر در جهت مشخص کردن بی اساس بودن ادعاهای آنان و بهبود وجهه کشور در دنیا باشد.

 کنفرانس منطقه آسیای این سازمان، کمتر از دو ماه دیگر در اندونزی برگزار می شود. آیا آرزوی دیرینه مردم و مسئولین برای داشتن اقتصادی سالم و شفاف، با حضور دولت ایران در این نشست به عنوان "یک کشور عضو"، رنگ و بوی امید می گیرد؟

 
کلمات کلیدی : ایلیا سالار
 
۱۳۹۲-۱۲-۲۱ ۱۲:۳۷:۵۶
تنها وقتی اقتصاد مقاومتی خواهیم داشت که کشوری صنعتی شویم و وقتی صنعتی خواهیم شد که آموزش در دانشگاه ها و دبیرستان ها عملی شود نه مثل الان فقط تئوری و این نیازمند این است که کمی کمتر تحریم باشید تا بتوانید تجهیزات آزمایشگاهی پیشرفته به کشور بیاورید و در دانشگاه ها بگذارید و البته روسای دانشگاه ها هم به جای ساختن ساختمان های بی خاصیت و کاشتن گل و بلبل در حیات دانشگاه، به تجهیز کارگاه ها و آزمایشگاه ها بپردازند و البته نخبگان پرورش داده شده هم از کشور نروند که متاسفانه تا الان میرفتند و بعلاوه اینکه از اختراع و اکتشاف حمایت مالی شود تا به محصول تبدیل شود نه اینکه تنها با نام پایان نامه در کتابخانه ها خاک بخورد. (2020265) (alef-13)
 
شکست پذیر
۱۳۹۲-۱۲-۲۲ ۰۲:۲۱:۵۵
خدا بده برکت الان تو تموم شهر ها یک همایش به مناسبت اقتصاد مقاومتی برگزار می کنند کلی حیف ومیل و بخور بخور راه می اندازند بعدش یک وام های کلانی به خودشون می دهند بعدش میگن اقتصاد مقاومتی شد و داستان ادامه دارد (2022141) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۲-۲۲ ۰۸:۳۰:۴۷
نخبگان تا الان میرفتند ؟‏!‏ یعنی الان نمیروند ؟ اشتباه میکنید دوست محترم هنوز هم میروند چون وضعیت در عمل فرقی نکرده . (2022240) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۲-۲۱ ۱۶:۳۴:۵۴
همواره از رشته مقالات آقای سالار لذت برده ام زیرا بانگاهی پر از تحقیق و ژرف نوشته می شوند.
متشکرم و به امید اینکه دیگر در این مملکت لفظ شعار جریمه داشته باشد!
از آقای سالار خواهش دارم تا نتیجه بخشی بحث مبارزه با فساد سیستماتیک در دستگاهها بخصوص شرکتهایی که مثل قارچ (حیاط خلوت) دور بدنه وزارت اقتصاد و صنعت را گرفته اند، یادآوری خود به مسئولین را ادمه دهند. (2020980) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۲-۲۱ ۱۹:۰۱:۴۱
عزیز من اقتصاد مقاومتی (که البته من این اسم رو اصلا قبول ندارم) امر فرمایشی نیست که. امروز امر کنیم و فردا هم جواب بدهد.
تا زمانیکه دولت ما نیازمند مردم نیست، هیچ گونه اصلاح اقتصادی اتفاق نمیوفته. اگر زمانی رسید که دولت محتاج مالیات مردم شد، اون موقع کاملا طبیعی خواهد بود که پاسخگو باشه و فساد هزار میلیاردی و اینها اگر اتفاق افتاد مردم به دولت امون ندن. الان نزدیک به سه سال از اون ماجرا و هزاران ماجرای دیگه میگذره. یه محمودرضا خاوری شد مسئول همه اون دزدی ها و الانم تا یه گوشه ای از دنیا داره زندگیشو میکنه و هیچکسم کاری به کارش نداره.
اگر اقتصاد ما و مملکت ما درست بود به خاطر یه همچین فساد تا رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد به محکمه کشیده میشدن.
عزیز من این مملکت ما کلا رو فساد داره میگذره.
دیروز داشت مجلس آلمان رو نشون میداد. جالب این بود که مردم براحتی میتونستن بیان و نماینده هاشون رو در صحن مجلس ببینن. بدون هیچ نگهبان و پلیسی. (2021393) (alef-13)
 
A Teacher 4 All Seasons
۱۳۹۲-۱۲-۲۲ ۰۸:۴۰:۲۴
به نظر رهبر برداشت دیگری از اقتصاد مقاومتی دارند که با نیروهایی که ما داریم و با فسادی که با آن روبرو هستیم نمی توان امیدوار بود که صورت عملی به خود بگیرد. فقط فضا برای گروهی دیگر از ایرانیان برای سو استفاده باز می شود. (2022250) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۲-۲۳ ۲۳:۱۵:۵۸
اقتصاد وسیاست وروابط بین المللی بهم زنجیر شده اند بدون حل وفصل این مسائل امکان بهبود وجود ندارند حالا که مقام معظم رهبری به حل ان فرمان داده اند وراه را نشان داده اند همه مسئولین باید بدانند که بزرگترین مانع حل بحران اقتصادی شفاف شدن این حوزه است .بدون کوتاه کردن دست رانت خواران واز بین بردن فرصت رانت خواری وفساد امکان اصلاح اقتصادی وجود ندارد ودنبال سراب رفتن است . (2024946) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۲-۲۵ ۱۱:۲۴:۱۵
رفته بودم بانک تا پولی را در حسابی قراردهم از متصدی پرسیدم شرایط سرمایه گذاری مدت و .... چیست؟ جواب نداد گفتم آقا پشت شیشه که ننوشته اید
در درون بانک هم که نیست در سایتتان هم که نیست خوب لا اقل در یک پلی کپی بدهید مطالعه کنم .
شفافیتی که همیشه از آن دم می زنید این است همه چی پنهانی ؟؟؟
سرش را آورد نزدیک تر و گفت اجازه ندارم بلند بگویم
یواشکی گفت و من نوشتم .
عزیز من وقتی دروغ و پنهان کاری شده رسم و آیین و همه هم با عمل به آن
اجرایش می کنند
دیگر دم از شفافیت زدن واقعا مسخره است !
مردم را با الفاظ چرا گول می زنید
(2027606) (alef-6)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.