جنجال مربوط به جف سشنز، دادستان کل آمریکا كه دومین رسوایی از زمان آغاز به كار دولت ترامپ و پس از استعفای مایک فلین از سمت مشاور امنیت ملی آمریکا به حساب مي آيد، ممكن است دولت ترامپ را با چالش هاي جدي مواجه كند.
به گزارش الف، در يك هفته اخير دموکرات ها جف سشنز را متهم کرده اند كه در جلسه تایید خود كه در سنا برگزار شد درمورد تماس های پیش از انتخابات خود با سرگئی کیسلیاک سفیر روسیه در آمریکا دروغ گفته است. این اقدام باعث شد تا سشنز از تحقیقات درباره اتهام مداخله روسیه درانتخابات ریاست جمهوری كنار گذاشته شود. در حالي كه سشنز به عنوان دادستان کل در آمريكا بر وزارت دادگستری و دفتر تحقیقات فدرال( اف بی آی) نظارت دارد و اف بی آی مسئول تحقيق درباره روابط احتمالی بین کرملین و تيم انتخاباتی ترامپ بوده است.
جف سشنز در اين ارتباط عنوان كرده كه به عنوان عضو سابق كميته نيروهاي مسلح در سنا با سفير روسيه ديدار داشته است. بر اساس قانون لوگان مصوب سال 1799 ميلادي، تماسهای دیپلماتیک در گستره فعالیت مسئولان دولتی بوده و شهروندان آمریکا از برقراری چنین تماسهایی منع شدهاند.
رسوایی مربوط به دادستان آمريكا دومين اتفاق بعد از جنجال مايكل فلين مي باشد كه در نهايت بدليل همين اتهام ارتباط با روسيه ناچار به كناره گيري از سمت مشاور امنیت ملی شد.
جف سشنز و مايكل فلين از معدود افراد حزب جمهوري خواه بودند كه از همان ابتداي رقابت هاي انتخاباتي در ستاد انتخاباتي ترامپ حضور داشتند.
البته گزارش هايي درباره ارتباط ديگر اعضاي ستاد انتخاباتی ترامپ با روسيه نيز منتشر شده است. در اين باره مي توان به پال جان منافورت که سال گذشته برای چند ماه ریاست ستاد انتخاباتی ترامپ را بر عهده داشت، ركس تيلرسون، وزير خارجه، جرد كوشنر داماد و مشاور ارشد ترامپ، کارتر پیج، مشاور سیاست خارجی ترامپ در اوايل رقابت هاي انتخاباتي و راجر استون، يكي از فعالان جمهوریخواهان اشاره كرد.
درباره اين كه در نهايت سريال افشاگري ها عليه ستاد انتخاباتي ترامپ به كجا خواهد انجاميد حدس و گمانه زني هاي متفاوتي عنوان شده است.
برخي بر اين عقيده هستند هدف از رسوايي ها و جنجال هاي پي در پي كه عليه ترامپ و اطرافيان او صورت مي گيرد تخريب بيشتر ارتباط واشنگتن- مسكو و جلوگيري از برقراري روابط نزديك دو طرف مي باشد. در واقع تفكر مسلط در دو حزب ايالات متحده بر اين مبنا مي باشد كه روسيه دشمن اول آمريكا مي باشد كه بايد از هر طريق ممكن در مقابل پيشروي تزارها و پوتين براي دست اندازي به مناطق مختلف جهان گرفته شود.
در اين راستا آسوشیتدپرس چند روز قبل عنوان كرد بدليل مسائل پيش آمده درباره ارتباط كابينه ترامپ با مسكو، احتمال به تعویق افتادن همکاری آمریکا و روسیه در مبارزه با داعش و سایر مسائل وجود دارد. به نوشته آسوشیتدپرس، اخيراً هربرت مک مستر، مشاور امنیت ملی جديد در دیدار با اعضای شورای امنیت ملی از چین و روسیه به عنوان کشورهایی که قصد بر هم زدن نظم جهانی را دارند، نام برد. البته اين تفكر طرفداران جدي در بين سناتورهاي ارشد جمهوري خواه نظير مك كين و ليندسي گراهام نيز دارد.
سناتور گراهام ديروز اعلام كرد كه با تمام وجود معتقد است كه روسيه در انتخابات آمريكا دخالت كرده و ايميل هاي كنگره ملي دموكرات ها را هك كرده است. البته او در ادامه عنوان كرد شاهدي مبني بر اين كه تيم ترامپ اين كار را كرده باشد در اختيار ندارد.
برخي نيز معتقدند اين موضوع انتقام گيري دموكرات ها از ترامپ مي باشد و در آينده نيز ادامه خواهد يافت. هدف هم اين است تا دولت ترامپ را با چالش ها و بحران هاي متعددي روبه رو كنند تا موفق بشوند به كار آن خاتمه دهند.
در واقع اگر سشنز نیز استعفا کند ترامپ دو نفر از نزدیک ترین افراد به خود را که از آغاز كارزار انتخاباتی با او همراه بودند از دست می دهد و با بحرانی جدی روبرو خواهد شد. بدون شك رسيدن به چنين مرحله اي بسيار سخت باشد اما در حال حاضر مشخص است ساختار سياسي آمريكا بالتبع جامعه آن به شدت قطبي شده و در چنين فضايي احتمال حركت كنگره به سمت استيضاح ترامپ نيز وجود دارد. به خصوص اگر به اين موضوع هم توجه كنيم كه ترامپ، گزينه ايده آل بسياري از محافظه كاران و اعضاي حزب جمهوري خواه نبود و ميلياردر نيويوركي از ناركارآمدي و بحران محافظه كاران استفاده كرد و خود را به عنوان نامزد حزب براي رقابت با دموكرات ها به جمهوري خواهان تحميل كرد.
البته نكته مهم اين است كه با سلسه افشاگري هايي كه پيرامون دولت آمريكا وجود دارد احتمال اينكه ترامپ در موضعی ضعیف به كار خود ادامه دهد افزايش يافته اما اگر تحقيقات منجر به افشاي اطلاعات مهمي درباره نقش روسیه در رسيدن وي به ریاست جمهوری شود ممكن است حتي به بركناري وي نيز منجر بشود.