نظر منتشر شده
۱۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 495492
دیده‌بان شفافیت و عدالت منتشر کرد؛
بخش نخست گزارش تفصیلی و مستند فساد دارویی/منافع شخصی مهم‌تر از منافع عمومی برای مسوولین+دانلود
بخش خبری اجتماعی الف؛ 3 مرداد 96
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۶:۵۷
در ادامه نشست خبری روز دوشنبه 25 تیرماه امسال به درخواست جامعه مطبوعاتی، ذینفعان بخش دارویی کشور، صاحب نظران حوزه دارویی کشور، تشکل های دانشجویی و... دیده‌بان شفافیت و عدالت اقدام به انتشار و تبیین گزارش خود به صورت مرحله ای با ارائه مستندات می‌نماید:

ریشه روندهای فاسد در سیاست‌گذاری و اجرا در بخش دارو
واقعيت آن است كه حوزه مهم و سرنوشت‌ساز داروی کشور نیز دستور امام علی علیه‌السلام را نادیده گرفته است؛ آنجا که به مالک اشتر دستور می‌دهد که: در برابر نفس خود و خواص از خاندانت و كسانى از مردم كه به آنان علاقه دارى، جانب خدا و مردم را نگهدار كه اگر چنين نكني، ستم کرده‌ای و هر كه به بندگان خدا ستم كند خداوند به جاى بندگان ستمديده خصم او خواهد بود.

از نظر ساختاری این بخش دچار وضعیت تعارض منافع است. تعارض منافع به موقعیتی گفته می‌شود که مقامات و مسئولانِ تصمیم گیر بر سر دو راهی انتخاب منافع عمومی و منافع خصوصی قرار می­‌گیرند. این تعارض معمولاً با ترجیح یافتن منافع خصوصی، منشأ فساد می‌شود. حال با عنایت به توضيحاتي كه بيان خواهد شد مشخص مي‌گردد كه مسئولان سازمان غذا و دارو، در وضعیت تعارض منافع بین منافع عمومی که عهده‌دار تأمین آن هستند و منافع شخصی خود قرار گرفته‌اند.

تمایلات است که در تعارض منافع، صاحب‌منصب یا کارمند را به نادیده گرفتن منافع عمومی می‌کشاند. تعارض منافع در بخش داروی کشور در سال‌های اخیر عمدتاً از طریق شأن دوگانه عالی‌ترین مسئولان دارویی کشور یعنی رئیس سازمان غذا و دارو که معاون وزیر است و مدیرکل ذیربط که یک پا در بخش خصوصی و یک پا در عالی‌ترین جایگاه سیاست‌گذاری همان حوزه دارند، اتفاق افتاده است.

شایان ذکر است که سیاست ملی دارویی جمهوری اسلامی ایران اختیارات و تکالیفی برای سازمان غذا و دارو مقرر می‌کند که عبارت است از وضع مقررات و نظارت در تمام مراحل ساخت، واردات، توزیع و عرضه دارو در کشور. همچنین اين سیاست‌ها، تعیین قیمت منطقی دارو را نیز در اختیار دستگاه مذکور قرار می‌دهد، اما سیاست‌ها و عملکرد سه سال اخیر سازمان غذا و دارو، چنان بوده که نتایج زیر حاصل آمده و بدیهی است که شرایط نامساعد اقتصاد کلان نیز در آسیب دیدن بخش بی‌تأثیر نبوده است:

1- آسیب شدید به بخش تولید دارو و زیان‌­دهی بسیاری از واحدهای تولیدی
2- فرار گمرکی و عدم پرداخت عوارض گمرکی با استفاده از برخی عناوین ساختگی.
3- ناتوانی بیمه‌­ها در پرداخت بدهی متراکم شده به داروخانه­‌ها. همین‌طور، بدهی بیمارستان‌­ها و مراکز درمانی دولتی به شرکت‌های پخش دارو.
4- تفاوت بسیار آشکار بین ارقام صادرات برخی داروها از شرکت خارجی، مستخرجه توسط وزارت خزانه­‌داری آمریکا و ارقام ارزش واردات همان دارو که در آمارنامۀ دارویی درج شده است.
5- توجه ویژه به برخی تولیدات داخلی و برخی واردات خارجی در امر قیمت­‌گذاری.
6- واردات بی‌­ضابطه در خصوص مواد اولیه‌­ای که در داخل کشور تولید می­‌شوند.
7- دستکاری در ارائه ارقام آمارنامه دارویی و عدم اعلام آمار شفاف و عدم پاسخگویی به مکاتبات قانونی در این خصوص.
8- تخصیص منابع مالی غیرمتعارف و غیرقانونی به برخی داروهای خاص و شرکت‌های مورد توجه در حالی که موارد مشابه داخلی ديگري نیز وجود داشته است.

متن و فایل کامل گزارش دیده‌بان شفافیت و عدالت را در اینجا (پی دی اف) و (فایل متنی) دانلود و مشاهده کنید.
۱۳۹۶/۰۶/۱۱ ۱۱:۱۷
 
۱۳۹۶/۰۵/۲۹ ۱۰:۰۳
 
۱۳۹۶/۰۵/۱۴ ۰۷:۵۳
 
۱۳۹۶/۰۵/۱۰ ۱۸:۳۵
 
۱۳۹۶/۰۵/۱۰ ۱۲:۴۷
 
۱۳۹۶/۰۴/۲۶ ۱۸:۱۳
 
۱۳۹۶/۰۴/۲۵ ۱۵:۱۹
 
۱۳۹۶/۰۴/۲۵ ۱۲:۱۱
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۶ ۱۸:۱۹
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۶ ۱۳:۴۰
 
 
کلمات کلیدی : سازمان غذا و دارو+دارو+انحصار+بازار داروهای وارداتی+دیده‌بان شفافیت و عدالت
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۳ ۱۸:۰۸:۳۴
من آرزو می کنم سازمانهایی مانند سازمان دیده‌بان شفافیت و عدالت در این مملکت موفق باشند و هر روز شاهد عملکرد بهتر و تاثیر گذارتر آنها در شفاف سازی و جلوگیری از بروز فساد در نهادهای دولتی و حکومتی باشیم.
در همه جای دنیا نظارت مردم و سازمانهای مردم نهاد اصلی ترین رکن بازدارنده و جلوگیری کننده از وقوع فساد بوده و هست.
به امید موفقیت روز افزون این سازمان (4488238) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۳ ۱۹:۰۵:۵۸
اطلاعات سپاه چرا در موضوع ورود پیدا نمی کند؟ انشا الله تکلیف این مافیای دارو در کشور هر چه زودتر مشخص گردد. (4488283) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۳ ۲۰:۲۰:۵۵
پزشکی تجارت اول در ایران. (4488347) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۳ ۲۰:۵۲:۰۱
بزرگواران فعال در دیده بان شفافیت و عدالت با احترام و تشکر از فعالیتهای بدون چشم داشت شما ، متاسفانه در طی چند دهه گذشته تقریبا موردی سراغ ندارم که اینگونه گزارشها راه به جایی برده باشند چرا که برخی مسئولان با نشستهای بسیار صمیمانه و دوستانه با خطاء کاران قضایا را حل و فصل ( همان ماست مالی ) میکنند . (4488377) (alef-2)
 
داروساز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۳ ۲۱:۵۴:۰۱
با سلام، به عنوان رییس سابق یکی از دانشکده های داروسازی بزرگ کشور، ضمن تشکر از سازمان دیده بان بدلیل ورود به یکی از مشکل دار ترین ادارات ایران، شایسته دانستم عرض کنم که معضل اصلی ساختار مدیریت داروی کشور تمرکز بر مدیریت تهیه و توزیع دارو به جای مدیریت مصرف داروست. بهینه سازی مصرف دارو تنها راه تضمین سلامت مردم، صرفه جویی در هزینه های بیمه و منابع ملی و جلوگیری از سوداگری در تولید و واردات دارو می باشد. همچنین همان طور که در گزارش ذکر شده است مدیریت مصرف دارو تاکنون در ایران موفق نبوده چون تقریبا تمام مسوولین، ناظران و بازرسین دارو در سطح اداره دارو و غذای وزارت یا استانها ، خود ذی نفع در تجارت دارو هستند. (4488418) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۶-۰۵-۰۳ ۲۲:۰۲:۰۲
بعنوان یک فعال در صنعت داروسازی از عزیزان سازمان دیده بان شفافیت صمیمانه سپاسگزارم. نفوذ و سیطره باند مافیایی در راس هرم سازمان غذا و دارو بر هیچکس پوشیده نیست و این گزارش جامع صرفا بیانگر بخشی از فساد حاکم بر سیستم نظارت دارو در کشور ماست که امیدوارم با پیگیری و مساعدت مسیولان امر، هر چه سریعتر ریشه فساد از این شریان حیاتی بر چیده شود (4488429) (alef-13)
 
سید جواد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۳ ۲۲:۳۸:۴۷
از مردم تهران که تکرار کردند و جای امثال آقای توکلی و نادران در مجلس را به فرزندان ذخایر نظام دادند و به آنها اجازه دادند با فراغت بیشتری به مبارزه با فساد ادامه دهند، تشکر می کنم. چرا که برای مردان خدا عمل به تکلیف شرط است، چه روی صندلی های مجلس و چه هر جای دیگر. (4488464) (alef-11)
 
بهالدین
۱۳۹۶-۰۵-۰۳ ۲۳:۴۸:۲۲
این مواردی که ذکر شده هیچ کدام جرم نیست. کسی که نوآوری داشته و به عنوان استاد دانشگاه تحقیق و مطالعه کرده و حاصل تحقیقش رو تجاری کرده حق هم داره از اون استفاده کند. در مورد قرص سرماخوردگی عبیدی قیمت به دلیل کیفیت مواد اولیه است و مردم هم دنبال قرص عبیدی هستند وگرنه که خود مردم عقل دارند ارزون ترش رو بخرند. (4488532) (alef-11)
 
اکبر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۴ ۲۳:۳۱:۲۱
با تشکر از مو شکافی و شفافیت دیده بان در حوزه دارو، که قطعا در مرحله اول اصلاح نظامهای نظارتی را پیگیری میکند. با مطالعه گزارش چند نکته بنظر میرسد:

گروه اول مربوط به فرایندهای ناشفاف و دارای تضاد منافع در سیستمهای تصمیم گیر کشور است. با توجه به ساختار قانونی تصمیم گیری در حوزه غذا و دارو که عمدتا یا کارشناسی های تخصصی است و یا تصمیم گیریهای کمیسیونی که عموما کارشناسان خارج سازمان به آن دسترسی ندارند، همیشه این احتمال وجود دارد که افراد موثر تحت تاثیر نظرات شخصی تصمیم صحیح نگیرند. پیشنهاد میشود کلیه کمیته ها و کمیسیونهای سازمان غذا و دارو در اتاق شیشه ای و با حضور ذینفعان مختلف انجام شود. در حال حاضر این کمیته ها پشت درهای بسته بسته انجام میشود که شفافیت لازم ندارد و همیشه این ابهام وجود دارد که اعضای موثر کمیسیونها تحت تاثیر منافع گروه خاص قرار گیرند.
- گروه دوم مربوط به آمارسازی و یا ارائه آمار غلط است که میتواند عمدا یا سهوا اتفاق بیفتد. در گزارش ارسالی نگارنده هم آمار وزارت بهداشت را رد کرده و هم به آن استناد نموده است برای اعلام یک مشکل دیگر. در این راستا ایجاد فرایندهای مبتنی بر آمار ثبتی این مشکل را کاهش میدهد. بعبارتی لزومی ندارد خود دستگاه ناظر متولی جمع آوری و اعلام آمار باشد که احتمال اعلام آمار هدفدار زیاد شود. سیستمهای مبتنی بر آمار ثبتی با دریافت داده ها از مبادی مختلف مثل گمرک، بانک، وزارت بازرگانی، اداره مالیات، بیمه ها و پخشهای دارویی و داروخانه ها آمار ها توسط هر دستگاه جمع آوری و توسط یک سازمان بیطرف مثل مرکز آمار ایران جمع بندی و اعلام شود. در اینصورت ضمن افزایش اعتبار و دقت آمارها، اتهام ها و رد اتهامها مبتنی بر دلایل معتبر تری خواهند بود.
گروه سوم مربوط به رشد بازار است. تا انجا که آمار اقتصادی کشور نشان میدهد در سال 90 نرخ ارز 1000تومانی به حدود 3000 تومان 95 رسیده است لذا خیلی غیر طبیعی نیست که ارزش بازار سه برابر شود. نکته اصلی در این است که آیا تا کی سازمانهای بیمه باید بدون هیج انطباقی با استانداردهای بین المللی هر نسخه ای و دارویی را پرداخت کنند و از ان مهمتر تا کی باید ارتباط مالی بیمار و پزشک باعث تعیین نوع درمان شود. تا کی باید در آمد یک پزشک متخصص زنان و زایمان تا دویست برابر یک کارگر باشد و تازه این بجز هزینه هایی است که شرکتهای دارویی برای او میکنند.
- گروه چهارم اتهامهای مربوط به برخی مسوولین در این حوزه است که امیدوارم دستگاه قضایی بررسی کامل و برخورد عادلانه در مورد تخلفات احتمالی اعمال نماید. ولی معمولا شخصی سازی چنین دعوی هایی منجر به انحراف موضوع از مسیر اصلی شده و هدف اصلی گم میشود.
امیدوارم همت کارشناسان دیده بان در همه حیطه ها باعث اصلاح فرایندها در جامعه شود
خدا قوت (4490621) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۴ ۰۱:۱۴:۰۱
اقايون مسئول ديده بان . خواهشن فقط رو بحث دارو زوم نكنيد . تشريف ببريد سازمان غذا و دارو ببينيد .تو بحث واردات لوازم ارايشي بهداشتي چه تبعيض ها و چه فراقانوني هايي به نفع يك عده وارد كننده گردن كلفت از كشورهاي اروپايي . انجام ميشه
به اسم اقتصاد مقاومتي و حمايت از توليد داخل جلو شركت هاي وارد كننده كوچك و متوسط را گرفته اند تا يك بازار انحصاري براي واردكننده هاي اروپايي ايجاد كنند . با تبليغات فراوان تو بوق و كرنا كردن كه سالانه دو ميليارد دلار واردات ارايشي داريم . تا اين كه حضرت اقا هم تو يك جلسه سخنراني به اين موضوع اشاره كردن كه اگر اين دو ميليارد واقعيت داره جلوشو بگيريد . و اين دستاويزي شد براي اقايون كه براي يه عده نور چشمي يك بازا انحصاري درست كنن . و با يك تير دو نشان بزنند . ( هم منويات حضرت اقا را اجرا كردن . و هم براي يك عده واردكننده گردن كلفت از اروپا يك واردات انحصاري ايجاد كردند
اون امار دو ميليارد دلار هم خلاف واقع بود چون كل واردات لوازم ارايشي و بهداشتي در سال ٩٥ بر اساس امار گمرك ٢٥١ ميليون دلار است . مابقي تماما از طريق قاچاق وارد ميشود . و كسي هم با اون كاري نداره (4488605) (alef-13)
 
پزشک
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۴ ۱۵:۲۴:۵۹
خودم پزشک عمومی هستم .برایم یکی از دوستان داروخانه تعریف می کرد که کپسول اموکسی سیلین که 2700تومان بسته ای است خرید نقدی 700تومان به ما پیشنهاد می شود یا قرص سفکسیم به ازای یک کارتون خرید یک کارتون جایزه به ما می دهند. (4489759) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.