نظر منتشر شده
۱۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 481263
خروج آمریکا از توافقنامه پاریس، اقدامی در راستای حفظ منافع ملی آمریکا
ساعد سرمدی
تاریخ انتشار : شنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۴:۵۵
چکیده: خروج آمریکا از توافقنامه پاریس هرچند انتقادات فراوان کشورهای اروپایی را در پی داشت ولی اقدامی در راستای منافع ملی آمریکا و با هدف جلوگیری از دست رفتن صدها هزار فرصت شغلی در صنایع مختلف بود زیرا این کشور دارای منابع سرشار زغال سنگ و نفت است.

***
پنج شنبه هفته گذشته، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، دستور خروج این کشور از توافقنامه پاریس را صادر کرد و گفت: «در راستای عمل به تعهداتم و برای حفاظت از آمریکا و شهروندانش، اعلام می‌کنم که ایالات‌متحده از توافق آب و هوایی پاریس خارج خواهد شد...به توافقی می‌پیوندیم که مفاد آن برای تجار، کارگران، مردم و مالیات‌دهندگان آمریکایی عادلانه باشد... ما بدون توافقنامه اقلیمی پاریس تمیزترین آب و هوا را داریم. ما با محیط زیست رفتار دوستانه خواهیم داشت، ولی ما تجارت و بیزینسمان را از کار نمی‌اندازیم». ترامپ اعلام کرد که پیوستن آمریکا به این معاهده بین‌المللی موجب از دست رفتن صدها هزار فرصت شغلی در صنایع اتومبیل سازی، معدن، کشاورزی و ... خواهد شد.

این اقدام رئیس جمهور جدید آمریکا که مخالفان زیادی در سطح جهان دارد، واکنش های شدیدی در پی داشت. برخی از این واکنش ها عبارتست از:

آنتونبو گوترش، دبیرکل سازمان ملل با انتشار بیانیه‌ای ضمن ابراز تاسف نسبت به این تصمیم دولت آمریکا، از آن به عنوان یکی از ناامید کننده‌ترین تصمیمات سیاسی یاد کرد. استفان دوژاریک سخنگوی سازمان ملل متحد هم درباره این موضوع گفت: «تصمیم آمریکا برای خروج از موافقتنامه آب و هوایی تاریخی پاریس یک «ناامیدی بزرگ» برای تلاش های جهانی در جهت کاهش گازهای گلخانه ای و تقویت امنیت جهانی است».

ژان کلود یونکر رئیس کمیسیون اروپا تصمیم آمریکا را برای خارج شدن از توافقنامه آب و هوایی پاریس اشتباهی جدی دانست و آن را محکوم کرد.

سران کشورهای فرانسه، آلمان و ایتالیا (امانوئل مکرون، رییس‌جمهور فرانسه، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و پائولو جنتیلونی، نخست‌وزیر ایتالیا) با انتشار بیانیه‌ مشترکی ضمن ابراز تاسف نسبت به خروج دولت آمریکا از توافق آب ‌و هوایی پاریس تاکید کرده‌اند که این توافق قابل مذاکره مجدد نیست. همچنین ماکرون با انتشار یک پیام ویدیویی در صفحه توییتر خود اعلام کرد: «ترامپ در قبال منافع کشور و مردمش و همچنین آینده کره زمین مرتکب اشتباه شده است».

دفتر نخست وزیری انگلیس هم مراتب یأس و نااُمیدی ترزا می از این تصمیم آمریکا را اعلام کرد.اما آیا تصمیم رئیس جمهور آمریکا در خروج از توافقنامه پاریس، موافقت‌نامه‌ای که پیش از این توسط اوباما امضا شده بود اما هرگز در سنای آمریکا مطرح نشد؛ تصمیمی برخلاف منافع ملی این کشور بود که اینقدر بازتاب های منفی در پی داشت؟
برای ارائه پاسخ این سوال باید ابتدا نگاهی به توافقنامه پاریس بیاندازیم:

در جریان بیست و یکمین کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد که در سال 2015 در شهر پاریس برگزار شد، سندی به تصویب رسید که به موافقت‌نامه آب و هوایی پاریس شهرت یافت، این توافقنامه پس از مذاکراتی که میان نمایندگان ۱۹۵ کشور جهان در پاریس انجام گرفت و در تاریخ 30 آذرماه 1394 به تصویب رسید. بر اساس این سند بین‌المللی، دی‌اکسید کربن مهم‌ترین عامل گرمایش کرهی زمین معرفی شده است و از کشورهای عضو موافقت‌نامه درخواست شده تا با ارائه برنامه‌های مشارکت ملی (NDC) به دنبال کاهش انتشار دی‌اکسید کربن باشند. هدف نهایی این سند بین‌المللی، ممانعت از افزایش 2 درجه‌ای دمای کرهی زمین معرفی شده است.
این در حالی است که بررسی‌ها نشان می‌دهد موضوع گرمایش جهانی و علل پیدایش آن هنوز مورد اجماع علمی دانشمندان اقلیم‌شناسی جهان نیست. عده‌ای از کارشناسان از جمله  (Intergovernmental Panel on Climate Change)  IPCC معتقدند نظریه گازهای گلخانه‌ای از جمله دی‌اکسید کربن انسان ساخت عامل پیدایش گرمایش جهانی هستند. اما بخش دیگری از جامعه علمی که تاکنون اظهارات آن‌ها کمتر در رسانه‌ها پوشش داده شده است بر این باورند که عوامل دیگری مانند تغییرات پیش آمده در فعالیت خورشیدی و لکه‌های حاصل از آن موجب گرمایش جهان شده است.

در این شرایط کاهش تولید دی‌اکسید کربن به معنی کاهش بهره‌مندی از منابع فسیلی خدادادی مانند نفت، گاز و زغال‌سنگ به عنوان مهم‌ترین پیشران‌های صنعت و اقتصاد است؛ لذا طبیعی است کشورهای دارنده این منابع و کشورهایی که فاقد این منابع هستند در دو سوی این رقابت برای پذیرش و یا رد این پیمان قرار گیرند.
از طرفی، اتحادیه اروپا که کمترین میزان منابع فسیلی را در اختیار دارد به شدت به دنبال همگرایی جهانی برای کاهش استفاده از نفت و گاز در جهان است و از خروج هر کشوری از توافقنامه پاریس به شدت ناراحت می شود. در طرف دیگر کشورهای دارنده این منابع که عموماً به دنبال رشد اقتصادی با استفاده از این منابع در صنایع خود هستند، این پیمان را مانع توسعه اقتصادی خود می‌دانند. به عنوان نمونه عربستان تعهدی کاملاً مبهم ارائه داده و عملاً از دادن تعهدی قابل ارزیابی شانه خالی کرده است. همچنین صراحتاً در INDC خود عنوان نموده که در صورت ایجاد خللی در صنعت نفت این کشور، عربستان از این معاهده خارج خواهد شد. روسیه نیز که داری منابع سرشار گاز و زغال‌سنگ است اعلام کرده که فرایند بررسی موافقت‌نامه پاریس در دومای این کشور پایان نیافته و تا سال 2018 به طول خواهد انجامید.

به همین دلیل هم رئیس جمهور آمریکا که کشورش منابع سرشار زغال سنگ و نفت دارد، پیوستن به توافقنامه پاریس را موجب از دست رفتن صدها هزار فرصت شغلی در صنایع اتومبیل سازی، معدن، کشاورزی دانست و این کشور از این توافقنامه خارج شد. این تصمیم ترامپ نشان میدهد که رئیس جمهور آمریکا، منافع ملی این کشور که از منابع سرشار زغال‌سنگ و صنایع وابسته به آن و نفت سرشار این کشور تأمین می‌شود را نسبت به نظریات تأیید نشده درباره علل گرمایش زمین در اولویت قرار داده است.

جمهوری اسلامی ایران نیز که جزو کشورهای امضا کننده موافقتنامه پاریس است، تعهدات خود را در قالب سند INDC ارائه کرده است. تعهدات ارائه شده توسط ایران در این سند که متاسفانه حتی در مجلس شورای اسلامی نیز مورد بررسی قرار نگرفته، دارای قیودی است که در صورت اجرای آن سقفی برای توسعه و رشد اقتصادی کشور تعیین خواهد شد. از جمله ارائه تعهد از نوع BAU که به معنی ادامه وضع موجود است و کاهش انتشار به میزان 12 درصد ار این مقدار. برهمین اساس ضرورت دارد ایران که در مجموع ذخایر نفت و گاز در رتبه اول جهان قرار دارد و تاکنون رشد اقتصادی چندانی را تجربه نکرده؛ آگاهانه و با چشمانی باز وارد این بازی بین‌المللی شود تا از منابع ملی در راستای رشد و توسعه اقتصادی بهره ببرد، اتفاقی که متاسفانه تاکنون رخ نداده است.
 
 
کلمات کلیدی : تغییرات آب و هوایی ، توافق آب و هوایی پاریس، توافقنامه پاریس
 
Austria
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۶:۱۲:۲۷
بدون شک ترامپ کار احمقانه ای کرده است و اگر قرار باشد هرکسی بخاطر منفعتش اجرای یک قانون خوب را نپذیرد، دیگر سنگ روی سنگ بند نمیشود. گذشته از همه اینها، گرم شدن زمین یک واقعیت جهانی است و گریبان همه را خواهد گرفت و تصویب چنین قانونی برای جلوگیری از افزایش گازهای گلخانه ای قطعا اقدامی مثبت است و فرقی نمیکند اروپا بانی آن باشد یا ایران یا ... (4421015) (alef-2)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۶:۴۴:۳۱
طبیعتا هر کشوری منافع خودش را مد نظر دارد ولی ای کاش در کشور ما به جای توافق بر سر گازهای گلخانه ای فکری به حال ریزگردها میشد که ضررش برای مردم ما از این گازها بیشتر است. (4421069) (alef-2)
 
ساعد سرمدی
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۷:۲۷:۲۰
آمریکا با خروج از موافقت نامه پاریس به دنبال منافع ملی خود است چون کشوری است سرشاز ار نفت و زغال سنگ و گار است
ایران چرا به سرعت و به شکل محرمانه به دنبال پیوستن به موافقت نامه پاریس است؟
آن هم در شرایطی که سند تعهدات خود را به مجلس هم ارائه نکرده؟ (4421123) (alef-2)
 
فرهاد ماکان
Romania
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۸:۱۴:۲۹
واقعا توافق پاریس چیز خطرناکی است. خدا کند مسئولین به موقع بیدار شوند و کشور را از تعهدات آن رها کنند. (4421181) (alef-2)
 
محمد کاظمی سوچلمایی
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۸:۱۴:۵۴
سلام علیکم؛
دوباره ساده لوحی، دوباره تجاهل و دوباره . . .
وقتی تحلیل برادر عزیزمون رو خوندم، دقیقا قضایای پیمان کیوتو (این پیمان سال 1997 برای کاهش غلظت گاز گلخانه ای نهایی شد و 2005 اجباری شد) برام تداعی شد. در این پیمان آمریکا با اینکه از اولین امضاکنندگان بود ولی در آخر تنها امضا کننده ای شد که معاهده رو مورد تایید نهایی قرار نداد و جالبتر اینکه ایران بدون اینکه از امضاکنندگان معاهده باشد، سال 1384 این پروتکل را به تصویب مجلس رساند...
آخر الامر اکثر کارشناسان جهان این پیمان را شکست خورده اعلام کردند...
آیا اینها برای تجربه کافی نیست؟؟؟ چرا وزیر نیرو در تاریخ 12/7/95 سخنانی بس ناامیدکننده و منفعلانه جاری می کنند؟؟ چرا یکی از معاونین محیط زیست در تاریخ 24/7/95 چشم امید به کوپن (!!!) های صهیونیستی می بندد...
بنده بحث های فنی زیادی دارم که ماهیت این تفارق نامه رو به خوبی مشخص می کنه ولی بیشتر از این بحث ها دلم برا این نظام و مردم می سوزه که چنین مسئولینی با این دید منفعلانه و ساده لوحانه و خود کم بینانه، دارند در مسیر این نظام سنگ اندازی می کنند...
خیلی بحث دارم و اگر نویسنده این متن مایل و دوستان خبرگزاری مایل باشند، میتونیم با هم گفتگو کنیم...
اللهم اهدنا الصراط المستقیم
و من الله توفیق (4421182) (alef-2)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۸:۱۵:۱۸

تغییرات آب و هوایی ناشی از فعالیت های انسانی وقتی این همه مستند در موردش وجود داره چیزی نیست که انقدر ساده لوحانه بگیم اثبات نشده و اینکه به جای تقبیح میگیم بیایم و راه آمریکا رو ادامه بدیم کوته فکریه (4421183) (alef-2)
 
قاضی پور
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۸:۱۷:۲۳
ترامپ درحالی از توافق پاریس خارج شد که این معاهده‌ی بین المللی را مانع رشد اقتصادی و موجب بیکاری مردم آمریکا دانست. به رغم این موضع‌گیری ایالات متحده، به نظر رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور، این معاهده از رشد اقتصادی کشور ممانعت نمی‌نماید. (4421187) (alef-2)
 
shaer
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۸:۲۰:۲۶
آمریکا فهمید که این توافق به‌ضرر صنعتش هست ولی ما صنعتمون رو نابود کردیم با این توافقی که دادیم. تمام کشاورزی و پالایشگاه و پتروشیمی ما باید تعطیل بشه.
از عربستان بدتر تعهد دادیم!
خداحافظ رشد صنعت، خداحافظ اشتغال
سلام وابستگی، سلام پسرفت! (4421191) (alef-2)
 
امير
Romania
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۱۸:۴۳:۴۳
ياحق
ايكاش شما صد ساله ديگه زنده ميموندى بعد اون موقع جوابگوى بلايى كه به سر محيط زيست اين كشور مى آمد مى بودى. فقط ايكاش همه چيز را سياسى نبينيم!!! (4421218) (alef-2)
 
Italy
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۲۱:۳۳:۵۸
متاسفم از این تحلیل غیر مسئولانه (4421399) (alef-2)
 
آرش
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۰ ۲۳:۴۹:۵۰
واقعا متنی بود ساده انگارانه و بدون هیچ پشتوانه علمی .
شما فرض کنید رشد و توسعه کشور با بکار گیری بدون حد و مرز انرژی های فسیلی بدون سقف شود !!! وقتی هوایی برای تنفس نباشد ، آبی برای نوشیدن نباشد و درکل محلی برای زندگی وجود نداشته باشد (کما اینکه طبق پیشبینی ها تا 25 سال آینده حاشیه خلیج فارس غیر قابل سکونت خواهد شد ) رشد اقتصادی به چه درد ما میخورد . در حالی که کشوری مثل آلمان با متوسط 70 روز کاملا ابری، بخش قابل توجهی از انرژی مورد نیازش را از خورشید تامین میکند ، ما همچنان توسعه را در روشهای سنتی و آلوده تامین انرژی میدانیم . برآوردی دیدم که درصورتی که 10 درصد از سطح کویر لوت با پنل های خورشیدی پوشش شود ، کل برق مورد نیاز خاورمیانه از آن قابل استحصال است. بر فرض اینکه این محاسبه با بزرگ نمایی همراه باشد ، قطعا میتوانیم تمام انرژی مورد نیاز کشور را تامین کنیم . حداقل نفع آن برای کشور ، عدم تعطیلی مدارس در اثر آلودگی هوا و نجات جان صدها نفری است که قربانی آلودگی می شوند .
کافی است بخواهیم طور دیگری بیاندیشیم تا افقهای توسعه بدون انرژی فسیلی در برابر خود گشوده بینیم. (4421535) (alef-2)
 
علی
Germany
۱۳۹۶-۰۳-۲۱ ۱۱:۱۷:۰۵
ایران باید از این توافقنامه بیاد بیرون .به ضرر کشوره.
اصل این توافقنامه کشورهای اروپایی تنظیم کردند که منابع زغال سنگشون روبه اتمام بود تا امریکا رو مهار کنن غافل از اینکه امریکا گرگ تر از این حرفاست که اسیر بازی ۴ تا جوجه اروپایی تازه به دوران رسیده بشه ااا (4421898) (alef-2)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.