نظر منتشر شده
۲۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 273967
ضرورت توجه به آرمان فراموش شده دولت رفاه
بخش اجتماعی الف، 11 خرداد 94
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۱ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۵۰
دولت رفاه (Welfare state) دولتی است که در آن تامین و بهبود رفاه عمومی وظیفه قانونی نهادهای قدرت است. در این نظام اقتصادی دولت به همه کسانی که به هر دلیل نتوانند هزینه‌های خود را تامین کنند یاری‌رسانی می‌کند. این کار از طریق پرداخت مستمری (حداقل درآمد) و یا کمک‌های نقدی دیگر انجام می‌شود.


این تعریف احتمالا یادآور کشورهای اسکاندیناوی می باشد، در حالی که جالب است بدانید در قانون اساسی کشورمان به صراحت به دولت رفاه تاکید شده است:

۱- تامین نیازهای اساسی: بند یک اصل۴۳ قانون اساسی، اقتصاد جمهوری اسلامی ایران را براساس ضوابطی استوار می‌سازد که یکی از آنها تامین نیازهای اساسی مردم مانند مسکن، خوراک، پوشاک، بهداشت، درمان، آموزش و پرورش و امکانات لازم برای تشکیل خانواده برای همه‌است. از اصول اولیه و مبانی دولت رفاه این است که حداقل امکانات رفاهی برای شهروندان فراهم گردد و نیازهای اساسی آنها تامین شود تا بتوانند با همین حداقلها گذران زندگی بکنند، بند یک اصل ۴۳ قانون اساسی به خوبی به این موضوع اشاره داشته و اصل سی و یکم نیز بر همین نکته تکیه دارد.

۲-آموزش و پرورش رایگان: بند دوم اصل سوم قانون اساسی، آموزش و پرورش رایگان در تمام سطوح و تسهیل و تعمیم آموزش عالی را از اهداف دولت جمهوری اسلامی ایران می­داند. همچنین در اصل سی ام قانون اساسی تاکید شده‌است که دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان برای همه ملت تاپایان دوره متوسطه فراهم آورد و وسایل تحصیلات عالی را تا سر حد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد.

۳- اصل بیست و نهم قانون اساسی مقرر می‌دارد: «برخورداری از تامین اجتماعی از نظر بازنشستگی، بیکاری، پیری، از کار افتادگی، بی سرپرستی، در راه ماندگی، حوادث و سوانح و نیاز به خدمات بهداشتی و درمانی و مراقبت­های پزشکی به صورت بیمه و غیره، حقی است همگانی، دولت مکلف است طبق قوانین از محل درآمدهای عمومی و درآمدهای حاصل از مشارکت مردم، خدمات و حمایت‌های مالی فوق را برای یک یک افراد کشور تامین کند.

بندهایی که می توانست در صورت اجرایی شدن، کشورمان را مبدل به یک الگوی بی بدیل دولت رفاه در دنیا نماید. موضوعی که هم ریشه در دین دارد و هم از اهداف اساسی انقلاب بود.

امام علی (ع): امروز در شهر کوفه همه در رفاه زندگی می کنند؛ پایین ترین افراد نان گندم می خورند، خانه دارند و آب آشامیدنی سالم می نوشند. فضائل الصحابه جناب احمدحنبل به نقل از بحار، ۳۲۷/۴۰

ولی متاسفانه به دلیل جنگ و پس از آن، بی توجهی دولت ها و مهمتر از آن بی توجهی مردم و جریان های سیاسی، این اصول مهم به دست فراموشی سپرده شد.


شاید تنها بتوان از بحث آموزش رایگان تا دوره متوسطه به عنوان تنها بند اجرایی شده یاد کرد. با این وجود وزارت بهداشت دولت یازدهم با طرح بیمه درمانی همگانی، عدالت دوستان را به زنده کردن اساسی ترین اهداف انقلاب امیدوار نمود. حالا که بحث اصلاح پرداخت یارانه نقدی داغ می باشد، شاید فشار جریان های سیاسی اجتماعی بتواند دولت را مجاب به حرکت به سمت اجرایی نمودن این بندهای مهم قانون اساسی نماید. اگر می توان منابع لازم برای اختصاص یارانه نقدی به ۷۵ میلیون ایرانی را پیدا کرد، بی شک می توان همین منابع را به حمایت از پنج تا ده میلیون ایرانی مستضعف، از کار افتاده یا بیکار به صورت سیستماتیک اختصاص داد.

... و به له شدگان فراموش شده قدرت میدهم، تا حقوق آنان را بگیرم و به دستشان برسانم (نه در خزانه دولت بریزم). نهج البلاغه خطبه ۳۷، ترجمه محمدرضا حکیمی، کتاب منهای فقر

با پیاده سازی یک سیستم رفاهی قوی و بهبود مستمر آن، میتوان از موازی کاری ارگان های مختلف که بعضا از رسالت خود هم دور افتاده اند جلوگیری نمود. اما این مهم به خودی خود تحقق نمیابد، بلکه این مسئله بایستی به یک مطالبه عمومی در بین اقشار مختلف مردم، جریان های سیاسی، دانشگاهیان و علما مبدل گردد.

خداوند، وظیفه قطعی عالمان قرار داده است که در برابر سیری و پرخوری ظالم و گرسنگی خوردن مظلوم آرام و قرار نداشته باشند. نهج البلاغه . ۵۲، فیض الاسلام، چاپ اخیر

الف در بخش دوم این مطلب به ابعاد اقتصادی، اجتماعی و دینی ضرورت ایجاد دولت رفاه خواهد پرداخت.
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۱ ۱۴:۰۵:۴۸
دولت رفاه ، پدیده ای لیبرالیستی است که باعث مادیگرایی انسانها میشود، انسان باید در معرض سختی‌های زندگی قرار بگیرد تا تزکیه شود و اصولا رفاه باعث خروج از دین و کفر میشود (2932243) (alef-11)
 
تبریزی
۱۳۹۴-۰۳-۱۲ ۲۱:۱۲:۱۸
بستگی به آدمش داره. بیشتر افراد وقتی در معرض سختی ها قرار می گیرن ناشکری می کنن و وقتی فقر بهشون غلبه کنه بیشتر از هر زمان دیگه ای به فکر پول می افتن. فقر فساد میاره نه تزکیه نفس. حرف های ایده آلیستی و شعارگونه این روزها خریدار نداره و معمولا از طرف کسایی زده میشه که خودشون مشکل انچنانی به خصوص مشکل مادی در زندگی ندارن.

"اصولا رفاه باعث خروج از دین و کفر میشود"

باز هم بستگی به آدمش داره. چقدر در مورد خواننده ها و هنرپیشه های ثروتمند می شنویم که خیلی راحت پولشون رو صرف کارهای خیر یا پیشرفت پروژه های تحقیقاتی می کنن؟ و اینکه اصلا تعریف شما از دین آیا تنها رعایت ظواهر دینه یا انسانیت به همراه ایمان به خدا؟ (2935971) (alef-11)
 
مهدی
۱۳۹۴-۰۳-۱۱ ۱۴:۳۲:۵۸
کو گوش شنوا، مسئولین می گویند ملت گشنگی بکشید تا ما جلو امریکا کم نیاوریم و انرژی هسته ای داشته باشیم. (2932318) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۱ ۲۱:۳۹:۵۷
کاری که انجام شد و می شود "هدرمند سازی" یارانه ها بود و نه "هدف مندی". (2933385) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۱ ۲۳:۲۷:۳۸
دقیقا. پرداخت یارانه "نقدی" کاری غیر هدفمند و بیهوده است و در هیچ جای جهان انجام نمیشود.
یارانه بگیران اصرار دارند یارانه بگیرند بدون درک عواقب آن از جمله تورم بیکاری افزایش نقدینگی مصرف گرایی به بهای نابودی کشور... البته بخشی از ایده هدفمندسازی یارانه ها میتواند درست باشد به شرط آنکه منابع آن صرف بهبود زیر ساخت های اقتصادی کشور شود اما حذف یارانه های هدفمند و پرداخت یارانه نقدی و اسم اینکار را هدفمندسازی گذاشتن یعنی از چاله به چاه افتادن! (2933613) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۱ ۱۵:۱۴:۳۳
دولتهای رفاه اجتماعی یا Social Welfare State نمونه های بسیار موفقی در کشورهای اسکاندیناوی (دانمارک، سوئد، نروژ، فنلاند) هستند که با پیاده کردن نوعی سوسیالیسم آمیخته با بازار آزاد توانسته اند واقعا رفاه را در همه ابعاد زندگی مردمشان پیاده کنند و حقیقتا در اکثر آمارهای یونسکو و دیگر سازمان های معتبر همواره جزء رده های اول کیفیت بالای زندگی هستند. این دولتها با بهانه های مختلف و هدف گذاری درست و برنامه ریزی دقیق توانسته اند معنای واقعی رفاه و زندگی خوب و " بدون دغدغه" را همراه با آرامش برای مردمانشان به ارمغان بیاورند. رفاه کشورهای مذکور آنقدر بالاست که گاهی مردم کشورهای اروپای غربی مانند اسپانیا، یونان، فرانسه یا انگلیس به شرایط خوب آنها غبطه میخورند.
امیدوارم ما نیز بزودی مانند این کشورها دارای رفاه بالای خیلی خوبی بشویم انشاءاله.... (2932453) (alef-11)
 
جواد
۱۳۹۴-۰۳-۱۱ ۱۵:۲۸:۵۹
با عرض سلام
باید توجه داشت که دولت رفاه علاوه بر جذابیت های پیش گفته معایب متعددی هم دارد. مثل اینکه دولت رفاه با روش قیم مآبانه، دخالت حداکثری در حقوق و آزادی های شهروندان دارد؛ چیزی که قانون اساسی ما و شرع اسلام با آن مخالف است. تاکید قانون اساسی بر تامین نیازهای شهروندان جامعه است و نه ایجاد دولت رفاه.
بهتر است به این مساله هم توجه شود. برای مطالعه رجوع کنید به دانشنامه ی سیاسی از داریوش آشوری و یا تمام کتب حقوقی و علوم سیاسی که در مورد این مساله مطالبی ارائه کرده اند.
با تشکر (2932507) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۱ ۱۷:۰۶:۰۸
همه اینها خیلی وقت هست به تاریخ سپرده شده چون الن اکثر خانواده ها کودکان خود را در مدارس غیر انتفاعدی اموزش می دهند و در دانشگاه ازاد درس می خوانند و هزینه زندگی و تهیه کار هم به عهده والدین هست فقط مانده ام دولتها در ایمسایل چیست فقط ما به دولت مالیات می دهیم و.... (2932835) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۱ ۱۹:۰۸:۱۲
دولت مداران و سیاست مداران از خودشان شروع کنند خانه و ماشین و داننده و اب و برق مجانی نگیرند حقوق هایچند ده میلیونی نگیرند و شبیه سیره علی زندگی کنند انوقت شاید امیدی به این مملکت باشد (2933132) (alef-11)
 
سپهر
۱۳۹۴-۰۳-۱۱ ۲۱:۴۹:۰۷
با تشکر از الف که این موضوع فراموش شده رو یادآوری کرد. برقراری رفاه عمومی و تامین معیشت مردم از جمله وظایف اصلی دولت اسلامی است که متاسفانه اخیرا عده ای دولت را سرزنش می کنند که نباید به فکر دنیای مردم باشد و وظیفه اصلی دولت .... (2933399) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۱ ۲۳:۲۵:۴۴
رفاه و عدالت و رفع تبعیض و ... همگی شعار های انتخاباتی هستند و ملت هم فهمیده اند که این حرف ها فقط جنبه ی تزیینی دارد و . ودر ضمن آیا تا به حال دیده اید که دولتی به خاطر عمل نکردن به شعار هایش حتی مورد انتقاد قرار گرفته باشد (2933610) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۲ ۰۵:۴۴:۲۲
دولتهای ما دولت رفاه نیستند که دولت مرفحان هستند. (2933817) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۲ ۰۶:۱۹:۱۱
اینها شعارهای غربیهاست ، دولت ما دولت ولایی است ، در نظام ولایی وظیفه مردم اطاعت از دستورات نظام است. (2933829) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۲ ۰۷:۰۷:۴۲
رفاه پیشکش -حداقل ملزومات زندگی را می خواستیم (2933851) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۲ ۰۷:۳۳:۳۴
ما را به خیر تو امید نیست شر مرسان
آموزش رایگان یعنی برای بچه کلاس اولیت 6 میلیون می‌گیرن (2933877) (alef-3)
 
تبریزی
۱۳۹۴-۰۳-۱۲ ۲۱:۱۴:۲۱
آموزش رایگان یعنی به معلم حقوق یه کارگر ساده رو میدن. (2935976) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۳-۱۶ ۱۷:۵۲:۵۹
براي گارگر كار نيست كدام پول (2942504) (alef-3)
 
آریو سوئد
۱۳۹۴-۰۳-۱۲ ۰۸:۴۳:۵۸
دولت رفاه فقط در کشورهایی کارایی داره که همه مردم از زن و مرد درآمد دارند و به دولت مالیات پرداخت میکنند. در کشورهای اسکاندیناوی اینطور است. اگر مردم مالیات پرداخت نکنند چطور دولت میتواند هزینه های دولت رفاه را تامین کند؟ تولید ناخالص ملی ما که نسبت به جمیعت بسیارپایین است نفت هم که به اندازه گافی در دسترس نیست و فروش نفت نسبت به جمعیت کشورهم بسیار پایین است. پس شعار دولت رفاه فقط یک رویا بیش نیست. (2934033) (alef-11)
 
ali
۱۳۹۴-۰۳-۱۲ ۱۰:۳۷:۳۳
دوست عزیز، منابع سیاست های رفاهی، همان منابعی است که چهارسال یارانه نقدی به هفتاد میلیون ایرانی پرداخت می شود. (2934450) (alef-3)
 
م ل اراکی سوئد
۱۳۹۴-۰۳-۱۲ ۱۰:۴۶:۵۶
من با شما موافقم ولی دولتهای اسکاندیناوی بخاطر هزینه های سرسام آور دولت رفاه بدهکارند. مثلا دولت سوئد ۲۰۰۰ میلیارد کرون بدهکار است و دانمارک نیز همینطور. البته وضع نروژ بهتر است. نروژ بخاطر جمیعت کم و درآمد نفتی بسیار بالا نسبت به جمعیت از وضع بهتری برخوردار است. (2934465) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.