دیروز برای اولین بار بسیاری از مقامات و مسئولان دولتی و نیز چهره های سیاسی نزدیک به دولت در ملاقات های سیاسی خود به انجام نشدن تعهدات طرف غربی علی الخصوص آمریکایی ها در برجام اشاره کردند. این در حالی است که به نظر می رسید تا پیش از این کمتر مسئولان دولتی مایل به بازگویی بدعهدی طرف مقابل در انجام تعهداتش بودند.
سیف: تقریباً هیچچیز از اجرای برجام نصیب ایران نشده استولیالله سیف که هفته گذشته ایران را بهمقصد آمریکا برای شرکت در اجلاس بهاره بانک جهانی و صندوق بین المللی پول ترک کرد طی یکی دو روز گذشته بسیار خبرساز شد و برای اولین بار اظهاراتی شفاف از متن برجام و عواید آن مطرح کرده است.
سیف در شورای روابط خارجی آمریکا با بیان اینکه «در حال حاضر ما نمیتوانیم از داراییهای بلوکهشده ایران استفاده کنیم» گفت: قدرتهای جهانی طرف مذاکره با ایران، باید به تمام آنچه تعهد دادهاند عمل کنند، حتی اگر به این معنا باشد که قوانین و تنظیمات خود را تغییر دهند.
وی تأکید کرده است که آنها (طرف مذاکره کننده) باید هر کاری را که لازم است برای عمل به تعهدات انجام دهند. اگر این بهمعنای برقراری ارتباطات چهره به چهره بیشتر با بانکهای بین المللی است تا به آنها اطمینان داده شود که بهخاطر کار با ایران جریمه نخواهند شد، اگر این بهمعنای تغییر در قوانین و مقررات برای دسترسی به سیستم مالی آمریکاست، هر کاری را که لازم است، آنها باید انجام بدهند، در غیر این صورت، برجام بر اساس مفادش از هم خواهد پاشید.
رئیسکل بانک مرکزی ایران همچنین در گفتوگو با بلومبرگ گفت: با گذشت ۳ ماه از اجراییشدن توافق هستهای بین ایران و قدرتهای غربی، جمهوری اسلامی نتوانسته به حدود ۱۰۰میلیارد دلار از داراییهایش که در خارج از کشور است دسترسی پیدا کند.
وی همچنین در این مصاحبه رسماً و بهصورت کاملاً شفاف اعلام کرد: تا به اینجا، ایران «تقریباً هیچچیز» از اجرای توافق به دست نیاورده است. یکی از چیزهایی که ما بهصورت قطع به آن نیاز داریم تبدیل ارزها برای پرداخت پول کالایی است که خریداری میکنیم، این امر مستلزم دسترسی به سیستم مالی آمریکاست.
خبرها و گزارشهایی که از حاشیه سفر رئیسکل بانک مرکزی به آمریکا منتشر شده همچنین حکایت از آن دارد که سیف در شورای روابط خارجی آمریکا رسماً به آمریکا هشدار داده که اگر به تعهدات خود عمل نکند برجام فرو میپاشد.
ظریف: بحث عدم مزاحمت آمریکا برای همکاری سایر بانک ها استمحمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه نیز دیروز در نشست خبری مشترک با فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که در تهران برگزار شد، اظهارداشت: آمریکا و سایر طرف های توافق هسته ای ضرورت دارد که تعهدات خود را نه فقط روی کاغذ بلکه در عمل نیز اجرا کنند و موانع عملی که برای همکاری های بانکی و مالی وجود دارد را برطرف سازند. ظریف همچنین با اشاره به مسئله حقوق بشر و مذاکرات مربوط به آن توضیح داد: ما در زمینه مسائل حقوق بشری آماده گفتگو هستیم.
وی افزود: اینکه برجام این موقعیت را برای جمهوری اسلامی فراهم کند که دسترسی مالی بین المللی داشته باشد، هدف توافق هسته ای است. باید همه کشورها خودشان را به آن متعهد بدانند و اقدامات لازم را برای رفع موانع انجام دهند.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: ما یقینا به آمریکایی ها در این زمینه تذکر دادیم و همچنین فشار خواهیم آورد تا اطمینان حاصل کنیم که دولت آمریکا زمینه را برای همکاری بانکی فراهم می کند.
ظریف تصریح کرد: البته برجام بحث بانک های آمریکایی را شامل نمی شد و نمی شود بلکه بحث عدم مزاحمت آمریکا برای همکاری سایر بانک های جهانی با ایران را شامل می شود.
وی گفت: ما همواره تاکید کردیم که آمریکا از تحریم های اولیه خود علیه ایران بیشترین ضرر را کرده است و می کند، اما آمریکا متعهد است که مانع سایر بانک های آمریکایی و اروپایی در روابط با ایران نشود.
هاشمی رفسنجانی: برخی طرفها در اجرای تعهدات برجام بدعهدی می کنندهاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، نیز عصر دیروز در دیدار استفان وایل، نخست وزیر ایالت نیدرزاکسن آلمان، گفت: برجام میتوانست عقب ماندگیهای روابط ایران و کشورهای پیشرفته را جبران کند، اما بدعهدیهای بعضی از طرفهای مذاکره، انجام تعهدات را با کندی مواجه کرده است.
لاریجانی: مشکلات معاملات بانکی باید سریعتر مرتفع شودعلی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در دیدار با فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اظهارداشت: اکنون زمان آن است که ببینیم تأثیر توافق هسته ای در روابط اقتصادی چگونه بوده است؛ زیرا یکی از دغدغههای تجار و صنعتگران ایرانی نحوه انجام معاملات بانکی است که هنوز بخشی از مشکلات آن حل نشده است و این مسئله باید هرچه سریعتر مرتفع شود.
وی تصریح کرد: انجام پروژههای بزرگ توسط بانکهای کوچک، نمی تواند انجام پذیرد و نیازمند همکاری بانکهای بزرگ است. لاریجانی ابراز امیدواری کرد که سفر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هیأت همراه به ایران به یک عملیات اقتصادی ملموس منتج شود.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این دیدار گفت: تلاشهای زیادی توسط هردو طرف ایران و اتحادیه اروپا درجهت رسیدن به توافق هستهای صورت گرفت و ما امیدواریم با توجه به اینکه ایران به تعهدات خود در این توافق عمل کرده است؛ شاهد به انجام رسیدن تعهدات طرف مقابل هم باشیم.
شمخانی: رویکرد آمریکا در برجام نامطلوب استعصر دیروز علی شمخانی، نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز در دیدار با موگرینی رویکرد آمریکا در استمرار مسیر تحریم ها و کارشکنی در اجرای تعهدات بر اساس برجام را نامطلوب وغیر سازنده توصیف کرد و افزود: در صورتی که این روند ادامه یابد و اقدام موثری برای مقابله با آن از سوی اتحادیه اروپا صورت نگیرد در استمرار مسیر همکاری و اجرای تعهدات متقابل تاثیر منفی خواهد داشت.