نظر منتشر شده
۲۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 284190
مجلس یا شورای امنیت ملی؛ کدام یک توافق هسته ای را بررسی می‌کنند؟
ناصر ایمانی، 30 تیر 94
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳۰ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۳۶
اصل یکصد و هفتاد و ششم قانون اساسی درمورد شورای عالی امنیت ملی است. برطبق این اصل، وظایف شورای عالی امنیت ملی سه مورد است: تعیین سیاست‌های دفاعی و امنیتی کشور در محدوده سیاست‌های کلی تعیین شده از طرف مقام رهبری – هماهنگ نمودن فعالیت‌های سیاسی و اطلاعاتی و فرهنگی و اقتصادی در ارتباط با تدابیر کلی دفاعی امنیتی – و بالاخره بهره گیری از امکانات مادی و معنوی کشور برای مقابله با تهدیدهای داخلی و خارجی.

همانطور که معلوم است، وظایف شورای عالی امنیت ملی، تعیین سیاست و هماهنگی است. از سوی دیگر بر طبق اصل هفتاد و یکم تا هفتاد و هفتم قانون اساسی، شرح وظایف مجلس شورای اسلامی آمده است. اصل هفتاد و هفتم، تصویب عهد نامه‌ها – مقاوله نامه‌ها – قراردادها – و موافقت نامه‌های بین المللی را بعهده مجلس شورای اسلامی گذاشته است و در اصل هفتاد و یکم نیز، وضع قانون در عموم مسائل کشور را در حیطه وظایف مجلس می‌داند.

سؤال این است که اگر بخواهیم قانون اساسی را از نظر حقوق اساسی، تفسیر کنیم، حیطه وظایف این دو نهاد تا چه حد است و آیا تداخل وظایفی بین شورای عالی امنیت ملی و مجلس شورای اسلامی وجود دارد ؟ مثلاً آیا مجلس شورای اسلامی می‌تواند قانونی وضع نماید که در چار چوب سیاست‌های دفاعی و امنیتی کشور مصوب شورای عالی امنیت ملی نباشد ؟ و یا بعکس شورای عالی امنیت ملی سیاست دفاعی و امنیتی تعیین نماید که مغایر مصوبه قانون مجلس است ؟ آیا مجلس موظف است قوانین خود را در چهار جوب سیاست‌های دفاعی و امنیتی شورای عالی امنیت ملی تصویب کند و در غیر اینصورت مصوبات توسط شورای نگهبان تائید نمی‌شود ؟ در این صورت آیا شورای عالی امنیت ملی سیاست‌های دفاعی و امنیتی خود را رسماً به مجلس و شورای نگهبان ارائه داده است که آن‌ها در همان چهار چوب حرکت کنند؟

از سوی دیگر همانطور که بیان شد، تعیین سیاست‌های دفاعی – امنیتی بعهده شورای عالی امنیت ملی است اما اگر یک پرونده خاص و یا یک توافق نامه خاص مطرح باشد، آیا باز باید در شورای عالی امنیت ملی تصویب شود و یا اینکه وظیفه آن شورا صرفاً تعیین سیاست است و نه اظهار نظر در مورد یک توافق نامه یا قراردادخاص ؟

بعنوان نمونه، آیا توافق نامه فعلی با کشورهای ۱+۵ باید حتماً در شورای عالی امنیت ملی تصویب شود و اگر شد، مجلس موظف به تائید موظف به تصویب کامل آن است و حتی تغییرات جزئی هم نمی توانداعمال کند ؟ در این صورت اعمال وظایف مجلس مخدوش می‌شود.

بنظر می‌رسد که بر طبق قانون اساسی، وظیفه شورای عالی امنیت ملی، صرفاً تعیین سیاست دفاعی امنیتی در چهار چوب سیاست‌های کلی دفاعی امنیتی تائید شده توسط مقام رهبری است و علی القاعده به پرونده‌های و قراردادهای خاص ورود پیدا نمی‌کند. این وظیفه مخصوص مجلس شورای اسلامی است که مقاوله نامه‌ها و توافق نامه‌های بین المللی را بررسی و در صورت تائید، تصویب نماید. البته مجلس، این بررسی هارا در چهار چوب سیاست‌های تعیینی توسط شورای عالی امنیت ملی انجام خواهد داد.
 
کلمات کلیدی : توافق هسته‌ای+برجام
 
ح
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۴:۱۰:۵۱
بر اساس قوانین سازمان ملل به محض امضا قرداد توسط دو طرف لازم الجراست وبدتر اینکه در شورای امنیت نیز تایید شده است و بررسی در رد و یا تایید برجام تاثیزی نداسته و مصف داخلی دارد ضمن اینکه و بد تر ازآنهم اینکه پنج قطعنامه قبلی بر خلاف گفته های جناب عراقچی نه تنها لغو نگردیده بلکه در دل قطعنامه ششم قرار میگیرد و این است که مقام امریکایی عنوان میدارد راه حمله به ایران هموار شده چرا که با کوچکترین تخطی در مقابل جامعه جهانی اینبار قرار میگیریم (3058980) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۷:۰۸:۰۷
نه اینکه تا حالا در برابر جامعه جهانی قرار نداشتیم !! در هر صورت لغو تحریم ها با قطع نامه سازمان ملل جای تشکر دارد و قرار هم نیست خلاف تعهد خود عمل نماییم. (3059502) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۱ ۰۴:۴۷:۱۴
جالبه اینجا که میرسه همه از قانون اساسی حرف میزنن!!! چرا در مورد مراجعه به ارای مردمی در این موضوع به این مهمی که در قانون اساسی اومده کسی چیزی نمیگه!!! (3060456) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۹:۱۸:۰۱
همش الکیه توافق انجام شده واینها فق جنگ زرگریه چه در ایران وچه در امریکا. (3059781) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۲۱:۴۴:۳۲
دوست عزیز قعطنامه های قبلی اجرا نخواهند شد و فعلا معلق شده و در آینده هم بعد چند سال بطور کامل برچیده خواهند شد. وقتی رهبری میفرمایند تحریمها باید برداشته شود، خوب با تعلیق قعطنامه ها بخش زیادی از تحریمها برداشته میشوند و در آینده هم که کاملا برچیده خواهند شد.

مشکل کسانی که ایراد میگیرند اینهست که بدنبال چیز دیگری از برنامه هسته ای بوده اند و تا الان هم تقیه کرده و فکر میکردند نباید علنی بگویند هدفشان چیست و خوب حالا از اینکه راه اینکار بسته شده ناراحتند و در مورد تحریمها هم چون اگر دست از پا خطا کنند تحریمها همه برمیگردد و نمیتوانند زرنگ بازی در بیاورند نگران و دلواپس (!) شده اند و اگر نه از نظر ملت و اینکه اقتصاد ایران چرخش بچرخد عملا تحریمها برداشته شده و ما بقی اینکه چقدر پیشرفت کنیم بر گردن خودمان و نوع مدیریت خودمان افتاده! (3059983) (alef-13)
 
کیوان
۱۳۹۴-۰۴-۳۱ ۰۱:۴۴:۴۱
🔴👇
بخشی از گفتگوی خبری با جناب عراقچی;:
🔴
می پرسیم چرا تحریم ها در روز اجرای تعهدات ما لغو نمی شود؟ آرام پاسخ می دهد که چند بار باید این مطلب را بگویم، کارهای آنها برای برداشتن تحریم یک هفته زمان می برد و کارهای ما شش ماه، این ها با هم نمی سازد...ما برای حل این مشکل گفتیم که آنها زمانی که ما داریم تعهداتمان را اجرا می کنیم و سخت افزارهایمان را جمع می کنیم، نامه های لغو تحریم را آماده کنند و منتظر شوند که آژانس اتمام تعهدات ما را اعلام کند آنوقت تحریم ها تعلیق شود...اینجوری خط قرمز رهبری هم رعایت شده...جل الخالق از این دیپلماسی

🔴
می پرسیم چرا تحریم های موشکی و سلاح را در قطعنامه ای که مورد تایید ما نیز هست وارد کردید؟ آرام پاسخ می دهد که آمریکایی ها گفتند که برای راضی کردن متحدانشان در منطقه این تحریم باید حتما باقی بماند، بعد ما یک خلاقیت ایرانی بخرج دادیم و گفتیم حالا که می خواهید این کار را بکنید آن را در قطعنامه بیاورید نه در برجام. قطعنامه را هم که قرار نیست همش رو اجرا کنیم... این جوری بازی شد برد، برد،،،،،،، جل الخالق از این دیپلماسی....
🔴
عراقچی:ما موشک با قابلیت کلاهک هسته ای نداریم
نجف زاده:ولی کلی از موشک های بالستیک ما این قابلیت را دارند
عراقچی:بله،میدونم


عراقچی:ما میتونیم بندهای مربوط به تحریم های سلاح و موشکی رو نقض کنیم
نجف زاده:آخه ما رای دادیم و تشکر کردیم،حالا بیایم نقض کنیم؟


نجف زاده:نقض این بندها میتونه به عنوان نقض عهد و برگشت تحریم باشه؟
عراقچی:از نظر حقوقی بله ولی از نظر سیاسی نه


😦😕😒
خیلی جالبه!!!!
عراقچی وقتی می خواد گندی رو در مورد بحث موشکی زدن توجیه کنه از قطعنامه ۱۹۲۹ یه طوری حرف می زنه که انگار قرار بوده به ما حمله کنن و اینا نذاشتن! بعد وقتی نجف زاده بهش میگه با نقض این قطعنامه جدید از نظر حقوقی می تونن ما رو ببرن ذیل بند ۴۲ و بهمون حمله کنن، میگه حمله نظامی که در عمل شدنی نیست، جرأتشو ندارن!!!
🔴
و مجلس هم که در مورد کلیت توافق میتونه تایید یا رد کنه..

یعنی اون اصلاح که میگفتن دروغ بود.... (3060365) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۲ ۱۶:۵۵:۵۲
حالا چرا اینقدر عصبانی هستید صبر کنید درهرحال مرحله اگر اشکالی پیش آمد راه برگشت به وضعیت خوب فعلی میسر است ضمنا مصاحبه دکتر ولایتی را هم بخونید بدنی. (3065831) (alef-13)
 
تبریزی
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۴:۲۱:۰۱
دیگه نه مجلس و نه کنگره امریکا زحمت نکشن. بعد از تصویب شورای امنیت این توافق دیگه برای طرفین لازم الاجراست. اتفاقا اونا چون نمی خوستن پای مجلس و کنگره زیادی به این ماجرا باز بشه اصرار داشتن زودتر تو شورای امنیت رای گیری کنن. (3059020) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۴:۴۳:۲۰
"مجلس یا شورای امنیت ملی؛ کدام یک توافق هسته ای را بررسی می‌کنند؟"
مصوبه اخیر مجلس که هنوز جوهر آن خشک نشده بررسی را به شورای امنیت ملی سپرده . که این خود اجرای نقش دست اولی مجلس را تأئید کرده ولی بدلیل بار امنیتی موضوع آنرا به شورای امنیت ملی سپرده.اگر قرار باشد عمر یک مصوبه مجلس اینقدر کوتاه باشد ، با حفظ احترام تام وتمام مجلس ونمایندگان بایدگفت ،خواست ها ودیدگاه های نمایندگان به جر زنی شبیه است تانظر کارشناسانه.که البته وانشاالله چنین نیست (3059081) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۸:۰۴:۰۰
طبق قانون اساسی مجلس باید تایید کند و نمی تواند این حق را به کس دیگر واگذار کند (3059629) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۱ ۰۸:۳۵:۳۶
مجلس برای تأئید از همه ابزار های رایج(مشورت،ارجاع به نظر خبره و...) می تواند استفاده کند ودر قانع اساسی بند قانونی وتبصره ای در ممانعت از استفاده از ابزار ها قید نکرده لذا پس از نظر وتأئید شورای امنیت در مجلس باید تصویب شود. (3060629) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۴:۴۶:۴۹
جناب آقای ایمانی
با توجه به توضیحات شما در خصوص وظایف سه گانه شورای عالی امنیت ملی و
جمله اول پاراگراف دوم "همانطور که معلوم است، وظایف شورای عالی امنیت ملی، تعیین سیاست و هماهنگی است." و جمله اول پاراکراف آخر "بنظر می‌رسد که بر طبق قانون اساسی، وظیفه شورای عالی امنیت ملی، صرفاً تعیین سیاست دفاعی امنیتی در چهار چوب سیاست‌های کلی دفاعی امنیتی تائید شده توسط مقام رهبری است و علی القاعده به پرونده‌های و قراردادهای خاص ورود پیدا نمی‌کند. " به نظر شما تصویب حصر در شورای عالی امنیت ملی بر اساس کدام یک از وظایف سه گانه و معین نمودن کدام سیاست های کلی دفاعی امنیتی بوده است؟؟؟؟

تا کنون نظرات متعددی را به سایت الف ارسال کرده ام اما متاسفانه از نظر هیئت ژوری سایت، قابل انتشار نبوده است. امیدوارم این سوال به سرنوشت یادداشتهای قبلی دچار نشده و بهمراه پاسخ نویسنده مقاله ونظرات کاربران منتشر شود. (3059092) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۴:۵۴:۱۸
البته قاعدتابایدشورای عالی امنیت ملی بررسی را انجام دهدچون مجلس برخی از نمایندگان سوادشان خیلی کم است و اینکارهم کاملاتخصصی است چندنفر از نمایندگان مجلس زبان انگلیسی بلدند؟ نماینده ای که nptرا mptمی نویسدحالا می خواهدتوافق نامه را بررسی کند (3059118) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۵:۲۷:۳۱
البته باید مجلس انجام دهد ولی بشرط اینکه مجلسف مجلس مردم باشد نه مجلس محفلی ها (3059218) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۵:۳۳:۱۲
ئوال این است در این هیاهوی بیکران داخلی و خارجی افراطیون علیه توافق صورت گرفته (از باند نتانیاهو و کنگرس‌من‌ها گرفته تا دلواپسان داخلی خودمان!)، جامعه ایرانی پس از تماشای سریال مذاکرات هسته ای و فراز و فرودهای آن می‌تواند نفس راحتی بکشد؟ دلواپسان و افراطیون داخلی و خارجی چنین اجازه‌ای خواهند داد؟ و کام این ملت نجیب را مجددا تلخ نخواهند کرد؟ باید منتظر ماند و دید آیا می‌توان خاطرات تلخ را با خاطرات خوش پساتوافق از یادها برد. تلاش‌ها برای به تلخی کشاندن کام ایرانیان، به شدت و حدت ادامه دارد و حتی با قرائن موجود، تشدید خواهد شد. فقط خدا کند تیر همه آنانی که خوشی ایرانی را برنمی‌تابند، در این ماجرا به سنگ بخورد! (3059234) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۸:۰۸:۱۷
بحث روی کام و خاطرات و اینها نیست، بحث روی استقلال است (3059640) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۶:۵۴:۰۶
تعین سیاست های کلی نظام بعهده رهبری است این اصل قانون اساسی است که اشاره رفته وخودبخود از سه وظیفه شورا عالی امنیت ملی اولی به دلیل اهمیت باید به تایید رهبر برسد که تعین کننده سیاست کلی نظام است وچون ایشان در جریان ریز مذاکرات بوده اند وبا اذن ایشان توافق صورت گرفته واز طرف دیگر با قبول توافق از طرف ایشان به شورای امنیت رفته وبه تایید 15کشور وقبول نماینده ایران رسیده با تایید ایشان قانونا هروظیفه ای برای شورایعالی امنیت ملی ومجلس شورا ساقط میشود ،درنتیجه قانونا باید به تایید رهبر برسد ،چون هر گونه بررسی واشکال به این توافق نقض توافق است که هم 5+1 انرا پذیرفته وهم 15 عضوشورا با حضور ایران وتایید رهبر ،این را هم مقامات ونهادها وشوراهای داخل میدانند وهم خارج (3059466) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۷:۱۹:۲۲
چرا اینقدر پیچیدش میکنید خوب معلومه دیگه هر دو باید تاییدش کنند, مجلس چون یک قرارداد بین المللی است و شورای عالی به خاطر اینکه تاثیرات امنیتی برای کشور دارد, هر دو باید بصورت جداگانه توافق رو بررسی کنند. (3059529) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۲۰:۱۸:۱۸
شورای عالی امنیت ملی بررسی بگنه خیال ملت راحت تره تا افرادی که سوابقی همچون امضای طرح خروج از مذاکرات، ندونستن فرق npt با mpt و یا تصویب قانون تایید صلاحیت اتوماتیک خودشون رو در کارنامه ی فوق درخشانشون دارن! (3059877) (alef-13)
 
سید
۱۳۹۴-۰۴-۳۱ ۱۸:۰۵:۴۲
طرح خروج از مذاکرات یکی از تاکتیکهای مجلس برای گرفتن امتیاز و بهترین کمک به تیم هسته ای بود.شما چیزی رو نمیدونی الکی درباره اش اظهار نظر نکن.این کار با تدبیر انجام شد و واقعا قصد خروج نداشت بلکه تهدید به خروج بود (3062272) (alef-13)
 
سید
۱۳۹۴-۰۴-۳۱ ۱۸:۰۷:۴۱
با تصویب برجام توسط شورای امنیت علنا مجلس و کنگره دور زده شده اند.اگر مجلس بخواد تغییری در مفاد برجام ایجاد کند مستلزم تائید و رایزنی مجدد کشورهای طرف مذاکره و تصویب دوباره در شورای امنیت است.پس چاره ای جز تصویب نیست (3062280) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۲۰:۳۸:۵۹
به نام خدا
باسلام
بزرگترین مشکل بند محدودیتهای موشکی که تقریبا از نظر همه رسانه ها و سیاسیون پنهان مانده این است که از فردا هر موشک جدیدی که ساخته یا آزمایش شود باید ثابت کنیم که قابلیت حمل کلاهک هسته ای را ندارد و این میسر نیست مگر اینکه نقشه ساخت موشک را در اختیار آنها قرار دهیم یا اجازه بازرسی از مراکز ساخت موشک و بازپرسی از دانشمندان نظامی. (3059903) (alef-13)
 
افتخاری
۱۳۹۴-۰۴-۳۱ ۰۰:۵۲:۳۲
براساس قاونن اساسی هر گونه قرارداد (موافقنامه-پیمان ومقاولنامه باید به تایید مجلس برسد /
با این وضعیت که اقای ظریف و عراقچی بوجود اوردند و قطعنامه شورای امنیت
نظام را در مقابل یک عمل انجام شده قرار گرفته است /تصویب قطعنامه یعنی الزام ایران (3060315) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۱ ۰۰:۵۴:۳۸
الحمدلله که مجلس موظف شده نظر دهد چون پس فردا همه کاسه کوزه ها را سر دولت میشکوندند که بعله این دولت مملکت را فروخت و تسلیم آمریکا کرد . حالا ببینیم مجلس و تندروها چه تصمیمی در مورد توافقنامه میگیرند و سرنوشت کشور را چگونه رقم میزنند (3060319) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۵-۰۱ ۱۵:۲۱:۵۹
امیدواریم مجلس رد کند تا در تاریخ سرافکنده نباشد. (3064062) (alef-13)
 
جججج
۱۳۹۴-۰۴-۳۱ ۰۸:۳۱:۱۳
در ایران برخی نهادها مثل مجلس و .... مسئول نمایش عزت و پیروزی هستند و برخی نهاد ها مثل وزارت خارجه مسئول عقب نشینی و نوشیدن جام زهر
فکر نکنم مجلس این موضوع را بررسی کنه چون ردش که ممکن نیست تاییدش هم ذلت آوره بنابراین از کنارش می گذرند بهترین کار مجلس ارزیابی کلی است (3060621) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۱ ۱۵:۰۷:۲۸
یقین داشته باشید اگر کنگره آمریکا توافقنامه را تایئد کند مجلس و شورای امنیت ملی که زیر نظر رهبری است هم توافقنامه را تائید میکنند چرا که نه مجلس و نه شورای امنیت ملی حاضر نیستند عواقب عدم پذیرش توافقنامه ومشکلاتی که پس از عدم تائید برای کشور ایجاد خواهد شد را قبول کنند . این خط ------------------ -------- و این هم نشان (3061719) (alef-13)
 
فارض
۱۳۹۴-۰۵-۰۱ ۰۲:۱۸:۲۹
الف جان ، چون تعيين سياستهاى كلى نظام بر اساس قانون اساسى بر عهده ولايت امره و ايضاً توافق انجام شده بر اساس دستور رهبر محترم انقلاب مبنى بر نرمش قهرمانانه با پنج+يك بوده و ايشان نيز بر كليه مباحث مطرح شده در مذاكرات اشراف داشته و اصولاً هيچ نوع توافقى بدون اذن و اطلاع ايشان قابل حصول نبوده و نيست پس صرفاً نظر كارشناسى ايشان براى همه - منجمله مجلس، دولت و ملت - مطاع و لازم الاجراست. بنابراين لزومى ندارد كه نهادهاى ديگر را درگير اين موضوع مناقشه برانگيز كرد. (3063137) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.