نظر منتشر شده
۱۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 253833
درباره پرخاشگری در روابط اجتماعی؛
حل مسائل اجتماعی با ائتلاف همه جانبه و ایجاد عزم ملی
روزبه کردونی* 6 دی 93
تاریخ انتشار : شنبه ۶ دی ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۰۱
آسیب شناسی و علت یابی در زمینه عدم پیشرفت در سبک و فرهنگ زندگی که یکی از مصادیق آن افزایش پرخاشگری در روابط اجتماعی است یکی از مطالبات جدی رهبری نظام از اندیشمندان حوزه و دانشگاه، نخبگان سیاسی و فکری و دستگاههای مرتبط است ..

بر این اساس یکی از سوالات هشدار گونه ای که در تحلیل و آسیب شناسی مشکلات موجود در سبک و فرهنگ زندگی ایرانیان توسط رهبری در سفر به خراسان شمالی مطرح شد این بود که "علت برخی پرخاش گریها و نابردباریها در روابط اجتماعی چیست؟". تدبیر در خصوص چالش های اجتماعی یکی از دغدغه های محوری رئیس جمهور محترم نیز می باشد . دکتر روحانی بر این مهم تاکید دارند "که مساله فرهنگ و آسیب های اجتماعی یکی از مهمترین مسائل اجتماعی و ملی کشور است ". در همین چارچوب وزیر اجتماعی ترین وزراتخانه کشور ( دکتر علی ربیعی ) نیز بارها متذکر شده اند که " در مساله شناسی آسیب های اجتماعی دچار مشکل هستیم و باید به مسائل اجتماعی و اسیب های اجتماعی به عنوان واقعیت های اجتماعی نگاه کرد ".

با نگاهی گذار به برخی اتفاقات و حوادث در کشورمی توان شواهد متعددی را یافت که بر درستی دغدغه مسئولین عالی رتبه کشور پیرامون مسائل اجتماعی صحه می گذارند.

جنایت میدان کاج سعادت آباد ، حادثه خون بار ۴ خرداد شهریار، درگیری منجر به مرگ ۷ نفر در رامهرمز، اسید پاشی در دهدشت، اصفهان و تهران، حمله با چاقو به زنان در جهرم و قتل معلم بروجردی از جمله نمونه هایی به شمار می روند که بشدت افکار عمومی را نیز جریحه دار کرده اند.

باید توجه داشت قتل عمد، منازعه و ایراد ضرب و جرح از مصادیق بارز جرائمی هستند که ریشه های آن را باید در پرخاشگری جستجو کرد. شکی نیست برخی از حوادث فوق الذکر دارای جنبه های امنیتی، انتظامی هستند اما دقت در این موضوع ضروری است که خشونت و پرخاشگری در روابط اجتماعی یک پدیده چندوجهی است که نمی توان آنرا به یک جنبه خاص تقلیل داد و باید در سطوح مختلف مورد توجه قرار گیرد.

از سوی دیگر آمار رسمی که توسط درگاه ملی آمار، پزشکی قانونی و مصاحبه های علنی مسئولین ذیربط بیان شده است، بیانگر این است که در سال ۱۳۹۲ بیش از ۶۰۰ هزار نزاع در کشور رخ داده است، ایراد ضرب و جرح در سال ۹۲ در مقایسه با سال قبل از آن، ۱۲ درصد افزایش یافته است، آمار قتل عمد در کشور از هزار و ٥٧٧ در سال ١٣۸۰، به ٢ هزار و ١١٢ در سال ١٣٩۰ افزایش یافته است، بین سالهای ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۱ بیش از ده هزار نفر بر اثر اصابت سلاح سرد جان باخته اند ، سن استفاده از سلاح سرد در کشورکاهش یافته است و فقط در سال ۹۲ بیش از ۶ میلیون پرونده وارد سیستم قضایی شده است .
همین جا باید متذکر شد که خشونت و پرخاشگری در روابط اجتماعی محدود به کشور ما نیست بلکه یکی از عوامل اصلی مرگ و میر جمعیت ١٥ تا ٤٤ سال جهان به شمار می رود.

آمار نشان می دهد که خشونت ، عامل مرگ و میرِ بیش از یک میلیون و ٦۰۰هزار نفر در جهان و تحمیل هزینه های سنگین اقتصادی و اجتماعی بر کشورها است. گزارش های سازمان بهداشت جهانی همچنین بیانگر این است که سالانه بیش از ۱۶ میلیون مورد خشونت منجر به جرح شدید در جهان رخ می دهد که نیاز به درمان بیمارستانی دارند . دفترمقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد تصریح دارد که در سال ۲۰۱۲ حدود ۵۰۰ هزار قتل عمد در جهان رخ داده است که ۳۶ درصد در آمریکا و ۳۱ درصد در آفریقا اتفاق افتاده است . همین گزارش بیان می کند نرخ جهانی قتل عمد ۲/۶ در هر صد هزار نفر می باشد . این در حالی است که نرخ قتل عمد در ایران حدود ۶/۲ در هر صد هزار نفر است .

مطالعات بین المللی عنوان می کند عوامل زمینه ساز بروز خشونت و پرخاشگری، طیف گستردهای از حوزه هایی نظیر مسائل بیولوژیکی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و حتی سیاسی را شامل می شود. سن، آموزش و تحصیلات، درآمد، اختلالات روانی، سابقه مورد سوء استفاده واقع شدن، روابط خانوادگی و فامیلی، فقر، تراکم زیاد جمعیتی، کمبود و فقدان سرمایه اجتماعی و اعتیاد به مواد مخدر در زمره مواردی هستند که برای بررسی علل وقوع خشونت و پرخاشگری می توانند مورد توجه باشند.

واقعیت این است که دولت تدبیر و امید توجه ویژه ای به مقوله آسیب های اجتماعی دارد و اقدامات اساسی جهت تدوین سیاست های اجتماعی ، ایجاد هماهنگی بین سازمان ها و نهادهای متولی حوزه های اجتماعی ، حمایت از گسترش نقش شهروندان و فعالین مدنی در عرصه سیاست گذاری اجتماعی ، توجه به برنامه های اجتماع محور منطقه ای و محلی انجام شده است اما پیشرفت در آنچه رهبری نظام بخش حقیقی تمدن نوین اسلامی ( سبک و فرهنگ زندگی ) خوانده اند جز با یک عزم ملی و مشارکت همگان از جمله نمایندگان مجلس شورای اسلامی ، صداوسیما ، نهادها و دستگاه های مسئول ، صاحبنظران ، سازمان های مردم نهاد و اصحاب رسانه ها محقق نخواهد شد. باید یک احساس مسئولیت همگانی شکل بگیرد، بدون افتادن در وادی انکار ویا سیاه نمایی ، مسائل اجتماعی واقع بینانه بررسی و منعکس شوند و تدبیر برای کنترل و کاهش آسیب های اجتماعی همانگونه که درراس اولویت های دولت قرار دارد ، در صدر برنامه های دیگر نهادها نیز قرار گیرد .

البته ذکر این نکته هم ضروری است که مسائل اجتماعی با دستور، بخشنامه و هیاهو و یک شبه حل نخواهند شد . باید در زمینه آسیب شناسی و چاره جویی مشکلات موجود در سبک و فرهنگ زندگی تلاش شود گفتمانی فراگیر پدید آید که تحقق این امر مستلزم پرهیز از نگاه صرف امنیتی، قضایی ، انتظامی به مسائل اجتماعی و تلاش جهت ایجاد و گسترش گفت و گوی اجتماعی بین دولت و نخبگان است.

جمع بندی اینکه، امروز همه دلسوزان انقلاب و علاقمندان به ایران باید خود را مصداق این جمله رهبری بدانند "که در زمینه عدم پیشرفت لازم در بخش سبک و فرهنگ زندگی همه باید به خود نهیب بزنیم و ضمن تلاش جدی برای آسیب شناسی، به چاره جویی و جستجوی راههای علاج بپردازیم".

در همین راستا ضروری است بدور از دعواها و رقابت های سیاسی، جناحی از ظرفیت ایجاد شده توسط دولت برای ایجاد ائتلاف همه جانبه و ایجاد یک عزم ملی برای مواجهه با مسائل اجتماعی و پیشرفت در "سبک و فرهنگ زندگی" استفاده شود .
* مدیر کل دفتر امور آسیب های اجتماعی وزرات تعاون، کار و رفاه اجتماعی
 
۱۳۹۳-۱۰-۰۶ ۰۹:۱۵:۳۶
کودکان و حتی افراد بزرگسال کار خوب و بد رو از اطرافیانشون یاد میگیرن
قدیم طرف میگفت من دوست دارم جای آقا یا خانم معلممون باشم و شغل اون رو ادامه بدم.
معلم ها الگو بودن.
پزشک ها الگو بودن.
الان چی؟ میگن؟
طرف از دم در که بیرون میاد،منفی یاد میگیره تا برگرده خونه (2566420) (alef-1)
 
علیپور
۱۳۹۳-۱۰-۰۶ ۰۹:۴۴:۳۴
آقا من خودم رو می گم.
تا قبل که وضعیت اقتصادی اینطوری نبود امورات روزمره رو راحت خرید می کردیم.جلوی زن و بچم شرمنده نبودم.وقتی الان نمی تونم مخارج روزمرمو بدم از طرفی نمی تونم یه لباس ساده برای زن و بچم بخرم نتیجش چی میشه؟
معلومه دیگه اعصاب خوردی.پرخاشگری.
افراد نیان بگن دین اینجوری میگه.اونجوری میگه.چون خودم یه آدم معتقد و مذهبی هستم.راست گفت امام علی علیه السلام.فقر که وارد خونه بشه دین و ایمان از خانه خارج میشه. (2566486) (alef-1)
 
میرشمس
۱۳۹۳-۱۰-۰۶ ۰۹:۴۸:۲۹
فقط من اینقدر می دونم با شعار دادن پوچ و الکی هیچ اتفاقی نمی افته.طرف مدیر و مسئوله فقط میاد میگه "باید برنامه داشته باشیم".یا "باید فرهنگسازی کنیم."یا "با عزم ملی مشکل رو حل کنیم"
بابا جان به شما حکومت پول میده که برنامه بریزی.برنامه مدون کنی.پول نمیده که شعار تحویل جماعت بدی. (2566496) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۱۰-۰۶ ۰۹:۱۶:۲۵
سال عزم ملی داره تموم میشه ولی مسئولان نه تنها در زمینه اقتصادی بلکه در زمینه اجتماعی نیز هیچگونه عزمی بین مردم ایجاد نکرده اند . (2566421) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۱۰-۰۶ ۰۹:۲۳:۱۵
ماهمیشه تو مدرسه یکی از مشکلاتمون همین دانش آموزای لات و لوت بودن یکی هم نبود این عفونت ها رو پاک سازی کنه اینا بزرگم که بشن همون ماهیت عفونیشون رو احتمالا حفظ می کنن...بدبخت اونایی که با اینا میرن زیر یه سقف!!! (2566434) (alef-1)
 
بیگی
۱۳۹۳-۱۰-۰۶ ۰۹:۳۹:۲۸
اگر به زمان های مختلف و کشور های مختلف نگاه کنیم رفتار اکثریت جامعه بر تابع الگوی رفتار دولت ها است.البته مشکلات اقتصادی هم مزید بر علت است. (2566473) (alef-1)
 
۱۳۹۳-۱۰-۰۶ ۱۰:۲۱:۰۳
اتفاقا این دولت ها هستند که تابع مردم اند. اخلاق عمومی مردم ایران در رفتار مسئولین ما جلوه گر می شه. (2566583) (alef-10)
 
امیر
۱۳۹۳-۱۰-۰۶ ۱۰:۱۸:۲۰
به نظر من ما ایرانی ها دائما انتقاد می کنیم ولی کاری برای حل مشکلاتمون انجام نمی دیم و همیشه دیگران رو مسئول گرفتاری هامون می دونیم. این دیگران می تونند مسئولین کشور، غربی ها، عرب ها و... باشند.
واقعیت اینه که مشکلاتی که فعلا دچارشون هستیم تا حد زیادی ثمره ی رفتارهای فردی تک تک ایرانیانه. برای مثال به طور کلی ایرانی ها کم کاری می کنند، اهل مطالعه نیستند، در کار جمعی ضعیف اند و...
حل مشکلات فعلی کشور در گرو تلاش و دلسوزی و از خودگذشتگی مردمه. همه ی کشورهای پیشرفته ی دنیا انبوه مشکلات و موانع رو پشت سر گذاشته اند و حالا از نتیجه ی تلاش نسل های قبلی لذت می برند. اگر همه ی ما در زندگی فردی، اجتماعی و شغلی خودمون تغییرات مثبتی ایجاد کنیم، مطمئنا ما هم آینده ی روشنی خواهیم داشت. (2566578) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۰-۰۶ ۱۶:۱۳:۴۱
چهار گروه عمده اینجا تو سایت الف کامنت مینویسند
گروه اول همیشه همه چیز را گردن دولت احمدی نژاد میندازه

گروه دوم همه چیز را گردن دولت فعلی میندازند واصولا این دو گروه همیشه دولتها را مقصر همه چیز میدوند

گروه سوم تمام مشکلات را گردن تورم و وضعیت اقتصادی میندازند

گروه چهارم افرادی هستند که واقع بینانه به مسائل نگاه میکنند و هر چیزی را سرجای خودش تحلیل میکنند و نظرشون را مینویسند که البته تعداد این افراد کم هستند و معمولا کامنتهای آنها مثبت های کمی میگیرند (2567359) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۰-۰۶ ۱۶:۲۷:۰۲
ریشه یابی علت پرخاشگری کار بسیار سخت و پیچیده ای است اما مسائلی وجود دارد که میتوان در تشدید رفتارهای نابهنجار و پرخاشگرانه آنها را ابررسی کرد
یکی از این عوامل رسانه ها هستند که شامل تلوزیون و ماهواره و اینترنت و بخصوص بازی های رایانه ای هستند
کودک ما و سایر افراد بیشتر وقت خود را با این وسایل سپری میکنند و میتوان گفت که درصد زیادی از برنامه های این رسانه ها بنوعی تبلیغ خشونت هست
وقتی که سریالهای تلوزیونی ما برا اساس خشونت هستند و فیلمهای سینمایی نیز در حال نشان دادن خشونت و جنگ و نزاع هستند و فرد قهرمان همیشه با قدرت و خشونت به خواسته ای خود میرسد و از همه بدتر باز های رایانه ای که قشر نوجوان درگیر آنها هستند همه و همه در حال نشان دادن خشونت به ما هستند نتیجه همین می شود که رفتاری در ناخودآگاه ما شکل میگیرد که ناخواسته فرد را به این سمت میل میدهد که در برابر هر نوع برخوردی در جامعه آماده استفاده از خشونت هستیم
در مورد بازی های رایانه ای نکته ای که جای تاسف دارد این است که علاوه بر عدم وجود نظارت بر محتوای این نوع بازی ها متاسفانه در مواردی که خواسته ایم با این نوع بازی ها مقابله کنیم آمده ایم همان محتوا و همان شخصیت ها و رفتاره ا را بازسازی و با نام بازی ایرانی و محصول وطنی وارد بازار کرده ایم
حال از کودکی که مدام تلوزیون و ماهواره در حال نشان دادن خشونت به اوست و بازی او نیز بر اساس خشونت و جنگ پایه ریزی می شود چه توقعی میتوان داشت که در آیند هفردی کاملا اجتماعی و سازگار باشد و در برابر شرایط پیش رو از خود خشونت بخرج ندهد (2567389) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۰-۰۶ ۱۶:۵۳:۱۵
هر وقت خواستید جلو انجام کاری را بگیرید کافیه که بگویید : باید در این زمینه فرهنگ سازی بشه!!!!!!!!!!

اونوقته که میبینید دیگه تو این زمینه هیچ کاری انجام نمیشه سرجای خودش میمونه (2567438) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.