توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 388951
پیشنهاد کتاب/ «هی یو!»؛ سعید ابوطالب؛ سوره مهر
در بند آمریکایی‌ها
فاطمه فرقانی حقیقی؛ 17 شهریور 1395
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۷ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۰۷:۰۰
«هی یو!»
نویسنده: سعید ابوطالب
ناشر: سوره مهر، چاپ اول ۱۳۹۵
۲۹۶ صفحه، ۱۳۰۰۰ تومان

شما می‌توانید کتاب «هی یو!» را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب آنلاین خرید کنید.

***

یکی از مشکلات عمومی و همیشگی ما با کتاب‌های خاطراتی که در کشورمان نوشته و منتشر می شوند، سخت خوانده شدن آن‌هاست. چراکه اغلب نویسندگان این آثار صرفا با رویکردی خاطرات خود را می نویسند که نوعی مستندنگاری وفادارنه به رویدادها محسوب می شوند  و به همین دلیل اکثریت قریب به اتفاق آنها از جاذبه‌های هنری و زیبایی‌شناسانه به دورند.

البته در این میان  گاه شاهد برخی استثناءها نیز هستیم؛ تک و توک آثاری که پس از انتشار با استقبال مخاطب روبه رو می شوند. در چنین مواردی اگر توفیقی نصیب چنین آثاری می شود،  بیشتر به این دلیل است که توسط یک نویسنده‌ی آشنا به مبانی هنری نویسندگی به تحریر درآمده‌اند، بنابراین توانسته‌اند از این ایراد مهلک فاصله بگیرند. این آثار درواقع یک راوی داشته‌اند و یک نگارنده.

کتاب «هی یو!» اما حکایت و وضعیت دیگری دارد. سعید ابوطالب هرچند نویسنده نبوده اما خود دستی در هنر داشته است. او به‌ عنوان یک مستندساز و برنامه‌ساز تلویزیون، روایت را خوب می‌شناسد؛ از این رو، اثری می‌نویسد که تعلیق دارد، خط داستانی اصلی دارد، خطوط فرعی دارد، حفره‌های چندانی ندارد. از این رو، به‌راحتی می‌توان گفت که کتاب خاطره‌هایش از چهار ماه بازداشت و زندانی بودن در حصر نیروهای آمریکایی در عراق، یک رُمان است.

بله؛ این کتاب یک روایت صرف یا یک روایت‌نامه‌ی داستانی هم نیست، رمان است با همه‌ی ویژگی‌هایش. در این میان، همه‌ی جزئیات هم به‌شکلی دقیق بیان شده‌اند اما شکلی ملا‌ل‌آور به خود نگرفته‌اند. در این بین البته ابوطالب نگاه‌های فردی و جمعی خود و جامعه‌اش را هم گنجانده است؛ آمریکایی‌ها دروغ‌گو هستند و انگلیسی‌ها دورو و سیاس. او همچنین نقش تعیین‌کننده‌ی رسانه‌های جهانی و محلی را هم بر سرنوشت انسان‌ها به‌خوبی درک کرده و در روایت داستانی سرگذشتش گنجانده است؛ روایت سرگذشتی که چون عنصر خیال در آن محدود و غیر قابل لجام‌گسیختگی بوده، دشواری‌های خاص خودش را داشته است و در این‌گونه موقع‌ها فقط بازنویسی چندباره است که اثر را نجات می‌دهد.
این روایت البته کمی دیر به دست مخاطب رسیده است؛ با گذشت حدود ۱۵ سال. این تاخیر شاید از منظری، به بلوغ کتاب کمک کرده اما از منظری هم حال و هوای زمانی را از جنبه‌هایی بعید کرده است. خود ابوطالب در این‌باره گفته است که چند سال اشتغال زندگی تلف کنش در کسوت نمایندگی مجلس، بخشی از این تاخیر را موجب شده است.
مرتضی سرهنگی اما به‌عنوان یک متخصص سرشناس در مراسم رونمایی از کتاب، گفته است که در تمام این سال‌ها، جذاب‌ترین و دقیق‌ترین روایت داستانی از خاطره‌ی جنگ و اسارت که دیده، همین هی یو سعید ابوطالب بوده است.
 
کلمات کلیدی : سوره مهر
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
در بند آمریکایی‌ها