نظر منتشر شده
۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 227256
پیشنهاد کتاب/ «الحیاة» (کتاب دهم)، محمد رضا حکیمی؛ انتشارات دلیل ما
مسلمانی آداب دارد
بخش فرهنگی الف، 30 اردیبهشت 93
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۰۵
الحیاة (کتاب دهم)
محمد رضا حکیمی (با همکاری محمد و علی حکیمی)
انتشارات دلیل ما، چاپ اول 1393 
۷۲۴ صفحه ، ۲۵۰۰۰ تومان

****

«الحیاة» دائرة المعارف اسلامی، علمی و پژوهشی است که روش زندگی فردی و اجتماعی آزاد و پیشرو را ترسیم می‌کند و انسانهای سراسر جهان را به پی ریزی یک نظام مردمی شایسته فرا می خواند.

مجلد دهم از این مجموعه در باب های بیست و پنجم تا بیست و هشتم و در ۱۰۳ فصل تنظیم شده است. موضوع این مجلد تربیت اجتماعی و فردی است که عوامل اصلی اصلاح خانواده و اجتماع به شمار می رود.

آغازگر کتاب موضوع زندگی، دوستی و دوست یابی است که در مورد اهمیت، رعایت ها، ره آوردها و معیارهای دوست یابی و نقش تربیتی آن بوده و به آیات و احادیث مهمی در این زمینه اشاره شده است. از مطالب کاربردی این موضوع می توان به فصل های: همنشینی با ...، و ترک همنشینی با ...، وچگونگی تعامل با دوست اشاره نمود.

آداب دوستی در سفر، آخرین فصل از باب دوستی است. امر به معروف و نهی از منکر، محور باب دیگری از کتاب در مورد یافتن راهی برای اصلاح جامعه است. این موضوع در هجده فصل مطرح شده و از چرایی ارشاد و اصلاح اجتماعی آغاز شده و تا شناخت معروف و منکر و چگونگی اجرای آن در جامعه و خانواده ادامه می یابد.

انگاره های کلی تربیت عنوان باب بیست و هفتم است که به خطوط کلی تربیت از جمله قابلیت های طبیعی انسان برای هر نوع تربیت، جایگاه تربیت در دین، تربیت توحیدی و قرآنی، تاریخ و تربیت و تربیت با عمل، نگاه دقیقی نموده و سپس در سه فصل جداگانه احادیث کاربردی جالبی در نمایش زیبایی ها، زشت شمردن زشتی ها، و معرفی ارزش ها و انقلاب در نظام ارزش ها نقل شده است. آخرین و مفصل ترین باب کتاب موضوع تربیت فرزندان است.

این باب به موضوعات فراوان از جمله موارد زیر اشارات بلیغی دارد: ضرورت تربیت کودک، ازدواج سالم، معیارهای تربیت فرزند، آموزش و پرورش در ابعاد جسمی و روحی و بهداشتی و جنسی، تربیت اجتماعی، معیارهای شخصیتی و منش های متعالی، ناهنجاری های اجتماعی و خانوادگی، آثار شخصیت مثبت و متعالی و پیامد شخصیت های منفی، عوامل اقتصادی رفتارهای بهنجار و نابهنجار، شرایط مربی و ضوابط تربیت، روش گفتار و آیین گفتگو و دیگر موضوعات مبتلا به جامعه در تربیت فرزند و تعالی جامعه است، که همگی بر اساس قرآن و حدیث نقل شده و با نگاهی جزئی نگرانه بدان ها توجه شده است.

الحیاه از کتاب های روایی و حدیثی است که به مناسبت روایات برخی ایات مربوطه نیز در آن بیان شده است :
الحیاه ویژگی های خاصی دارد که که آن را از کتاب های مشابه متمایز می کند نثر الحیاه، نثر متعارف و متداول نگارش این گونه آثار نیست استاد حکیمی با توجه اهمیت این آثار از نثری فاخر و تاثیر گذار برای ایجاد ارتباط بهتر و محکم تر با مخاطبان کتاب استفده کرده است.

دقت استاد در گردآوری، تنظیم و تبویب احادیث و تلفیق آنها با آیات قرآن، از الحیاه مجموعه ای فراهم کرده که در آن، همه چیز در جای خود است. این دقت و نظم، و قرار گرفتن به جا و منظم احادیث، نشان از نظم فکری نویسنده و احاطه استاد حکیمی بر موضوع بحث دارد.
رویکرد استاد حکیمی در تهیه این مجموعه با استفاده از الگوی نوشتن دایره المعارف گونه، الحیاه را در قیاس با کتب متداول حوزوی یا دانشگاهی، از تفاوت های بنیادین برخوردار کرده است. مهم ترین تفاوت، شاید در انگیزه چنین تألیفی نهفته باشد دغدغه ای که مؤلف را به تحمل بیش از ۳۰ سال مشقت، آن هم برای تالیف این مجموعه واداشته است. به گفته استاد حکیمی الحیاه حدود ۱۲ جلد خواهد شد، که در سال های اخیر، با وجود بیماری همراه با عزلت فرسوده کننده، استاد با جدیت آن را به جلد دهم رسانده است.
واقعیت این است که الحیاه، یک تفسیر قوی و ارزشمند از بسیاری از آیات قرآنی و به خصوص احادیث مورد بحث است. در این تفسیر، استاد می کوشد تا با تحلیل وجه ظاهری احادیث، از وجه ناپیدا اما عظیم آن، خبر دهد. در میان حوزویان و دانشگاهیان، استاد علامه حکیمی، علاوه بر یک عالم بلندمرتبه، به عنوان یک متفکر دردمند مسائل اجتماعی شناخته شده است. همین طور هم هست. استاد علامه حکیمی از شالوده های عمیق فکری برخوردار است. این شالوده ها، استخوان بندی تفکراتی را شکل می دهند که در آثار استاد مشهود است.
 
نسیم شمال
۱۳۹۳-۰۲-۳۰ ۱۹:۴۸:۴۴
مسلمانی یه جو عمل می خواهد نه نظریه پردازی (2157911) (alef-13)
 
محسن
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۰۳:۰۷:۳۰
نسیم جان، لطفا سری به این کتاب بزنید، تا مشاهده بفرمایید نظر و نظریه ی چه کسی مطرح شده است.
فقط فحش دادن را آموخته ایم.
ضمنا، همین که فرمودید، خودش فرضیه است، و پرسش این جاست که: عمل به چه؟ (2511765) (alef-15)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
مسلمانی آداب دارد