نظر منتشر شده
۳۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 246148
آیا با این طرح جوانان خانه دار می شوند؟
حبیب نیکجو، 29 مهر 93
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۲۷
اگر به صفحه اول روزنامه های اخیر نگاهی گذرا بیندازید، متوجه اتفاقی مهم در زمینه مسکن می شوید: «افزایش وام مسکن به ۵۰ میلیون تومان». خبری که ناقص بیان و زمینه ساز برداشت اشتباه افکار عمومی شد. سخنگوی دولت بدون اشاره به محل پرداخت وام مسکن، اعلام کرد که وام مسکن در کلان شهرها به ۵۰ میلیون، در مراکز استان ها و دارای جمعیت بالای ۲۰۰ هزار نفر به ۴۰ میلیون و درسایر شهرها به ۳۰ میلیون تومان افزایش یافت. تا اینکه وزیر راه و شهرسازی در گفت و گوی ویژه خبری شرطی ویژه برای این وام تعیین کرد و گفت که این وام مخصوص بافت های فرسوده شهری است. با این فرض که صحبت های وزیر راه و شهرسازی به عنوان تفسیر صحیح از مصوبه دولت، محسوب می شود، نکاتی پیرامون آن قابل طرح است:

۱)این وام برای تعمیر، احیا، بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده پرداخت می شود و باعث تحریک ساخت مسکن(طرف عرضه) می شود. این در حالی است که تا قبل از این، دولتمردان با استدلال هایی نظیر عدم کفایت بخش تقاضا و توان کافی بخش عرضه، از لزوم توجه به بخش تقاضا سخن می گفتند. نمونه بارز این دیدگاه، نامه وزیر راه و شهرسازی و رئیس کل بانک مرکزی به رئیس جمهور برای تامین مالی صندوق های رهنی بود که هیچ جوابی از طرف رئیس جمهور دریافت نکرد. لذا این سوال مطرح است که با وجود بیش از ۱میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکونی خالی از سکنه، آیا همچنان باید مشکل را در سمت عرضه جست و جو کنیم یا نبود قدرت خرید خانوارها را دلیل بی خانمانی خانوارهای ایرانی بدانیم؟

۲)بنا برگفته های مسئولان این وام به زوج های جوان فاقد مسکنی تعلق می گیرد که در بافت فرسوده اقدام به ساخت مسکن کنند. با توجه به این که نحوه بازسازی بافت های فرسوده و چگونگی تامین مالی آن از مشکلات قدیمی اقتصاد کشور به حساب می آید، تاکید و تکیه بر بافت فرسوده از این جهت می تواند مفید به نظر آید. چراکه به احتمال زیاد، باعث بازسازی بخش زیادی از بافت های فرسوده می شود اما در مورد بافت های فرسوده ای که در مراکز شهر واقع هستند، قیمت بالای زمین آن ها، مانعی جدی برای ساخت محسوب می شود. به علاوه، این سوال جدی نیز وجود دارد که آیا جوانان با این شرایط حاضرند در بافت های فرسوده شهری که بعضا درگیر مشکلات فرهنگی زیادی هستند ساکن شوند ؟

۳) نکته بعدی به میزان استقبال زوج های جوان از این وام برمی گردد. سهم اندک این وام در ساخت مسکن مشکلات زیادی بر سر راه اجرایی شدن آن قرار می دهد. به عنوان مثال، یک متر آپارتمان در مناطق معمولی تهران حدود ۴ میلیون تومان معامله می شود که با فرض هدفگذاری مسکن ۵۰ متری، باید ۲۰۰ میلیون بابت ساخت آن هزینه شود. طبیعی به نظر می رسد گروه هدف این سیاست گذاری قادر به تامین ۱۵۰ میلیون باقی مانده آن واحد نخواهند بود و این مساله شک و شبهه هایی جدی در مقابل این مصوبه قرار می دهد. البته این مشکل با کوچک شدن شهر و پایین آمدن هزینه خرید زمین کاهش می یابد.

۴)اختلاف میزان وام پرداختی میان شهرهای مختلف نیز جالب به نظر می رسد. به همه کلان شهرها ۵۰ میلیون تعلق می گیرد و به شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر و سایر شهرها به ترتیب ۴۰ و ۳۰ میلیون تومان اختصاص داده می شود. این در حالی است که به گزارش مرکز آمار، متوسط قیمت یک متر آپارتمان در تهران و در نیمه اول سال ۹۲ برابر ۳میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است که اختلاف معناداری با متوسط قیمت مسکن در کلان شهر مشهد در این زمان(۹۴۵ هزار تومان) دارد. لذا پرداخت مبلغ یکسان برای کلان شهر ها جالب به نظر نمی رسد. علاوه بر این به منظور پرداخت عادلانه تر این وام ها لازم است اختلاف پرداخت میان دسته شهرهای مختلف، افزایش یابد.

۵)به گفته نوبخت، ۳۰۰ هزار فقره وام به گروه های هدف پرداخت می شود که با توجه به مبلغ وام ها و تعهد دولت برای پرداخت ۹ درصد یارانه سود بانکی، بارمالی بر دوش دولت می گذارد که به دلیل عنوان نکردن دوره بازپرداخت قابل محاسبه نیست اما طبیعتا با اجرای این مصوبه، طرح های دیگر دولت از جمله صندوق های رهنی مسکن را با محدودیت های جدی مواجه خواهد کرد. علاوه بر این تامین منابع اولیه برای پرداخت این وام ها، نیازمند ۱۲ هزار میلیارد تومان در هر سال منبع مالی است که محل تامین آن هنوز مشخص نیست.

هرچند تردیدهایی جدی بر سر راه این مصوبه دولت وجود دارد، اما ما امیدواریم با اجرای آن بخشی از مشکل مسکن جوانان که بزرگترین دغدغه اقتصادی آن ها نیز به حساب می آید، برطرف گردد.
 
یوسف
۱۳۹۳-۰۷-۲۹ ۱۴:۰۲:۲۲
با این وام ها فقط قیمت مسکن میکشه بالا ، هیچ کس هم خونه دار نمیشه

اونایی که دارن 50 میلیون میذارن روی پولشون و خونشونو بزرگ تر میکنن ، اونهایی هم که ندارن سماق میمکن (2441124) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۹ ۱۹:۱۳:۰۹
این 50 میلیون تومان ها باعث رشد نقدینگی و دامن زدن به تورم می شود.
ولی وزیر مسکن می گوید مسکن مهر باعث تورم شده.
چرا هیچ اقتصاددانی این آقا را روشن نمی کند؟ روز روشن متناقض رفتار می کند. (2441699) (alef-10)
 
مرد بارانی
۱۳۹۳-۰۷-۲۹ ۲۰:۴۶:۳۰
الف جان
یه بار هم که شده محض رضای خدا نظرهای انتقادی خوانندگانت را هم پخش کن.
ای مسئولان، ما جوانان ایران را به حال خودمان بگذارید.شغل،مسکن و ... نمی خواهیم.
خسته شدیم از بس مارا بازیچه ی دست خودتان کردید.
بذار تو حال خودم باشم
من و چنتا شمع
بذار تو حال خودم باشم اصلا نمی خوام پا شم... (2441847) (alef-10)
 
احدی از مالکین
۱۳۹۳-۰۷-۳۰ ۰۹:۱۲:۵۷
هر شناسنامه یک مسکن به هر متراژ ،،مازاد آن سالیانه ۵۰ درصد ارزش حقیقی، توسط دولت مالیات اخذ گردد تا دست محتکرین آپارتمان و سودا گران کوتاه گردد ، مشکل مردم به سرعت حل خواهد شد >>>> (2442394) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۳۰ ۱۳:۵۸:۵۷
تنها یک راه برای خانه دار شدن وجود دارد دولت خانه بسازد تحویل جوانان بدهند - هزینه ساخت 80 متر برا هر واحد و محوطه سازی تا سقف 80 میلیون هزینه دارد ودولت بعد از تحویل خانه ماهی 500 هزار تومان ماهانه از جوانان دریافت کند ودر صورت مشارکت مردم از اقساط کسر شود ویا تا سقف 80 میلیون برای خرید واحد وام دهند. این تنها راهشه .مگر نه از کجا 40 میلیون بیاریم. (2443082) (alef-10)
 
معلم
۱۳۹۳-۰۷-۳۰ ۱۹:۴۸:۳۰
یعنی همه ی دولت مردان و مجلس نشینان به اندازه ی من معلم حالیشون نیست؟
1-ثبت نام کنید از همه ی زوج های متقاضی مسکن!
2-با توجه به شهرستان محل زندگی مبلغ وامشان را تعیین کنید! مبلغی که واقعا مشکل مسکنشان را حل کند.
3-اجازه دهید خودشان مسکنشان را بسازند و دست پیمانکاران را حذف کنید.
4-برای بافت فرسوده به صاحب خانه وام دهید تا تحت نظارت مسکنش را نوسازی کند. (2443877) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۹ ۱۴:۰۸:۲۷
وام براى ساخت بهترين كار است و باعث افزايش توليد مسكن و متعادل شدن و كاهش قيمت مسكن و يا حداقل ثابت ماندن قيمتها خواهد شد و اما وام براى خريد باعث افزايش قيمت و رونق مصنوعى و تورم خواهد شد كه سود حاصل از ان نصيب دلالان مسكن و سوداگران مسكن خواهد شد . (2441136) (alef-10)
 
ناخدا
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۰۲:۲۵:۱۲
گل گفتی (2444397) (alef-10)
 
سین
۱۳۹۳-۰۷-۲۹ ۱۴:۲۳:۲۶
اصلن لزومی بر متفاوت بودن مبلغ وام برای شهرهای مختلف نمیبینم.
زندگی در تهران یا کلانشهرهای دیگه از طرف دیگه منجر به شغل و درآمد بیشتر نیز میشود. در ضمن اینکه به ساکنان تهران وام بیشتری داده بشود برخلاف سیاست‌های تمرکززدایی میشود (2441168) (alef-10)
 
جوان
۱۳۹۳-۰۷-۲۹ ۱۵:۲۴:۵۶
من پنجاه میلیون تومان روی این پول می گذارم و به آقای نوبخت میدهم .ببینم ایشان کجا می توانن خانه بخرند. (2441326) (alef-10)
 
علی 12
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۱۳:۳۳:۴۵
من هم همه پس اندازم که 20 میلیون میشه رو به مبلغ شما اضافه میکنم، ببینم آقای نوبخت میتونن یه خونه تو همین مشهد بخرن؟؟؟ (2445162) (alef-10)
 
مرادی
۱۳۹۳-۰۷-۲۹ ۱۵:۲۵:۴۲
چه باحال.مشکل مسکن هم حل شد. (2441328) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۹ ۱۶:۰۱:۲۷
هزینه احداث بنا در تمام شهرها تقریبا یک اندازه است حتی در شهرهای کوچک بخاطر در دسترس نبودن مصالح کمی هزینه ها بیشتر می شود چیزی که موجب تفاوت قیمتها می شود در درجه اول قیمت زمین است که در شهرهای مختلف و حتی محله های یک شهر قیمتها متفاوت است دوم نوع بنا و مرغوبیت مصالح است که این البته ربطی به محله یا شهر خاصی ندارد (2441406) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۳۰ ۱۰:۱۳:۳۶
برای همینه که ساخت و ساز در تهران اینهمه برای شهرداری و بساز و بفروشها سود اوره چون قیمت زمین در ارتفاع سرشکن میشه مصالح همان مصالح عموما نامرغوب میمونه قیمت افسانه ای اپارتمان در تهران (2442471) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۹ ۱۷:۰۲:۴۰
مسکن مهر بهترین نسخه مسکن برای کارمندان و جوانان بود که با لجبازی وزیر جدید مسکن، متوقف شده.
ایکاش وزیر جدید، آقای آخوندی، از فرمان مقام معظم رهبری در مورد رسیدگی سریع به مسکن مهر، اطاعت و تبعیت می کرد. (2441509) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۹ ۲۰:۳۷:۵۶
چرا بايد بر روي يك كار غلط پافشاري كزد ؟
به نظر شما ساخت مسكن در يابان هاي اطراف تهران كه حالا با مشكل تامين اب و برق مواجه هستند كار مفيدي بود ؟ (2441830) (alef-10)
 
فرشاد
۱۳۹۳-۰۷-۲۹ ۱۹:۳۵:۵۹
مسئولین درجه اول مملکت با یک شیب ملایم وحساب شده میخواهند همه را صاحب خانه کنند. دستشان درد نکنه و اجرشان با خدا؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (2441729) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۹ ۲۰:۳۲:۵۰
من یه سوال دارم چرا جوان های کشورهای عربی، مثل ایرانی ها غصه خرید مسکن و ماشین ندارند؟ واقعا چرا؟ (2441813) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۲۹ ۲۰:۳۷:۰۳
اولا" وام در بسياري از نقاط جهان بيش از 80 درصد ارزش ملك را پوشش مي دهد .
دوما" مشكل مسكن از انجا شروع مي شود كه قيمت گذاري آن قانون مند نيست ، يعني دولت بايد يك قيمت كارشناسي براي مناطق مختلف شهر تعيين كند و سپس بنا بر مصالح به كار رفته و كيفيت ساخت قيمت هر واحد با ديگري متفاوت باشد و در پايان ، حداكثر افزايش مجاز قيمت مسكن بايد بر اساس نرخ تورم باشد ف علاوه بر اينكه يم واحد مسكوني بعد از 5 سال ، هر سال بابت فرسوده شدن بايد بخشي از قيمت آن كسر شود مگر اينكه بازسازي جزئي و اساسي شود .

معامله يك واحد مسكوني بيش از دوبار در سال هم بايد ممنوع شود .
توليد انبوه مسكن فقط بايد توسط شركت هاي ثبت شده انجام شود و يك شخص حقيقي نتوان بيش از 2 واحد مسكوني در سال احداث كند .

انحصار ارائه وام مسكن نيز بايد از بانك مسكن خارج شود (2441828) (alef-10)
 
mr.okland10
۱۳۹۳-۰۷-۲۹ ۲۲:۳۱:۳۷
به نظر بنده تمام اقایان خودشان ملاکند من چند نظر به اقای اخوندی میدهم که مشکل مسکن برای همیشه حل خواهد شد 1 یک ثبت نام انتر نتی از کلیه خانوارهای ایرانی که می خواهند یارانه دریافت کند انجام دهند که شامل شماره ملی کلیه اعضای خانواردر یک جدول به همراه شماره کنتور اب برق وگاز 2 معرفی املاک فاقده سند 3 معرفی املاک وارثی ومابقی دارایی ها 4 دولت به هر خانواره ایرانی به یک کنتو ر اب برق وگاز که ازطرف خانوارها اعلام میشود با قیمت یارا نه ای بدهد 5 مابقی با قمت تمام شده نتیجه میگیریم که اگر یک خانواده بیش از یک کنتو ر به نام شان باشد مشخص میشود و می توان اتو مبیل را به این ثبت نام افزود و به یک اتو مبیل هر خانواده بنزین با یارانه بدهد ما بقی قیمت جهانی حالا خداوکیلی اگر مشخص بشود که مثلا من 5 کنتور برق به نامم هست شامل 4 خانه و یک مقازه و به یکی از انها یارانه میدهند و مابقی باید قیمت تمام شده پرداخت کنم ایا ان مو قع به سرفه هست که این همه خانه خالی یا یک خانواده همزمان دو طبقه ساختمان زندگی کند شاید بگو یید یک کنتور بنام سر پرست خانوار می زند ومابقی به نام بقیه خانواده که این کار نشدنیست چون که هم افراد یک خانواده در یک جدول هستند واگر کسی املاک زیا دی دارد ومی خواهذ معرفی نکند که خدا بیشتر بهش بدهد مصرف کند وقیمتش رابپر دازد (2442026) (alef-10)
 
نگران آینده بچه ها
۱۳۹۳-۰۷-۲۹ ۲۳:۵۷:۰۳
باید مشکل را در نبود قدرت خرید خانوارها جستجو کنیم که علت اصلی بی خانمانی خانوارهای طبقه متوسط ایرانی است

بنده الان با 15 سابق در خشان تخصصی و متاهل با 3 فرزند و با درآمد 4 میلیون در تهران که نسبتا درآمد بالایی هم محسوب میشود!!! 1.5 میلیون اجاره میدهم بقیه را هم با بدبختی به سر ماه میرسانم چگونه میتوانم اصلا قسط بدهم و خانه مناسبی در تهران بخرم ؟؟

لطفا یک اقتصاد دان پاسخ بدهد (2442132) (alef-13)
 
يك مهندس
۱۳۹۳-۰۷-۳۰ ۱۰:۵۳:۰۹
دولت لازم است بر طبق قانون ساماندهي توليد و عرضه مسكن مصوب 1387 حق بهره برداري از زمين دولتي رايگان با سرانه متراژ 35 مترمربع براي هر نفر را تامين كند
يعني براي شما (5نفر) مي شود 165 متر مربع كه حق مسلم شماست مثل انرژي هسته اي!
لذا اگر زمين به شما اختصاص يابد هزينه ساخت آن براي شما حدود 100 ميليون تومان خواهد بود كه 50 ميليون وام ساخت مي خواهيد و 50 ميليون آورده
اقساط وام ساخت 50 ميليوني 750 هزار تومان يعني نصف اجاره پرداختي شما در حال حاضر است

حق بهره برداري از زمين دولتي رايگان حق مسلم هر ايراني است !!!!
انرژي هسته اي هم حق مسلم ماست!!!! (2442580) (alef-10)
 
محسن
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۱۲:۳۰:۳۷
شما نصف أجاره اي كه ميدهي ، قسط بده و بقيه را در خانه خودت بنشين و خرج خانواده كن.، مشكلات زندكي زياده ولي ميخواهي اعتراض كني منطقي باش. (2445041) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۳۰ ۰۰:۰۰:۳۸
علاوه بر جوانان به داد خانوارهای پیر بی خانمان هم برسید (2442135) (alef-13)
 
محسن
۱۳۹۳-۰۷-۳۰ ۰۷:۳۵:۳۰
کی گفته متوسط قیمت مسکن تو مشهد متری 945 هزار تومنه؟؟؟ الان تو پایینترین نواحی مشهد هم زیر یک نومن خونه بهت نمیدن! الان دیگه اختلاف قیمت زیادی بین تهران با مشهد یا اصفهان یا شیراز و تبریز وجود نداره آقای نویسنده! (2442289) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۷-۳۰ ۰۸:۰۷:۲۱
تنها راه درست ارزون شدن خونه است.باید مقاومت دلال ها شکسته شود. والسلام (2442333) (alef-10)
 
سلام
۱۳۹۳-۰۷-۳۰ ۱۱:۵۴:۴۵
با فرض ساخت در بافت فرسوده با هزینه ساخت متری یک میلیون یک ساختمان 50 متری می شود 50 میلیون

حال اگر کار ساخت از طریق مشارکت یک سازنده با مالک زمین انجام شود و نسبت مشارکت 60 به 40 باشد که در اکثر شهرها غیر از کلان شهر ها چنین است قیمت تمام شده حدود 100 میلیون می شود که منطقی است.

اگر سازندگان به سود منصفانه قانع باشند و با فکر خدمت و خانه دار شدن هموطنان کار کنند هم مشکل مسکن هم شغل و هم ازدواج با هم حل می شود که خیر دنیا و آخرت همه در آن است.

پس از مرگ از ما نمی پرسند از مال دنیا چه آوردی، قاعدتا نگاه می شود مشکل چند برادر خونی و ایمانی ات را حل کردی.
کافی است چشم هایمان را باز کنیم و جور دیگر به اطرافمان نگاه کنیم و با لبخند هموطنانمان شاد شویم.
خداوند خیر دهد (2442726) (alef-10)
 
مردم
۱۳۹۳-۰۷-۳۰ ۱۲:۳۵:۴۲
هم اکنون تعداد مسکنهای خالی بسیار بالاتر از امارهای رسمی و غیر رسمی دولتی است و چه بسا که این امارها از کانال باندهای مافیایی مسکن در داخل وزارت مسکن نباشند که هدفشان تخصیص اعتبارهای کلان دولتی برای خانه سازی و کندن پول از دولت و رواج مجدد دلالی است ، متاسفانه طرح های وزیر مسکن و مشاور ایشان اقای عبده تبریزی بسیار مشکوک و بودار است و اگر سایر قوانین محدود کننده مالی و پولی کشور نبود تا کنون چه بسا لطمه بسیار سنگینی به قشرهای ضعیف و نیازمندان واقعی مسکن هم خورده بود و شاهد گرانی و تورم بیشتر و گرم شدن بازار دلالی بودیم .
حقیقیت جامعه امروز ما این است : بیکاری ، ناتوانی اقتصادی ، گرانی بیش از حد ، عرضه بیش از تقاضا به بازار ، جمعیت رو به کاهش ، اتحاد مردم برای نخریدن ، ضرر وزیان خواب سرمایه مالکان مسکن (2442863) (alef-10)
 
نگران
۱۳۹۳-۰۷-۳۰ ۱۵:۱۶:۲۸
مشکل اینجاست که هرطرحی که پیاده می شود مانند مسکن مهربعدا به هر دلیل دیگری متوقف می گردد .
به نظرشما دولت تدبیروامید نباید بادرنظرگرفتن نقاط مثبت طرح .مشکلات ونقاط منفی راحذف و وطرحی شبیه مسکن مهر را دنبال می کرد
حداقل افراد کم درآمد وجوانان صاحب منزل شخصی می شدند
این مسیر سبب افزایش شدید قیمت مسکن می گردد قطعا فاصله طبقاتی را تشدید می کند وازطرفی هیچ باری از دوش متقاضیان خرید مسکن (کم درآمد وجوانان )برنمی دارد
خدایی یک لحظه احساسی تصمیم نگیرید بیایید درد را بشناسید ودرمان کنید (2443257) (alef-10)
 
saman
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۱۰:۰۰:۱۰
نمیدونم این 50 میلیون به درد کی میخوره.اونی که جوونا با این وضع اقتصادی حتی 200 میلیون بدن یه گوشه از شهر هم نمیشه خرید!!!!!!
به درد اونایی که خونه دارن میخان یه طبقه هم بذارن روش مفیده.که از طرفی بازم افزایش قیمت مسکن داریم. (2444746) (alef-10)
 
محسن
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۱۲:۲۳:۵۶
جناب نيكخو
متاسفانه نه اطلاعات اوليه و نه تحليل انجام شده درست نيست،1-أين وأم (در صورت برداخت!!!) برأي نوسازي ونه بهسازي يا تعمير براي بافتهاي فرسوده تصويب شده.
2- موضوع ربطئ به زوجهاي جوان ندارد و برأي ساخت توسط هر كسي است، خريد نيست كه به جوانان فاقد مسكن تخصيص بايد.
3- در صورتيكه طبق تحليل شما هزينه تمام شده يك واحد 200 ميليون بأشد، حدود نيمي از ارزش زمين است كه وجود دارد و معمولا با مشاركت مالكين اجرا ميشود ونياز به تأمين ندارد و با تأمين نقدينكي 50ميليون در طول دوره ساخت، نوسازي انجام ميشود. واين كمك بسيار خوبي خصوصا در محلات با ارزش بايينتر است.
4- با أين شرايط و در صورت انتقال وأم به خريداران، كمك مناسبي به تقويت متقاضيان ميشود، لذا صرفا با أين كار بر خلاف نظرشما به بخش عرضه كمك نميشود. (2445025) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۱۲:۳۵:۱۶
این طرح تبلیغاتیه و خواهید دید هیچ جوانی نمی تواند با این روش خانه دار شود!!! (2445055) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۸-۰۲ ۱۳:۰۱:۲۰
تو خیلی از شهرها، بافت فرسوده مرکز شهره و قیمت زمین هاش خیلی بالاس.. یه زمین 100 متری، لااقل 300 میلیون درمیاد! اگه بگیم 6 تا زوج جوان کاملا هماهنگ پیدا بشن که بتونن با هم کنار بیان و شریکی بسازن و دولت هم به هر کدوم از اونا 50 میلیون وام بده، همون اول، هر کدوم 50 تومن دیگه باید برای خرید زمین داشته باشن....... (2446637) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.