نظر منتشر شده
۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 429730
مهمترین پیامد مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس درباره خوراک پتروشیمی چیست؟
بار مالی حداقل ۱۶ میلیارد دلاری برای دولت، ابطال فرمول های بلندمدت وزارت نفت در زمینه خوراک و همچنین کاهش جذابیت صنعت پتروشیمی برای سرمایه گذاری، برخی از پیامدهای منفی تصویب ماده ۵۳ برنامه ششم توسعه است اما مهمترین پیامد منفی آن بازگشت رانت است.
تاریخ انتشار : جمعه ۱۰ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۱۴
روز به روز تعداد مخالفین مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس درباره قیمت گذاری خوراک پتروشیمی (ماده 53 گزارش این کمیسیون درباره لایحه برنامه ششم توسعه) در حال افزایش است؛ از کارشناسان و وزیر نفت گرفته تا رئیس کمیسیون تلفیق مجلس و حتی رئیس مجلس به جمع منتقدان پیوسته اند و همین موضوع نشان می دهد که این مصوبه عجیب شانس زیادی برای تصویب در صحن علنی مجلس ندارد.

با این وجود، همه چیز در صحن علنی مجلس مشخص می شود و به همین دلیل، ضرورت دارد پیامدهای منفی تصویب پیشنهاد کمیسیون تلفیق مجلس درباره قیمت گذاری خوراک پتروشیمی به خوبی تبیین شود. بار مالی حداقل 16 میلیارد دلاری برای دولت، ابطال فرمول های بلندمدت وزارت نفت در زمینه خوراک گاز و خوراک اتان و همچنین کاهش جذابیت صنعت پتروشیمی برای سرمایه گذاری به دلیل تغییر مکرر قوانین این بخش، برخی از پیامدهای منفی مهم تصویب ماده 53 برنامه ششم توسعه است اما کارشناسان اعتقاد دارند که مهمترین پیامد منفی تصویب این ماده، موضوع دیگری است.

مهمترین پیامد منفی تصویب ماده 53 گزارش کمیسیون تلفیق مجلس درباره لایحه برنامه ششم توسعه، بازگشت مجدد رانت عظیم خوراک گاز به پتروشیمی های بالادستی گازی است که عمدتا به صورت خصولتی اداره می شوند، رانتی که از عوامل اصلی توسعه نامتوازن (کاریکاتوری) صنعت پتروشیمی است. البته این رانت تا ابتدای سال 93 به این واحدها داده می شد و با ابتکار عمل مجلس نهم در قانون بودجه 93 و همچنین مقاومت زنگنه در مقابل سهامداران خصولتی این پتروشیمی ها در این زمینه که نهایتا منجر به ابلاغ فرمول 10 ساله مناسب و قابل قبولی در زمینه قیمت گذاری بلندمدت این خوراک در اواخر دی ماه سال گذشته شد، تقریبا از بین رفته بود.

نگاهی به وضعیت فعلی صنعت پتروشیمی کشور نشان می دهد که با وجود تاکید اسناد بالادستی کشور از جمله سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی مبنی بر کاهش خام فروشی مواد هیدروکربوری و توسعه زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی، این صنعت به صورت نامتوازنی در کشور توسعه پیدا کرده است و سهم تولید محصولاتی باارزش افزوده بالا در آن نسبتا اندک است. براساس بررسی های مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی که در قالب گزارشی با عنوان «دورنمایی از صنعت پتروشیمی در برنامه ششم توسعه» مهرماه سال گذشته منتشر شد، بیش از 65 درصد محصولات صادراتی پتروشیمی کشور در سال 93 را محصولات پایه شیمیایی و سوخت تشکیل می دهد. همچنین ارزش هر تن محصولات پتروشیمی وارداتی کشور در این سال تقریبا 3 برابر ارزش محصولات پتروشیمی صادراتی کشور بوده است.

بدون تردید، یکی از اصلی ترین دلایل توقف توسعه زنجیره های ارزش در صنعت پتروشیمی کشور، ارزان بودن قیمت خوراک گاز تحویلی به واحدهای پتروشیمی (همان رانت خوراک گاز) بوده است و این موضوعی است که در همان گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس مورد تاکید قرار گرفته است. در آن گزارش درباره این «رانت ارزش زدا» آمده بود: «با در اختیار گذاشتن خوراک گاز ارزان با هدف تشویق به سرمایه گذاری در این صنعت {توسط دولت}، زمینه ایجاد سودهای نامتعارف در صنایع بالادستی گازی و به تبع آن توسعه نامتوازن صنعت فراهم شد…مقایسه قیمت خوراک در طول زنجیره ارزش و عدم تسری تخفیف های خوراک به حلقه های بعدی نشان از یک فضای رانتی بود که محرک بخش خصوصی برای فعالیت بیشتر در حوزه صنایع بالادستی و تعریف طرح های جدید متعدد متانول و اوره-آمونیاک بود… واقعیت اقتصاد ایران نشان از آن دارد که دولت ها در مواجهه با رانت ها برنامه مشخصی ندارند و اغلب رانت های ارزش افزا به رانت‌های ارزش زدا تبدیل می شوند…رانت توزیع شده در صنعت پتروشیمی کشور{بابت خوراک گاز ارزان} باعث توسعه صنایع داخلی و بالندگی کشور نخواهد شد و به کشورهای واردکننده محصولات پتروشیمی منتقل می شود».

در واقع، توزیع این رانت به جای این که «ارزش افزایی» به همراه داشته باشد، موجب شده است تا سهامداران غیردولتی (خصولتی) پتروشیمی های بالادستی گازی، سودهای کلان و نامتعارفی را دریافت کنند و انگیزه ای برای تکمیل زنجیره ارزش نداشته باشند زیرا در کنار دریافت خوراک گاز ارزان به ریال، بخش عمده محصولات آن‌ها «صادراتی» و با ارز آزاد بوده است. حتی این سهامداران احداث پتروشیمی های بالادستی گازی جدیدی را در دستور کار قرار داده اند و این بدان معناست که توزیع رانت خوراک گاز ارزان، عملا «ارزش زدا» شده است یعنی موجب شده است که توسعه متوازن صنعت پتروشیمی متوقف بماند و خام فروشی دیگری نصیب کشور شود. نگاهی به میزان تولید و مصرف متانول کشور و همچنین ظرفیت طرح‌های در دست احداث این محصول پتروشیمی، به خوبی این تبعات منفی توزیع رانت خوراک گاز به پتروشیمی‌ها را آشکار می‌سازد.

تنها چند روز تا تعیین تکلیف این موضوع در صحن علنی مجلس باقی مانده است و انتظار می رود نمایندگان مجلس دهم با پیشنهاد حذف ماده 53 (بخصوص بند «الف») گزارش کمیسیون تلفیق مجلس درباره لایحه برنامه ششم توسعه موافقت کنند تا توسعه نامتوازن صنعت پتروشیمی تشدید نگردد و خام فروشی دیگری نصیب کشور نشود. آیا این اتفاق رخ خواهد داد؟

منبع: تسنیم
 
کلمات کلیدی : مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس +خوراک پتروشیمی+قیمت گاز
 
مهندس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۱۰ ۱۲:۳۷:۴۱
با سلام.سالهاست که یکی از بهترین و ارز اورترین و اشتغالزا ترین صنعت کشور رو به خاطر این قیمت گذاری غلط خوراک تقریبا غیر فعال و بی اثر کردن.حالا که کمسیو تلفیق یه عمل خوب میخواد انجام بده نمیزارن. (4091600) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۱۰-۱۱ ۰۶:۲۱:۳۸
سلام
میشه توضیح بدید چطور الان غیر فعال شدن؟
یعنی حتما باید با قیمت خیلی پایین بهشون داده بشه تا فعال بشن؟
موفق باشید. (4092459) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۱۱ ۰۷:۲۱:۰۱
چطوره اموال ملت را مفت بدن تا سهامداران خصولتي و كمي خصوصي صنايع پتروشيمي ، سود بادآورده بيشتري داشته باشند . كل هزينه پتروشيمي هاي داراي خوراك گاز طبيعي كمتر از 1/22 ميليارد دلار (هرنوع هزينه اي چه ارزي و چه ريالي معادل دلار)دارند در حاليكه ارزش محصولاتشان بعلاوه مابع التفاوت فروش ارز حاصل از صادراتشان در بازار آزاد بيش از 3/27 ميليارد دلار ميشود اين مابه التفاوت بين هزينه وارزش حاصل از محصول و نرخ ارز چطور توجيه پذير است ؟ چقدر بايد زمينه غارت انفال ملت را بايد اجازه داد . صنايع بالادستي پتروشيمي قابليت ايجاد اشتغال مناسب با سرمايه گذاري را ندارند و اين صنايع پائين دستي هستند كه اشتغال زايي بسيار مناسبي دارند كه اين را هم مديران همين صنايع پتروشيمي بالادستي بخصوص با خوراك گاز با مانع روبرو كرده اند . اشتغال و ايجاد ارزش افزوده واقعي و قابل توجه در صنايع پائين دستي است نه بالا دستي . مجلس اگر ماده 53 و بند 8 ماده 54 برنامه ششم را تصويب كند نشان ميدهد كه مدافع منافع ملي نيست بلكه بهر دليل ميخواهد جيب تعدادي فرصت طلب را پر كند . (4092474) (alef-11)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۱۲ ۱۳:۱۷:۳۷
دوست عزیز خبر نداری که میگی غیر فعالند.
نه خیر اتفاقا بیش فعال هم هستند!!!! (4095016) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۰-۱۰ ۱۳:۴۶:۲۶
حالا که یارانه کم کم از همه کالاها برداشته میشود و نرخها به سمت واقعی تر شدن پیش میره، چرا باید خوراک پتروشیمی ها کاهش پیدا کند؟
میزان رانتی که از این کاهش قیمت نصیب دارندگان سهام پتروشیمی ها میشود، موجب حبابی شدن بیشتر در شاخص بورس میشود و اگر زمانی در آینده، مجددا به نرخ واقعی خوراک پتروشیمی ها بر گردیم، میلیاردها خسارت نصیب همین سهامداران خواهد. شد. آنوقت است که بورس کاسه گدایی نزد دولت دراز میکند تا به اصطلاح شاخص اقتصاد مملکت را نجات دهید.
نکتید اینکار را
بلند مدت فکر کنید و تصمیم بگیرید (4091690) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.