توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 506969
سرنوشت آمریکا با سیاست خارجی پریشان ترامپ
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۹ شهريور ۱۳۹۶ ساعت ۲۳:۳۰
تحلیلگرانِ سیاست خارجی آمریکا، آشفتگی در بدنه تصمیم سازی سیاسی را ویژگی بارز کاخ سفید در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» می دانند. در این شرایط، اختلاف نظر ترامپ با مشاورانش موجب اتخاذ سیاست هایی متناقض در مورد کشورهایی چون ایران شده است.

به گزارش ایرنا، بسیاری از کارشناسان و ناظران می گویند در خط مشی های ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، آشفتگی و نوعی بی برنامگی دیده می شود. البته ساختار دیوانسالارانه در آمریکا موجب شد که از میزان پریشانی سیاسی که وی در ابتدای دوره ریاست جمهوری داشت اندکی کاسته شود اما هنوز هم در برخی حیطه ها این حالت به چشم می آید.

اوج این سیاست خارجی مبهم و نامشخص را در مورد ایران، کره شمالی یا سوریه و افغانستان می توان دید. در مورد ایران و کره شمالی ترامپ با مشاوران نزدیک و وزیران خود اختلاف نظر فراوانی دارد. در زمینه افغانستان، سوریه و حتی عراق هم هر چند ترامپ تاکید می کرد تنها بر اوضاع داخلی ایالات متحده تمرکز می کند اما اکنون تصمیم گرفته تا تعداد نیروهای آمریکایی را در افغانستان و سوریه بیشتر کند.

در این خصوص، نشریه «ورلد پالتیکس ریویو» (World Politics Review) دوره ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا را آشفته و بی نظم توصیف کرد و در مورد پیامدهای آن آورد: با پایان دوره ریاست جمهوری ترامپ باید برنامه های جدی برای بازسازی سیاست خارجی آمریکا طراحی و اجرا شود. هر زمانی که رییس جمهوری از کاخ سفید برود- فرقی نمی کند چه زمانی باشد- چیزی که قطعی و مشخص است وجود بدترین شکل ناهماهنگی و بی برنامگی در سیاست خارجی آمریکا است.

به نوشته این نشریه، سوال یا هراسی که باقی می ماند این است که آیا اشتباه محاسباتی یا سیاست های آشفته ایالات متحده، این کشور را وارد جنگی بزرگ می کند یا نه؟

** اختلاف نظر جدی ترامپ با مشاور امنیت ملی
اختلاف نظر میان ترامپ با مشاورانش و تا حدودی وزیر امور خارجه آمریکا در حوزه بین المللی موضوع پنهانی نیست. درباره ایران به نظر می آید مهمترین اختلاف ها میان ریس جمهوری و مشاور امنیت ملی کاخ سفید است.

تارنمای موسسه پژوهشی «گیتستون» که در حوزه بررسی سیاست خارجی آمریکا فعال است در گزارشی با عنوان «جنگ در سیاست خارجی ترامپ» آورده است: «هربرت ریموند مک مستر» مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ اعلام کرده بازبینی هایی را در خط مشی های مربوط به ایران انجام داده است. وی بسیاری از مخالفان توافق برجام را از کار کنار گذاشت و سپس به طور کامل سیاست ها را تعیین کرد.

این گزارش افزود: هر سیاستی که ترامپ به دنبال اجرای آن است مک مستر با آن مخالفت می کند. ترامپ به دنبال خروج از افغانستان بود اما مک مستر دخالت بیشتر در این کشور را توصیه کرد. ترامپ توافق با چین را می خواست اما مک مستر مخالف است. ترامپ به دنبال کنار آمدن با اسلام است ولی مشاور امنیت ملی نمی خواهد. در مورد ایران نیز وی از مخالفان دیدگاه ترامپ است. مک مستر از زمان انتخاب به عنوان مشاور امنیت ملی، در درگیری با ترامپ و «استیو بانن» بوده است. بین ترامپ و مک مستر در حوزه های افغانستان، چین، کوبا، ایران، مکزیک ،ناتو ،کره شمالی، سوریه و دیگر مسائل اختلاف نظر وجود دارد.

کارشناسان اعتقاد دارند برکناری «دیوید کاتلر»، «ترا دال»، «دیچ هیگینز»، «دریک هاروی» و «ازرا کوهن» از پیرامون ترامپ از نشانه های این تنش بوده است.

به نوشته تحلیلگر گیتستون، صاحبنظران حوزه سیاست خارجی اعتقاد دارند مک مستر و برخی از کارکنان ارشد در حوزه امنیت ملی آمریکا دارای رویکردهایی هستند که به طور کلی با وعده هایی که ترامپ در دوره رقابت های انتخاباتی داد مخالف است. با این حال، در مورد توافق هسته ای سال 2015 ایران و 1+5 هنوز رویکرد مک مستر کاملا مشخص نیست. وی در ماه جولای گفت وگوی جامعی را در مورد بدی های برجام اظهار و تاکید کرد این توافق رفتار ایران را تغییر نمی دهد. از طرف دیگر وی بر ترامپ فشار آورد تا در شش ماه نخست، 2 بار به کنگره پایبندی ایران به برجام را اعلام کند. همچنین مک مستر مخالف آن است که بخش های سری توافق اوباما با تهران برای عموم منتشر شود.

** نارضایتی بنگاه های آمریکایی از سیاست های ضدایرانی ترامپ
دونالد ترامپ در خلال رقابت های انتخاباتی، برجام را بدترین توافق ممکن برای ایالات متحده دانست. وی یکی از اولویت خود را پاره کردن این توافق اعلام کرد. با این حال، تاکنون وی هر سه ماه یک بار پایبندی ایران به توافق هسته ای را به کنگره اعلام داشته است. در میانه های جولای (اواخر تیرماه)، ترامپ برای بار دوم توافق را تمدید کرد اما از مشاوران و کابینه خود خواست تا راهی را برای نقض توافق از سوی ایران پیدا کنند. روز بعد از آن، وی تحریم های جدیدی را علیه ایران وضع کرد.

به باور کارشناسان، ترامپ نمی تواند از برجام کنار بکشد زیرا توافق هسته ای توافقی چندجانبه ای است که از سوی سازمان ملل هم مورد تایید قرار گرفته است. تارنمای نشریه «دیلی استار» در این باره آورده است: حتی اگر ایالات متحده به این توافق پشت کند، پنج عضو دیگر توافق را نابود نمی کنند و روابط خود را با تهران حفظ خواهند کرد. علت آن است که این کشورها منافع اقتصادی گسترده ای را با ایران دارند که می توانند آن را با یک ایران تحریم نشده، ادامه دهند.

در ادامه می خوانیم: بنگاه های اقتصادی اروپایی خوشحالند که ترامپ شرکت های آمریکایی را از تجارت با ایران منع کرده است. صادرات روسیه به ایران در سال 2016 هشتاد درصد رشد داشت که با محاسبه وام های دولتی روسیه، مقدار آن به 10 میلیارد دلار می رسد. بانک ها و شرکت های بریتانیایی هم تمایل دارند در شبکه ریلی ایران مشارکت جدی داشته باشند. کنسرسیوم هوایی ایرباس اروپا در سال 2016 نزدیک به 19 میلیارد دلار قرارداد را با ایران امضا کرد. در حوزه انتقال انرژی و خطوط لوله نیز توافق های بیشتری به امضا رسیده است. ایالات متحده در سال 2016 تنها 258 میلیون دلار صادرات به ایران داشت. قرارداد بوئینگ با ایران به ارزش بیش از 16 میلیارد دلار برای خرید 80 هواپیما و یک توافق سه میلیارد دلاری با شرکت هواپیمایی آسمان نیز تاکنون به علت تحریم های ترامپ عملیاتی نشده است.

به نوشته دیلی استار، ترامپ پس از خروج از توافق اقلیمی پاریس، فاصله ای را میان خود و رهبران جهان ایجاد کرد به همین دلیل کشورهای دیگر حتی انجام گفت وگوهای دوباره در مورد برجام را رد خواهند کرد. با اعمال تحریم های یکجانبه، ترامپ شرکت های ایالات متحده را از تجارت با ایران منع کرده است و از این جهت شعار «نخست آمریکا» را تضعیف کرد.

به توصیه این گزارش، واشنگتن باید این نکته را درک کند که از بین بردن برجام به خطراتی منجر می شود. «حسن روحانی» فردی عملگرا است و می خواهد روابط خود را با غرب عادی سازد. فشار و تحریم های ایالات متحده تنها تندروها در ایران را تحریک می کند تا برای روحانی در جهت اجرای توافق هسته ای دردسر ایجاد کنند. روحانی ممکن است مجبور شود توافق هسته ای را کنار بگذارد و این بار برنامه هسته ای را با خروش بیشتری از سر بگیرد. بسیاری از جمهوریخواهان و مشاوران به ترامپ اصرار می کنند توافق هسته ای را رها کند اما باید به ترامپ یادآوری شود تحریم ها مانع برنامه های ایران نشد.

بنابر این، ترامپ باید تلاش خود را برای حفظ برجام و تداوم وضع موجود انجام دهد و کاری نکند که توافق به مخاطره بیافتد. ترامپ در دوره ریاست جمهوری خود با سیاست خارجی نامشخص و مبهم مشکلات جدی تری برای آمریکا ایجاد می کند که ممکن است حتی از موضوع کره شمالی نیز چالش برانگیزتر باشد.
۱۳۹۶/۰۵/۲۵ ۰۸:۵۸
 
۱۳۹۶/۰۵/۲۱ ۰۷:۴۱
 
۱۳۹۶/۰۵/۰۴ ۱۰:۵۶
 
۱۳۹۶/۰۵/۰۱ ۱۰:۲۰
 
۱۳۹۶/۰۳/۲۵ ۰۹:۲۴
 
۱۳۹۶/۰۳/۱۵ ۲۰:۲۶
 
۱۳۹۶/۰۳/۰۶ ۰۹:۳۳
 
۱۳۹۶/۰۳/۰۶ ۰۸:۵۹
 
۱۳۹۶/۰۳/۰۶ ۰۸:۴۱
 
۱۳۹۶/۰۱/۱۹ ۱۳:۴۰
 
 
کلمات کلیدی : آمریکا ، ترامپ
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.