نظر منتشر شده
۱۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 383191
تداوم نگرانی‌‌ها درباره قراردادهای نفتی؛
خطر تحمیل «برجام نفتی» در نشست غیرعلنی مجلس با زنگنه
بخش اقتصادی الف، 30 مرداد 95
تاریخ انتشار : شنبه ۳۰ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۰۶
برگزاری جلسه‌ای غیرعلنی با وزیر نفت درباره مدل جدید قراردادهای نفتی همزمان با اوج گیری انتقادها درباره بی توجهی این وزارتخانه به تذکرات کارشناسان، نهادهای نظارتی، سران قوا و مقام معظم رهبری در این موضوع، به نگرانی ها درباره تحمیل «برجام نفتی» به کشور دامن زده است.

به گزارش فارس،درست یک روز بعد از انتشار نامه محمد دهقان، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی به سایر نمایندگان مجلس درباره بی توجهی دولت به اکثر تذکرات مقام معظم رهبری درباره مدل جدید قراردادهای نفتی موسوم به IPC و تاکید بر ضرورت ورود جدی مجلس به بررسی این قراردادها از طریق تصویب طرحی دو فوریتی برای اصلاح ماده ۷ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت، یکی از اعضای هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که فردا یکشنبه، مجلس جلسه‌ای غیرعلنی با بیژن زنگنه، وزیر نفت درباره این مدل قراردادی خواهد داشت. خبر شگفت آوری که برای خیلی ها یادآور «تصویب برجام ظرف بیست دقیقه» در مهرماه سال گذشته با نوع خاص مدیریت هیئت رئیسه مجلس بود و نگرانی‌ها درباره تحمیل «برجام نفتی» به کشور را با لابی‌های سیاسی برخی از مسئولان ارشد دولت و مجلس را به اوج رساند.

ماجرا خیلی هم پیچیده نبود، دولت بعد از گذشت ۱۰ ماه از مصوبه اول خود درباره مدل جدید قراردادهای نفتی در ۸ مهرماه ۹۴ با انتقادات فراوان و گسترده کارشناسان و نهادهای نظارتی مواجه شد و مصوبه جدیدی در این زمینه در ۱۳ مهرماه به تصویب رساند که هرچند ۱۵۰ اصلاح کوچک و بزرگ و اضافه شدن ۴ ماده جدید نسبت به مصوبه قبلی به همراه داشت ولی با بی‌توجهی به اکثر انتقادات کارشناسان و نهادهای نظارتی تنظیم شده بود. وزارت نفت به عنوان مسئول اصلی این قضیه به جای پاسخگویی درباره انتقادات مطرح شده درباره مصوبه جدید دولت و بیان دلایل خود برای بی‌توجهی به نظرات کارشناسان و نهادهای نظارتی هم روزه سکوت گرفته است.

عدم تعیین میادین هدف این مدل قراردادی، نقض حاکمیت ملی با عدم تعیین سازوکار حل اختلافات در «کارگروه مشترک مدیریت»، عدم تعیین سازوکارهای انتقال فناوری و عدم تعیین سازوکارهای جریمه طرف خارجی در صورت تخلف در این زمینه و نهایتا تضعیف شدید توانمندی‌های شرکت ملی نفت ایران با قرار دادن این شرکت در جایگاه کارفرمایی صرفا برخی از انتقادهای اصلی کارشناسان به مصوبه ۱۳ مردادماه دولت درباره مدل جدید قراردادهای نفتی موسوم به IPC بود.

در نتیجه این رویکرد وزارت نفت، احمد توکلی، نماینده سابق مجلس و رئیس هیئت مدیره سازمان مردم‌نهاد «دیده‌بان شفافیت و عدالت» به نمایندگی از منتقدان IPC در نامه به سران قوا در روز ۱۶ مردادماه رسما اعلام کرد: «آنچه به نام اصلاحات موردنظر منتقدان در متن مدل جدید قراردادهای نفتی، مصوب چهارشنبه مورخ ۹۵.۰۵.۱۳ هیئت محترم وزیران، اعمال شده است به‌­هیچ‌­وجه وافی به مقصود یعنی حفظ مصالح و منافع ملت و دولت نیست، زیرا اولاً، به تغییر رویکردی که اصلی‌ترین ایراد منتقدان بوده، توجهی نشده است؛ و ثانیاً، از همان ۱۳ محور محتاج اصلاح نیز تنها به سه چهار مورد بسنده شده است».

اما ماجرا به همین جا ختم نمی شد، بعد از چند روز مشخص شد که وزارت نفت حتی به تذکرات سران قوا و مقام معظم رهبری هم درباره اصلاح مصوبه دولت درباره مدل جدید قراردهای نفتی توجه چندانی نکرده است و تلاش کرده که حتی الامکان به این تذکرات توجهی نکند یعنی یا کلا نادیده بگیرد یا به گونه ای توجه کند که عملا با نادیده گرفتن تفاوت چندانی نداشته باشد که به عنوان مثال می‌توان به ماده ۴ مصوبه «نحوه نظارت بر انعقاد و اجرای قراردادهای نفتی در تصویب نامه مربوط به شرایط عمومی،‌ ساختار و الگوی قراردادهای بالادستی نفت و گاز» اشاره کرد. خبرگزاری فارس با انتشار دو گزارش در هفته های اخیر تلاش کرد تا حدودی عملکرد بسیار ضعیف و غیرقابل دفاع وزارت نفت در این زمینه را برای افکار عمومی شفاف نماید.

در نامه محمد دهقان، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی به سایر نمایندگان مجلس هم توضیحات مناسبی در این زمینه بخصوص درباره بی توجهی دولت و وزارت نفت به اکثر تذکرات مقام معظم رهبری درباره IPC آمده است: «رهبر معظم انقلاب الگوی جدید قراردادهای نفتی که به شکل مصوبه هیأت وزیران ظاهر شده بود را مورد مداقه قرار داده و طی مکاتبه‌ای به رئیس جمهور محترم ۱۵ محور اصلی ایرادات این مصوبه را در ۱۳ تیرماه ۹۵ جهت اصلاح ابلاغ نمودند. با اینکه دولت محترم بعد از تاریخ فوق طی مصاحبه های متعدد اعلام کرد ۱۵۰ ایراد مصوبه مذکور را برطرف کرده است - و البته جای این سؤال باقیست که چگونه هیأت وزیران متنی که دارای ۱۵۰ ایراد بوده را به تصویب رسانده است- و اینگونه به جامعه القا نمود که نظر منتقدان را تأمین کرده است. با این حال با دقت در بندهای مورد تصریح رهبر معظم انقلاب به خوبی نمایان می شود که در مصوبه جدید، از ۱۵ بند مورد نظر ، تنها نگرانیهای مربوط به سه بند برطرف گردیده و ۱۱ بند از نظرات رهبر معظم انقلاب ( بند های ۲-۴-۵-۶-۸-۱۰-۱۱-۱۲-۱۳-۱۴-۱۵) تامین نگردیده و یک بند از نظرات ابلاغی (بند ۹ ) به صورت نسبی مورد توجه قرار گرفته است».

در این شرایط، امید اصلی کارشناسان برای اصلاح مصوبه دولت درباره مدل جدید قراردادهای نفتی با توجه به منافع ملی، ورود جدی مجلس به بررسی این قراردادها از طریق تصویب طرحی دو فوریتی برای اصلاح ماده ۷ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت بود. طرحی که به امضای حدود ۵۰ نماینده مجلس رسید و زمزمه های بررسی آن در جلسه چهارشنبه هفته گذشته مجلس مطرح بود ولی با عدم همراهی هیئت رئیسه مجلس امکان‌پذیر نشد.

حالا هم با مدیریت عجیب هیئت رئیسه مجلس زنگنه به مجلس دعوت شده است تا در جلسه ای غیرعلنی! توضیحاتی درباره مدل جدید قراردادهای نفتی ارائه دهد و احتمالا با دادن آدرس های غلط و حرف هایی کلی و نه چندان مرتبط با انتقادات کارشناسان از این مدل قراردادی به نمایندگان مردم ، دقیقا شبیه همان کاری که وزیر نفت در جلسه کمیسیون انرژی مجلس در تاریخ ۱۹ مردادماه کرد، پرونده طرح دوفوریتی مجلس در زمینه قراردادهای نفتی را پیش از مطرح شدن در صحن علنی مجلس بایگانی کند.

اعطای این امتیاز ویژه به وزارت نفت در زمینه IPC در حالی صورت می گیرد که جلسه غیرعلنی مجلس معمولا زمانی برگزار می‌شود که مباحث مرتبط با امنیت ملی کشور مطرح است و این نگرانی وجود دارد که نکاتی در این جلسه مطرح شود که انعکاس آن در فضای جامعه، برخلاف مصالح ملی باشد. همین شرایط عجیب و مهندسی شده موجب شده است تا نگرانی ها درباره تحمیل «برجام نفتی» به کشور با لابی های سیاسی برخی از مسئولان در دولت و مجلس به اوج برسد و احمد توکلی، نماینده سابق مجلس و از منتقدان شاخص IPC در نامه‌ای سرگشاده درباره جلسه غیرعلنی یکشنبه مجلس با حضور وزیر نفت درباره قراردادهای نفتی هشدار دهد. در بخش انتهایی این نامه آمده است: «این موضوع بسیار مهمتر از آن است که جلسه غیررسمی برای آن گرفته شود. جلسه را علنی و رسمی کنید. از کودتای ۲۸ مرداد عبرت بگیرید. آگاه باشید! این موضوع با سرنوشت یکایک ایرانیان برای نیم قرن آینده و شاید هم بیشتر پیوند خورده است! برادرانه به نمایندگان محترم مجلس هشدار می‌دهم نگذارند چنین امر خطیری پنهان از مردم رقم بخورد».

نتیجه جلسه غیرعلنی یکشنبه مجلس با وزیر نفت دولت روحانی هر چه باشد، تکلیف خیلی‌ها را با برخی از نمایندگان مجلس دهم مشخص خواهد کرد و شاخص مناسبی برای نمایش میزان استقلال این نمایندگان و توجه آنها به نظرات کارشناسان خواهد بود؛ دقیقا مشابه وضعیتی که بعد از «تصویب برجام ظرف بیست دقیقه» در مجلس نهم در مهرماه سال گذشته بوجود آمد.
 
کلمات کلیدی : قراردادهای جدید نفتی+زنگنه
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۳۰ ۱۱:۰۹:۳۱
مجلسی‌ها مماشات را کنار بگذارند و با جلوگیری از قراردادهای نفتی که به نفع بیگانگان است به داد انقلاب برسند. (3893094) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۳۰ ۱۱:۱۰:۰۱
آقای لاریجانی در مورد قراردادهای جدید نفتی اجازه ورود مجلس را ندادند . ولی وظیفه مجلس مشخص است و نمایندگان منتخب مردم هستند و باید به خواسته مردم احترام بگذارند نه این که پشت پا به خود بزنند. (3893096) (alef-13)
 
نیک بین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۳۰ ۱۱:۱۰:۴۴
جناب آقای لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی!
دانستن حق مردم و نمایندگان است. اجازه دهید تا نمایندگان با دقت و وسواس در جریان جزئیات الگوی قراردادهای نفتی قرار گیرند. بدمزگی آش دهن‌سوزی که در برجام برای ملت درست شد هرگز از ذائقه‌ها محو نمی‌شود. آش دهن‌سوز دیگری در موضوع نفت برای مردم تدارک نبینید. (3893098) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۳۰ ۱۱:۱۸:۳۳
اكنون كه دولت كه به شدت تحت فشار افكار عمومي براي تحقق وعده هاست، مشاوران اعتدال، برنامه ريزي كرده اند تا قراردادهاي ضعيف را به نهادهاي نظارتي ارايه كنند تا با رد قراردادها توسط مجلس و..، اين نهادها به عنوان مقصر در عدم تحقق وعده ها شناخته شوند، ارزوی دولت رد قراردادها توسط مجلس است, تا رسانه هاشان سایر نهادها را به عنوان مقصر عدم گشایش اقتصادی معرفی کنند . (3893109) (alef-2)
 
فرناز
۱۳۹۵-۰۵-۳۰ ۱۱:۲۲:۳۲
متاسفانه در این مسئله بسیار مهم هم باز هم تلقی خیلی از مردم و حتی مسئولین دولتی اینه که داستان دعوای جناحی و حزبیه.
پیشنهاد می کنم در این خصوص دکتر توکلی برای مردم شفاف سازی کنند. (3893116) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۳۰ ۱۶:۳۷:۵۳
عزیز دکتر توکلی هم در سایت ها وهم روزنامه ها وهم در تلویزیون ( برنامه چوب خط شبکه افق) برای مردم شفاف سازی کردند متهی یک عده مسئول دولتی و مجلس نمی خواهند گوش کنند و خودشان را عقل کل می دانند (3893692) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۳۰ ۱۱:۲۹:۵۱
اعتدالي ها چرا از علنی بودن این جلسه می لرزن, چه شد ان سخرانی های زیبای روحانی که دانستن حق مردم است؟! (3893122) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۳۰ ۱۲:۰۵:۰۴
کرسنت جدید در سایه خواب مسئولان (3893186) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۳۰ ۱۲:۳۹:۵۸
اگر توی این مملکت مثل چین یه مسئول را می گرفتند و اعدام می کردند این وضع هیچ وقت پیش نمی آمد که هر کس هر جور که دلش خواست عمل کند، تا موقعی که ما از این شرایط رودر واسی، مسئول بازی و آقازاده بازی گذار نکنیم، آش همین و کاسه هم همین خواهد بود و همواره شاهد دور باطل خواهیم بود. (3893247) (alef-2)
 
حسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۳۰ ۱۴:۳۶:۳۸
تا شما روی قراردادهای نفتی به توافق برسین عربستان و رفقا چاه های نفت رو خالی کردن.راحت ادامه بدین. (3893445) (alef-2)
 
علي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۳۰ ۱۴:۵۴:۳۲
متاسفانه دولت براي اينكه نشان دهد برجام نتيجه اي داشته (!) حاضر است تن به هر قراردادی بدهد....

نمايندگان ملت بهوش باشيد تا مدل جديد كرسنت و استات اويل تكرار نشود (3893488) (alef-2)
 
امير
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۳۰ ۱۵:۰۹:۴۶
زنگنه تنها وزيري است كه هيچ مجلسي تابحال نتوانسته نظر خود را به او تحميل كند
او در تمام موارد با دادن وعده هايي دست پر از مجلس بيرون آمده (3893516) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۳۰ ۱۶:۱۷:۵۲
موری در قطره ای اب فتاده و دچار غرقاب شده بود و مدام قریاد میزد آب دنیا را برد شخصی گفت تنها تویی که این غرق شدگی را تجربه میکنی نه همگان و مور گفت وقتی که اب مرا ببرد گویی که جهان را آب برده است!!
ایکاش جناب دکتر توکلی هم در قالب فهرست بی در و پیکر و جدال محور امید اندیشان به مجلس راه می یافت مثلا" به جای ان دختر خانم صراف و حق به جانب طلب که الحق و انصاف ایشان شایستگی غیر قابل مقایسه ای را داشتند. (3893638) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۳۰ ۱۷:۳۰:۰۹
كساني كه به اقتصاد مقاومتي درونزا وبرون گرا بي تفاوتند به خوبي معلوم است كه نوكر اجانب هستند (3893789) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.