نظر منتشر شده
۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 350197
نقش اضلاع قدرت در تحولات اخیر عراق/ حیدرالعبادی، مقتدی صدر، نوری مالکی و مرجعیت
بخش خارجی الف، 14 اردیبهشت 95
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۳۰
اوضاع عراق روز به روز بحرانی و خطرناک تر می شود. دولت حیدر العبادی، همزمان با مجموعه ای از چالش های و بحران های اساسی دست و پنجه نرم می کند. حضور داعش در عراق، فساد گسترده، اوضاع بد اقتصادی، استقلال طلبی طایفه ای، سهم خواهی گروه ها و جریان های مختلف، دخالت کشورهای خارجی و .... فشار بیش از اندازه ای را بر نخست وزیر عراق وارد کرده است.

نخست وزیر عراق راه برون رفت از اوضاع فعلی و رهایی از مشکل فساد و ناکارآمدی را ترمیم کابینه فارغ از نگاه های سیاسی می داند اما در این بین هر کدام از گروه های سیاسی به موافقان و مخالفان وی تبدیل شده اند. بدلیل همین موضوع و نارضایتی ها بود که نهایتاً معترضان شیعه، طرفدار مقتدی صدر، با عبور از منطقه سبز وارد ساختمان پارلمان شدند. در پی این تحولات در بغداد وضعیت فوق‌العاده امنیتی اعلام و نیروهای نظامی در حالت آماده‌باش کامل قرار گرفتند.

گفتنی است طی سال‌های اخیر، مقتدی صدر، به عنوان یکی از جریان‌های موثر در صحنه سیاسی عراق مطرح‌ بوده است. او که از روحانیون با نفوذ عراق به شمار می‌رود، در ماه‌های گذشته با حمایت خیابانی طرفدارانش،‌ به اصلی‌ترین منتقد دولت فعلی تبدیل شده است. طرفداران مقتدی صدر، خواهان تغییرات اساسی در دولت عراق هستند. این در حالی است که امروز طبق گزارش وبگاه خبری «کل العراق» صدر از بغداد به فرودگاه نجف رفته و از آنجا و با خطوط هوایی ایران (ایران ایر) عازم ایران شده است. به گفته این سایت خبری، این سفری «غیرمنتظره و اعلام نشده» است که همزمان با افزایش تنش سیاسی در بغداد انجام می‌شود البته این خبر نهایتاً دیروز تکذیب شد.

الف برای آگاهی مخاطبان از تحولات اخیر و چشم انداز آینده عراق مصاحبه ای با حسن لاسجردی، کارشناس منطقه انجام داده که در ادامه می آید.

حسن لاسجردی معتقد است: موضوع اشغال پارلمان در عراق در ادامه موضوع تغییرات ساختاری در عراق که اکثریت پیگیر آن هستند می باشد. جریانات شیعی بویژه جریان صدر بر این باور هستند که اولاً موضوع فساد و یا همان چیزی که دولت شعار مبارزه با فساد را مطرح کرده پیگیری کند. نکته دوم این که آقای عبادی قصد دارد در حال حاضر کابینه ای تکنوکرات یا به نوعی آدم هایی که وابستگی حزبی ندارند، تشکیل دهد اما در مقابل جریان های سیاسی بدنبال این هستند که ساختار تغییر نکند و به نوعی بدنبال حفظ سهم خودشان در ساختار قدرت در عراق هستند.

این کارشناس مسائل خاورمیانه درباره نقش مقتدی صدر در تحولات اخیر و این که وی بارها عنوان کرده خواهان تشکیل کابینه ای کارآمد فارغ از بحث های سیاسی و طایفه ای است گفت: آن چیزی که در بیان و عمل آقای مقتدی صدر هست متفاوت است اگر آقای صدر دنبال کابینه ای تکنوکرات و کارآمد است نباید مردم را در این مقطع که کابینه در حال تغییر است به صحنه می آورد و نباید با خطبه ها و مواضع آتشین مبادرت به تهییج افکار عمومی و حضور طرفدارانش در خیابان ها می کرد. به نظر می رسد به طور مشخص جریان صدری ها با تغییراتی که آقای عبادی قصد دارد در کابینه اعمال کند موافق نیستند و به همین جهت مجموعه اقداماتی که تا به حال انجام داده اند در تقابل و برخلاف خواسته دولت بوده است و از آن جا که این حریان در کابینه عراق سهمی داشتند و به نوعی تقسیم بندی سیاسی و طایفه ای اعمال می شد و در حال حاضر این شرایط در حال بهم خوردن است تلاش دارند تا مدل خودشان را که معجونی از ساختار قدرت طایفه ای است حفظ کنند. اما نخست وزیر عراق بر این باور است که برای اینکه با فساد مبارزه کند و همچنین تحولات سیاسی را کنترل کند می بایست کابینه ای یکدست تکنوکرات و عملگرا فارغ از نگاه حزبی و سیاسی داشته باشد اما در مقابل صدری ها معتقد هستند که کابینه می بایست تلفیقی از هر دو جریان باشد.

این تحلیل گر مسائل خاورمیانه نقش نوری مالکی را با توجه به بیانیه ای که اخیراً داده مثبت ارزیابی کرد و گفت: بیانیه ایشان حساب شده است چرا که که اولاً عنوان کرده که به اصل تغییرات معتقد است. نکته دوم که خیلی مهم تر است این که نخست وزیر سابق در این بیانیه اعلام کرده تغییرات از طریق اعمال قدرت های قهرآمیز صورت نمی گیرد و به نوعی با این گفته به برخی جریان های سیاسی که بدنبال استفاده از تهدید برای پیشبرد اهداف خود هستند اعتراض کرده است. لذا به نظر می رسد نگاه نوری مالکی این است که تغییرات از طریق یک زبان مفاهمه صورت بگیرد؛ یعنی گروه های سیاسی و دولت را مجاب کنند به این که موضوع فساد در دولت عراق بسیار جدی است و در عین حال گروه های سیاسی باید از خواسته های خود کوتاه بیایند تا دولت موفق بشود. البته نوری مالکی همچنین بر این اعتقاد است که دولت هم باید حرف گروه های سیاسی را بشنود و اصطلاحاً یک میان بری را انتخاب کند که ضمن آرامش به گروه های سیاسی در تامین منافع خودشان، به بحث تغییر ساختار هم کمک کند.

لاسجردی در ارتباط با چشم انداز آینده تحولات عراق و کابینه حیدر العبادی نیز گفت: به نظر می رسد مسائلی که دولت عراق با آن مواجه هست چند مسئله مهم است که ابتدائاً نیل به توافق گروه های سیاسی با حیدرالعبادی است. نکته دیگری که به نظر می رسد مهم باشد این است که عبادی بدنبال تغییر کلیه افراد کابینه به جز دو وزارتخانه مهم دفاع و کشور است و به همین جهت بر این باور است که می بایست تمامی وزرا تغییر کنند اما گروه های سیاسی همان طور که گفته شد ملاحظاتی درباره برخی چهره ها با سابقه خاص مثل شخصیت های وابسته سلطنتی و یا چهره هایی که در گذشته سابقه روشن و مشخصی نداشتند دارند و بر این اعتقاد هستند که نخست وزیر نباید در انتخاب وزرا عجله داشته باشد و باید با محاسبات بیشتری این کار را انجام دهد. لذا به نظر می رسد این موضوعات اگر حل بشود فرایند شکل گیری دولت حل خواهد شد.

این کارشناس مسائل منطقه در ادامه گفت: به نظر می رسد در این فضا یک قدرت برتر مثل مرجعیت که اشراف معنوی بر گروه های سیاسی دارند می تواند با ورودش به این قضایا، راه حل های جامع و مرضی الطرفین را ارائه دهد تا چالش و بحران را حل کند ولی اگر دو طرف بر مواضع خود اصرار کنند و بر راه حل های خودشان تاکید کنند بحران عراق به نظر نمی رسد به این زودی ها حل شود.

لاسجردی در پایان درباره امتناع آیت الله سیستانی از دیدارها و ملاقات های سیاسی گفت: به نظر می رسد ایشان بواسطه جایگاه مهم و معنوی که در جامعه عراق دارد قبلاً کلیات حرف ها و راه حل های خود را برای برون رفت از این بحران ارائه نموده و بهانه و یا دلیلی برای دیدارهای مجدد وجود ندارد و معمولا ایشان تلاش می کنند با نگاهی جامع توصیه ها و راه حل های خود را ارائه دهند و و در حال حاضر که این دیدارها انجام نمی شود بدین دلیل است تا شخصیت های سیاسی به نصایح و راه حل های ایشان توجه کنند و همچنین خود مجبور به یافتن راه حل هایی برای گذر از بحران بشوند.
 
کلمات کلیدی : عراق+اوضاع عراق+مقتدی صدر
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۴ ۰۸:۴۹:۰۰
هر چی بحرانه بخاطر یکسویه گری های همین نوری مالکیه یادش رفته بود عراق چند فرهنگی و چند قومیتی و چند مذهبیه؟؟؟؟ (3681610) (alef-13)
 
یاسر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۴ ۰۹:۲۷:۵۲
حزب العراقیه سکولار بازوی امریکا برای ایجاد تنش در پارلمان عراق است,تا گروههای شیعه نتوانند به وحدت برسند,راهبرد امریکا ایجاد گروههایی داخل حاکمیت هاست, مانند حزب العراقیه, 14 مارس لبنان,امریکا به دنبال همین مدل در ایران هم هست, و روی تندروهای اصلاحات حساب خاصی باز کرده است, (3681700) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۴ ۱۴:۴۵:۵۶
خدا بفریاد عراقی ها برسد آنجا هم رانت خوار ها و ویژه خوار ها و ........بیداد میکند. مطمئن هستم آینده تیره و تاریکی در انتظارشان است. (3682508) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۴ ۲۲:۳۸:۰۳
مقتدی صدر اشتباه میکنه.چون نهایتا شیعه به حاشیه میره (3683504) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.