تشدید تنشها بین آنکارا و بروکسل و بخصوص مشاجرات بین ترکیه و آلمان، عزم بروکسل برای توقف مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را راسخ تر کرده است.
به گزارش تسنیم به نقل از روزنامه "دی ولت" آلمان، اظهارات صدر اعظم آلمان و رقیب سوسیال دموکرات وی، مارتین شولتز در مناظرات انتخاباتی و ابراز تمایل آن ها برای پایان دادن به مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا خشم آنکارا را برانگیخته است.
در این میان کمیسیون اتحادیه اروپا هم از کشورهای عضو درخواست کرده است موضع خود را درباره آینده مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا اعلام کنند. یک سخنگوی کمیسیون اروپایی روز دوشنبه در بروکسل در این باره گفت که این تصمیمی است که باید توسط کشورهای عضو این اتحادیه گرفته شود. همچنین کمیسیون اروپایی نگران تحولات در ترکیه است. سخنگوی کمیسیون اروپایی در عین حال درباره اقدام شتابزده در این راستا هشدار داد. بروکسل خواستار این مسئله است که وقایع ماه های گذشته با آرامش مورد ارزیابی قرار گیرد.
به این ترتیب کمیسیون اروپایی به اعلام صدر اعظم آلمان مبنی بر اینکه می خواهد در سطح اروپایی درباره پایان مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا صحبت کند واکنش نشان داد.
این رویکرد اروپا و آلمان بار دیگر به ناراحتی هایی در ترکیه منجر شده است. "عمر سلیک"، وزیر امور اروپای ترکیه شدیدا به پایان اعلام شده مذاکرات عضویت کشورش در اتحادیه اروپا واکنش نشان داده و گفت: این حمله به اصول اساسی اتحادیه اروپا است. شما با سنگ های پوپولیسم یک دیوار برلین می سازید. ترکیه به عنوان یک کشور اروپایی و یک دموکراسی اروپایی راه خود را ادامه می دهد.
کمیسیون اروپایی تا به حال همواره در حمایت از پیشبرد مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا سخن می گفت. اما سخنگوی این کمیسیون اخیرا به این مسئله اشاره کرده است که رئیس کمیسیون اروپایی هفته گذشته اظهار داشت که ترکیه با گام های بزرگ خود را از اروپا دور می کند. حمایت کمیسیون از ترکیه نامحدود و بدون شرط نیست.
به این ترتیب زمزمه های توقف رسمی مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا در گرد و غبار دعواها و مشاجرات دو طرف شنیده می شود.
البته "یان کلود یونکر"، رئیس کمیسیون اروپایی سه شنبه گذشته به کشورهای عضو اتحادیه اروپا در این باره هشدار داده بود که خود به صورت مستقل مذاکرات عضویت ترکیه را متوقف کنند. به زعم کمیسیون، رئیس جمهور ترکیه می خواهد اروپا را مقصر توقف این مذاکرات نشان دهد. یونکر همچنین گفته بود که باید برای ترک ها آشکار شود که سیستم اردوغان عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را غیر ممکن می سازد.
ابراهیم کالین، سخنگوی رئیس جمهور ترکیه نیز بعد از مناظره انتخاباتی نامزدهای صدر اعظمی آلمان هر دو را متهم به رویکردهای پوپولیستی کرده و ابراز امیدواری کرد که این جو مسئله ساز خاتمه یابد.
مارتین شولتز، نامزد صدر اعظمی آلمان در اظهارات خود در دوئل انتخاباتی با مرکل اظهار داشته بود که دیگر هیچ آلمانی نمی تواند با امنیت به ترکیه سفر کند و این وظیفه صدر اعظم بعدی آلمان است که به ترکیه بگوید از همه خط قرمزها عبور کرده و به همین دلیل این کشور دیگر نمی تواند عضو اتحادیه اروپا شود. وی اعلام کرد که در صورت پیروزی در انتخابات پارلمانی مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را خاتمه خواهد داد.
مرکل البته موضع محتاطانه تری اتخاذ کرده و در عین حال به ترکیه انتقاد شدیدی وارد کرده و فشارهای اقتصادی بر این کشور را مد نظر قرار داد.
سخنگوی اردوغان در واکنش به این موضع گیری های آلمان، مرکل و شولتز را متهم به در پیش گرفتن نژاد پرستی کرده و مجددا آلمان را متهم به حمایت از تروریسم کرد.
وی افزود: آلمان از دموکراسی حمایت نمی کند بلکه از تروریست ها و کودتاچیان حمایت می کند.
حالا گذر زمان نشان خواهد داد که آیا تشدید مناقشات بین اتحادیه اروپا و ترکیه به خط خوردن نام یکی از مهم ترین نامزدهای عضویت در اتحادیه اروپا از این لیست منجر خواهد شد.