بیماری خطرناک تب کریمه کنگو مدتی است در اغلب استانها نگرانیهایی ایجاد کرده و در یزد نیز فوت شهروند بندرعباسی موجب نگرانی در بین مردم شده است.
به گزارش مهر، تب خونریزیدهنده کریمه کنگو که یک بیماری حاد تبدار و خونریزی دهنده است، از طریق گزش کنه یا تماس با خون یا ترشحات یا لاشه دام و انسان آلوده منتقل میشود.
این بیماری اولین بار در سال ۱۹۴۴ در کریمه اوکراین مشاهده شد و از آنجا که مشابه بیماری بود که در سال ۱۹۶۹ در کنگو مشاهده شده بود، نام آن کریمه کنگو گذاشته شد.
این بیماری که از بیماریهای مشترک انسان و دام به شمار میرود، در صورت سرایت به جمعیت انسانی شیوع بالایی دارد و در ۳۰ درصد موارد سبب مرگ و میر میشود.
تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در کشور ما نیز سالهاست که در فصولی از سال شیوع مییابد و تاکنون عده قابل توجهی نیز قربانی این بیماری شدهاند که آمار این بیماران در سال جاری در کشور به سه نفر رسید.
موج دیگری از تب کریمه کنگو در کشور
امسال نیز از حدود یک ماه پیش هشدارهای لازم توسط رسانهها در مورد این بیماری داده شده و به نظر میرسد موجی دیگر از شیوع تب کریمه کنگو در کشور به راه افتاده که البته یزد نیز از آن در امان نبوده است.
یزد تا دیروز از بروز این بیماری در امان بود اما سفر یک شهروند بندرعباسی مبتلا به این بیماری که برای درمان به یکی از بیمارستانهای یزد منتقل شده بود و در نهایت به علت شدت بیماری فوت کرد، نگرانیهایی برای مردم و مسئولان این استان به همراه داشته است.
این بیمار در بیمارستان «گودرز» یزد به رغم انجام اقدامات درمانی به دلیل شدت بیماری جان خود را از دست داده و پیکر وی نیز با انجام هماهنگیهای لازم و رعایت نکات بهداشتی به هرمزگان بازگشته است.
فوت شهروند بندرعباسی در یزد
این خبر زنگ خطر را در استان یزد به صدا درآورد که مسئولان استان را به تب و تاب انداخته تا ضمن آگاهی رسانی به مردم، از شیوع این بیماری جلوگیری کنند که البته در این مسیر نیاز به مشارکت و همراهی مردم وجود دارد.
مسئولان دانشگاه علوم پزشکی یزد ضمن تایید خبر فوت شهروند بندرعباسی در بیمارستان گودرز یزد، از انجام آزمایشهایی روی افراد مشکوک به ابتلا به این بیماری خبر دادهاند.
مدیر گروه بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در این باره به
خبرنگار مهر گفت: تاکنون ۱۰ نفر در یزد مشکوک به بیماری تب کریمه کنگو بودهاند که آزمایشهای لازم برای آنها انجام شده که جواب آزمایش پنج نفر منفی بوده و هنوز نتایج آزمایشهای چهار نفر دیگر نیز اعلام نشده است.تاکنون ۱۰ نفر در یزد مشکوک به بیماری تب کریمه کنگو بودهاند که آزمایشهای لازم برای آنها انجام شده که جواب آزمایش پنج نفر منفی بوده و هنوز نتایج آزمایشهای چهار نفر دیگر نیز اعلام نشده است.
علیرضا پورمازار با بیان اینکه یک نفر از افراد نیز همان بیمار بندرعباسی فوت شده بوده است، گفت: حال عمومی چهار بیماری که نتایج آزمایش آنها اعلام نشده، خوب است و به نظر نمیرسد دچار این بیماری باشند اما باید تا زمان پاسخ آزمایشها منتظر ماند.
این بیماری سبب شده نظارتهای دامپزشکی در یزد بسیار جدیتر دنبال شود و علاوه بر دامپزشکی، مسئولان مختلف از کشتارگاههای سطح استان بازدید میکنند.
مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری یزد به همراه جمعی از مسئولان دامپزشکی و جهاد کشاورزی استان از کشتارگاه صنعتی یزد و کشتارگاه معین دام مهریز بازدید کرد و اقدامات لازم در راستای کنترل و پیشگیری بیماری تب کریمه کنگو را تشریح کرد.
محمدصادق طهماسبی بیان اینکه همه اقدامات پیشگیرانه در رابطه با بیماری تب کریمه کنگو در قالب کارگروه رصد، پایش و هشدار سریع قرارگاه پدافند زیستی استان و با هم افزایی دستگاههای مربوطه انجام شده است، بیان کرد: جای هیچ گونه نگرانی در این رابطه وجود ندارد.
دبیر شورای پدافند غیرعامل استان یزد ادامه داد: در این رابطه در بازدیدی که از کشتارگاه صنعتی مهریز انجام شد، کلاس آموزشی برای افراد دامپزشک، تکنسین، قصاب، دامدار و شاغلین در میادین دام در رابطه با پیشگیری از این بیماری برگزار شد.
مصرف گوشت قرمز در یزد خطری ندارد
طهماسبی با تاکید بر لزوم آمادگی کامل همه دستگاههای اجرایی در راستای کمک به دامپزشکی و دانشگاه علوم پزشکی استان در زمینه پیشگیری و مبارزه با بیماری تب کریمه کنگو خاطرنشان کرد: ضروری است در این زمینه اطلاع رسانی و آگاهی بخشی لازم از سوی رسانه ملی و رسانههای مکتوب و مجازی به جامعه داده شود تا مردم استان از وضعیت عدم خطر مصرف گوشت قرمزی که از مراکز مجاز تهیه میکنند، آگاه شوند.
در واقع شاید یکی از قطعیترین راههای پیشگیری از این بیماری، خودداری از ذبح دامی است که از سلامت آن اطمینان کامل وجود ندارد همچنین تهیه گوشت ممهور به مهر دامپزشکی از مراکز مجاز نیز در این زمینه بسیار حائز اهمیت است.
لزوم خودداری از خرید گوشت از مراکز غیرمجاز
مدیرکل دامپزشکی استان یزد در این زمینه به
خبرنگار مهر گفت: شهروندان از خرید گوشت از مراکز غیرمجاز خودداری کنند زیرا سلامت دام ذبح شده در این مراکز مورد کنترل و نظارت قرار نگرفته است.
علیاکبر حدادزاده بیان کرد: متاسفانه قصابانی که اقدام به ذبح غیرمجاز دام میکنند، خود بیش از سایر مردم در معرض خطر هستند و اقدام آنها هم خودشان و هم مردم را با خطر مواجه میکند.
حدادزاده تصریح کرد: همچنین شهروندان اگر گوشت تازه تهیه میکنند حداقل ۲۴ ساعت و جگر را به مدت۴۸ ساعت در یخچال خانگی ( با دمای صفر تا ۴ درجه سانتیگراد) نگهداری و سپس بستهبندی، فریز و مصرف کنند.
این بیماری ویروسی اگرچه بسیار خطرناک، کشنده و مهلک است اما راه پیشگیری از آن بسیار ساده است و اندکی توجه به توصیههای کارشناسان میتواند از شیوع این بیماری جلوگیری کند.قصابان بیش از همه در این زمینه مسئولیت دارند و از آنجا که جان خود آنها بیش از دیگران در معرض خطر است، باید متعهدانه نسبت به تهیه لاشه گوشت اقدام کنند.
قصابان بیش از همه در این زمینه مسئولیت دارند و از آنجا که جان خود آنها بیش از دیگران در معرض خطر است، باید متعهدانه نسبت به تهیه لاشه گوشت اقدام کرده و گوشت مورد نیاز خود را از کشتارگاههای صنعتی که نظارت جدی دامپزشکی در آن اعمال میشود، تهیه کنند.
اندکی تأمل در اهمیت سلامت جامعه و همکاری با مسئولان و دلسوزی برای مردم، میتواند نگرانی از شیوع این بیماری در استان یزد را برای همیشه از بین ببرد.
اما این بیماری علائمی دارد که در صورت مشاهده و مراجعه سریع به مراکز درمانی، شاید بتوان جان بیماران را نجات داد.
تب، درد عضلانی، گردن درد، سفت شدن بافت گردن، درد چشم، حساسیت چشم نسبت به نور، تهوع، استفراغ، اسهال، شکم درد، گلودرد، نوسانات خلقی شدید و خواب آلودگی از مهمترین علائم تب خونریزی دهنده کنگو است