معاون وزیر خارجه بر جلوگیری از سوءاستفادههای طرف غربی در پسابرجام تاکید کرد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، سید عباس عراقچی در اجلاس شورای هماهنگی امور حقوقی دستگاههای اجرائی کشور با موضوع قراردادهای بینالمللی در دوره پسابرجام اظهار داشت: مباحثی خواهیم داشت که آفات توافقنامهها را کاهش دهیم و بین دستگاهها هماهنگی ایجاد کنیم تا زمینهای ایجاد نشود که طرف مقابل از آن سو استفاده کند.
عراقچی در ادامه اظهار داشت: برجام یک دستاورد بزرگ برای ملت ایران است.
وی ادامه داد: این امر پافشاری بر شعار "انرژی هسته ای حق مسلم ماست" بود و طرف مقابل را به پای میز مذاکره رساند و خواسته های دو طرف براورده شد و این دو در تقابل با یک دیگر نبود و خواسته ما این بود غنی سازی ادامه داشته باشد و تحریم ها برداشته شود و این خواسته های کلان ما براورده شد.
ربیس ستاد پیگیری برجام افزود: خواسته انها این بود که بمب هسته ای ایجاد نشود و ما این اعتماد سازی را انجام دادیم و اعتمادسازی در اصل امتیازی نبود که به انها داده باشیم.
معاون حقوقی و بین المللی وزارتخارجه با اشاره به اینکه از طریق محدودیت و نظارتهای موقت اعتماد ایجاد کردیم گفت: طرف مقابل همه خواسته های خود را کنار گذاشت و همه دستاورد انها این است که اگر ایران اراده کرد سمت بمب برود یک سال طول بکشد البته ما چنین اراده ای نداریم و ما به همه خواسته های اصلی خود رسیدیم و مهمترین ان تحمیل اراده خودمان به طرف مقابل بود.
وی اضافه کرد: خیلی مهم است که بدانیم رسیدن به این موفقیت حاصل چه چیزی بوده است؛ ایا فقط توانایی مذاکره کنندگان بود و یا توانمندی های ایران؟در پاسخ باید گفت توانمندی علمی ما بود که باعث شد انها پای میز مذاکره بیایند چراکه اگر دشمن می توانست تاسیسات هسته ای ما را از بین ببرد قطعا این کار را می کرد.
عراقچی با اشاره به توانمندی اقتصادی در مقابل مقاومت برابر تحریم ها اظهار داشت: انها تلاش کردند تا اقتصاد ایران را فلج کنند تا ما دست هارا بالا ببریم و طرف مقابل فهمید این ملت دست ها را بالا نخواهد برد و اگر دشمن از همه اینها نا امید نمی شد پای میز مذاکره نمی امد.
وی با اشاره به توانمندی دیپلماتهای کشورمان گفت: حرف زدنی که به پشتوانه قدرت داخلی نباشد نمی تواند به اهداف خود برسد و البته اگر هر چقدر توان داخلی داشته باشید اما دیپلمات ها نتوانند ان را منتقل کنند باز هم بی فایده است. به اعتقاد من مذاکرات هسته ای تبلور توانایی حقوقی و دیپلماسی ایران بود .
رییس ستاد پیگیری برجام افزود: تیم حقوقی طرف مقابل بسیار قوی بودند و مدام با مرکزشان در ارتباط بود . در قطع نامه شورای امنیت یک ایرادی را به متن انها گرفتیم که دکتر ظریف متوجه شد و انها هر چقدر برسی کردند دیدند ما درست می گوییم که شرمن متعجب مانده بود که چطور ما متوجه شدیم و انها متوجه نشدند.
معاون حقوقی و بین المللی وزارتخارجه تصریح کرد: تضمین کننده برجام تنها خودمان هستیم و اگر قدرت جمهوری اسلامی ایران نباشد نمی توانیم به چیزی اتکا کنیم و تا زمانی که بتوانیم نقض برجام را برای انها هزینه بردار کنیم انها با توجه به این ترس پایبند خواهند بود.
وی با اشاره به اتفاقاتی که از روز اجرابی برجام افتاده، گفت: مهمترین انها موضوع حقوقی است که در رفع نحریم ها همه زیرساخت های حقوقی رفع شد از جمله لغو شش قطع نامه شورای امنیت که مهمترین پایه های تحریم ایران بود. مورد بعدی قطعنامه شورای حکام بود که حتی پایه قطع نامه شورای امنیت بود و قطع نامه جدید شورای حکام هیچ نگاهی به کذشته نداشته وفقط نکاه به اینده دارد.
عراقچی تاکید کرد: در اهمیت پی ام دی همین بس که رهبری انقلاب دو مورد از اقدامات ما را موکول کردند به بسته شدن پی ام دی. که این امر نیزخود پایه تمام قطعنامه ها بود.
وی افزود: مسئله بعدی لغو زیرساخت های تحریم در امریکا است. تحریم های کنگره لغو نشده و رئیس جمهور امریکا متعهد شده که تحریم های کنگره اجرایی نشود و رییس جمهور امریکا یادداشتی را به وزیرخارجه داده تا از اجرایی شدن تحریم ها جلو گیری کند. البته همین کار را هم اروپایی ها انجام دادند و کاری را که باید در لغو تخریم ها انجام میدادند را صورت دادند بنابراین در سه سطح تحریم ها را برداشتند.
عراقچی ادامه داد: ما به عنوان صادر کننده مواد هسته ی وارد بازارهای بین المللی شدیم و ایران به عنوان فروشنده شناخته میشود که دستاورد مهمی است و مذاکرات با کشورهای دیگر پیرامون راکتورهای بزرگ تحقیقاتی اغاز شده .اما در زمینه اقتصادی مبالغ ارزی وارد کشور شده که ۱۲ میلیون دلار و۱۳ تن طلای ما که بلوکه شده قبل از اجرایی شدن وارد کشور شد و پس از برجام همه پولهای بلوکه شده کشورمان ازاد شده اما اختیار مصرف ان دست خود ما است که ان را وارد کشور و یا چگونه برای ان برنامه ریزی کنند.
رییس ستاد پیگیری برجام اضافه کرد: مهم این است که همه این پولها ازاد شده و اختیارش دست صاحبان است . نکته بعدی اینکه سوئیفت بین همه بانکهای ما برقرار شده است و ۳۶ بانک ما اپلای کردند به این معنی که سوئیفت قرارداد را با انها امضا کردند و نرم افزارهای امریکایی ان که نیاز به مجوز داشت نصب و اموزش داده شده است.
وی ادامه داد: ارتباطات بانکی ما در طول پنجاه و چند روز گذشته برقرار شده است اما کار زمان بری است و بانکها طرف مقابل ما بانکهای خصوصی هستند و بر اساس تصمیم خودشان با ما وارد رابطه خواهند شد.
عراقچی افزود: شبکه بانکی شبکه پیچیده ای است، حدود ۸۰۰ نفر که باید از لیست تحریمها خارج میشدند شدند و بحث مجوزهای فروش هواپیما به ایران و مجوز فروش مواد غذایی و فرش به امریکا انجام شده و صادرات ما صورت گرفته است.
معاون حقوقی وبین المللی وزارتخارجه تصریح کرد: مسلم است وقتی کشوری مانند فرانسه و ایتالیا بالای ۴۰ میلیارد قرارداد میبندد حتما مسائل بانکی ان را حل خواهد کرد اما مشکلاتی که با ان در بحث اجرایی شدن لغو برجام روبرو هستیم تکنیکی، فنی و اداری است به عنوان مثال کاهش فروش نف ما بود که به خاطر توافق ژنو از رسیدن فروش به صفر جلوگیری شد اما اکنون که موانع فروش برداشته شده و طرف مقابل برای برداشتن تحریم نفت عمل کرده اما این بازار باید احیا شود و ظرف پنجاه روزگذشته روزی یک میلیون بشکه به یک و نیم رسیده است و ظرفیت تولید نفت نیز بالا رفته است.
عراقچی گفت: مشکل دیگر بحث تداخل تحریم های برداشته شده و نشده است از جمله تروریسم و ... که خُرد خُرد در حال رفع شدن است.
معاون حقوقی و بین المللی وزارتخارجه با اشاره به مشکل شرکتها و بانکهایی که در زمان تحریمها با ایران کار کردند و متهم شدند اظهار داشت: اینها جریمه هایی را پرداخت کردند که بازار امریکا را از دست ندهند. مشکل دیگر به کشورهایی مربوط می شود که در طول سالهای تحریم پولهایمان را در انجا نگهداشتیم و اکنون پول های ما را پس نمی دهند و بازی های مختلف در می اورند. در داخل نیز بانکهای داخلی امادگی لازم ندارند و ترتیبات لازم باید صورت گیرد که به ارامی در حال حل شدن است.
عراقچی با اشاره به چالس دیگر در این زمینه گفت: با کمبود اعتماد رو به رو هستیم و باید با رقابت، اعتماد شرکت ها را بازگردانیم و هنگامی که کار به سرانجام رسید ان را مطبوعاتی کنیم به طور مثال فلان شرکت اظهار امادگی می کند اما در داخل اعلام می کنیم که قرارداد بسته شده و همین باعث شکایت می شود.
وی ادامه داد: برجام فضای مثبتی را ایحاد کرده که در این فضای مثبت هیات ها هجوم آوردند. یکی از این ها در بحث کانال خرید است. که ترتیباتی دارد و مشغول تنظیم مصوبه ای برای ان هستیم که دستگاه های اجرایی با اقلام دو منظوره سروکار دارند بتوانند مسیرهای لازم را بشناسند و وزارت دفاع از این قاعده مستثنی است و می تواند طبق روال قبل به کار خودش ادامه دهد. تبعات اقتصادی برجام به خوبی خود را نشان داده است.