نظر منتشر شده
۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 438786
مدیریت بازار ارز به 2دهه قبل بازگشت!
طهماسب مظاهری؛ 06 بهمن ماه 95
دولت اگر تصمیم دارد در بازار ارز حاکم مدیریت شود، یک راه پیش رو دارد و باید سیاست‌های خود را مبتنی بر ارز تک نرخی تنظیم کند، اما اکنون به نظر می‌رسد دولت تک‌نرخی کردن را می‌پسندد ،ولی الزامات آن را قبول نمی‌کند.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۰۷:۵۵
در چند روز گذشته برخی صرافی‌های دارای مجوز از بانک مرکزی به عرضه دلار با قیمت پایین‌تر از بازار تا سقف 5000 دلار اقدام کردند که تجربه این کار را دو دهه پیش در اواخر سال 73 و اوایل سال 74 داشتیم.

این کار به عنوان یک راهکار برای کنترل نرخ ارز در کوتاه مدت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دولت اگر تصمیم دارد در بازار ارز حاکم مدیریت شود، یک راه پیش رو دارد و باید سیاست‌های خود را مبتنی بر ارز تک نرخی تنظیم کند، اما اکنون به نظر می‌رسد دولت تک‌نرخی کردن را می‌پسندد، ولی الزامات آن را قبول نمی‌کند.

چند نرخی شدن ارز تبعات زیادی دارد؛ یک تأثیر این است که افرادی ارز را با نرخ پایین‌تر از بازار آزاد تهیه می‌کنند و یک رانت و سود زحمت نکشیده را به‌دست می‌آورند. این در حالی است که دولت در مدیریت اقتصاد، باید سیاست‌های خود را طوری تنظیم کند که چنین سودهای بادآورده و رانت‌هایی نصیب کسی نشود. بخش مهم ماجرا این‌است که این سود از محل فروش ذخایر ارزی تجدیدناپذیر کشور (ذخایر دلاری بانک مرکزی) تأمین می‌شود و از بخش فعالیت اقتصادی، افراد را منتفع نمی‌کند. این کار به نوعی واریز کردن دلار ارزان به جیب افراد سودجو بوده و سود بادآورده را نصیبشان می‌کند.

زمانی که دولت، نظام چندنرخی را حفظ می‌کند و اجازه تک نرخی شدن ارز را نمی‌دهد، تبعاتی را به دنبال خواهد داشت. در این شرایط، نرخ‌ ارزی که دولت تنظیم می‌کند و بر همان پایه متوقف می‌شود و از آن دفاع می‌کند، به مرور فاصله‌اش با ارز آزاد بیشتر می‌شود. در حالی که نرخ ارز به صورت بالقوه هر سال باید به میزان تورم رشد کند و اگر جلوی افزایش آن گرفته شود، مانند فنر فشرده می‌شود.

این فاصله به مرور بیشتر شده و آن روزی که دولت تصمیم می‌گیرد سیاست تک نرخی واقعی ارز را انجام دهد با افزایش شدید نرخ ارز مواجه خواهد شد که این افزایش، شوک قیمت را در همه ابعاد به اقتصاد تحمیل خواهد کرد. برای مقابله با چنین موضوعی باید راهکار تک نرخی ارز را قبل از اجرای هر سیاستی اجرا کرد و راهی جز این موضوع وجود ندارد.

رئیس کل اسبق بانک مرکزی
منبع: روزنامه جام‌جم
۱۳۹۶/۰۵/۲۲ ۰۸:۱۵
 
۱۳۹۶/۰۴/۲۶ ۱۱:۱۳
 
۱۳۹۶/۰۳/۲۹ ۱۷:۰۳
 
۱۳۹۶/۰۳/۰۷ ۱۱:۴۷
 
۱۳۹۶/۰۲/۲۷ ۱۰:۵۲
 
۱۳۹۵/۱۱/۲۳ ۱۲:۳۱
 
۱۳۹۵/۱۱/۰۶ ۱۰:۴۹
 
۱۳۹۵/۱۰/۱۴ ۱۱:۰۱
 
۱۳۹۵/۱۰/۱۲ ۱۴:۳۴
 
۱۳۹۵/۱۰/۱۲ ۱۴:۲۲
 
 
کلمات کلیدی : ارز+بانک مرکزی+سیاست ارز+اقتصاد ایران+طهماسب مظاهری
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۶ ۰۸:۲۱:۱۹
تك نرخي كردن يعني چه ؟ مگر در كشوري كه مشكل تأمين ارز خارجي دارد ميشود تك نرخي كرد ؟ البته اگر منظورتان اين است كه هر چه بازار آزاد (دلال ها) با ارز كردند دولت هم همان كند . ميدانيم كه قيمت ارز(نه فقط دلار آمريكا بلكه ساير ارز هاي معتبر و حتي نامعتبر) را پائين نمي آورند و دائما نوسان دارد كه ديده ايم چند صد تومان بالا ميبرند و چند ده تومان پائين مي آورند . دولت وقتي ميتواند ارز را تك نرخي كند كه هم ارز داشته باشد و هم به تأمين آن در آينده مطمئن باشد . لطفا اگر اين موارد قابل تامين نيست نسخه اي نپيچيد كه عواقب آن غيرقابل پيش بيني باشد... (4134532) (alef-18)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۶ ۰۹:۱۸:۴۷
مدیریت سعی وخطا که کار بی تجربه هاست (4134604) (alef-18)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.