نظر منتشر شده
۲۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 494685
بوی بنزین؛ حکایت روزهای دور و نزدیک اقتصاد ایران/ افزایش تولید خودور یا بهتر شدن معیشت مردم؛ کدام عامل افزایش مصرف بنزین است؟
بخش اقتصادی الف؛ 1 مرداد 96
مصرف بنزین در سال در 4 ماه نخست سال جاری نسبت به سال گذشته رشد 8.6 درصدی را نشان می‌دهد و شرکت پخش فراوردهای نفتی از دولت و مجلس خواست در این باره اندیشه ای کنند، اما مقام بالا دستی این شرکت وی این موضوع را تکذیب کرد، رفاه را عامل دانست؛ با این حال مصرف بنزین در نمودار به سمت بالا حرکت نشان می‌دهد باید قبل رشد بی رویه، علاجی برای آن اندیشید.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۵:۴۵
به گزارش الف؛ مصرف بنزین رکود 83 میلیون را ثبت کرد، این عدد نسبت سال گذشته نشان از رشد 8.6 درصدی این فراورده استراتژیک دارد. میزان مصرف بنزین در سال جاری به این شرح است که در فروردین سال جاری در نسبت به فروردین سال گذشته 8 درصد رشد داشته؛ در اردیبهشت‌ماه در مقایسه با ماه مشابه در سال گذشته 8.6 درصد افزایش‌یافته است.
 
خردادماه امسال با توجه به هم‌زمانی با ماه مبارک رمضان رشد مصرف بنزین عدد 4.7 درصد نسبت به خردادماه 95 ثبت کرد؛ مصرف این سوخت در تیرماه 96 در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد 12.6 درصدی را نشان می‌دهد؛ البته در این ماه به دلیل آغاز فصل مسافرت‌ مصرف بنزین به روزانه 84 میلیون لیتر بنزین رسید که نسبت به همین ماه در سال 95، افزایش 10 میلیون لیتر را ثبت کرده است.
 
هرچند مشکلی برای تأمین بنزین مصرفی کشور وجود ندارد، اما روند رو به رشد مصرف آن با توجه به اینکه از تولید داخل در کنار واردات بنزین موردنیاز تأمین می‌شود، می‌تواند کشور را با مشکل مواجه کنند؛ میانگین مصرف بنزین از ابتدای سال ۱۳۹۶ تاکنون 79 میلیون لیتر بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۸.۶ درصد رشد داشته و بالاترین میزان مصرف نیز در روز چهارم خرداد با ۹۶ میلیون و ۴۰۰ هزار لیتر بوده است.
 
افزایش خودرو باعث رشد غیرعادی مصرف بنزین
افزایش و ثبت رکورد مصرف بنزین در به‌صورت روزانه ۸۳ میلیون لیتر، احتمال افزایش قیمت و یا سهمیه‌بندی آن را افزایش داده است؛ به‌طوری‌که منصور ریاحی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی دو روز پیش در این خصوص با اشاره به افزایش نگران‌کننده و غيرعادي مصرف بنزین در کشور گفته بود: چنانچه نتوانیم این روند صعودی مصرف را کنترل کنیم، دولت و مجلس باید مصوباتی در خصوص تغییر قیمت یا سهمیه‌بندی انجام دهند.
 
ریاحی با توجه به اینکه رشد 5 درصدی مصرف برای بنزین پیش‌بینی می‌شد، تأکید کرد: هم‌اكنون مصرف این فراورده حتي به بالاي 9 درصد رسيده و بر اساس گفته‌های وی ميانگين توليد بنزين در كشور ۶۵‌ تا ۶۶ ميليون ليتر و ميانگين مصرف بنزين در كشور ۷۹ ميليون ليتر است و حدود 14 میلیون لیتر کسری بنزین وجود دارد که برای جبران آن ۱۲ ميليون ليتر بنزين وارد و ۱.۵ ميليون ليتر هم از ذخاير موجود تأمين مي‌شود.
 
وی عنوان کرده بود: دولت اکنون در قبال سوخت یارانه سنگینی می‌پردازد درحالی‌که قیمت سوخت بسیار بالاتر از این نرخ‌هاست و این موضوع کار کارشناسی نیاز دارد.
 
ریاحی اصلی‌ترین دلیل رشد مصرف بنزین را، افزایش تولید خودرو عنوان کرده بود و این در حالی است که در سال گذشته بیش از یک‌میلیون و 300 هزار خودرو در کشور تولیدشده بود که نسبت به سال 94، 38 درصد افزایش‌یافته است.
 
این در حالی است که تولید موتورسیکلت نیز سال گذشته نسبت به سال 94 رشد 63 درصدی را ثبت کرد، به‌طوری‌که از تولید 453 هزار دستگاه موتورسیکلت به 737 هزار رسید، در کنار این موارد واردت خودرو هم رشد 21 درصدی در سال 95 داشته است.
 
افزایش مصرف بنزین غیرطبیعی نیست/ رفاه عامل اصلی
با توجه به سخنان مدیرعامل شرکت پخش فرآوردهای نفتی، اما عباس کاظمی معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآوردهای نفتی امروز در گفت‌وگو با ایرنا درباره احتمال سهمیه‌بندی مجدد بنزین، با تکذیب در دستور کار داشتن افزایش قیمت و سهمیه‌بندی مجدد بنزین، گفت: مشکلی در تأمین بنزین و انواع سوخت وجود ندارد و به‌خوبی توزیع سوخت در کشور در حال مدیریت است.
 
وی افزود: موضوع افزایش قیمت نیز مطرح نیست و ما چنین درخواستی را ارائه نکرده‌ایم و علت اصلی رشد مصرف بنزین و سوخت را، افزایش رشد اقتصادی کشور و رفاه بیشتر عنوان کرد.
 
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی با بیان این‌که افزایش 8.5 درصدی مصرف بنزین، یک رشد غیرطبیعی به شمار نمی‌رود، ادامه داد: به دلیل افزایش رشد اقتصادی، میزان مصرف انواع حامل‌های انرژی، ازجمله برق نیز افزایش داشته به‌طوری‌که گزارش‌ها از رشد حدود 10 درصدی مصرف برق حکایت دارند.
 
باروی کار آمدن دولت یازدهم، بنزین تولیدشده در مجتمع‌های پتروشیمی کنار گذاشته شد و میزان بنزین موردنیاز مصرف از طریق واردات تأمین می‌شد، از طرف هم قیمت بنزین در دو سال اخیر ثابت مانده و شاهد افزایش مصرف آن هستیم به‌طوری‌که واردات کمتر از 6 میلیون لیتر در روز به 12 میلیون افزایش پیداکرده است.
 
درگذشته قبل از سهمیه‌بندی و افزایش قیمت به دلیل اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها، بخشی از بنزین مصرفی کشور به دلیل ارزان بودن، قاچاق می‌شد و میزان مصرف، واقعی نبود اما با اجرای کارت هوشمند سوخت، مصرف کشور شفاف شد؛ اما با حذف سهمیه‌بندی و تک‌نرخی کردن این فراورده استراتژیک استفاده از کارت هوشمند سوخت به حاشیه رفت به‌طوری‌که دولت به دنبال کنار گذاشتن کارت سوخت بود، اما مجلس بر استفاده از آن پافشاری کرد و این کارت ماندنی شد.
 
اکنون روند مصرف بنزین در حال افزایش است و با توجه به سخنان دو مقام مسئول در وزارت نفت، دو راه‌کار برای کنترل مصرف آن وجود دارد که یک افزایش قیمت است و دیگری بازگشت به سهمیه‌بندی. با توجه به ماندگاری کارت سوخت و اینکه امروز مردم از کارت جایگاه دارند استفاده می‌کنند می‌توان از ظرفیت کارت هوشمند سوخت بهره گرفت. در مورد افزایش قیمت مجلس باید مجوز آن را ارائه دهد که این نیازمند ارائه درخواست از سوی دولت است یا اینکه نمایندگان با ارائه طرح آن را پیگیری کنند.
 
البته مسئولین وزارت می‌بایست اجرای و تکمیل شدن پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس با جدیت بیشتری اجرای شود تا نه‌تنها نیاز کشور تأمین شود، بلکه به صادرکننده این فراورده تبدیل شویم. باوجوداینکه مسئولان ذی‌ربط بارها بر این موضوع تأکید کرده‌اند که حتی در زمان پیک مصرف بنزین مشکلی در تأمین و توزیع آن وجود ندارد، این موضوع را نیز مطرح کرده‌اند که بااین‌حال چنانچه روند صعودی مصرف بنزین کنترل نشود ممکن است دولت و مجلس شورای اسلامی مصوباتی در خصوص تغییر قیمت یا سهمیه‌بندی داشته باشند.
 
 
کلمات کلیدی : بنزین +مجلس +قیمت بنزین+حامل‌های انرژی+مصرف بنزین+افزایش مصر بنزین
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۵:۵۱:۱۴
نگوئید بنزین ؛ بگوئید مایع سرطانزا محصول پتروشیمی (4485348) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۹:۳۳:۲۰
یعنی خودکفایی در تولید محصول سرطان زا ؟ (4485529) (alef-3)
 
استاد کهنمویی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۹:۴۵:۱۶
ما در تولید و انتشار عوامل سرطانزا ؛ در دنیا ؛ اول ایم (4485536) (alef-11)
 
جسمانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۵:۵۲:۴۶
افزایش قیمت بنزین را آغاز میکنیم علی برکت الله (4485352) (alef-11)
 
پسا انتخابات
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۵:۵۴:۰۸
از سهمیه بندی بنزین مجددا بهره برداری میکنیم
علی برکت الله (4485354) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۵:۵۴:۵۱
1 کیلو پیاز = 4 لیتر بنزین
کدامیک ؟ (4485357) (alef-3)
 
بازنشسته نفت تهران
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۹:۲۷:۱۰
هیچکدام
فقط بنزین محصول پالایشگاه و نه پتروشیمی به قیمت لیتری 1000تومن + پیاز مرغوب کیلویی 1000 تومن

جنس خوب با کیفیت و ارزان حق مسلم ماست (4485521) (alef-3)
 
آینده نگر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۵:۵۶:۱۸
الان روزای خوشمونه !
سال دیگه اینموقع بهتون میگم چه خبره (4485359) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۵:۵۶:۵۵
روحانی کجایی
دقیقا کجایی (4485360) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۹:۲۷:۴۸
در حال تقسیم سهم سهامدارها (4485522) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۵:۵۹:۱۶
2 باره سهمیه بندی بنزین
2 باره ایران
2 باره ؛ تا 1400 (4485362) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۶:۰۲:۳۳
آخه دیگه انتخابات تموم شد دیگه !!!! (4485365) (alef-3)
 
وبلاگ پاکابارا
Sweden
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۶:۰۵:۴۶
افزایش قیمت CNG و تزدیک شدن قیمتش به به بنزین، موجب افزایش روی آوردن به مصرف بنزین شده. بدیه است تولید و ورود زیاد خودرو عدم اسقاط خودروهای فرسوده، فناور پایین خودروها مزید برعلت است. (4485370) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۶:۴۹:۴۹
مردم برای مصرف بنزین باید از شماها اجازه بگیرند ؟؟ (4485401) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۹:۲۸:۵۸
نه تنها بنزین ؛ که
آب ، برق ، گاز ، تلفن ، موبایل ، سفر ، پیاز ، مربا و ......... (4485523) (alef-3)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۷:۳۴:۴۶
بجاي اينهمه توليد ماشين پولشو بدين به شهرداريا ٤ تا مترو بيشتر بكشن (4485437) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۷:۵۵:۰۶
همش دروغ شایعه سازی (4485454) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۸:۴۱:۱۴
چرا اخه کی مسئوله (4485482) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۱۹:۱۷:۵۴
دولت باید بررسی کند تا ببیند کدام قسمت از دولت ثروتمند شده از خودرو وبنزین زیاد مصرف میکند . بنده که بازنشسته نیروهای مسلح هستیم نه خودرو درست حسابی دارم ونه توان مالی رفتن به یک مسافرت (4485517) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۲۰:۳۷:۲۸
اقای ریاحی کل گفت ه هایش درمورد افزایش نرخ تکذیب کرده است (4485581) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۲۲:۱۱:۵۶
بنزین مشکل ما نیست ماشین پر مصرف مشکل ماست (4485673) (alef-11)
 
پدرام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۲۲:۱۳:۲۸
تعداد خودرو در اروپا برای هردونفر یک خوردرو می باشد در حالیکه این نسیت در ایران ب ازا هر 5 نفر یک خودرو می باشد استفاده ار خودرو در ایران زیاد است نه تعداد خودرو
استفاده ار خودرو هم تنها در صورتی کم میشود که اولا حنل ونقل مومی کشترش یابد بطوریکه هر فرد جامعه احسااس کند اگر به حای خودرو شخصی از خودرو عمئمی استفاده مکند هم سریعتر می رسد هم ارزانتر فقظ دراین صورت است که مشکل ترافیم والودگی ومصرف بنزین همه باهم حل میشود
گسترش حمل ونقل عمومی بطوزیکه هم ارزان باشد هم سریع (4485675) (alef-13)
 
۱۳۶۰
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۲۲:۲۲:۵۱
چرا کسی که دو تا چهار عدد ماشین داره با کسی که اصلا ماشین نداره باید یارانه بیشتری بگیره سوخت بیشتری مصرف کنه یارانه بیشتری بگیره تهران شده پارکینگ همه برای رفتن تا سر کوچه ماشین میبرن باید قیمت سوخت جهانی بشه تاکی یارانه به سوخت (4485684) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۲۳:۱۹:۴۳
خودرو بی کیفیت و مصرف چند برابر استلندارد
مقایسه افزایش با اروپا و دستمزد ...
ظلم که شاخ و دم نداره (4485734) (alef-13)
 
جلیلیان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۰:۱۶:۰۵
اگر دولت تدبیر در مورد بنزین مانند موارد بسیار دیگر بی قانونی نمی کرد و همان ایرادی که به احمدی نژاد می گرفتند که چرا بنزین را پلکانی گران نمی کند ، طبق قانون 20 درصد افزایش قیمت داشت مصرف آن بیشتر مدیریت می شد ولی متآسفانه دولتها برای جلب رضایت مردم منافع ملی را فدای گرایش حزبی خود می کنند . (4486188) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۲:۴۷:۲۷
قطعا باید بنزین مثل امارات و کشورهای حوزه خلیج فارس 2000 تومان فروخته شود ..حداقل 1500تومان. (4486499) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۱۴:۲۶:۴۲
اگر چند شغله شدن مردم از معلم  و...بعنوان راننده تاکسی را برای گذر از معیشت روزانه را رفاه بدانیم ، اگر معضل بیکاری که نتیجه سالیان سال تحریم که رقابت وحشتناکی را بین رانندگان بخصوص رانندگانی که از شهرستان به تهران  وشهرهای بزرگ که برای ۱۵ روز ماشینشان خانه شان میشود تا لقمه نانی برای فرزندانشان فراهم کنند را رفاه بدانیم ،اگر دانشجویان و... که برای خرج تحصیل وکمک به خانواده از انجا که دانشگاهی نیست،کارخانه ای نیست  که با حقوق مناسب انها را  بکار گیرد راننده تاکسی شدن انان را رفاه بدانیم ،اگر اینکه سم بنزین حاصل از یارانه را در ماشینهای تک سرنشین که در تهران هر رور هر روز کهنسالان  ومیانسالان ما را از الودگی هوا همچون برگریزان هر ساله هر ساله از بین میبرد  رفاه بنامیم ،اگر جوان سطحی نگر ما به جای هوش استعداد واخلاق و استفاده از نخبه گری خود برای بازار کاروخرید اپارتمان برای زندگی مستقل از خانواده در سن مناسب همه را در خرید یک ماشین خارجی وپز گرانی ان را نشان دادن ،فرهنگ رفاه بدانیم در حالی که اکثر  مردم کشورهای تولید کننده  اتوموبیلهای خارجی، با وسایل نقلیه عمومی رفت وامد میکنند  ،اگر قیمت هر لیتر بنزین  که یارانه ان به ثروتمند با درامدبیش از  ۱۰ میلیون تومان هم تعلق میگیردو فقیر فاقد ماشین بدون بهره وری از ان را رفاه بدانیم ، اگر قیمت ومصرف  هر لیتر بنزین ۱۰۰۰ تومانی را در مقایسه باقیمت ومصرف نان وشیر  ۱۵۰۰ تومانی وگوشت کیلویی ۳۰ هزار تومان   ماشین ندار وماشین دار و کسانی که آسمان خدا سقف خانه شان هست وگاه اگر سقفی هست مشترک با چند خانواده  را رفاه بدانیم پس  رفاه سالهای سال در همه تکرار دوره ها   مفهوم جدیدی یافته است . (4486651) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۵-۰۳ ۰۲:۱۶:۲۴
کدام ،معیشت ،؟ سود جویی مسولین منتاژ کاری ،وتولید بی کیفیت آنهم میلیونی باعث افزایش مصرف گردیده ،نود در صد خودروهای پراید مسافر کشی میکنند ،پنجاه در صد پژو ۴۰۵ مسافر کش شده ،وقتی وانت ،نیسان آبی با مصرف صدی بیست ،تولید میگردد ،وموتور پیکان را در خود رو جدید وانت مصرف میکنند ،آنوقت انتظار دارید با تولید ،ورود سالانه یک میلیون خودرو مصرف کاهش ،ویا ثابت باشد؟ این جنگولک بازی ها را کنار بگذارید که طاقت مردم طاق شده ،،، (4487211) (alef-11)
 
پاکابارا
Sweden
۱۳۹۶-۰۵-۰۷ ۰۸:۰۷:۲۱
سلام
سهمیه بندی پرهزینه نیست، چون ساختار و بسترش قبلا با صرف از بیت المال ایجاد شده. الان میشود. ولی منافعی شخصی در کار است که ارجح بر منافع ملی است و اینها ذی نفوذند در مراکز تصمیم گیری!
اما دللی اصلی افزایش مصرف بنزین:
1- افزایش خودروها و عدم اسقاط خودروی های فرسوده
2- کمبود فرهنگ درست استفاده کردن از خودرو، عدم استفاده از وسایل نقیلیه عمومی
3- نزدیک تر شدن قیمت CNG به بنیزین، در نیتجه مردم رغبت کمتری به استافده از CNG دارند، چرا تنها امتیاز مهم CNG همان قمیتش است.
4- با حذف کارت سوخت دوباره قاچاق بنیزین رونق گرفته گویا و با زمنافع برخی ایجاب میکند. از یک یک طرف واردت کنند سود ببرند و از طرف قاچاق کنند و به زیان ذخایر ارز و بیت المال است (4493040) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.