توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 500786
آتش خشم مردم شرق عربستان همچنان روشن است
تاریخ انتشار : جمعه ۲۰ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۸:۰۸
یک روزنامه لبنانی یورش رژیم آل سعود به شهر شیعه‌نشین العوامیه و کشتار دستکم 30 نفر و تخریب مساجد و خانه های شهروندان را برخاسته از وهابیت این رژیم خواند و گفت زخم کهنه اختلاف عمیق بین حکام سعودی و ملت آن تازه سر باز کرده است.

العوامیة: «کُثبان الوهابیة» تجتاح السور

یقدَّر عمر بناء المسوّرة بأکثر من ثلاثة قرون

به گزارش فارس، روزنامه الاخبار لبنان در یادداشتی با عنوان «گردباد وهابیت دروازه‌های مسوره را در نوردید»، نوشت:  پس از گذشت 90 روز از محاصره روستای شیعه نشین المُسوّره از توابع العوامیه در شرق عربستان و زادگاه شیخ نمر باقر النمر، روحانی شیعی که سال گذشته به دست سفاکان رژیم آل سعود به شهادت رسید، نظامیان سعودی با حمله وحشیانه به این محله تاریخی، 30 نفر از شهروندان آن را قتل عام کردند.

قدمت محله الموسره به بیش از سه قرن پیش بازمی‌گردد و بین 160 تا 180 باب منزل در آنجا واقع است که همگی در دل یکدیگر از گل و سنگ اما با معماری اصیل عربی ساخته شده و درهای چوبی آن نیز همچون قطعه‌های هنری زیبایی است که مزین به آیه‌های قرآن و نقوش عربی است.

با این کلمات، «زکی علی صالح»، در کتابش با عنوان «العوامیه، تاریخ و میراث» تاریخ شهر العوامیه و بالاخص منطقه الدیره معروف به محله تاریخی المسوره در آن را توصیف می‌کند، المسوره از کلمه «سور» [دیوار] گرفته شده و منظور از آن دیوارهایی است که نخستین مردمان عوامیه برای حفاظت از شهر در برابر طوفان شن و ماسه ساخته بودند.

اما امروز توصیف زکی از عوامیه و مسوره و تصاویری که از این شهر در کتاب خود آورده است تنها یک مرجع تاریخی از گذشته این شهر باستانی است چرا که وحشی‌گری نظامیان حکومتی، عوامیه را به تلی از خاک تبدیل کرده و معماری قدیمی آن را با بمباران و یورش بولدزورهای خود نابود کردند.

در طول چند هفته گذشته کمیساریای عالی حقوق بشر بارها خواستار توقف تخریب این محله تاریخی شده اما هیچ گوش شنوایی در وزارت کشور عربستان وجود ندارد؛ گناه نابخشودنی مردم مسوره این است که از بین آنها افرادی معترض در تظاهرات مسالمت آمیز جنبش اعتراضی عربستان در سال 2013 شرکت کردند به گونه‌ای که عوامیه خاستگاه این جنبش و محله مسوره زادگاه شیخ نمر باقر النمر روحانی شیعی و رهبر جریان معترض عربستان است که اوایل سال گذشته میلادی به دست رژیم آل سعود اعدام شد.

از خرداد ماه گذشته وزارت کشور عربستان شهر العوامیه را به بهانه‌های ضد و نقیض به صحنه محاصره و جنگ واقعی تبدیل کرد.

در ابتدا مقامات سعودی شعار توسعه و آبادانی را برای توجیه تخریب محله مسوره سر دادند اما به دنبال آن بهانه کردند که به علت دشوار بودن تعقیب معترضان در کوچه‌های تو در تو و پیچ در پیچ این محله قصد تخریب خانه‌ها و املاک مردم در آنجا را دارند.

حکومت سعودی بلافاصله با سوء استفاده از اوضاع امنیت دایره عملیات خود را تا شهرک‌ها و مناطق همجوار عوامیه گسترش داد به گونه‌ای که به تعقیب، ترور یا دستگیری شمار زیادی از فعالان سیاسی و غیرنظامیان در خارج عوامیه و همچنین اعدام شماری از بازداشتی‌ها در زندان‌های عوامیه دست زد.

تاکنون آمار دقیقی از شمار قربانیان عملیات نظامیان سعودی در عوامیه و اطراف آن که سه ماه پیاپی به طول انجامید گزارش نشده است اما فعالان محلی در گفت‌وگو با روزنامه الاخبار شمار شهدا را بالغ بر 30 نفر خواندند.

این منبع گفت: سجاد محمد ابوعبدالله، کودک اهل عوامیه و احمد المحاسنه، شهروند اهل سیهات، شهرک واقع در ساحل استان قطیف که بر اثر ترکش گلوله نظامیان سعودی زخمی شده بودند، چهارشنبه گذشته به شهادت رسیدند درحالی که پیش از این نیز پیکر دو شهروند سالخورده عوامیه که در تیراندازی‌های وحشیانه ماموران سعودی زخمی و پس از چند روز به شهادت رسیدند، تشییع شد.

فعالان و جمعی از اهالی قطیف در گفت‌وگو با الاخبار تاکید کردند که رفتارهای تروریستی رژیم آل سعود با منطقه قطیف و بالاخص عوامیه طائفه‌ای و برای انتقام‌گیری از شیعیان است.

آنها به ویدئویی که از دو روز پیش در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده اشاره کردند که در آن شماری از نظامیان آل سعود را در حال رقص و پایکوبی در محل یکی از مساجد محله مسوره که به دست مقامات آل سعود تخریب شده نشان می‌دهد آن هم در حالی که شعارهای طائفه‌ای و موهن علیه شیعیان سر می‌دادند.

در ویدئو مذکور کاملا مشخص است که ساختمان مورد حمله نظامیان سعودی مسجد معروف فتیه در مسوره است در حالی که فیلمبردار آن را حسینیه می‌خواند؛ این فیلمبردار یکی از نیروهای ویژه امنیت رژیم آل سعود است که در هفتاد و هشتمین روز محاصره برای کمک به نیروهای اضطراری وارد مسوره شدند.

برخی هم گفتند: اینها (نظامیان سعودی) همان‌هایی هستند که نتوانستند در جنوب (یمن) به هیچ پیروزی نائل شوند از همین رو به سمت شرق [کشور خودشان] چرخش کردند تا در کوچه پس کوچه‌های یک محله کوچک مسکونی به یک پیروزی خیالی دست یابند، جایی که با مقاومت جوانان آن که هیبت وزارت کشور و نیروهای اضطراری آن را در هم شکستند، سه ماه را تحت محاصره دوام آورد.

در همین حال منابع رسمی جنبش اعتراضی از جریان‌ها و جناح‌های مختلف هر گونه مقاومت با خشونت را قاطعانه رد و تاکید کردند که هیچ فردی از هیچ شکلی از اشکال خشونت حمایت نمی‌کند چون به دستور العمل جنبش اعتراضی و توصیه‌های مراجع دینی داخل که دارای نفوذ گسترده‌ای در منطقه هستند پایبند هستند.

اما منابع آگاه، اطلاعات روزنامه الاخبار درباره وجود برخی اعتراضات فردی از سوی برخی جوانان داخل مسوره را تایید کرد که از دستور رژیم آل سعود برای ترک خانه‌هایشان در این محله سرپیچی کرده و سیاست آل سعود را تجاوزی غیر قابل قبول دانستند.

آنها با اسلحه‌های ابتدایی مثل کوکتل مولوتوف دست ساز و ایجاد موانع در ورودی کوچه‌ها مانع پیشروی خودروهای زرهی و بولدزورهای رژیم ال سعود می‌شوند.

بیش‌تر این جوانان از مریدان آیت الله نمر باقر النمر هستند و اتهام‌هایی را به آنها در خصوص ارتباط عقیدتی و سازمانی با تهران وارد می‌کنند درحالی که هیچ سند و مدرکی در این باره ندارند.

یک منبع به الاخبار گفت: در عین حال جوانان متحصن در محله المسوره از جماعتی نیستند که قبلا ارتباط بسیار نزدیک و محکم با آیت الله النمر داشته باشند بلکه تنها متاثر از عقاید و گرایش‌های او هستند .

وی افزود: برخی متحصنین به دلیل حضور در اعتراضات مسالمت آمیز جنبش اعتراضی عربستان تحت تعقیب هستند اما از آنجایی که در سیاست‌های مقامات آل سعود مشوقی برای تسلیم شدن آنها وجود ندارد، خود را تسلیم نکردند، بخصوص که در مدت اخیر شاهد سر به نیست شدن همنوعانشان بودند از جمله چهار فعالی که تیر ماه گذشته اعدام شدند.

این واهمه‌ها درباره سه نفر از افراد تحت تعقیب در عوامیه همچنان باقی است آنها در پاسخ به وساطت چهره‌های سرشناس محلی و پس از اینکه به آنها وعده داده شد که وضعیتشان حل و فصل می‌شود خود را تسلیم کردند این در حالی است که به دنبال سیطره نیروهای دولتی بر همه منطقه عوامیه طی بیست و چهار ساعت گذشته سرنوشت دیگر افراد تحت تعقیب همچنان نامعلوم است.

منابعی هم در روایت وقایع تحولات روزهای اخیر عوامیه گفت: پس از 90 روز محاصره عوامیه و حضور نیروهای اضطراری در آنجا نیروهای ویژه امنیتی عربستان نیز برای اولین بار با خودورهای زرهی و سلاح سنگین و توپخانه به این شهر یورش آوردند به گونه‌ای که شهر به یک صحنه جنگ واقعی مبدل شده بود.

یک منبع دیگر هم اوضاع در عوامیه همچنان پرتنش خواند و گفت: مقامات سعودی ورودی‌های اصلی عوامیه را مسدود کرده و یک حلقه امنیتی محکمی را در اطراف شهر ایجاد کردند در عین حال همچنان موج خشم و اعتراضات مردمی در این شهر ادامه دارد.

آنها بخصوص پس از بمباران اخیر محله مسوره، توسط رژیم سعودی و انتشار ویدیوی مربوط به نظامیانی که شعارهای طائفه‌ای در مسجد آنجا سر دادند با ادامه حضور در خیابان‌ها و آتش زدن لاستیک خودرو و سر دادن شعار به مقابله با تجاوز نظامیان سعودی رفتند.

پس از گذشت 90 روز از محاصره عوامیه مقامات سعودی کاری را که می‌خواستند انجام بدهند انجام دادند ولو اینکه با تاخیر همراه بود و مطمئنا به همین هم اکتفا نمی‌کنند این حادثه پیامدهایی را در داخل و خارج عربستان عربستان خواهد داشت.

هم اینک زخم کهنه‌ای سر باز کرده که موجب عمیق‌تر شدن شکاف بین رژیم آل سعود و اقشار مختلف مردم عربستان می‌شود و این، مساله‌ای جدا از مسائل حقوقی مربوط به اهالی زخم دیده مسوره است که از عدم جدیت دولت در پرداخت غرامت و تامین منزل جایگزین برایشان شاکی هستند.

طیف بزرگی از شهروندان منطقه الشرقیه عربستان صرف نظر از مشکل بی خانمان ماندن و فاجعه تخریب ساختمان‌های باستانی شهرشان از باورهای طائفه‌ای  آل سعود که ریشه در وهابیت دارد، به ستوه آمده اند به گونه‌ای که هیچ امیدی به درک حق شهروندی آنها از سوی این رژیم وجود ندارد.

به گفته یکی از نویسندگان اهل الشرقیه عربستان به طور کلی ریشه همه بحران‌های جاری در این است که رژیم آل سعود به منطقه الشرقیه به دید اتباع خارجی و نه شهروندان خود می‌نگرد.
 
کلمات کلیدی : جنگ مخفی، آل سعود ، عربستان، قطیف، العوامیه
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.